TOP-25: Curiozități despre elefanți

0
2886
Foto: Pixabay.com

Elefanții sunt cele mai masive animale de pe uscat și pot fi găsiți în toată Africa sub-sahariană și Asia de sud. Elefanții sunt clasificați în două tipuri: elefanți africani și asiatici.

Majoritatea oamenilor vor fi de acord cu faptul că aceste creaturi sunt uimitoare și fermecătoare. Însă, din nefericire, din cauza braconajului și distrugerii habitatului lor, populația elefanților din toată lumea se reduce în mod drastic. Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii (International Union for Conservation of Nature) deja a adăugat elefanții în lista animalelor vulnerabile, în timp ce elefanții asiatici deja sunt pe cale de dispariție. Acest articol a fost scris pentru a demonstra cât de frumoase și fascinante sunt de fapt aceste animale. Deci, aici 25 de curiozități despre elefanți.

25. Elefanții adoră apa. Ei iubesc să se scufunde, să înoate și primesc o satisfacție extraordinară luptând cu valurile. Înotând în apă ei, de asemenea, își odihnesc puțin articulațiile.

Foto: Pixabay.com

24. Femelele elefanților sunt capabile să nască până la vârsta de 50 de ani. De regulă, ele nasc câte un pui la fiecare 2-4 ani. De obicei se naște doar un pui, însă uneori se mai întâmplă să se nască gemeni.

Foto: Pixabay.com

23. Poveștile despre elefanții africani îmbătați de sucul fructelor de Marula fermentate nu sunt adevărate. Elefanții nu mănâncă fructe căzute la pământ, însă chiar dacă o făceau, ar fi nevoie de aproximativ 1 400 de fructe pentru a îmbăta un elefant.

Foto: commons.wikimedia.org

22. Braconierii omoară elefanții în mare parte din cauza colților lor. Chiar dacă această afacere este ilegală, creșterea constantă a cererii fildeșurilor în China și valoare acestora motivează braconierii să își continue activitățile.

Foto: commons.wikimedia.org

21. Deși corpul lor este masiv și cântărește circa 400 de kilograme, elefanții sunt foarte sprinteni și chiar pot să ridice lucruri mici de la pământ, inclusiv un mic bob de orez.

Foto: commons.wikimedia.org

20. Pielea elefantului este într-atât de sensibilă, încât animalul poate simți când o muscă se așează pe el.

Foto: commons.wikimedia.org

19. În ciuda faptului că elefanții sunt foarte grei, puii de elefanți se pot scula în picioare imediat după ce au fost născuți.

Foto: Pixabay.com

18. Din cele mai vechi vremuri, elefanții au fost exploatați, îndeplinind diverse sarcini grele, inclusiv în război. Din punct de vedere istoric, lucrul cu taurii era dificil și periculos, de aceea ei au fost înlocuiți cu elefanți care adesea erau maltratați și ținuți în lanțuri.

Foto: WikipediaCommons.com

17. Opinia că elefanții au o memorie excelentă poate fi adevărată. Cel mai probabil ei au niște hărți cognitive care le permit să memoreze spații mari pentru o perioadă lungă de timp.

Foto: commons.wikimedia.or

16. În sălbăticie, durata medie de viață a unui elefant variază de la 50 la 70 de ani. Cel mai bătrân elefant din istorie a fost Lin Wang, un elefant asiatic care a murit în luna februarie a anului 2003 la vârsta de 86 de ani.

Foto: Pexels.com

15. Elefanții pot produce câteva tipuri de sunete. Probabil, cel mai cunoscut este sunetul „trompetei” pe care elefanții îl produc când sunt în primejdie, emoționați sau agresivi. Ei sunt capabili să audă sunetul „trompetei” emis de un alt elefant la o distanță de 10 kilometri.

Foto: Pexels.com

14. Contactul fizic este foarte important în comunicarea elefanților. Ei se salută reciproc mângâindu-și și răsucindu-și trompele. Elefanții mai mari, de asemenea, îi lovesc ușor pe cei mai mici pentru a-i disciplina.

Foto: commons.wikimedia.org

13. Elefanții sunt capabili să experimenteze emoții umane, cum ar fi sentimentul de pierdere, durere și chiar pot să plângă. Ei își reamintesc și îi plâng pe cei dragi chiar și după mulți ani de la decesul lor. Când „îmblânzitorul de elefanți” din cartea lui Lawrence Anthony a decedat, în casa lui au venit o mulțime de elefanți pentru a-l plânge.

Foto: MaxPixel.net

12. Cele mai apropiate rude ale elefanților sunt niște mici ierbivore numite bush hyrax (Heterohyrax brucei) și acestea adesea sunt considerate rozătoare.

Foto: commons.wikimedia.org

11. Elefanților nu le este frică de șoareci precum se crede. Însă ei se tem de furnici și albine. Unii fermieri din țările africane instalează stupi la granițele câmpurilor sale pentru a-și proteja culturile de elefanți.

Foto: Maxpixel.net

10. Elefanții se pot mișca înainte și înapoi, însă nu pot să sară sau să galopeze. Ei sunt într-atât de grei încât nu își pot ridica toate cele patru picioare în același timp.

Foto: Pixabay.com

9. Asemenea oamenilor, elefanții pot fi dreptaci sau stângaci. Spre exemplu, dacă elefantul este stângaci el va lupta, va ridica lucruri și va dărâma copacii cu colțul stâng. Cu timpul fildeșul stâng devine mai scurt  din cauza că elefantul îl folosește în mod constant.

Foto: Pixabay.com

8. Elefanții sunt capabili să prindă semnalele activității seismice datorită celulelor senzoriale de la picioare. De asemenea, ei sunt capabili să „audă” aceste sunete din adâncimi – vibrațiile pământului sunt transmise de la picioarele din față a animalului până la picioarele din spate și humerus, după care ajung în urechea mijlocie.

Foto: commons.wikimedia.org

7. Elefanții folosesc noroiul ca o cremă contra radiației ultraviolete, protejându-și pilea de arsuri. Deși pielea lor este dură, ea este foarte sensibilă. Dacă elefanții nu ar face în mod regulat baie în noroi, pielea lor nu ar fi protejată de arsuri și înțepăturile insectelor, rămânând nehidratată și, prin urmare, elefanții s-ar putea alege cu traume.

Foto: commons.wikimedia.org

6. Elefanții mănâncă foarte mult. Ei pot să petreacă mâncând 16 ore din 24, consumând până la 270 de kilograme de alimente pe zi.

Foto: Pixabay.com

5. Asemenea bebelușilor, maimuțelor, coțofenelor și delfinilor, elefanții au trecut testul cu oglinda, adică sunt capabili să-și recunoască reflecția.

Foto: WikipediaCommons.com

4. Spre deosebire de cele mai multe mamifere, dinții de lapte ai cărora sunt înlocuiți cu dinți permanenți pe măsură ce devin mai maturi, dinții elefanților se schimbă pe tot parcursul vieții.

Foto: commons.wikimedia.org

3. Trompa elefanților are mai mult de 40 000 de mușchi.

Foto: MaxPixel.net

2. Cel mai mare elefant din lume cântărea 11 793 de kilograme, iar înălțimea acestuia era de 3,9 metri.

Foto: commons.wikimedia.org

1. Elefanții femele au cea mai lungă perioadă de gestație dintre toate mamiferele, care durează 22 de luni.

Foto: Pixabay.com

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.