Girafele din Dabous (2 foto)

0
1154
Foto: Mike Hettwer/National Geographic Girafele din Dabous, Nigeria.

În nordul Republicii Niger, la aproximativ jumătate de distanță dintre orașele Agadez și Arlit, la câțiva kilometri spre vest de un drum asfaltat care conectează aceste două locuri, există un afloriment pietros deasupra căruia cu acuratețe au fost cioplite două girafe în dimensiuni reale.

În această regiune cunoscută sub denumirea Dabous există multe sculpturi preistorice ale unor bovine și animale sălbatice, ce se referă la timpurile în care Africa era mult mai umedă decât astăzi și avea o vegetație mult mai bogată, astfel încât aici puteau trăi animale din aceste specii. Imaginea a două girafe este cea mai renumită din regiune, datorită mărimii, aspectului realistic și metodei utilizate pentru a crea imaginea.

Cele două girafe au fost cioplite pe o bucată de piatră aproape plană, puțin înclinată, situată la o înălțime de opt metri, de aceea acestea nu pot fi văzute de pe pământ. Girafa mai mare este un mascul, iar cea mică este o femelă. Înălțimea masculului de la vârfurile urechilor până la copitele din spate este de 6,35 metri. Ambele girafe au fost create prin combinarea a mai multor metode, cum ar fi răzuirea și netezirea anumitor zone, gravarea profundă a conturului și sculptarea superficială (aproximativ doi-trei centimetri adâncime) a petelor de pe corp.  

Din gura fiecărei girafe coboară o linie, a cărei capăt este ținut de o mică figură omenească. Acest motiv adesea este întâlnit în imaginile rupestre ale Saharei, însă semnificația acestuia rămâne a fi un mister. Unii oameni consideră că în trecut girafele erau vânate și chiar domesticite sau că această linie este de origine religioasă, mitică sau culturală. De asemenea, ar putea fi posibil ca liniile și figurile omenești să fi fost adăugate mai târziu.

Foto: trevor kittelty/Shutterstock.com
Girafele din Dabous, Nigeria.

Sculpturile au fost realizate în urmă cu aproximativ 6 000 – 8 000 de ani, la sfârșitul perioadei umede africane, care a început în urmă cu aproximativ 14 000 de ani și a durat până acum 5 000 de ani. În această perioadă Sahara a fost o savană extinsă, unde au trăit diferite triburi de vânători-culegători, pescari și fermieri. Luând în considerație cele peste 800 de picturi rupestre găsite în regiune, în aceste locuri au locuit o mulțime de animale sălbatice precum tauri, girafe, struți, antilope, lei, rinoceri și cămile. Nu este deloc dificil să ne imaginăm cum oamenii din trecut le urmăreau stând pe terasele stâncoase ale Munților Aïr, după care le-au imortalizat în piatră.

Imaginea sculptată a rezistat mii de ani, în ciuda climei dure, inclusiv deșertificării unei regiuni vaste, însă cel mai mult aceasta este afectată negativ de oameni. Petroglifele sunt deteriorate într-o anumită măsură, deoarece au fost călcate în picioare, pictate cu graffitti iar unele fragmente chiar au fost furate. În anul 1999 a fost realizat un tipar al imaginilor, astfel încât acestea să poată fi păstrate. Unul dintre acele tipare turnate din aluminiu astăzi se găsește în aeroportul Agadez.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.