Luminile orașului Stockholm care pot fi modificate cu ajutorul telefoanelor mobile (4 foto)

0
1656

Turnul de telefonie de 72 de metri înălțime din sudul orașului Stockholm este o atracție turistică foarte populară. Turnul este situat în fostul sediu al companiei Ericsson, la stația Telefonplan, și reprezintă cea mai înaltă clădire din regiune.

În fiecare noapte, în ferestrele celor zece etaje superioare ale turnului telefonic se aprind lumini de diverse culori. Cel mai interesant este că acele culori se schimbă în funcție de dorința publicului. Lumina este regulată de un calculator care reacționează la cifrele pe care le tastează oamenii la telefoanele lor mobile.

Turnul a fost creat de designerul companiei Loove Broms, arhitectul Milo Laven și pictorul Erik Krikortz. Prima instalație de acest tip a fost creată în anul 2006 și anunțată ca fiind una temporară. Cu doi ani mai târziu, un turn similar a apărut în Sevilla, Spania. Turnul a devenit atât de popular, încât în anul 2011 luminile regulate de oameni cu ajutorul telefoanelor mobile nu mai dispăreau de pe orizont.

În anul 2007, când instalația a fost utilizată pentru prima dată, oricare doritor de a o încerca trebuia să apeleze la un număr de telefon, după care să tasteze cifrele care indică culoarea și etajul pe care utilizatorul ar dori să-l ilumineze. Mai târziu, în anul 2011, a apărut o aplicație pentru smartphone-uri care a facilitat interacțiunea cu luminile. Instalația a fost dotată cu lumini LED din trei culori: roșu, verde și albastru. Utilizatorii pot regla intensitatea fiecărei culori în parte, într-un așa mod creând cele mai diverse nuanțe.

Abilitatea de a schimba culorile turnului conferă oamenilor de rând încrederea că ei pot influența mediul în care locuiesc.

 „Cu ajutorul instalației Colour by Numbers, utilizatorul are posibilitatea de a contribui și a schimba după propriile dorințe spațiul public”, scrie Linda Ryan Bengtsson. „Scena, care de obicei este regulată de instituții industriale și politice, a devenit accesibilă și pentru cetățenii de rând. Culorile turnului Colour by Numbers pot fi schimbate de oricare cetățean care apelează la numărul de telefon necesar pentru a  primi accesul la calculator”.

Foto: Holger.Ellgaard/Wikimedia

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.