Haine… din lemn? Aici 10 lucruri care au fost făcute din lemn, deși nu așa sunt create de obicei

0
1659
Foto: Fraser Smith/Adam Blaue Gallery

Lemnul este folosit în crearea multor obiecte care ne înconjoară, fie ele scaunele pe care stăm, mesele pe care mâncăm sau rafturile pe care punem obiecte.

De asemenea, există lucruri care de obicei nu sunt făcute din lemn, însă unii oameni au decis să se abată de la regulă și să pună în mișcare creativitatea. Putem spune cu siguranță că aceste eforturi nu au fost zadarnice. Deci, aici 10 obiecte într-un mod neobișnuit confecționate din lemn.

10. Scuter

Foto: Carlos Alberto

Scuterul Vespa a fost creat de compania Piaggio Group după cel de-al doilea Război Mondial și adesea poate fi văzut prin orașe. În Italia acest vehicul mereu a fost întrebat, iar în Marea Britanie acesta a fost asociat cu subcultura adolescenților din anii 1960. Deși din momentul apariției sale scuterul a fost supus unor numeroase schimbări,nimeni niciodată nu s-a gândit să-l facă din lemn… până nu  a apărut Carlos Alberto.

În luna octombrie a anului 2007, Alberto, un tâmplar din Portugalia, și-a pus scopul de a proiecta și a crea un scuter Vespa din lemn pe care l-a numit Daniela. În cele zece luni de lucru maestrul a utilizat zece tipuri diferite de lemne, iar însăși proiectul l-a costat 2 800de euro.  Însăși scuterul este foarte atractiv, deși pentru a obține o asemenea lucrare este nevoie de mult timp și talent.

9. Proteză dentară

Foto: The Japan Times

În ziua de azi protezele dentare adesea sunt făcute din acrilic, deoarece acest material poate fi ușor modelat și colorat,astfel încât proteza să aibă o culoare estetică. Însă nu mereu a fost așa. Întrecut oamenii erau nevoiți să utilizeze niște proteze mai primitive care erau făcute din lemn.  Pentru prima dată protezele dentare din lemn au apărut în Japonia, iar preoteasa Nakaoka Tei a fost una dintre cei care au purtat asemenea proteze. În secolul al XIX-lea această invenție din lemne era larg utilizată. În anul 2008 arheologii au descoperit în Yokkaichi, prefectura Mie, niște proteze dentare din lemn  care datează din secolul al XVIII-lea.

Aceste proteze tăiate cu grijă din lemn erau disponibile doar pentru comercianții bogați și pentru samuraii de rang înalt. Cu toate acestea, opinia majorității vizavi de faptul că președintele american George Washington purta proteze din lemn este un mit, deoarece protezele lui erau făcute din mai multe materiale, inclusiv colți și oase de hipopotam.  

8. Carte

Foto: Brady Whitney

O carte făcută din pur lemn pare a fi ceva ireal, însă există un om care totuși a creat o asemenea carte. Brady Whitney este un proiectant industrial, iar creația sa, pentru realizarea căreia bărbatul a solicitat un ajutor financiar prin site-ul  Kickstarter, a primit denumirea Codex Silenda. Cartea are doar 5 pagini, însă fiecare din aceste pagini a fost confecționată  într-un mod complicat din mai mult de 100 de bucățele de lemn, în mare parte din lemn de mesteacăn și arțar care au fost unite cu ajutorul unui laser. Într-un final Brady a obținut un puzzle pe care cititorul trebuie să-l rezolve dacă vrea să ajungă la următoarea pagină.

Cu toate acestea, Codex Silenda nu este doar un puzzle. De asemenea, cartea povestește o istorie a unui om ce este un ucenic al lui Leonardo Da Vinci. Eroul găsește un codex pe care pictorul l-a creat pentru a-i împiedica pe spioni să-i fure ideile. Ucenicul trebuie să rezolve toate puzzle-urile până magistrul său nu se întoarce dintr-o călătorie de peste hotare.

7. Ceas

Foto: Wooden Watch Company

Mulți oameni poartă un ceas de mână, însă de regulă acesta este fabricat din asemenea materiale, precum metalul, plasticul,sticla și pielea. Cu toate acestea, există și ceasuri făcute în întregime din lemn și această alegerea este una motivată. Pe lângă faptul că producătorii doresc să fie originali, de regulă ei cooperează cu organizații de caritate ecologică și își asumă responsabilitatea de a sădi câte un copac pentru fiecare ceas vândut. Alte companii preferă doar lemn reciclat și încearcă să păstreze elementele individuale pentru fiecare componentă a ceasului.  

Scopul comun al companiilor ce produc ceasuri din lemn este de a propune o alternativă pur ecologică mărcilor populare. În cazul în care ați dori să cumpărați un ceas din lemn, ar fi bine să alegeți unul creat din lemnul copacilor care cresc rapid, precum bambusul, ci nu din lemnul copacilor care cresc lent sau sunt rari, precum palisandrul sau măcieșul,deoarece într-un așa mod aceste plante devin amenințate.

6. Avion

Foto: Canadian Forces

De regulă, când ne gândim la avioane ne imaginăm niște vehicule aeriene din metal. Însă, cine s-ar fi putut gândi vreo dată, că un avion din lemn ar putea deveni o inovație neobișnuită din timpul celui de-al doilea Război Mondial. Când războiul și-a atins apogeul, aluminiul, care de regulă era utilizat în crearea avioane de luptă, a devenit un material important, dar insuficient. În același timp, balsa, molidul și placajele care au fost utilizate în construcția avionului de luptă DH.98 Mosquito,  erau accesibile.

Pentru prima dată, această idee a fost propusă de Geoffrey de Havilland, care anterior a fost inițiatorul utilizării lemnului de balsa și a placajului pentru în crearea fuzelajului avionului DH.91 Albatross. Viteza pe care acest avion o putea atinge i-a dat lui Geoffrey ideea de a crea un avion de luptă mult mai rapid decât altele, datorită lemnului ușor și lipsei mitralierelor.

Lipsa mitralierelor este un alt motiv datorită căruia Mosquito a devenit un avion de luptă neobișnuit. Pentru realizarea ideii a fost nevoie și de mult efort pentru a convinge ministerul că încercarea se merită. Din această cauză avionul de luptă Mosquito nu a fost creat până la sfârșitul anului 1940, însă din momentul când a fost finisat, acesta era deja gata pentru a îndeplini sarcini și a fost utilizat în diverse scopuri, spre exemplu pentru a bombarda, pentru a transporta militari, pentru a căuta trasee și pentru a fotografia. El și-a primit porecla „miracolul de lemn” și a fost invidiat de ministrul german al aviației Herman Goering.

5. Computator

Foto: Onelargeprawn

Un calculator făcut din lemn pare a fi o comedie, însă acesta chiar există. Totuși mai straniu este faptul că tastatura acestuia face parte din masa pe care stă calculatorul. Acest calculator din lemn a fost creat de un pictor olandez pe nume Marlies Romberg, care a declarat că ideea principală a fost de a crea o lume virtuală în combinație cu o lume reală. Cât monitorul, atât și șoarecele de calculator sunt făcute din lemn, iar pentru a tăia tastatura în masa care la fel este de lemn, a fost nevoie de un laser. Romberg a mers chiar mai departe, și în cadrul aceluiași proiect a creat un USB, deși nu din lemn, ci din siliciu.

Indiferent de cât de stranie ar părea ideea unui calculator din lemn, Romberg nu a fost primul care a realizat un asemenea proiect. În anul 2007, un maestru din Moscova a creat un monitor din lemn și un șoarece de calculator la comandă, și acest proiect a fost realizat cu doar 2ani înainte ca Romberg să-și prezinte calculatorul. Cu toate acestea, ideea și scopul lui Romberg îi fac creația mai originală.

4. Haine

Foto: Fraser Smith/Adam Blaue Gallery

Fraser Smith, un tâmplar din Mississippi, se specializează pe tăierea hainelor din lemn. Interesant este faptul că hainele pe care le creează acest om par a fi destul de reale și pot fi purtate, iar luând în considerație faptul că blocurile de lemn pot cântări până la 91 de kilograme, o asemenea metodă de a crea haine este foarte complexă. Printre articolele de haine pe care le creează Fraser se numără paltoane, tricouri,pantaloni, halate de baie și șepci de baseball. Smith a început să-și creeze hainele din lemn care arată foarte realistic încă în anul 1987 și acum aceste articole pot fi găsite cât în colecții private, atât și în galerii publice.

3. Zgârie-nori

Foto: StructureCraft

Până în anul 2041, compania japoneză Sumitomo Forestry planifică să construiască o clădire zgârie-nori cu 70 de etaje, careva deveni cea mai înaltă din lume. 90% din materialele folosite în această construcție vor fi din lemn, iar 10% vor reprezenta carcasele, care vor permite unirea acestor două materiale într-un așa mod, încât clădirea să fie capabilă să reziste cutremurelor ce adesea au loc în Japonia. Această construcție va oferi locuințe unui număr de 8 000 de persoane. Ideea construcției clădirii zgârie-nori nu din beton și metal, dar din lemn pare a fi trăsnită,însă de fapt asemenea construcții deja există în multe orașe. Spre exemplu clădirea T3, care este ilustrată în imagine, se află în Minneapolis și în prezent este cea mai mare clădire din lemn din Statele Unite.

Arhitecții sunt tot mai mult interesați de ideea de a utiliza lemn pentru construcția unor asemenea clădiri, deoarece procesul de construcție este mult mai rapid, decât în timpul utilizării oțelului și betonului. În plus, aceste materiale produc emisii de dioxid de carbon, în timp ce lemnul îl absoarbe, fiind mai sigur pentru mediul înconjurător. Deși pot apărea temeri în ceea ce ține de siguranța clădirilor zgârie-nori din lemn, în construcția lor va fi utilizat lemn special conceput care este format din mai multe straturi subțiri și este mult mai rezistent decât lemnul obișnuit.

2. Bec

Foto: DecoJournal

Acesta este o altă invenție bizară care a fost creată de designerul progresiv Barend Massow Hemmes. Becul nu este o bilă solidă, ci mai degrabă o „carcasă” care protejează interiorul becului, fapt care înseamnă că aceasta poate fi schimbată dacă se uzează, la fel ca în cazul becurilor obișnuite. Pentru crearea corpusului exterior designerul a folosit un laser analogic celor care au fost menționate mai sus în articol. Creația designerului poate fi utilizată ca o lampă originală și poate fi pusă pe masă sau atârnată de tavan. Aceasta poate fi utilizată și în afară, dacă îi găsiți un cablu la care s-o conectați.

1. Torpile

Foto: Friends of Stokes Bay

Torpila este o rachetă submarină cu un motor propriu și care este încărcată cu material exploziv care explodează când lovește o submarină. De regulă aceste torpile nu sunt făcute din lemn, însă în timpul celui de-al doilea Război Mondial un debarcader din Golful Stokes, de pe coasta sud-vestică a Angliei, a fost folosit de Forța Aeriană a ArmateiBritanice RAF ca poligon pentru testări, unde au fost testate diverse arme,inclusiv torpilele. RAF încerca să controleze eficacitatea torpilelor aruncate din avion, însă de regulă acestea nu erau încărcate cu multe explozive.

O altă caracteristică distinctivă a acelor rachete în comparație cu cele ce au fost utilizate în lupte, este că unele dintre ele erau de lemn. Acest fapt a fost constatat după ce una dintre rachetele testate a fost ridicată din Golful Stokes. Astăzi această rachetă este expusă în Muzeul Armelor Flotei din Marea Britanie.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.