Topul celor mai înalți munți din lume

0
3514

Ați putea oare să vă imaginați că sunteți norocosul care a cucerit toți acești 25 cei mai înalți munți din lume? Citiți articolul și încercați.

Înălțimea fiecăruia a fost estimată după unitatea de măsură standard (metri deasupra nivelului mării), începând cu Pico Bolívar și finisând cu Everest, cel mai înalt vârf din munții Himalaya.

Din nefericire, această metodă întâmpină o dificultate care ține de punctul de măsurare. Adevărul este că există o neclaritate față de locul de unde pornește baza muntelui. Din acest motiv, este măsurată „proeminența topografică”, adică cât de mult muntele se înalță față de peisajul ce-l înconjoară.

Într-un așa mod, deși vârful Kilimanjaro nu se ridică la fel de mult deasupra nivelului mării precum alte vârfuri din munții Himalaya, diferența dintre bază și vârf este mult mai mare. Având în vedere această metodă de calcul, aici 25 cei mai înalți munți din întreaga lume.

25. Pico Bolívar

Foto: list25.com

Pico Bolívar este cel mai înalt munte din Venezuela, având o înălțime de 4 978 de metri. Vârful se află în statul Mérida și mereu este acoperit de gheață granulară, având și 3 ghețari mici.

24. Vulcanul Tajumulco

Foto: list25.com

Vulcanul Tajumulco este un vulcan format din mai multe straturi și este situat în departamentul San Marcos din vestul Guatemalei. Acesta este cel mai înalt munte din America Centrală, având o înălțime de 4 220 de metri. Există câteva dovezi care sugerează că Vulcanul Tajumulco a erupt în trecut, însă în prezent vulcanul zace în tăcere.

23. Muntele Ras Dashen

Foto: list25.com

Ras Dashen este cel mai înalt munte din Etiopia și al zecelea după înălțime din Africa. Muntele atinge o înălțime de 4 550 metri și face parte din Parcul Național Semien Mountains.

22. K2

Foto: list25.com

K2 este al doilea cel mai înalt munte de pe Terra după Everest și este situat la granița Pakistanului și Chinei. Muntele mai este numit „sălbatic” din cauza versanților periculoși care au luat viața multor oameni. Fiecare a patra persoană care a încercat să-l cucerească a finisat tragic. În comparație cu Annapurna (muntele cu cea mai mare rată de mortalități), iarna pe K2 alpinismul este interzis.

21. Mount Rainier

Foto: list25.com

Mount Rainier este un stratovulcan masiv situat la 87 kilometri la sud-est de Seattle, statul Washington, SUA. Acesta este cel mai înalt munte din Statele Unite, având o înălțime de 4 392 de metri.

20. Muntele Kinabalu

Foto: list25.com

Muntele Kinabalu este situat pe insula Borneo din Asia de Sud-est. Acesta se află în estul statului malaiezian Sabah și este protejat de Parcul Național Kinabalu, un sit al Patrimoniului Mondial.

19. Namcha Barwa

Foto: list25.com

Namcha Barwa este un munte din Himalaya tibetană. Conform unei idei tradiționale față de lanțul muntos Himalaya, care se întinde de la râul Indus până la Brahmaputra, acest munte este ancora estică a întregului lanț și are cel mai înalt vârf. De asemenea, vârful muntelui Namcha Barwa este cel mai estic vârf de pe Terra și are o altitudine mai mare de 7 600 de metri.

18. Vârful Bogda

Foto: list25.com

Vârful Bogda este cel mai înalt munte din lanțul Bogda Shan și este situat în munții estici Tian Shan din China, având o înălțime de 5 455 metri.

17. Chimborazo

Foto: list25.com

La momentul dat Chimborazo este un stratovulcan inactiv și este situat în Cordiliera Occidentală din Anzi din centrul Ecuadorului. Se presupune că ultima erupție a vulcanului a avut loc aproximativ în anul 550 î.Hr. Chimborazo este cel mai înalt munte din Ecuador și are o înălțime de 6 268 de metri.

16. Jengish Chokusu

Foto: list25.com

Jengish Chokusu este cel mai înalt munte din lanțul muntos Tian Shan, având o înălțime de 7 439 de metri. Acesta se află la granița dintre Kârgâzstan și China, la sud-est de Lacul Issyk-Kul.

15. Mauna Kea

Foto: list25.com

Mauna Kea este un vulcan de pe insulele Hawai. Vulcanul are o înălțime de 4 207 metri deasupra nivelului mării, iar vârful acestuia este considerat a fi cel mai înalt punct de pe insulele Hawai.

14. Nanga Parbat

Foto: list25.com

Nanga Parbat este al nouălea cel mai înalt munte din lume și ancora de vest a lanțului muntos Himalaya. Muntele este situat în zona Gilgit-Baltistan din Pakistan, iar mulți alpiniști și-au pierdut aici viețile în încercarea de a ajunge la locul potrivit pentru a savura niște peisaje excepționale.

13. Kliucevskaia Sopka

Foto: list25.com

Kliucevskaia Sopka este un stratovulcan și în același timp cel mai înalt munte de pe peninsula rusă Kamceatka. De asemenea, acesta este cel mai înalt vulcan activ din Eurasia, având o altitudine de 4 750 metri. Conul simetric al muntelui se află la aproximativ 100 kilometri depărtare de Marea Bering.

12. Muntele Damavand

Foto: flickr.com

Muntele Damavand este un vulcan activ și are cel mai înalt vârf din Iran care, pe lângă toate, ocupă un loc special în mitologia și folclorul persan. Muntele se află în mijlocul lanțului muntos Elbrus.

11. Mont Blanc

Foto: flickr.com

Mont Blanc, în traducere din franceză „Muntele alb”, este cel mai înalt munte din Alpi, Europa de Vest și Uniunea Europeană, având o înălțime de 4 810 metri deasupra nivelului mării.

10. Muntele Elbrus

Foto: flickr.com

Muntele Elbrus este un vulcan inactiv situat în lanțul muntos al Caucazului de Vest, Republica Kabardino-Balkaria și Republic Karachay-Cherkessia din Rusia, nu departe de hotarele Gruziei. Vârful muntelui este cel mai înalt din Caucaz.

9. Puncak Jaya

Foto: commons.wikimedia.org

Puncak Jaya sau Piramida Carstensz cu o înălțime de 4 884 de metri, este cel mai înalt vârf al Muntelui Karstensen din lanțul muntos Sudirman Ridge care este situat în partea de vest a insulei Papua din Indonezia.

8. Vinson Massif

Foto: commons.wikimedia.org

Vinson Massif este cel mai înalt munte din Antarctica și este situat în lanțul muntos Sentinel care formează partea de nord a munților Ellsworth. Muntele are 4 892 metri în înălțime.

7. Pico de Orizaba

Foto: flickr.com

Stratovulcanul Pico de Orizaba este cel mai înalt munte din Mexic și al treilea după mărime din America de Nord. Muntele se ridică la 5 636 metri deasupra nivelului mării și este situat în partea estică a Centurii Vulcanice Transmexicane Sierra Nevada, ce se află la granița dintre statele Veracruz și Puebla.

6. Muntele Logan

Foto: list25.com

Muntele Logan este cel mai înalt munte din Canada și al doilea după mărime din America de Nord după muntele McKinley.

5. Pico Cristóbal Colón

Foto: commons.wikimedia.org

Numit în cinstea lui Christopher Columbus, vârful Cristóbal Colón este cel mai înalt din Columbia, având o înălțime de aproximativ 5 700 de metri.

4. Muntele Kilimanjaro

Foto: pixabay.com

Muntele Kilimanjaro cu cele trei conuri Kibo, Shira și Mawenzi este un vulcan inactiv din Parcul Național Kilimanjaro din Tanzania. Acesta este cel mai înalt vârf din Africa, având o înălțime de 5 895 de metri deasupra nivelului mării.

3. Muntele McKinley

Foto: pixabay.com

Muntele McKinley sau Denali din Alaska are cel mai înalt vârf din Statele Unite și America de Nord, ridicându-se la o înălțime de 6 194 metri deasupra nivelului mării.

2. Muntele Aconcagua

Foto: pixabay.com

Muntele Aconcagua este cel mai înalt munte de pe întregul continent american, având o înălțime de 6 960 de metri. Acesta este situat în munții Anzi din provincia argentiniană Mendoza, la 15 kilometri depărtare de granița cu Republica Chile.

1. Everest

Foto: pixabay.com

Muntele Everest este cel mai înalt munte din lume, având o înălțime de 8 848 de metri deasupra nivelului mării. Denumirea tibetană a muntelui este Chomolungma (mama universului). Muntele Everest indică granița dintre China și Nepal, fiind situat în sistemul muntos Himalaya.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.