Zalipie, un sat polonez unde toate casele sunt pictate cu motive florale (31 foto)

0
3871

În satul Zalipie din sud-estul Poloniei există o tradiție fermecătoare: mai bine de un secol în urmă, femeile satului au început să-și picteze casele în mai multe culori, indiferent de așteptările tradiționale și conservatoare ale societății. Datorită picturilor multicolore făcute de femei, satul a înflorit.

Foto: Flickr / PolandMFA
Foto: Flickr / PolandMFA

Deși nimeni nu știe exact cum și când a apărut această tradiție, motivul pictării caselor a fost fumul pe care-l elibera cuptorul și care se scurgea în găurile din tavanul casei. Femeile încercau să înălbească petele de funingine, însă acestea oricum rămâneau vizibile. De aceea femeile au început să desene pe ele motive florale, astfel încât în timpul sărbătorilor religioase casele lor să arate perfect. O dată cu apariția tehnologiilor moderne și sistemelor de ventilație, a dispărut și necesitatea de a picta pereții. Însă femeile nu au încetat să-și picteze casele, motivele florale de pe pereți devenind din ce în ce mai complicate.

Probabil această idee a apărut spontan în întregul sat. Ne-am putea imagina cum o femeie își înconjoară casa și dintr-o dată îi vine o idee. Apoi ideea este preluată și de prietenele ei care vin în vizită. Nu a fost nevoie de mult timp pentru a răspândi ideea de a picta pereții din tot satul. Într-un așa mod a început un fel de competiție.

Foto: Flickr / Poland MFA
Foto: Flickr / Poland MFA

În fiecare an în sat sunt organizate concursuri în onoarea sărbătorii Trupului lui Hristos. Pictorii locali (majoritatea dintre ei fiind femei, deși există și bărbați) își creează propriile compoziții florale pe pereții caselor și, de asemenea, reînnoiesc modelele din anii trecuți. Tradiția a depășit pereții caselor, astfel încât orice obiect imobiliar din satul Zalipie devine un potențial loc pentru aplicarea unui desen colorat.

Foto: Flickr / PolandMFA

Se pare că sătenilor nu le scapă nimic. Cotețul este colorat. Podul satului este pictat. Rezervoarele sunt și ele decorate.

Foto: Flickr / Magro_kr
Foto: Flickr / Magro_kr

Nu s-a uitat nici de fântână și nici de ceasul solar.

Chiar și căsuța unui câine a fost pictată.

Foto: Flickr / Magro_kr
Foto: Flickr / Magro_kr

Desigur când tradiția a început femeile locale nu aveau ustensilele necesare pentru a picta. Periuțele erau făcute din cozile vacilor. Nuanțele erau găsite pe loc și amestecate cu grăsime. În fiecare an după sărbătoarea Trupului lui Hristos florile erau reînnoite îndată după ce femeile se reîntorceau de la muncă din câmpuri.

Foto: Flickr / Poland MFA
Foto: Flickr / Poland MFA

Începând cu anul 1948, anual se organizează concursul pictării caselor Malowana Chata. Acest concurs a fost creat pentru a ajuta oamenii să se recupereze din punct de vedere psihologic de la groaza celui de-al doilea Război Mondial, în care au murit peste 17 % din populație.

Foto: Flickr / mksfca
Foto: Flickr / mksfca
Foto: Flickr / Magro_kr

Tradiția s-a păstrat și s-a dezvoltat în special datorită unei femei pe nume Felicja Curyłowa (1904 – 1974) care era pasionată de pictura pe pereți, decorându-și aproape toate suprafețele posibile din casa ei cu 3 camere. Nu este surprinzător faptul că anume casa ei a fost transformată într-un muzeu care păstrează până și azi istoria acestei minunate tradiții.

Foto: Flickr / Magro_kr
Foto: Flickr / Magro_kr

Deși casa femeii este atent monitorizată, picturile de aici nu sunt păstrate pentru a atrage vizitatorii. Unele dintre ele chiar au marginile neclare, însă anume aceste părți sunt cele mai atractive, deoarece sunt autentice.  


Foto: Flickr / Poland MFA

Foto: Flickr / Poland MFA

Foto: Flickr / Poland MFA

Satul Zalipie este destul de bine cunoscut în Polonia, însă turiștii străini sunt ceva nou pentru locuitorii din zonă. Se spune că localnicii sunt la fel de fascinați de străini, precum și străinii sunt captivați de picturile de pe casele satului.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.