Grădinile citrice ale insulei Pantelleria (4 foto)

0
1525

La jumătate de distanță dintre Sicilia și coasta Tunisiei poate fi observat un mic punct care de fapt este insula Pantelleria. Clima acestei insule este tipică mediteraneeană, cu veri uscate și fierbinți  și ierni blânde cu precipitații puține, fapt care afectează negativ agricultura.

Cu toate acestea, locuitorii insulei Pantelleria sunt în mare parte fermieri, ci nu pescari. Acest fapt este posibil datorită ingeniozității locuitorilor insulei, care au dezvoltat o metodă unică de cultivare a culturilor importante pentru economia insulei, spre exemplu: portocale, plante capparis și struguri muscat de Alexandria (numiți și Zibibbo) din care se produce vinul dulce.

Foto: AnimaMediterranea

Livada de citrice de pe insula Pantelleria înconjurată de un zid.

Podgoriile insulei Pantelleria sunt crescute după o tehnologie care a fost pentru prima data dezvoltată de fenicieni, ce au ajuns pe insulă în urmă cu mai bine de 2 500 de ani. Inițial fermierii plantează vița de vie în niște adâncituri minuscule de forma unui bol care mai sunt numite „cochilii”. Acest fapt ajută la protejarea plantelor de vânturile puternice ale insulei, precum și la colectarea umezelii care este atât de importantă pentru vița de vie.  După aceea, tulpina principală a viței de vie este tăiată astfel, încât să crească în părți, ci nu în înălțime. Forma adânciturii în care crește vița de vie este mereu schimbată, astfel încât planta să crească într-o direcție anumită. La sfârșitul lunii iulie, strugurii de poamă sunt colectați manual în cadrul unei ceremonii ritualice. O tehnică analogică de a crește vița de vie există și pe insula vulcanică Lanzarote din Oceanul Atlantic, unde vânturile sunt destul de puternice și dese.

De asemenea, locuitorii insulei Pantelleria cresc portocale, însă din cauza că aceste plante cresc mai înalte decât vița de vie, o adâncitură simplă nu le va proteja de vânturile puternice. În acest caz, pentru a proteja planta în jurul fiecărui copac se ridică câte un zid înalt și uscat de piatră, creând câte o mica grădină împrejmuită numită jardinu, în interiorul căreia se formează o microclimă proprie, mai rece și mai umedă decât mediul înconjurător. Pe lângă protejarea copacilor de vânt, pereții de piatră păstrează umezeala și ajută la condensarea ceții maritime nocturne în picături de apă care, în cele din urmă, se scurg în sol și mențin solul umed. Această metodă permite fermierilor să crească citrice fără a iriga solul într-un mod artificial, ceea ce reprezintă o necesitate  majoră în zonele unde clima este mediteraneeană.

Majoritatea livezilor de citrice de pe insula Pantelleria (giardino pantesco) sunt rotunde, însă se mai întâlnesc și livezi de alte forme, spre exemplu dreptunghiulare sau pentagonale. Pe întreaga insula există aproximativ cinci sute de construcții de acest tip, menite să protejeze munca agricultorilor insulei.

Foto: AnimaMediterranea
Foto: fab/Wikimedia
Foto: AnimaMediterranea

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.