Ghețarii și domurile de sare ale Iranului (6 foto)

0
2486

Cu un milion de ani în urmă Golful Persic era mult mai mare decât este astăzi, iar sub apele acestuia se afla o mare parte din teritoriul sudic al Peninsulei Arabe și teritoriul vestic al Iranului.

De-a lungul timpului, apa de deasupra acestor teritorii s-a evaporat și a lăsat în urmă o mare cantitate de sare. Prin urmare, sedimentele ce se scurgeau din munți se depuneau deasupra sării, zdrobind cu toată greutatea straturile de sare.

În asemenea condiții sarea acționează ca un lichid, fapt care duce spre apariția unui fenomen neobișnuit numit tectonica de sare. Greutatea de mii de kilograme a pietrelor și sedimentelor a determinat sarea să se ridice la suprafață. Dacă în asemenea straturi se găsește vreun punct slab, sarea sparge acel loc, ieșind la suprafață și formând cupole cunoscute sub denumirea de diapir. Uneori diapirul rupe stratul superior și se revarsă orizontal, creând ghețari de sare.

Toate aceste formațiuni de sare pot fi văzute în regiunea centrală, cea de sud și cea de sud-vest a Iranului. Cele mai frumoase exemplare pot fi găsite în munții Zagros care se întind de-a lungul malului Golfului Persic. Munții Zagros s-au format când platoul arab s-a ciocnit cu cel eurasian, lăsând în urmă numeroase crestături și defecte în care s-au putut forma diapirele.

Ghețarul de sare din munții Zagros care se întinde la aproximativ 14 kilometri.

UNESCO a raportat că asemenea formațiuni de sare nu mai pot fi găsite nicăieri în lume. Acest obiect încă nu a devenit un sit al patrimoniului mondial, însă probabil că urmează a fi inclus în listă.

În partea de sud a munților Zagros există mai mult de 130 de cupole de sare care au influențat structura munților. Pe lângă cupole, ghețari, văi, gropi carstice și izvoare de sare, aici se mai găsesc și peșteri de sare, inclusiv cea mai lungă peșteră de sare din lume ce se află în muntele Namakdan și se întinde la 6,4 kilometri.

Cupolele de sare ale Iranului se pot afla în pericol din cauza ulterioarei exploatări a petrolului, căci rocile impermeabile găsite în cupole adesea împiedică petrolul să fie eliberat din alte straturi de rocă. În alte regiuni precum SUA, Mexic, Marea Nordului, Germania și Rumânia cupolele de sare deja au devenit o sursă importantă de petrol și deja sunt exploatate de mai mulți ani.

Cupolele de sare (dealurile) și ghețarii de sare (zonele întunecate) din munții Zagros din sudul Iranului.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.