TOP-10: Curiozități despre Marele Zid Chinezesc

0
3034

Marele Zid Chinezesc reprezintă un șir de ziduri defensive care înconjoară China. Pereții acestuia au fost construiți pentru a proteja vechiul stat chinezesc de vecinii săi și de alți invadatori care atacau populația chineză de îndată ce li se oferea o șansă.

Construcția zidului a durat câteva sute de ani. În tot acest timp, pereții au fost completați până au format structura cu mărimile de astăzi.

Există multe legende și adevăruri despre Marele Zid Chinezesc. Spre exemplu, cu ceva timp în urmă autoritățile Chinei au vrut să transforme zidul într-o șosea, iar cu 200 de ani înainte ca primul om să fie trimis în univers, oamenii susțineau că zidul poate fi văzut din spațiul cosmic, deși acest fapt nu reprezintă un adevăr.

10. Cu ceva timp în urmă, guvernul a dorit să transforme zidul într-o autostradă

Foto: modernmechanix.com

Guvernul chinez cândva a dorit să transforme Marele Zid Chinezesc într-o autostradă. Acest fapt a fost dezvăluit în numărul din luna februarie a anului 1931 al revistei științifice Modern Mechanix science. Guvernul a luat în considerație această idee din motiv că în acele timpuri în China nu exista asemenea drumuri.

Lipsa autostrăzilor era o problemă, deoarece guvernul nu era în stare să transporte alimente în regiunile interioare ale țării, unde sărăcia și lipsa proviziilor năștea foamea. De asemenea, în revistă se mai spunea că guvernul a planificat să transporte militari pe „viitoarea” autostradă în regiunile cuprinse în întregime de bandiți. 

9. Zvonurile precum că Marele Zid Chinezesc poate fi văzut din spațiul cosmic au apărut înainte ca primul om să fie trimis pe Lună

Foto: thevintagenews.com

Se spune că Marele Zid Chinezesc poate fi văzut din spațiul cosmic, în special de pe Lună. Atât prima, cât și a doua afirmație este incorectă. Este interesant că aceste zvonuri au apărut cu două secole înainte ca Neil Armstrong și echipajul Apollo 11 să călătorească pe Lună. Pentru prima dată în istorie, această idee a apărut în scrisoarea lui William Stukeley, care a fost scrisă în anul 1754. De fapt, acesta vorbea despre un alt zid care putea fi comparat cu Marele Zid Chinezesc. William scria următoarele: „Mărețul zid de patru zeci de mile (130 kilometri), e mai lung și decât zidul chinezesc, ce înfățișează o creație deosebită pe fața pământului și poate fi zărit chiar și de pe Lună”.

În anul 1895, acest zvon a fost reiterat de Henry Norman, care a susținut că zidul chinezesc este singura structură făcută de om ce poate fi văzută de pe satelitul Pământului. De fapt, Norman nu a avut nici o dovadă pentru cele susținute. Acesta doar presupunea că ar fi putut vedea zidul de pe suprafața Lunii, deoarece în același mod el putea observa craterele Lunii de pe Pământ.  În anii 1930, franciza „Ripley: Crezi sau nu!” din nou a răspândit această istorie, publicând un desen animat în care zidul era considerat a fi „cea mai mare creație a omului ce poate fi văzută chiar și de pe Lună”.

În timpul călătoriei sale pe Lună în anul 1969, Neil Armstrong a încercat să observe zidul, însă fără succes. În cele din urmă, astronautul a confirmat că zidul nu poate fi văzut din spațiul cosmic. Astronautul Alan Bean din „Apollo 12” a încercat și el să observe zidul, în cele din urmă confirmând că nici zidul și nici oricare altă construcție nu pot fi văzute de pe Lună. Bean a relatat că a observat doar o sferă de dimensiuni mari, cu pete galbene, verzi și albastre. Alți astronauți care au reușit să ajungă în spațiul cosmic au mărturisit că zidul poate fi văzut doar de pe o orbită joasă, în dependență de condițiile meteorologice de pe Pământ. Cu toate acestea, zidul nu este văzut clar, există câteva alte obiecte care sunt mult mai observabile decât zidul din China.

7. Zidurile orașului Benin sunt de 4 ori mai lungi decât Marele Zid Chinezesc

Foto: thisisafrica.me

Marele Zid Chinezesc este considerat a fi cel mai lung zid din lume. Este uimitor, însă afirmația dată nu este adevărată. Cel mai mare zid construit vreo dată (sau o serie de ziduri) este de patru ori mai lung decât cel chinezesc și nici măcar nu se află în China sau Asia. Acesta se află în orașul Benin din Nigeria. Structura este numită „Zidurile Beninului” și înconjoară vechiul oraș Benin. Zidurile au fost construite pentru a proteja orașul de invadatori, iar pe alocuri chiar au fost fortificate cu tranșee.

Structura reprezenta o serie de pereți, la fel ca Marele Zid Chinezesc. Zidurile din mijloc înconjurau capitala, unde locuia regele, iar zidurile de din afara capitalei înconjurau satul ce se afla la periferiile capitalei. Un alt zid înconjura satul ce înconjura cel mai apropiat sat de capitală. Într-un așa mod, zidurile înconjurau 500 de sate și aveau o lungime de aproximativ 16 000 kilometri. Istoricii consideră că pentru a construi zidul orașului Benin a fost nevoie de 150 milioane de ore, fapt din cauza căruia acest zid poate fi considerat a fi cel mai mare proiect de construcție realizat vreo dată de om. Cu toate acestea, lipsa lucrărilor de întreținere a dus la degradarea unei mari părți a zidului.

6. Marele Zid Chinezesc ajunge până în Mongolia

Foto: The Telegraph

De fiecare dată când ne gândim la Marele Zid Chinezesc, presupunem că acesta se află în China. Acest fapt este dezvăluit și de denumirea construcției. Cu toate acestea, zidul nu doar traversează China, dar și ajunge până în Mongolia. Partea mongolă a zidului se considera a fi pierdută acum câțiva ani, până când o echipă de cercetători condusă de William Lindesay nu a descoperit-o. Lindesay a aflat despre faptul că există și partea mongolă a zidului citind o hartă, care i-a fost înmânată de un prieten în anul 1997.

Harta conținea traseul unei serii de bătălii care au fost conduse de-a lungul Marelui Zid Chinezesc în secolul al XII-lea de faimosul conducător mongol Genghis Khan. Lindsey a înțeles că o parte a zidului ar fi trebuit să se afle în Mongolia. Cu toate acestea, adevărul era altul. Lindsey a considerat că bucata de zid s-a pierdut și a mers în căutarea acesteia.

Locuitorii Mongoliei nu știau că Marele Zid Chinezesc a ajuns până și în țara lor. Puținii oameni care cunoșteau acest fapt presupuneau că zidul a fost distrus, până în momentul când echipa de cercetători a lui Lindsey nu au găsit-o în deșertul Gobi. Lungimea zidului mongol era de doar 100 kilometri în lungime.

5. Plantele ce se aflau pe ambele părți ale zidului au devenit diferite din punct de vedere genetic

Foto: beijingattractions.org

Biologii cunosc despre faptul că atunci când organismele vii sunt despărțite, acestea devin diferite. Adesea acest fenomen are loc când o barieră naturală, spre exemplu un munte sau un ghețar, desparte o porțiune de pământ. Cu toate acestea, fenomenul dat poate avea loc și din cauza unui obstacol creat în mod artificial. Astăzi, plantele de pe ambele părți ale Marelui Zid Chinezesc au devenit diferite genetic. Cunoaștem acest fapt datorită unui studiu efectuat de o echipă de cercetare condusă de profesorul Hongya Gu de la Universitatea din Pekin, Beijing. Echipa a studiat o secțiune de pământ din regiunea Juyongguan, zidul căreia a fost construit cu șase secole în urmă.

Oamenii de știință au studiat trei grupuri de plante din această regiune. Două grupuri au fost separate de zid, iar al treilea grup a fost separat de un traseu montan.  În cele din urmă, cercetătorii au descoperit că plantele separate de zid genetic se diferențiau mai mult decât cele separate de traseu. Este interesant faptul că plantele ce erau polenizate de insecte aveau mai multe gene comune, decât cele ce erau polenizate de vânt. Acest lucru poate fi explicat de faptul că insectelor le era mai ușor să traverseze zidul pentru a poleniza plantele, decât vântului.

4. La construcția zidului au fost utilizate boabe de orez

Foto: The Telegraph

Este adevărat faptul că Marele Zid Chinezesc a fost construit cu utilizarea boabelor de orez, deoarece acestea pot fi lipicioase când se umezesc. Cu toate acestea, orezul a fost utilizat ca material de construcție doar în acele părți ale zidului care au fost construite între anii 1368-1644, când China a fost domnită de dinastia Ming. Mortarul din orez era preparat prin amestecarea orezului lipicios cu var stins. Acest amestec era utilizat în loc de mortarul obișnuit care ține cărămizile și alte materiale de construcție lipite. Amestecul din orez a fost atât de efectiv, încât acele părți ale peretelui la construcția căruia s-a utilizat acest element s-au păstrat într-o stare foarte bună până astăzi.

Datorită acestui amestec, printre cărămizi nu au crescut buruieni, precum se întâmplă când este utilizat un alt amestec. Alte construcții care au fost create cu utilizarea boabelor lipicioase de orez, precum mormintele și pagodele, au supraviețuit unor fenomene naturale distructive, printre care se numără și cutremurele. Cu toate acestea, la acel moment utilizarea orezului în construcție era o decizie controversată. Se presupune că orezul era utilizat nu din cauza proprietăților sale magnifice, ci din cauza faptului că împărații adesea confiscau acest produs de la fermieri. La un moment dat, împărații au primit o cantitate suficientă de orez pentru a crea mortar de orez și pentru a hrăni lucrătorii care participau la construcția zidului.

3. Zidul nu a fost de mare ajutor

Foto: National Geographic

China mereu a fost un teritoriu dorit de străini. Condițiile de trai aici mereu au fost bune. Vecinii Chinei Antice adesea erau mai puternici  din punct de vedere militar și din acest motiv nu ezitau să jefuiască satele de pe teritoriul de astăzi al Chinei. În cele din urmă, împărații Chinei au decis să construiască Marele Zid Chinezesc pentru a opri invadatorii. Cu toate acestea, construcția nu a fost una dintre cele mai reușite, deoarece invadatorii mereu reușeau să treacă peste zid. Majoritatea dintre ei pur și simplu îl înconjurau, după care pătrundeau în China.

Unii, spre exemplu hunii, își concentrau toate puterile la una dintre porțile zidului până când aceasta cădea. Alții, cum ar fi barbarii și mongolii, pur și simplu treceau prin gaura unei porțiuni de zid care s-a prăbușit din cauza lipsei lucrărilor de menținere a structurii. Într-un așa mod Genghis Khan, împăratul mongolilor, a invadat China și a detronat împăratul chinez. Mai târziu, dinastia Ming totuși a reușit să-i alunge pe mongoli, însă generalul Ву Sangui a reușit să înlăture din nou dinastia Ming și a deschis porțile pentru a lăsa manchu-rii să vină pe teritoriu. De fapt, Ву Sangui a fost comandantul armatei lui Ming care avea însărcinarea de a împiedica invazia manchu-rilor.

2. Turiștii distrug Marele Zid Chinezesc

Foto: caixinglobal.com

Anual Marele Zid Chinezesc este vizitat de mai mult de 10 milioane de turiști. Din nefericire, acest fapt a devenit o problemă, deoarece turiștii distrug structura. Aceștia adesea lasă pe pereții zidului graffitti și inscripții, precum și îi deteriorează bătând cuiele corturilor în pereți. De asemenea, turiștii lasă în urma lor tone de cutii goale de la băuturi și pungi de plastic. Problema gunoaielor se agravează când turiștii organizează petreceri.

Până în ziua de astăzi, turiștii au distrus zidul chinezesc atât de mult, încât nici traversând câțiva kilometri la rând nu veți putea găsi vreun loc nedeteriorat. Conform unei analize din anul 2013, doar 550 de kilometri de zid s-a păstrat într-o stare bună. Din nefericire. Guvernul chinez nu poate păstra într-o stare satisfăcătoare întregul zid, deoarece acesta este prea lung. Acesta traversează 11 provincii și se întinde pe o distanță de 8 800 de kilometri.

1. Președintele Mao Zedong a dorit să distrugă Marele Zid Chinezesc

Foto: history.co.uk

Președintele chinez Mao Zedong niciodată nu a apreciat unicitatea zidului. Acesta chiar era împotriva existenței zidului încă din perioada când lupta împotriva guvernului naționalist din China. Mao considera că Marele Zid Chinezesc este o relicvă din vremea feudalilor care au domnit China timp de mai multe veacuri. Din acest motiv, Mao a permis fermierilor să utilizeze bucăți din zid pentru a-și construi casele. Situația s-a agravat când Mao Zedong a învins guvernul naționalist și a preluat controlul asupra Chinei. Fermierii au continuat să distrugă zidul pentru a-și construi casele și fermele. 

Până Deng Xioaping a venit la putere, zidul în mod constant era supus vandalismului. Xioaping a oprit distrugerea peretelui și a început lucrări pentru a-l restaura. În ciuda neplăcerii față de construcția chinezească, Mao Zedong a enunțat odată următoarele: „Nu sunteți un bărbat adevărat dacă niciodată nu a-ți urcat pe Marele Zid Chinezesc”.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.