TOP-10: Atracții turistice care trezeau localnicilor un sentiment de antipatie

0
2792

În ciuda faptului că mulți oameni sunt gata să parcurgă mii de kilometri pentru a vedea cu ochii proprii vreo atracție turistică, au existat oameni care erau gata să parcurgă mii de kilometri pentru a se afla cât mai departe de construcția ce nu le era pe plac.

În timp ce unii oameni percep vreo anumită clădire ca o operă de artă sau inovație arhitecturală, alții o pot percepe ca o pată ce nu se combină deloc cu mediul înconjurător sau ca o reamintire prea dură a evenimentelor istorice. Aici 10 atracții turistice care trezeau un sentiment de antipatie localnicilor din diverse motive.

10. Ciobul (The Shard), Londra, Anglia

Ciobul, care în mod oficial este numit London Bridge Tower, este cea mai înaltă clădire din Marea Britanie, având o înălțime de 310 de metri, 72 de etaje și o platformă de vizionare. Din momentul în care a fost construit, în anul 2009, această clădire a devenit una dintre cele mai populare atracții turistice din Londra. Cu toate acestea, localnicii aveau o atitudine dușmănoasă față de Ciob.

Clădirea a fost proiectată de arhitectul italian Renzo Piano, care s-a inspirat de la liniile de cale ferată și catargele navelor comerciale. Arhitectul a fost criticat de organizația English Heritage, care considera că Ciobul reamintește „un ghimpe înfipt în inima istorică a Londrei”.

9. The Gate To The East, Suzhou, China

The Gate To The East este cel mai mare zgârie nori unit din lume care, din anul 2016 când a fost finalizat și până în prezent, a primit o mulțime de premii și distincții, mai ales datorită faptului că a fost construit în principal din oțel. Porțile din Suzhou sunt considerate a fi cele mai înalte din lume. Dacă încă nu v-am convins, aflați că aici există cea mai adâncă cramă privată și cea mai înalt situată piscină din China.

Cu toate acestea, construcția a fost supusă unor critici severe. Localnicii numeau clădirea „o rușine”, iar trecerea prin poartă era comparată cu trecerea printre picioarele cuiva. În același timp, mass media numea clădirea „un element iconic al arhitecturii secolului al XX-lea”.

8. Turnul Eiffel, Paris, Franța

Turnul Eiffel este una dintre cele mai renumite atracții turistice din lume și adesea este asociat cu romantismul și eleganța. De aceea, pare a fi greu de crezut în faptul că simbolul Parisului nu a fost mereu considerat astfel și chiar a fost criticat de localnici. Turnul a fost construit ca o intrare la Târgul Mondial ce a avut loc în anul 1889 în cinstea celei de-a 100-a aniversări de la Revoluția Franceză. Cu toate acestea, structura de oțel nu se încadra în arhitectura clasică a capitalei.

Oamenii de știință și artiștii parizieni nu se temeau să-și exprime disprețul față de acest monument, spunând: „Noi, scriitorii, artiștii, sculptorii și arhitecții, toți suntem pasionați de frumusețea neatinsă până acum a Parisului. Noi protestăm și ne exprimăm indignarea în numele gustului francez, ce este amenințat, și ne opunem construcției chiar în inima capitalei noastre a turnului Eiffel, ce este inutil și arată dezgustător”. În ciuda revoltelor și amenințărilor că construcția va fi demolată, astăzi turnul Eiffel este un simbol internațional al iubirii și romantismului.

7. Monumentul lui Vittorio Emanuele al II-lea, Roma, Italia

Monumentul lui Vittorio Emanuele al II-lea (în italiană: Monumento Nazionale a Vittorio Emanuele II) a fost construit în anul 1885 în cinstea lui Vittorio Emanuele al II-lea, primul rege care a unit Italia. Monumentul acoperit cu marmură este situat în piața Veneției, iar alături se află colina Capitolină.

Cu toate acestea, în ciuda măreției și decorului prețios, mulți localnici aveau un sentiment de antipatie față de monument, poreclindu-l „dinți falși”, „tort de nuntă” și „mașină de scris”. De asemenea, localnicii considerau că culoarea marmurei folosită în construcție nu este potrivită și că monumentul este prea mare.

6. Sfânta familie (Sagrada Familia), Barcelona, ​​Spania

Sfânta familie este o catedrală romano-catolică nefinalizată și cea mai renumită clădire din Spania. Construcția catedralei a început în anul 1882, iar finalizarea este planificată pentru anul 2026. Sagrada Familia este una din multele proiecte din Barcelona ale arhitectului catalan Antoni Gaudi.  De asemenea, Gaudi a proiectat Park Guell și Casa Milà.

Cu toate acestea, au existat mulți oameni care își doreau catedrala distrusă. Într-o zi, Pablo Picasso a declarat că își dorește ca oamenii ce au proiectat catedrala „să meargă direct în iad”, iar George Orwell a mers și mai departe, spunând următoarele: „Aceasta este una dintre cele mai dezgustătoare clădiri din lume”.

5. Empire State Building, New York, SUA

Ne-ar fi greu să ne imaginăm New Yorkul fără Empire State Building, de unde turiștii și localnicii pot admira orașul. Cu toate acestea, clădirea zgârie-nori de 102 etaje nu a fost apreciată imediat de localnicii ce declarau că construcția este o pierdere de bani și se plângeau de faptul că aceasta este situată prea departe de transportul public.

Construcția clădirii zgârie-nori a necesitat 19 milioane de dolari și a fost finalizată înainte de timpul stabilit, deschiderea oficială având loc la data de 1 mai a anului 1931. Cu toate acestea, din cauza că deschiderea a concis cu Marea Depresiune, doar 23% din birouri au fost arendate, astfel în curând clădirea a primit porecla „Empty State Building”. Clădirea a fost readusă la viață când a fost vândută, reparată și poziționată ca cea mai mare clădire din lume. Mai târziu, Societatea Americană a Inginerilor Civili (American Society of Civil Engineers) au numit clădirea zgârie-nori una dintre cele mai mari realizări inginerești din istoria Statelor Unite ale Americii.

4. Centrul Cultural „Georges-Pompidou”, Paris, Franța

Pare a fi ușor de înțeles de ce localnicilor nu prea le este pe plac Centrul Cultural „Georges-Pompidou”, căci clădirea arată de parcă ar fi acoperită cu schele. Centrul a fost finalizat în anul 1977 și găzduiește prima colecție de artă contemporană din Europa.

Designul în forma unui exoschelet nu este doar inestetic, dar și se contrazice cu arhitectura istorică a capitalei, în care există o mulțime de clădiri vechi și frumoase, inclusiv cea mai veche clădire din oraș ce a fost construită în anul 1407, dar s-a păstrat foarte bine. Centrul Cultural „Georges-Pompidou” a fost construit de englezul Richard Rodgers și arhitectul Renzo Piano. Rodgers a remarcat că o doamnă pariziană a rămas atât de nemulțumită de aspectul clădirii, încât l-a lovit în cap cu o umbrelă.

3. Valea celor căzuți, Madrid, Spania

Pare a fi incredibil faptul că localnicii ar putea avea o atitudine dușmănoasă față de un monument ridicat în onoarea celor căzuți în Războiul Civil din Spania ce a avut loc în anii 1936-1939. Probabil sentimentul a fost provocat de faptul că monumentul mai este și locul unde a fost înmormântat generalul Francisco Franco, un dictator crud și nemilos care a ordonat ca monumentul să fie construit cu propriile mâini ale prizonierilor politicieni. Mulți susțin că Francisco a declarat că va micșora durata de ședere în penitenciar celor ce vor participa la realizarea proiectului, însă alții sunt de părerea că munca era forțată. În anul 2017, Jaume Basch, un politician catalan, a descris monumentul ca fiind „un fel de tabără de concentrare nazistă”. Se spune că în acest loc au fost înmormântați 40 000 de oameni, însă în interiorul bisericii a fost înmormântat doar trupul lui Francisco și al lui Jose Antonio Primo de Rivera, fondatorul organizației Falanga Spaniolă.

În anul 1999 a fost consolidată protecția monumentului din cauza unor antifasciști care l-au bombardat. Deși mulți oameni ar fi gata să achite 9 euro pentru a scuipa sau a pune flori la mormântul lui Francisco, ambele sunt interzise. Astăzi monumentul este cel mai nesuferit obiectiv turistic din Spania pe care-l puteți observa ușor dacă treceți pe autostrada A-6, datorită crucii de granit situată pe stânca Sierra de Guadarrama.

2. Palatul Parlamentului, București, România

Palatul Parlamentului din București trezește un sentiment de antipatie locuitorilor capitalei. Cu toate acestea, astăzi această clădire este cea mai populară atracție turistică din oraș datorită culorilor aurii ce strălucesc noaptea pe pereții palatului, fascinând turiști din întreaga lume. În ciuda acestui fapt, localnicii disprețuiesc clădirea, deoarece ea a fost construită pentru Nicolae Ceaușescu, un dictator comunist. În timp ce poporul suferea din cauza sărăciei extreme, Ceaușescu investea banii țării în construcția palatului său. În acea perioadă mulți părinți nu erau în stare să-și hrănească copiii, prin urmare erau nevoiți să-i dea în grija statului.

Deși în anul 1989 regimul comunist a fost înlăturat, privind Palatul Parlamentului locuitorii își reamintesc de acele vremuri îngrozitoare.

1. Statuia lui Isus, Świebodzin, Polonia

Foto: Pundit

Statuia lui Isus din Polonia este cea mai înaltă statuie dedicată lui Isus din lume, având o înălțime de 33 de metri și fiind capabilă să concureze cu statuia Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro. În ciuda faptului că pentru a ridica statuia localnicii și locuitorii altor orașe au colectat 1,4 milioane de dolari, monumentul a devenit una dintre cele mai controversate atracții turistice din Polonia.

Construcția monumentului a provocat ceartă între creștini și atei. De asemenea, monumentul a fost foarte criticat din cauza locației sale, fiind ridicat în apropiere de granița cu Germania, pe autostrada Berlin-Varșovia, lângă un supermarket. Cu toate acestea, una dintre motivele ultimei controverse a fost montarea recentă a unei antene în coroana lui Isus pentru difuzarea semnalului de internet.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.