Evul Mediu a influențat considerabil arhitectura Europei de azi. Începând cu căderea Imperiului Roman în secolul al V-lea și finisând cu epoca Renașterii, această perioadă a durat circa 1 000 de ani și a lăsat în urma sa un patrimoniu foarte bogat.
În tot acest timp arhitecții, pictorii și alte personalități creative au influențat dezvoltarea orașelor și comunităților pe care le știm și le iubim astăzi. Multe capodopere ale Evului Mediu au fost pierdute, însă unele dintre ele s-au păstrat până în prezent, având acum rolul de portal în trecut și în mod constant transferând turiștii în vremurile străvechi.
Din acest articol veți afla despre existența unor locuri istorice unice pe care a-ți putea să le vizitați în cazul în care ajungeți prin Franța, Marea Britanie sau Italia.
Muntele Sfântului Mihail (Mont-Saint-Michel)
Muntele Sfântului Mihail este o insulă situată la aproximativ 1 kilometru de continentul Normandiei. Această comună este unică datorită istoriei sale bogată care datează din secolul al VI-lea când a fost înființată.
Inițial această insulă se numea Mont-Tombe (Muntele cimitir), însă mai târziu a fost redenumită în Mont-Saint-Michel, după ce un episcop a ordonat să fie construită aici o biserică în cinstea Sfântului Arhanghel Mihail care i s-a arătat. Câteva secole mai târziu alte două clădiri au completat aspectul insulei. În anul 966 aici a fost construită o mănăstire, iar în secolul al XIII-lea a fost ridicat un zid masiv.
Arhitectura insulei este reprezentată de stiluri gotice și romane, iar mănăstirea care se ridică deasupra insulei demonstrează în mod clar cum arăta arhitectura Evului Mediu. Zidul este un alt exemplu al tipicelor fortificații pe care europenii le creau în acele vremuri.
În anul 1979 insula a fost introdusă în lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Anual 2,5 milioane de turiști vizitează insula cu scopul de a urca spre cel mai înalt punct al insulei și pentru a se plimba prin vechea mănăstire.
Piața San Marco, Veneția, Italia
Orașul plutitor Veneția împreună cu toate canalele sale pare a fi o poveste. Unul dintre cele mai frumoase locuri din Veneția este Piața San Marco care demonstrează farmecul arhitecturii medievale.
Această piață a fost creată în secolul al IX-lea iar prima clădire construită aici a fost o mică capelă. Până în anul 1092 acest loc a fost extins considerabil și aici au mai apărut clădiri guvernamentale, Bazilica San Marco, o clopotniță de cărămidă, Palatul Dogilor, o bibliotecă și alte atracții turistice cu niște fațade luxoase. Palatul Dogilor (construit în secolul al XIV-lea) și Bazilica sunt cele mai recunoscute simboluri ale pieței venețiene. În zilele noastre piața San Marco este un centru religios, politic, social și turistic al Veneției.
Canalele Bruges
La fel ca Veneția, orașul Bruges (capitala provinciei Flandra de Vest) a devenit renumit datorită canalelor sale. Canalele Bruges au fost construite în anul 1128. Ele deja de mult timp sunt numite arterele orașului, deoarece în Evul Mediu au jucat un rol important în dezvoltarea centrului provinciei, asigurând accesul liber spre Marea Nordului. Odată cu apariția canalelor, Bruges a devenit un oraș-port de o importanță internațională.
De-a lungul secolelor, scopul și relevanța canalelor s-a schimbat, deși aspectul lor a rămas neschimbat, fapt pentru care acest oraș a devenit un portal spre lumea medievală.
Sfânta capelă (Sainte-Chapelle)
Biserica Sainte-Chapelle din Paris a fost construită în Evul Mediu. Această capelă a devenit o adevărată perlă a stilului gotic, iar aspectul ei întregime reprezintă frumusețea arhitecturii franceze a secolului al XII-lea. Ludovic al IX-lea a fost singurul rege al Franței care a fost canonizat de Biserica catolică, iar însăși capela a fost construită în anul 1248 după porunca regelui.
O lungă perioadă de timp în capela Sainte-Chapelle au fost păstrate unele dintre cele mai prețioase artefacte catolice, inclusiv presupusul fragment al Sfintei Cruci și Coroana de Spini, despre care se spune că ar avea pete de sânge rămase de la Isus Hristos. Unele dintre relicvele capelei au dispărut fără urmă, iar altele astăzi sunt păstrate în Catedrala Notre-Dame din Paris.
Biserica gotică Sainte Chapelle, de asemenea, este cunoscută datorită vitrajelor care ilustrează 1 113 de scene biblice. Astăzi acest loc sfânt atrage turiștii din întreaga lume și printre ei se numără nu doar pelerini, dar și oameni care apreciază arta medievală.
Catedrala Notre-Dame din Paris
Catedrala Notre-Dame din Paris este o altă capodoperă a artei medievale. Odată cu construirea acestei catedrale, arhitectura franceză a devenit nemaipomenit de apreciată, deoarece biserica legendară este un exemplu remarcabil a inovației, devenind una dintre primele de acest gen. În plus, sculpturile și înălțimea acestei biserici sunt impresionante.
Construcția Catedralei Notre-Dame din Paris (din fr. „Fecioara noastră”) a fost începută în anul 1160 și a continuat aproape 200 de ani. Cu toate acestea, chiar și după finalizarea oficială a lucrărilor, catedrala a fost modificată în mod constant. Schimbarea vitrajelor, curățarea fațadei și apariția unor noi statui și picturi – acestea sunt doar unele dintre elementele renovate care completează aspectul faimoasei catedrale. Notre-Dame din Paris este un adevărat simbol al stilului gotic și fiecare om care apreciază arhitectura trebuie să o viziteze.
Ceasul astronomic din Praga
Primăria din Praga este una dintre cele mai faimoase atracții turistice din vechea capitală a Cehiei. Însăși complexul este format din câteva case de mărimi medii care, de asemenea, trezesc interes și care de-a lungul istoriei au fost de câteva ori restaurate. Cu toate acestea, cel mai atractiv detaliu este fațada peretelui de sud, unde se află ceasul astronomic.
La fel ca Notre-Dame din Paris, ceasul a fost construit și renovat timp de mai multe secole. Ceasul mecanic și cadranul astronomic afișează poziția Soarelui și a Lunii în timp real și ambele elemente au fost instalate în anul 1410. Datorită numeroaselor lucrări de renovare ceasul astronomic din Praga mai funcționează și astăzi.
Abația Westminster (Westminster Abbey)
Biserica colegială a Sfântului Petru din Westminster are mai multe scopuri. Ea nu este doar una dintre cele mai importante biserici engleze, dar și locul unde au fost încoronați și înmormântați regii Marii Britanii. De asemenea, aici sunt expuse niște picturi fără de preț, vitraje, mozaicuri, candelabre, mobiliere și alte obiecte vechi și prețioase.
Abația Westminster a fost fondată în secolul al X-lea, deși cea mai mare parte a complexului a fost construită în secolul al XIII-lea, în timpul domniei regelui Henric al III-lea. De atunci arhitectura abației nu încetează să bucură turiștii. Această biserică a devenit una dintre cele mai populare atracții turistice din Londra. Pe lângă turiști, aici în mod regulat sosesc pelerini și până în prezent aici sunt organizate slujbe în fiecare dintre cele 7 zile a săptămânii.