Cel mai sudic oraș din lume (4 foto)

0
1553

Partea de sud a Americii de Sud este formată dintr-un număr de insule mici numite Țara de Foc (din spaniolă Tierra del Fuego).

Dacă măsurăm de la ecuator, vom descoperi că aceste insule reprezintă unele dintre cele mai îndepărtate terenuri de pe pământ, fiind situate aproximativ între latitudinile 52° și 55°.

Regiunea este puțin populată, însă aici există două așezări destul de mari: Ushuaia și Río Grande, ambele fiind situate pe insula Isla Grande, cea mai mare insula de pe arhipelag. Insula aparține Argentinei și Republicii Chile. Deși teritoriul Republicii Chile este mai mare, pământurile ce aparțin Argentinei sunt mai dens populate. Ushuaia și Río Grande sunt de aceeași dimensiune, însă Ushuaia este situată mai la sud, fapt pentru care orașul a primit titlul de „cel mai sudic oraș al lumii”. Cu toate acestea, acesta nu este singurul oraș care revendică acest titlu.

Foto: amusingplanet.com

Ushuaia este capitala administrativă a Țării de Foc, un port industrial și un centru turistic. Aproape toate călătoriile în Antarctica încep de aici. Oamenii din toată lumea zboară spre Ushuaia, aterizează și imediat urcă la bordul uneia dintre navele de croazieră care se îmbarcă pentru a călători spre sud. Foarte puțini oameni se opresc  aici pentru a cunoaște mai bine orașul.

Ushuaia are o populație de 71 000 de locuitori, iar infrastructura acestui punct populat îi permite să poarte titlul de oraș. La sud este amplasată o așezare numită Puerto Williams, însă populația acesteia este de doar 2 800 de oameni. Puerto Williams este capitala provinciei chiliene din Antarctica și, de asemenea, revendică titlul de cel mai sudic oraș al lumii. Cu toate acestea, din cauza dimensiunilor mici și numărului mic al populației cererea nu este luată în serios.

Foto: Ulrich Peters/Flickr
Ushuaia

Pretențiile orașului Ushuaia sunt contestate de orașul Punta Arenas, capitala celei mai sudice regiuni din Chile, Magallanes și Antarctica Chilina. Începând cu anul 2012, Punta Arenas este unul dintre cele mai mari orașe din întreaga regiune Patagonia, având o populație de 127 000 de oameni. Orașul este situat la nord de Ushuaia, însă autoritățile chiliene susțin că orașului Punta Arenas i se potrivește mult mai bine titlul de oraș decât orașului Ushuaia, deoarece acesta este mult mai mare și are o populație mult mai densă. Ushuaia ocupă doar 23 de kilometri pătrați, iar Punta Arenas are peste șaptesprezece mii de kilometri pătrați. Acest fapt face ca Punta Arenas să fie un candidat serios la titlul de „cel mai sudic oraș din lume”.

Foto: Mauro Cacciola/Flickr
Punta Arenas

Dacă mărimea nu are importanță, atunci cea mai sudică așezare din lume este Puerto Toro, cu o populație permanentă de 36 de oameni, formată în principal din pescari și familiile acestora. Aceasta este singura așezare de pe Pământ care locuiește sub a 55-a paralelă spre sud. De asemenea, aceasta este singura așezare-port chiliană situată pe coasta Atlanticului.

Puerto Toro a fost fondat în anul 1892 în timpul goanei după aur în Țara Focului și cândva a fost unul dintre cele mai importante orașe din regiune. Când perspectiva extragerii aurului a scăzut oamenii au plecat, iar Puerto Toro s-a transformat într-un mic sat.

Foto: Butterfly voyages/Wikimedia
Puerto Toro

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.