TOP-10: Oameni celebri cu realizări surprinzătoare

0
1959

Din momentul în care au apărut oameni gata să creeze și să ne distreze, i-am idolatrizat. Din ziare, reviste și internet aflăm atât de multe bârfe și informații despre celebrități, încât începem să credem că știm deja totul despre ei.

Cu toate acestea, uneori după un aspect atrăgător se ascunde ceva mai mult.

Probabil nu v-ar uimi dacă ați afla că un muzician a inventat chitara sau microfonul, instrumente care i-au îmbunătățit performanțele. De asemenea, nu este surprinzător că o actriță a inventat colanții. Cu toate acestea, mulți oameni celebri au avut realizări în afara activității lor de bază. Un număr surprinzător de celebrități au obținut brevete pentru invențiile personale sau au avut realizări despre care majoritatea oamenilor nu știu, și iată zece exemple:

10. Hedy Lamarr a inventat tehnologia Wifi

Foto: Metro-Goldwyn-Mayer

Vedeta de origine austriacă, Hedy Lamarr, a fost foarte populară în Epoca de Aur a Hollywoodului ce cuprinde sfârșitul anilor 1930 și începutul anilor 1940. Pe atunci Hedy era numită „cea mai frumoasă femeie din lume”, însă aceasta era ceva mai mult decât o fată drăguță.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, Lamarr de asemenea a lucrat asupra unui sistem de ghidare a torpilelor care a stat la baza tehnologiilor Bluetooth și Wifi pe care le folosim până și astăzi. Acest dispozitiv, creat în colaborare cu compozitorul George Anthiel, a fost brevetat în anul 1942 ca dispozitiv „cu frecvență variabilă” și a fost utilizat în timpul războiului pentru a împiedica forțele inamice să schimbe direcția torpilelor ghidate prin unde radio. Este uimitor că nici Lamarr și nici Anthiel nu au primit nici un ban pentru invenția lor inovatoare.

9. Uri Geller a inventat radioprotecția

Foto: Dmitry Rozhkov

Uri Geller este un iluzionist, magician și om cu percepție extrasenzorială de origine israeliană, cunoscut în mare parte pentru faptul că îndoia lingurile cu puterea minții la televiziune în direct. De-a lungul carierei sale de animator cu abilități supra normale, Uri a fost respectat de fanii săi și criticat de sceptici. De asemenea, publicul adesea presupunea că faimosul iluzionist de fapt este un agent al CIA.

O invenție mai puțin cunoscută a lui Geller este pelicula ce protejează de radiațiile emise de telefoanele mobile. Invenția a fost brevetată în anul 1998 și este utilizată pentru a acoperi telefoanele mobile, radiourile portative și alte dispozitive portabile pentru a proteja consumatorii de efectele nocive ale expunerii de lungă durată la emisiile de radiație.

8. Jamie Lee Curtis a inventat scutecele pentru bebeluși

Foto: Samhsa

Fiind fiica legendelor televiziunii Tony Curtis și Janet Leigh, nu este uimitori faptul că Jamie Lee Curtis însăși a devenit o legendă a ecranelor. De-a lungul carierei sale, Jamie a fost implicată în numeroase filme, inclusiv în celebrul serial „Halloween” și în comedia „Un pește numit Wanda” în care s-a filmat împreună cu John Cleese. Luând în considerație activitățile zilnice ale actriței, este uimitor că acesteia i-a mai ajuns timp pentru invenții. Curtis a brevetat scutecele pentru bebeluși în anii 1980, îmbunătățind designul tradițional al scutecelor de unică folosință.  Scutecul inventat de actriță era un scutece de unică folosință și în același timp un buzunar în care se păstrau șervețele de unică folosință care de regulă se folosesc la schimbarea scutecului.

În ciuda existenței brevetului, Curtis a refuzat să licențieze produsul până când companiile nu vor începe să producă produse biodegradabile ecologice. Brevetul a expirat în anul 2007, iar în anul 2016 actrița din nou a depus o cerere pentru un brevet. Noul patent pentru scutecele de unică folosință cu buzunare pentru șervețele este valabil până în anul 2036.

7. Johnny Cash a fost un operator de cod militar

Foto: Saving Country Music

Johnny Cash este unul dintre cei mai faimoși artiști muzicali din toate timpurile. Acest cântăreț de origine americană și chitarist în stil country și blues a vândut peste 90 de milioane de discuri în întreaga lume. Majoritatea dintre noi își vor reaminti baritonul lui din piesa  The Man in Black care l-a făcut faimos, precum și piesele I Walk the Line și Ring of Fire.

În anii 1950, Cash a făcut parte din Forța Aeriană a Statelor Unite și a fost trimis în al doisprezecelea escadron radio din Landsberg, Germania. Ca operator de cod militar, Cash nu numai că trebuia să știe codul lui Morse, dar și să vorbească fluent limba rusă. Cash a fost primul american care a aflat despre moartea conducătorului sovietic Iosif Stalin, interceptând mesajul corespunzător al rușilor.

6. Brian May a fost un astrofizician

Foto: ESO/G. Huedepohl

Brian May este cunoscut ca fiind chitaristul principal și compozitorul trupei rock engleze Queen. De-a lungul carierei sale în muzică acesta a produs și a efectuat înregistrarea unor piese care mai târziu au fost vândute în sute de milioane de exemplare în toată lumea. Printre cele mai cunoscute piese ale chitaristului se numără clasicul rock We Will Rock You. Când Brian s-a alăturat trupei Queen în anul 1971, acesta studia astrofizica și lucra asupra unei tezei pe tema „Praful zodiacal”. În lucrarea sa, Brian a studiat reflecția luminii și viteza prafului interplanetar din sistemul solar.

Chitaristul și-a reînnoit studiul cu 30 de ani mai târziu, finisând teza de doctorat în anul 2008. Din acel moment, May a continuat să se ocupe atât cu muzica, cât și cu știința. Recent, May a lansat piesa New Horizons dedicată navei spațiale omonime care a traversat Obiectul centurii Kuiper numit Ultima Thule, într-un așa mod intersectând cele două lumi în care activează.

5. Tony Bennett a fost un pictor

Foto: Peter Chiapperino

Cântărețul american de muzică pop, Tony Bennett, a fost foarte faimos în anii 1950 și 1960 datorită faptului că a combinat muzica pop cu jazzul și orchestra, din acest motiv fiind glorificat până și în ziua de astăzi. Tony a reușit să se inițieze în lumea muzicii din momentul când Bob Hope i-a auzit unul dintre spectacolele sale într-un club de noapte și l-a invitat să cânte împreună cu el pe scena teatrului newyorkez Paramount Theater. Bennett a scris multe piese de succes, cea mai populară fiind I Left My Heart in San Francisco. Albumul său al anului 2011 Duets II (în care a intrat duetul cu Amy Winehouse cu puțin înainte de moartea ei), la 85 de ani l-a făcut cel mai bătrân artist piesa căruia a devenit prima în lista celor mai faimoase 100 de piese. 

Cu toate acestea, Tony Bennett este cunoscut nu doar pentru piesele sale. Muncind sub numele său adevărat, Anthony Benedetto pe lângă toate mai este și un pictor de succes. Tony pictează cu ulei și acuarele, iar printre lucrările sale se numără și tabloul comandat pentru aniversarea de 50 de ani a Organizației Națiunilor Unite. Picturile muzicianului să păstrează în colecții private și publice din întreaga lume, inclusiv în galeria institutului Smithsonian Institution și în National Portrait Gallery.

4. Zeppo Marx a inventat pulsometrul

Foto: Ralph F. Stitt/Library of Congress

Zeppo Marx a jucat un om mut în comediile faimoase ale fraților Marx (Marx Brothers). Rolul lui era de a crea un fon pentru a-și lăsa frații Harpo, Chico și Groucho să glumească exagerat. În viața reală acesta era considerat la fel de haios. Majoritatea fanilor fraților Marx au rămas surprinși când au aflat ce a făcu Zeppo când a părăsit centrul atenției. Toată viața sa Zeppo a fost pasionat de inventarea lucrurilor.

În anul 1969, Herbert Manfred „Zeppo” Marx a făcut parte dintr-o echipă care a brevetat un monitor de ritm cardiac. Dispozitivul era îmbrăcat pe mână, iar în cazul în care ritmul cardiac depășea norma vibra și se pornea alarma sonoră pentru a avertiza purtătorul să înceteze activitatea fizică. De asemenea, Marx a inventat clama Marman care astăzi este pe larg utilizată în aviație.

3. Barbara Cartland a inventat planorul

Foto: Allan Warren

Ledy Barbara Cartland este cunoscută pentru faptul că a scris romane de dragoste, dar și pentru faptul că a fost bunica vitregă a prințesei Diana de Wales. De-a lungul carierei sale, ea a scris mai mult de 700 de romane, odată lansând 23 de romane în doar un singur an, fapt pentru care Barbara a devenit unul dintre cei mai vânduți scriitori ai secolului al XX-lea. Până în momentul când a decedat, Cartland a vândut mai mult de 750 de milioane de cărți în 38 de limbi. Cu toate acestea, recordul mondial de rapiditate a scrierii romanelor nu a fost singura realizare a doamnei Cartland. Până a-și începe cariera de scriitor, contribuția doamnei Cartland în aviația engleză timpurie a ajutat Marea Britanie să lupte efectiv împotriva naziștilor în timpul campaniei din Normandia din perioada celui de-al doilea Război Mondial.

În anii 1920-1930, Cartland a fost un planor pasionat. Urmărind trucurile germanilor când planoarele erau remorcate de avioane pentru a prelungi timpul zborului, Barbara a ajuns la ideea că își dorește să creeze o metodă de a prelungi zborul planoarelor. Împreună cu doi piloți ai forțelor aeriene ea a construit propriul planor cu care în anul 1931 a zburat 320 de kilometri fiind remorcată de un avion. Lucrările doamnei Cartland au dus la inventarea planoarelor cu rază lungă care au jucat un rol cheie în furnizarea proviziilor și transportarea militarilor către Franța în timpul războiului.

2. Mark Twain a inventat bretelele pentru sutien

Foto: A.F. Bradley/Library of Congress

Mark Twain, născut Samuel Clemens, era numit „părintele literaturii americane”. O generație de cititori din întreaga lume s-a bucurat de Aventurile lui Tom Sawyer și Aventurile lui Huckleberry Finn. Cu toate acestea, în ciuda succesului ca scriitor, investițiile fără succes într-o afacere, precum și tulburările sociale din timpul războiului civil, l-au impus pe Clemens să-și îmbunătățească abilitățile practice pentru a breveta o serie de invenții. Printre acele invenții se numără și bretelele pentru sutiene care se utilizează până și astăzi.

Elementul său îmbunătățit pentru îmbrăcăminte a fost brevetat în anul 1871. Inițial acesta trebuia să înlocuiască bretelele pe care Twain le ura, însă în brevet de asemenea au fost menționate veste, corsete și cămăși. Cureaua elastică cu nasturi mai târziu a fost îmbunătățit pentru corsetele femeilor și sutienele moderne. De asemenea, Twain deținea un brevet pentru albumul pe care fotografiile se auto-lipesc și pentru jocuri quiz.

1. Gary Berghoff a inventat echipamentul pentru pescuit

Foto: Anonymous

Actorul american Gary Berghoff este în mare parte cunoscut pentru rolul caporalului Walter „Radar” O’Reilly în serialul de televiziune al anilor 1970 „M*A*S*H”. Spre deosebire de eroul naiv și inocent pe care l-a înfățișat, Berghoff era pasionat de procesul de inventare.

Gary a avut două brevete pentru Chum Magic, un echipament pentru pescuit care ademenește peștii spre barcă, și pentru tija de pescuit. Chum Magic ademenea peștele spre barcă cu ajutorul unei combinații de lumini și a unui simulator de alge. De asemenea, Berghoff a patentat un dispozitiv ce ridică scaunele de la toaletă, care cel mai probabil v-ar interesa în cazul în care nu sunteți entuziasmat de ideea de a vizita o toaletă publică.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.