TOP-30: Cele mai interesante curiozități din toate domeniile

0
3415

În lume se întâmplă foarte multe lucruri interesante și ciudate, astfel încât uneori ne este greu să credem în toate aceste fenomene, întâmplări sau coincidențe.

Cu toate acestea, adesea se întâmplă că ne îndoim de lucruri adevărate. Spre exemplu, ați știu că bebelușii nu au rotule la genunchi? Pare a fi o minciună, însă acesta este un adevăr. Dacă sunteți interesat în asemenea curiozități în acest articol le veți găsit!

1. Mituri și simboluri naționale

Foto: Tamba52

Unicornul este animalul național al Scoției.

2. Rechini de secole

Foto: David Levy

Rechinul polar groenlandez trăiește în medie 272 de ani, deși unii reușesc să reziste timpului ajungând până la 500 de ani.

3. Cum a început Cartea Recordurilor Guinnes

Foto: guinnessworldrecords

Ideea de a crea Cartea Recordurilor Guinnes i-a venit în gând domnului Hugh Beaver în anii 1950 când acesta a avut o dispută cu un alt domn într-o berărie. Bărbații nu se puteau înțelege care pasăre sălbatică dintre cele europene zboară mai repede. Beaver nu a reușit să găsească răspunsul în niciuna dintre cărți, de aceea a decis să creeze o carte care ar conține curiozități și cifre și care ar da răspunsuri la cele mai controversate subiecte.

4. Stomatopodele

Foto: Tony Shih

Stomotapodele (o specie de creveți) își pot lovi jertfele cu o putere care ar putea fi comparată cu un glonț care lovește un corp. Aceste mici crustacee au una dintre cele mai puternice și rapide lovituri din lume.

5. Mustela

Foto: Selbe.

Ați știut că în limba engleză un grup de mustela este numit business?

6. Elanii și apa

Foto: jeffpang

Elanii sunt niște înotători perfecți. Ei literalmente se nasc cu această abilitate și sunt capabili să înoate cu o viteză de 9,6 kilometri pe oră, păstrând această viteză timp de 2 ore fără a se opri.

7. Mierea este veșnică

Foto: melz

Mierea nu se strică niciodată. Acest produs al albinelor are o compoziție chimică excelentă care împiedică reproducerea microorganismelor ce cauzează descompunerea altor produse. Indiferent de cât de mult timp a trecut de când mierea a fost produsă, aceasta va fi mereu comestibilă, deși cu timpul va deveni mai densă.

8. Dimensiunile spațiului cosmic

Foto: PerplexingPotato

Dacă am aranja într-o linie toate planetele Sistemului Solar, acestea s-ar încadra în spațiul dintre Pământ și Lună.

9. Cultul IKEA

Foto: mrapplegate

Catalogul companiei IKEA este aproape la fel de popular ca Biblia sau Coranul. În toată lumea există mai mult de 203 milioane de copii al acestui catalog.

10. LEGO este mai tare decât Bridgestone sau Goodyear

Foto: starstreak007

Cel mai mare producător de pneuri din toată lumea este compania LEGO. Faimoasa organizație daneză produce de două ori mai multe pneuri decât alte companii renumite, inclusiv corporațiile legendare Bridgestone și Goodyear. Cu toate acestea, există o nuanță: anvelopele LEGO sunt concepute doar pentru construcții de jucărie.

11. Pe Terra există mai mulți copaci decât stele pe cer

Foto: oringebob

S-a dovedit că pe Terra există mai mulți copaci decât există stele în galaxia noastră. Experții de la NASA au estimat că în Calea Lactee există aproximativ 100 – 400 miliarde de stele, în timp ce pe Terra cresc mai mult de 3 trilioane de copaci.

12. Gheparzii au ceva comun cu pisicile domestice

Foto: Michael Gwyther-Jones

Gheparzii sălbatici nu pot urla ca leii, însă aceștia știu să scoată sunete asemănătoare cu mieunatul pisicilor domestice.

13. Dinții

Foto: Jacob Barss-Bailey

Un dinte căzut sau rupt se poate prinde de rădăcinile sale sănătoase dacă este pus la locul său cât mai curând.

14. Genunchii bebelușilor

Foto: petitshoo

Nou-născuții nu au rotule la genunchi. Acestea încep a se forma doar la aproximativ 3 ani, iar procesul durează circa 2-3 ani.

15. Istoria jocurilor video de mai bine de un secol

Foto: Tulikettu

Jocurile video au apărut cu aproximativ 100 de ani în urmă. Faimoasa companie japoneză Nintendo a fost înființată în anul 1889, însă procesul a început cu producția cărților de joc, iar mai târziu a devenit o marcă astăzi bine cunoscută.

16. Greutatea norilor

Foto: Pattys-photos

Norii par a fi foarte moi și nu mai grei ca penele, însă știința a dovedit contrariul. Un nor de dimensiuni medii care poate fi văzut pe cer în oricare dintre zilele însorite cântărește aproximativ 500 000 de kilograme.

17. Cine a fost primul?

Foto: Ionel POP

Bricheta a fost inventată înaintea chibriturilor.

18. Pinguinii au genunchi

Foto: Ehquionest

La prima vedere s-ar putea părea că nu, însă pinguinii au genunchi. Genunchii acestora nu pot fi văzuți dintr-un motiv foarte simplu: picioarele pinguinilor sunt acoperite cu un strat de penaj foarte gros, de aceea genunchii nu pot fi observați.

19. Omenirea

Foto: jamescridland

De-a lungul istoriei pe Terra au locuit mai mult de 108 miliarde de oameni, iar în zilele noastre pe Pământ locuiesc aproximativ 7 miliarde de oameni, adică aproximativ 7% din toți cei care s-au născut și au trăit vreo dată pe această planetă.

20. Alune acaju

Foto: Abhishek Jacob

Alunele acaju cresc din vârful unui măr de acaju care crește pe copacii acaju. Cu toate acestea, așa numitul măr de acaju nu este chiar un măr, ci mai degrabă o inflorescență în formă de pară care poate fi numită un pseudo fruct.

21. Sticla sare mai bine decât cauciucul?

Foto: torbakhopper

Bilele de sticlă sar mai sus decât bilele de cauciuc de aceeași mărime.

22. Arahidele nu sunt nuci

Foto: airpix

Mulți oameni s-au obișnuit să numească arahidele nuci, însă nu este cazul. Se pare că arahidele aparțin familiei leguminoaselor, la fel ca mazărea, fasolea, năutul și lintea.

23. Din ce sunt compuse coarnele rinocerilor?

Foto: soapbeard

Coarnele acestor animale puternice sunt formate din straturi de keratină, aceeași substanță din care sunt compuse unghiile oamenilor.

24. Spaghete la singular

Foto: mmm-yoso

În limba italiană o pastă făinoasă lungă este numită spaghetto. Termenul a apărut pentru prima dată după ce tăiețeii tradiționali au fost comparați cu bucățele de spago.

25. Mini morcov?

Foto: Amancay Blank

În magazine și cafenele adesea pot fi găsiți așa numiții morcovi mini sau morcovi pentru copii, însă acestea nu mereu sunt un soi de morcovi pitici. Uneori aceștia sunt niște morcovi obișnuiți tăiați în bucăți mai mici.

26. Ghilotina în secolul al XX-lea

Foto: 20th Century Fox

Ultimul caz oficial când un om a fost decapitat de ghilotină a avut loc în Franța în anul 1977. În același an a fost lansat primul din cele șase filme Războiul stelelor – „Episodul IV: O nouă speranță” (Star Wars: A New Hope). Recunoașteți că nici nu ați bănuit că acest film despre aventurile spațiale poate avea ceva în comun cu acest dispozitiv vechi folosit pentru decapitare.

27. Nu doar hamburgeri

Foto: Nelo Hotsuma

McDonald’s este cel mai mare vânzător de jucării din lume. Aproximativ 20% din vânzările acestor restaurante fast-food revin meniului Happy Meals care, în mod tradițional, include o mică jucărie.

28. Dimensiuni și cifre

Foto: russellstreet

Două pizza de 30 de centimetri sunt mai mici decât o pizza de 45 de centimetri.

29. Cărțile de joc și atomii

Foto: Nayuki

Există mai multe posibilități de a combina cărțile de joc decât de a combina atomii de pe întreaga planetă Pământ. Un pachet standard de cărți de joc conține 52 de cărți care pot fi combinate de 8×10^67 de ori.

30. Cine este mai popular?

Foto: Mike Mozart

În anul 2018 restaurantele sub denumirea Taco Bell au fost recunoscute ca fiind cele mai bune restaurante cu mâncare mexicană din America.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.