TOP-15: Greșeli frecvente pe care la fac proprietarii de pisici

0
5568

După cum se cunoaște, pisicile sunt niște animale independente, însă ele încă au nevoie de ajutorul nostru.

Este important de reținut că pisicile nu ne pot spune singure despre dificultățile pe care le întâlnesc, însă nu vă grăbiți să vă dezamăgiți, căci există veterinari și proprietari cu experiență care deja de multă vreme cunosc o serie de reguli și sfaturi care vor face viața oricărei pisici mai luminoasă și mai fericită. În acest articol am adunat cele mai frecvente greșeli pe care le fac proprietarii de pisici și câteva sfaturi care vor ajuta pe oricare să-și facă animalul de companie fericit.

15. Farfurie pentru mâncare prea mică

Foto: depositphotos

Farfuria pisicii trebuie să fie destul de largă pentru ca mustățile să nu să se atingă de marginile ei în timp ce pisica mănâncă. De asemenea, ar trebui să acordați o importanță și adâncimii farfuriei. Dacă pisica este nevoită să se adâncească pentru a ajunge la mâncare, acest fapt ar putea să-i provoace disconfort. Prin urmare, animalul va prefera să scoată mâncarea din farfurie pe podea pentru a se putea alimenta fără stres, ci nu pentru a murdări toată pardoseala.

Acordați atenție modului în care pisica mănâncă. Unele animale își deschid gura foarte larg pentru a lua mai multe alimente dintr-o singură mușcătură. Într-un asemenea caz, ar trebui imediat să-i cumpărați pisicii un bol mai mare, în caz contrar, pisica ar putea să-și rănească dinții.

14. Nu puneți farfuria cu hrană lângă cea pentru apă

Pisicile preferă apa rece și proaspătă. În sălbăticie, ele mereu încearcă să bea apă din râuri, de aceea apa din farfurie ar trebui să fie la fel de curată. Pentru a păstra apa curată, nu o puneți lângă farfuria cu mâncare, în caz contrar apa mereu va fi poluată de mici particule de mâncare și păr de pisică. Unele animale chiar au învățat să bea apă din toaletă sau din chiuvetă. Dacă și animalul vostru procedează într-un așa mod, este un semn clar că apa din farfurie se poluează prea repede.

13. Nu permiteți pisicilor să doarmă pe radiator

Foto: depositphotos

Dacă pisicii îi este frig, ea va încerca să găsească un loc mai călduț și este evident că animalul va alege să doarmă pe radiator. Sensibilitatea tactilă neobișnuită a acestor animale le permite să se afle pentru o perioadă foarte lungă de timp în apropierea obiectelor ce se încălzesc, însă acest fapt nu înseamnă că radiatoarele nu le pot dăuna.

Totuși nu ar trebui să-i permiteți animalului de companie să stea pe radiator, mai ales dacă aveți o pisică cu blană scurtă sau chiar fără blană. Contactul de lungă durată cu un obiect prea fierbinte poate cauza supraîncălzirea organelor interne și este evident că animalul nici măcar nu bănuiește despre acest fapt. În plus, pisicile supraponderale sunt mai predispuse de a se supraîncălzi în comparație cu pisicile cu o greutate normală. Dacă observați că animalului de companie îi este frig, ar fi mai bine să acoperiți radiatorul cu o plapumă groasă pentru a-l proteja de supraîncălzire.

12. De ce este periculos de adoptat pisici de la oameni nespecializați

Foto: frau-m / pixabay, frau-m / pixabay

Fiți atent când planificați să adoptați un animal de la un om care crește pisici acasă. Ar fi mai bine dacă, mai întâi de toate, ați căuta recenzii în rețelele de socializare lăsate de persoanele care deja au adoptat un animal de companie de la persoana dată. Unii proprietari împerechează motani și mâțe care au o relație de rudenie apropiată. La început, puii acestor pisici par a fi complet sănătoși, însă mai târziu aceștia pot avea boli înnăscute cauzate de genetică, ceea ce înseamnă că sănătatea lor nu mai poate fi recuperată. Asemenea pisici adesea sunt vândute cu jumătate de preț doar pentru a scăpa cât mai curând de ele.

În plus, adesea se întâmplă că crescătorii de animale își mint clienții. Spre exemplu, în loc de a vinde un pisic de rasă pură Maine Coon, ei vând un pisic ce are blăniță și urechi asemănătoare. Astfel, dacă decideți să cumpărați un pisic de rasă sănătos, ar fi mai bine să apelați la aziluri de animale profesioniste.

11. Nu tundeți blana pisicilor pufoase

Foto: Mariamichelle / pixabay, unknown author / pxhere

Tunsul este un mare stres pentru un pisic. Ar fi mai bine să nu tundeți animalul dacă nu există o necesitate urgentă. De remarcat că tunsul poate fi inevitabil doar în cazul în care blănița pisicii s-a încâlcit foarte tare și a format bulbi sau în cazul în care pisica are nevoie de o intervenție chirurgicală. Dacă blănița animalului de companie adesea se încâlcește, mai bine pieptănați-l în mod regulat.

O pisică tunsă nu poate să stea prea mult la soare, în caz contrar ea riscă să primească o arsură. În plus, chiar și cel mai slab vânt ar putea deveni o problemă pentru animal, deoarece fără blănița cu care s-a obișnuit pisica nu va fi în stare să-și reguleze temperatura corpului astfel încât să se simtă confortabil. În cazul în care pisica este foarte activă sau chiar agresivă, pentru a o tunde veți avea nevoie de o anestezie, care nu este deloc benefică pentru sănătatea oricărui animal, inclusiv a pisicilor și chiar a omului.

10. Nu neglijați sforăitul la pisici

Foto: .Jennifer Leigh. / wikimedia, Vlad-Style / pixabay

Sforăitul permanent indică faptul că animalul de companie are vreo problemă cu sistemul respirator. Există și alte simptome care indică necesitatea de a merge le medicul veterinar, spre exemplu dacă pisicul are mici leziuni la năsuc, își lasă gura permanent deschisă și limba scoasă în afară sau își întinde gâtul. Cel mai probabil, animalului îi este greu să respire. Dacă ați observat aceste simptome, mergeți imediat la medicul veterinar.

9. Nu lăsați geamul deschis în poziția de aerisire (mânerul vertical) atunci când nu vă aflați în încăpere

Foto: unknown author / torange, unknown author / pxhere

Pentru a aerisi camera, se recomandă să deschideți geamul în poziția verticală. Însă, dacă aveți un animal de companie, ferestrele în poziția verticală ar putea însemna un pericol, mai ales dacă pisica de regulă nu este lăsată afară. O pisică curioasă ar putea încerca să iasă prin fereastra deschisă vertical și riscă să se blocheze sau chiar să cadă fără posibilitatea de a-și menține echilibrul pentru a-și salva viața.

8. Nu se recomandă să tăiați ghearele pisicii

Foto: unknown author / pxhere, Jupri / pixabay

În multe țări bine dezvoltate tăierea unghiilor la pisici este interzisă prin lege. Adesea această procedură este efectuată sub anestezie, iar în cazul în care animalul este prea agitat și speriat i se poate amputa chiar și falangele. În plus, pisicile fără gheară simt disconfort și durere în timpul mersului și nu sunt în stare să urce în mod normal pe copaci.

7. Păstrarea hrănii pentru pisici într-un recipient în care nu a fost inițial vândută nu este o idee bună

Ambalajul original în care este vândută mâncarea pentru pisici a fost conceput astfel încât ea să nu să se usuce sau să-și piardă proprietățile. Nu se recomandă să puneți mâncarea pisicii într-un alt ambalaj sau într-un recipient din plastic. De asemenea, se recomandă să nu cumpărați hrană pentru pisici în ambalaje dubioase.

6. Nu adoptați animale de companie mici dacă aveți deja o pisică

Foto: FranksandFun / Youtube

Mulți oameni care adoră animalele de companie și au o pisică, nu se limitează la doar un singur prieten și achiziționează păsări, șopârle sau pește cu speranța că cei doi se vor împrieteni. Cu toate acestea, experții susțin că pisicile nu mereu se pot împrieteni cu animalele pe care în alte condiții le-ar vâna. Mai devreme sau mai târziu, pisica domestică va începe să vâneze noul membru al familiei. Dacă într-un final cineva va avea de suferit, nu are nici un sens să pedepsiți pisica, deoarece ea este un prădător după natură, iar vina va fi doar a proprietarului.

5. Nu se recomandă să utilizați o singură toaletă pentru pisici dacă aveți două sau mai multe pisici

Foto: tenz1225 / Wikimedia

Dacă aveți cel puțin două pisici, fiecare dintre ele trebuie să aibă propria toaletă, propria farfurie, propriile jucării și așa mai departe. Fiecare pisică trebuie să aibă bunuri proprii, de altfel una dintre ele va încerca să domine asupra celeilalte, prin urmare pisicile vor lupta în fiecare zi.

4. Nu adoptați o pisică dacă aveți un câine de luptă

Foto: BirdsEyePix / flickr

Prietenia între pisici și căței este o mare raritate, mai ales dacă unul dintre animale a fost adoptat înaintea celuilalt. Experții sunt convinși că pisicile nu au nici o șansă să se împrietenească cu câinii mai mari sau cu câinii de rase precum pitbul, buldog, mastiff etc.

3. Nu pedepsiți pisica în cazul în care aceasta a mers la toaletă în locul nepotrivit

Foto: Vincent van Haaff / flickr

Dacă animalul de companie brusc a încetat să-și folosească toaleta, proprietarul cu siguranță va avea mai multe griji, iar prima dorință a lui va fi de a pedepsi animalul. Probabil pisica doar este supărată pe ceva. În acest caz ar fi mai bine să încercați să aflați care ar putea fi motivul protestului și să rezolvați problema. Uneori motivul poate fi schimbarea locuinței sau apariția unui nou membru al familiei, fie că este vorba despre un bebeluș sau un alt animal. În orice caz, nu are sens să pedepsiți pisica, căci treaba se va înrăutăți. Dați-i timp să se calmeze.

2. Nu lăsați ușile locuinței închise

Foto: kazu end / StockSnap.io

Pisicile iubesc foarte mult libertatea și au nevoie de mult spațiu. Aceste animale se simt mult mai fericite când toate ușile din casă sau apartament sunt deschise. Din aceeași cauză pisicile adesea încearcă singure să deschidă ușa atunci când cineva se află în baie și vă trezesc noaptea dacă închideți ușa la dormitor. Ele doar încearcă să se acomodeze pe propriul teritoriu.

1. Înainte de a merge la veterinar

Foto: Koteczek / wikimedia

Dacă sunteți îngrijorat de sănătatea animalului de companie, înainte de a merge la veterinar, filmați pisica în condițiile ei obișnuite. Animalele adesea se comportă diferit la clinică, deoarece sunt stresate și speriate, iar un clip video ar putea ajuta veterinarul să pună diagnoza.

Ați putea să mai adăugați ceva la aceste sfaturi? Lăsați-ne un comentariu!

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.