TOP-25: Cele mai mari insule din lume

0
2493

Știți care este cea mai mare insulă din lume? Dacă v-ați gândit la Australia, să știți că ați greșit. Australia este un continent.

Deși continentele sunt înconjurate de ape, ele nu sunt niște insule. Australia este considerată a fi cel mai mic continent, însă în același timp ea este de 3 ori mai mare decât insula ce este situată pe primul loc în acest articol.

25. Sri Lanka

Foto: Pixabay

Inițial numită Ceylon, insula Sri Lanka este o țară insulară din Oceanul Indian situată în largul coastei Indiei. Podul lui Adam (Adam’s Bridge), un lanț de insule și corali care unește insula cu continentul indian, astăzi este inundat, astfel încât deasupra apelor s-a păstrat doar un lanț de pământuri de calcar.

24. Insula Banks

Foto: сommons.wikimedia.org

Una dintre cele mai mari insule din arhipelagul canadian arctic este insula Banks care este situată în regiunea Inuvik și face parte din teritoriul canadian nord-vestic. Insula este lipsită de vegetație , iar singura așezare permanentă a insulei se află pe coasta de sud-vest.

23. Sahalin

Foto: сommons.wikimedia.org

Sahalin este cea mai mare insulă a Rusiei și face parte din regiunea Sahalin. Zona are o suprafață de aproximativ 1/5 din teritoriul Japoniei. De asemenea, aici locuiesc aproximativ o jumătate de milion de oameni.

22. Haiti

Foto: сommons.wikimedia.org

Haiti a devenit prima colonie europeană din Lumea Nouă care a fost fondată de Cristopher Columb în timpul călătoriei sale din anii 1492-1493. Aceasta este a noua cea mai dens populată insulă din lume și prima cea mai dens populată din America. De asemenea, Haiti este a doua cea mai mare insulă din Caraibe (după Cuba) și a 22 cea mai mare insulă din lume.

21. Hokkaido

Foto: Pixabay

Cunoscută mai devreme ca Ezo, insula Hokkaido este a doua cea mai mare insulă din Japonia și, de asemenea, cea mai mare și cea mai nordică prefectură dintre cele 47 prefecturi japoneze.

20. Irlanda

Foto: Pixabay

Din punct de vedere politic, insula este împărțită în Republica Irlanda, care ocupă 5/6 din întregul teritoriu și Irlanda de Nord care face parte din Regatul Unit. Populația insulei Irlanda este compusă din aproximativ 6,4 milioane de oameni. Mai puțin de 4,6 milioane locuiesc în Republica Irlanda, iar 1,8 milioane locuiesc în Irlanda de Nord.

19. Mindanao

Foto: Pixabay

Mindanao este a doua cea mai mare și cea mai estică insulă din Filipine. De asemenea, Mindanao este una dintre cele trei insule care formează statul Filipine, celelalte două fiind Luzon și Visayas.

18. Islanda

Foto: Pixabay

Cea mai puțin populată țară din Europa, Islanda este încălzită de Curentul Golfului. Clima insulei este temperată, în ciuda faptului că Islanda este situată în apropiere de zona arctică.

17. Cuba

Foto: Pixabay

Acest stat insular din Caraibe, cu o populație de peste 11 milioane de locuitori, se află pe locul 17 în lista celor mai mari insule. Cândva Cuba era considerată una dintre cele mai bogate țări din lume, însă astăzi economia insulei este una a proprietății de stat. În anul 1959, Fidel Castro a impus în Cuba regimul comunist.

18. Newfoundland

Foto: Pixabay

Newfoundland este o insulă canadiană de pe coasta de est a Americii de Nord și este cel mai populat teritoriu al provinciei canadiene Terranova și Labrador.

15. Luzon

Foto: Pixabay

Pe cea mai mari insulă a Filipinelor se află capitala statului, Manila. Aici sunt cultivate nuca de cocos, mango și bananele. De asemenea, pe insulă există mult fier, aur, cupru și mangan.

14. Insula de Nord (North Island)

Foto: Pixabay

Pe Insula de Nord locuiește o mare parte a populației Noii Zeelande, cu toate că insula este cea mai mică cintre cele 2 insule care formează statul. Plajele Insulei de Nord sunt considerate a fi cele mai bune din întreaga Noua Zeelandă.

13. Java

Foto: Pixabay

Java este cea mai populată insulă din lume. Aici locuiesc 137 milioane de oameni și, de asemenea, aici se află orașul Jakarta, capitala Indoneziei. Pe insula Java locuiesc mai mult de 400 de specii de păsări și, pe lângă toate, acesta este locul de unde a pornit cafeaua javaneză ce a câștigat popularitatea la nivel mondial la începutul secolului al XX-lea.

12. Insula de Sud (South Island)

Foto: Pixabay

Cea mai mare insulă a Noii Zeelande și a doua cea mai dens populată regiune a insule este Insula de Sud. De asemenea, această insulă uneori mai este numită „continent”. Una dintre cele mai populare atracții turistice ale insulei este Parcul Național Abel Tasman. Pe lângă toate, aici găsiți o mulțime de peisaje pitorești, vă puteți plimba cu caiacul și puteți avea cele mai fascinante drumeții.

11. Sulawesi

Foto: Pixabay

Sulawesi este una dintre cele mai mari insule din Indonezia și a 11-a cea mai mare insulă din lume. Insula indoneziană este situată între Borneo și Maluku. Populația indigenă este reprezentată în special de popoarele Bugis și Makassarese, iar printre principalele culturi se numără orezul, porumbul, cafeaua, condimentele și trestia de zahăr.

10. Insula Ellesmere

Foto: Pixabay

Unii oameni consideră că această insulă canadiană a fost vizitată de vikingi în secolul al X-lea. Insula Ellesmere este situată în partea de nord a Canadei și aici locuiesc doar 146 de oameni.

9. Regatul Unit

Foto: Pixabay

Cunoscut și sub denumirea de Marea Britanie, aceasta este a treia cea mai populată insulă din lume (după Java și Honshu) și cea mai mare insulă din Europa. Marea Britanie este formată din Anglia, Scoția și Țara Galilor.

8. Insula Victoria

Foto: Pixabay

Insula Victoria nu este cu mult mai mare decât Marea Britanie, însă aici locuiesc mai puțin de 1 000 de oameni. Pe insulele Victoria și Vancouver se află clădiri parlamentare din British Columbia și Grădinile Butchart care sunt anual vizitate de mii de oameni din întreaga lume.

7. Honshu

Foto: Pixabay

Honshu este o insulă japoneză. Ea este populată de mai mult de 100 milioane de oameni, însă majoritatea dintre ei locuiesc în zona metropolitană Tokyo. Principalele atracții turistice ale insulei sunt Hiroshima, Muntele Fuji și Tokyo.

6. Sumatra

Foto: Pixabay

Pe insula Sumatra situată în Indonezia, locuiesc aproximativ 50 milioane de oameni. Cutremurul din Oceanul Indian din anul 2004 a provocat un val catastrofal de tsunami care a lovit insula.

5. Insula Baffin

Foto: Pixabay

Fiind situată în nordul Canadei, Insula Baffin este locuită de doar aproximativ 10 000 de locuitori, iar cea mai mare comunitate are 6 000 de locuitori. Aici puteți încerca ceva neobișnuit, spre exemplu să urmăriții urșii polari, să faci o plimbare printre ghețari cu caiacul sau să vă dați cu o sanie trasă de câini.

4. Madagascar

Foto: Pixabay

Madagascar găzduiește peste 22 milioane de oameni. Insula este situată în Oceanul Indian în largul coastei de est a Africii de Sud. Pe această insulă izolată viețuiesc cele mai uimitoare animale și plante din lume.

3. Borneo

Foto: Pixabay

A treia cea mai mare insulă din lume, Borneo, este împărțită de trei țări: Brunei, Indonezia și Malaiezia. Insula Borneo este locuită în special de diferite triburi. Deși fiecare trib are limba proprie, cultura, modul de a se hrăni și tradițiile de a-și amenaja casa ale triburilor sunt foarte asemănătoare.

2. Noua Guinee

Foto: Pixabay

Pe a doua cea mai mare insulă din lume sunt vorbite cele mai multe limbi (mai mult de o sută). Aici locuiesc o mulțime de triburi cu care însă nu s-a făcut legătura și aici există o mulțime de locuri încă neexplorate.

1. Groenlanda

Foto: Pixabay

Deși unii oameni de știință consideră că sub ghețarii Groenlandei pot fi ascunse 3 insule, majoritatea oamenilor consideră Groenlanda cea mai mare insulă din lume. Acest loc este cunoscut datorită izvoarelor termale, aisbergurilor și aurorei.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.