TOP-10: Dinozauri mai puțin cunoscuți care erau mai feroce decât tiranozaurii

0
3004
Foto: pixabay.com

Cu toții știm că Tyrannosaurus rex era o creatură antică gigantă și aprigă pe care nu o interesa nimic mai mult decât devorarea altor ființe vii. Însă în realitate Tyrannosaurus rex nu-și justifica reputația impusă de filmele Hollywood-ului.

În comunitatea științifică este răspândită opinia că această șopârlă gigantică de fapt nu era un vânător feroce.

Tyrannosaurus rex nu era singurul dinozaur carnivor care a existat în era mezozoică. În comparație cu unele teropode terifiante, Tyrannosaurus rex arăta inofensiv. Deși Tyrannosaurus rex mereu va rămâne pentru noi „rege al dinozaurilor”, a venit timpul să analizăm alte teropode care merită mai mult acest titlu. 

10. Sinornithosaurus

Foto: dinosaurpictures.org

Sinornithosaurus-ul era un mic dromaeosaurus cu pene care era o rudă apropiată cu velociraptor-ul. Corpul acestei creaturi era lung, iar botul semăna cu cel al crocodilului, având și niște colți mari.  Sinornithosaurus-ul  părea a fi o mică șopârlă cu pene de o culoare aprinsă.

Este posibil ca aceste creaturi să fi vânat în grupuri, la fel ca alți dromezauri,și această teorie are o mulțime de dovezi. Potrivit oamenilor de știință, sinornithosaurus-ul este singurul prădător cunoscut al cărui mușcătură era veninoasă.

La momentul dat nu se cunoaște tipul veninului sinornithosaurus-ului. Cu toate acestea, însăși ideea că o asemenea creatură ar putea să-și atace dușmanii în timpul nopții și să-i omoare cu o singură mușcătură este de temut.

9. Therizinosaurus

Foto: Live Science

Therizinosaurus-ul era o creatură uriașă de 100 kilograme care popula teritoriul Mongoliei de azi. Acesta avea niște gheare lungi și ascuțite și un gât lung ca la girafă. Luând în considerație structura antebrațelor sale, devine clar de ce oamenii de știință inițial au crezut că au de-a face cu rămășițele unei broaște țestoase uriașă care a dispărut. Mai târziu s-a aflat că rămășițele de fapt aparțin unei creaturi ce este o rudă îndepărtată a dinozaurilor.

Deși therizinosaurus-ul avea niște gheare care l-ar face gelos pe însăși Freddy Kruger, această creatură nu le folosea pentru a vâna, ci pentru a colecta plante. Însă, nu vă grăbiți cu opinia, căci această reptilă uriașă nu era deloc prietenoasă. În prezent, comunitatea științifică are două opinii diferite. Unii consideră că therizinosaurus-ul era un vegetarian, iar alții sunt convinși că uneori, pe lângă plante, creatura se mai hrănea și cu alte animale.

8. Ceratosaurus

Foto: thoughtco.com

Ceratosaurus era un teropod de dimensiuni medii care a trăit în perioada jurasică pe teritoriul Americii de Nord și Europei. Creatura avea niște brațe scurte și un corn pe craniu. Deși la prima vedere reptila pare a fi un tyrannosaurus rex obișnuit, având doar câteva diferențe regionale, nu vă lăsați mințiți. Ceratosaurus era un prădător feroce și avea o caracteristică care-l diferenția de rudele sale apropiate: în loc de 3 degete la mâini, creatura avea 4.

Acest avantaj aparent nesemnificativ l-a făcut un prădător terifiant al perioadei jurasice. Una dintre cele mai mari realizări ale ceratosaurus-ului a fost că acesta a supraviețuit mai mult de 11 milioane de ani.

7. Carnotaurus

Foto: thoughtco.com

Carnotaurus-ul a fost un teropod din perioada cretacică târzie și a populat în mare parte continentul Americii de Sud. Această specie era uimitor de mare, iar corpul acesteia era aproape în întregime acoperit cu niște zimți. Carnotaurus-ul se deosebește de ceilalți dinozauri datorită unor coarne demonice care îi umbreau ochii nu mai puțin terifianți. Coarnele lui erau într-atât de remarcabile, încât i s-a atribuit un nume latin după merit, ce se traduce ca: „taurul ce mănâncă carne”.

De asemenea, această specie avea niște mâini foarte mici care, cel mai probabil, i-ar face pe tiranozauri să râdă în hohote. Ele erau într-atât de mici, încât unii paleontologi susțin că ele nu jucau nici un rol în viața prădătorului. Însă, nu vă lăsați mințiți. În prezent se crede că acest dinozaur era mult mai rapid decât „regele dinozaurilor”, tiranozaurul rex.

6. Utahraptor

Foto: thoughtco.com

Utahraptor-ul făcea parte din familia dromaeosauridae și a trăit în perioada cretacică timpurie pe teritoriul statului Utah de azi. Acesta avea o coadă lungă și reamintea o versiune mai mare a unui velociraptor obișnuit.

Utahraptor-ul era cel mai masiv individ din familia dromaeosauridae, având 7 metri în lungime și niște gheare de 23 de centimetri. De mai adăugat o greutate de 900 de kilograme și obținem o amenințare serioasă.

Utahraptor-ul are un avantaj distinct față de alți prădători mai mici. Acesta este singurul dromaeosauridae din istoria Americii care a fost recunoscut a fi un dinozaur oficial a unui stat, în cazul nostru a statului Utah. Având în vedere ghearele sale ascuțite, dinții și noul statut juridic, utahraptor-ul este un dinozaur care ar putea pretinde la titlul de „rege al dinozaurilor”.

5. Pachycephalosaurus

Foto: newdinosaurs.com Ornithischia

Pachycephalosaurus-ul era un dinozaur erbivor,ce mergea în poziția verticală și făcea parte din ordinul ornithischia. Acesta a trăit la sfârșitul perioadei cretacice împreună cu tiranozaurul și triceratopsul. Acesta era surprinzător de mare și avea niște picioare groase și o coadă lungă. Însă caracteristica distinctivă a acestui individ era craniul încrustat cu ghimpi osoși. Cel mai probabil, reptila își folosea craniul pentru a ataca prădătorii și dușmanii. De fapt, craniul acestuia era perfect pentru a fi utilizat ca o armă contra atacatorilor, căci acesta era de 30 de ori mai gros decât craniul omenesc.

Uimitor este faptul că Pachycephalosaurus-ul , cel mai probabil, nu era un erbivor inofensiv precum se presupunea anterior, ci un carnivor.

4. Troodon

Foto: dinosaurpictures.org

Troodo­n-ul era un teropod din perioada cretacică, lungimea corpului căruia se presupune că era de 3 metri, de la bot până la vârful cozii. Acesta avea un bot lunguieț, niște dinți ascuțiți și niște ochi mari care nu erau proporționali cu mărimea corpului. De asemenea, se presupune că reptila avea niște brațe scurte. Cu toate acestea, s-a constatat că troodon-ul  avea mai mulți dinți decât oricare alt teropod descoperit. În plus, reptila era foarte rapidă, fiind capabilă să atingă viteza de 64 kilometri pe oră.

Însă cea mai incredibilă trăsătură a troodon-ului era intelectul neobișnuit de înalt. De fapt, chiar există o teorie care spune că această specie era cea mai deșteaptă dintre toți dinozaurii. Prin urmare, putem considera că troodon-ul nu era doar o creatură fără creier, ci un vânător inteligent și grațios.

3. Giganotosaurus

Foto: thoughtco.com

Giganotosaurus-ul era un teropod carnivor ce a trăit în perioada cretacică târzie pe teritoriul Americii de Sud. Acesta era uriaș și arăta ca majoritatea teropodelor gigantice din acea perioadă. Cu toate acestea, Giganotosaurus-ulnu era cu mult mai mare decât tiranozaurul. De fapt se consideră că această reptilă era singurul prădător care vâna argentinozaurii,cele mai masive animale terestre care au existat vreo dată. Giganotosaurus-ul, de asemenea, era foarte rapid. Viteza maximă pe care o putea atinge era 50 kilometri pe oră.

2. Allosaurus

Foto: Live Science

Probabil cel mai faimos dinozaur din lista noastră este allosaurus-ul, un teropod din perioada jurasică care a populat teritoriul Statelor Unite ale Americii. Corpul acestei creaturi era surprinzător de suplu pentru un teropod masiv, cu un gât subțire și niște picioare nu chiar groase. În comparație cu alte teropode care au trăit în perioada jurasică, allosaurus-ul a fost creat pentru a fi rapid și era cel mai masiv teropod din acea perioadă. Viteza maximă pe care acesta o putea atinge era de 21 kilometri pe oră. Allosaurus-ul era capabil să-și prindă foarte ușor prada.

De asemenea allosaurus-ul era destul de lung pentru timpul său, având între 8-11 metri de la bot până la coadă. Allosaurus-ul într-atât de mult se deosebește de alți dinozauri ai perioadei jurasice, încât numele latin i-a fost dat în conformitatea cu realitatea, având următoarea traducere: „o altă șopârlă”. Este evident că paleontologul care a numit astfel dinozaurul a decis că șopârla  terifiantă își merită pe deplin numele.

1. Spinosaurus

Foto: Live Science

Spinosaurus-ul era un teropod carnivor care a trăit în perioada cretacică pe teritoriul Africii de Nord. Acesta este cel mai masiv dinozaur prădător care a existat vreo dată. Chiar mai mare decât Tyrannosaurus Rex sau Gigantosaurus. Cea mai evidentă caracteristică a acestei șopârle sunt vertebrele de pe spate. Deși scopul acestei părți ale corpului dinozaurului rămâne a fi necunoscut, cea mai credibilă teorie spune că vertebrele erau folosite pentru a atrage femelele, la fel cum coada păunului este folosită astăzi. Însă, dezbaterile asupra acestei teme încă continuă.

Spinosaurus-ul a fost singurul dinozaur căruia nu îi era frică să lupte cu sarcosuchus-ul, un crocodil de 12 metri și 10 tone. Astfel putem deduce că spinosaurus-ul este demn de a fi numit „rege al dinozaurilor”.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.