Acele indicatoare ale unui ceas din Piața Murillo din Bolivia se mișcă în direcția opusă (3 foto)

0
1794
Foto: Rogerio Camboim S A/Flickr

În Bolivia, în Piața Murillo din centrul orașului La Paz, deasupra intrării în clădirea Adunării Legislative este instalat un ceas care arată de parcă ar fi o reflecție a unui ceas obișnuit.

Poziția cifrelor în cadran este inversată, iar acele indicatoare ale ceasului se mișcă în sensul opus. Clădirea pe care se află ceasul a fost construită în anii 1920 și inițial era predestinată de a fi un sediu al Băncii Centrale a Boliviei. Până în anul 2014, ceasul clădirii funcționa în mod normal însă a fost modificat pentru a reflecta mai bine „sângele sudic al poporului bolivian”.

„Cine a spus că toate ceasurile trebuie să funcționeze după o singur model? De ce să urmăm un șablon stabilit de alții? Și de ce să ne limităm creativitatea?”, a întrebat ministrul afacerilor externe al Boliviei David Choquehuanca care a apreciat cel mai mult această idee.

Conform ministrului Choquehuanca, ceasul a fost schimbat pentru a-i motiva pe bolivieni să-și prețuiască moștenirea și să-și aprecieze mai mult rădăcinile. Principalele două grupuri indigene ale Boliviei, Aimar și Kechuans, sunt unice și își pot privit atât trecutul, cât și viitorul.

Mișcarea acelor indicatoare ale ceasului, de asemenea, corespunde direcției de mișcare a umbrei pe un ceas solar din emisfera sudică. Direcția mișcării acelor nu a fost aleasă din întâmplare. Ceasul modern este o evoluție a unui ceas solar care în emisfera nordică ar avea acele create de umbră mișcându-se în direcția obișnuită, pe când în emisfera sudică acele s-ar mișca în sensul opus. Astfel, ceasul din orașul La Paz reflectă mișcarea naturală a umbrei din emisfera sudică.

Cu toate acestea, această mișcare nu este valabilă pentru întregul an. Orașul La Paz se află în apropierea ecuatorului, astfel încât umbra unui ceas de soare nu s-ar mișca mereu în aceeași direcție. Timp de câteva luni, odată cu deplasarea soarelui spre sudul orașului La Paz, umbra se mișcă în direcția obișnuită, adică spre dreapta.

Când a fost instalat noul ceas, majoritatea locuitorilor orașului La Paz s-au gândit că este o greșeală. Altora, însă, ideea le-a fost pe plac. Unii oameni chiar consideră că toate ceasurile de pe continent ar trebui să urmeze această direcție.

Foto: Dan Lundberg/Flickr

Vechiul ceas al clădirii Adunării Legislative.

Foto: Pablo Andrés Rivero/Flickr

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.