Unele detalii despre viața scorpionilor ne pot arăta cât de teribile pot fi aceste creaturi. De fapt, majoritatea oamenilor nu iubesc aceste creaturi, considerându-le periculoase. Însă, scorpionii nu și-au meritat deloc reputația rea pe care o au. Noi sperăm că aceste 25 de lucruri despre scorpioni pe care urmează să vi le spunem, vă vor schimba părerea și vă vor permite să cunoaște aceste creaturi mai de aproape.
Scorpionii sunt niște creaturi uimitoare și au niște abilități deosebite. Probabil nu ați știut că scorpionul are 8 picioare, două clește mari ca la crabi și o coadă, sfârșitul căreia este veninos. De asemenea, puteți să nu știți despre cum s-au adaptat scorpionii pe parcursul evoluției. Sau, ați știu că scorpionii sunt foarte rezistenți la radiație? Și ce ziceți de faptul că scorpionii nu și-au schimbat aspectul deja mai mult de 400 milioane de ani?
Dacă nu ați știut despre toate acestea, citiți mai departe și veți afla încă mai multe lucruri noi despre aceste creaturi. Pornind de la faptul că scorpionii sunt capabili să reflecte lumina UV, și finisând cu faptul că, scorpionii sunt legați mai mult cu păianjenii și căpușele, în ciuda aspectului care reamintește crustaceele. Mai jos sunt 25 de lucruri interesante despre scorpioni pe care majoritatea dintre noi nu le știu.
- Există aproximativ 1750 de specii diferite de scorpioni care sunt incluse în cele 13 familii moderne cunoscute oamenilor de știință.
- Toți scorpionii sunt veninoși, însă doar 25 de specii pot provoca moartea unui om.
- Scorpionul este unul dintre cele mai vechi animale de pe Pământ. Istoria evoluției lor datează din epoca siluriană, care a avut loc cu 430 milioane de ani în urmă. El a provenit de la o creatură asemănătoare cu scorpionii moderni care a ieșit din mare și a rămas nemodificată morfologic.
- Cu toate acestea, speranța de viață a scorpionilor nu este foarte mare. De obicei, ei trăiesc până la opt ani în sălbăticie.
- Scorpionii se adaptează foarte bine la condițiile care-i înconjoară. Ei viețuiesc pe toate continentele, cu excepția Antarcticii.
- În ciuda faptului că ei au ceva asemănător cu crustaceele, spre exemplu racii și crabii, scorpionii sunt mai aproape de păianjeni și căpușe.
- Scorpionii își pot încetini metabolismul dacă nu găsesc mâncare un timp îndelungat. Ei sunt capabili să supraviețuiască fără hrană până la un an.
- Diferite specii de scorpioni au dimensiuni complet diferite – lungimea corpului celor mai mici specii este de numai 9 milimetri, în timp ce speciile mari pot ajunge la mai mult de 20 de centimetri în lungime.
- Scorpionii, de regulă, locuiesc în zone cu o temperatură de 20-37 grade Celsius, însă sunt capabili să reziste și la temperaturi mai mari. Cercetătorii au făcut un experiment, în care un scorpion a fost înghețat pe timp de noapte, iar ziua pus la soare să se dezghețe. După o astfel de experiență animalul se comporta de ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat.
- În ciuda faptului că un scorpion poate avea de la 6 până la 12 ochi, vederea lor este slabă. În schimb, ei își folosesc simțul subtil al mirosului și al vibrațiilor solului pentru a-și găsi prada.
- Convingerea că scorpionii se sinucid, lovindu-se cu coada până la moarte dacă sunt înconjurați de foc, este un mit. Ei nu o fac, și chiar dacă ar face-o, ar fi inutil, deoarece veninul lor nu le poate face nici un rău.
- Scorpionii strălucesc sub influența anumitor lungimi de undă ale luminii ultraviolete. Oamenii de știință nu pot identifica cauza acestei fluorescențe, care poate ajuta scorpionii să iasă la suprafață din cele mai întunecate colțuri.
- Scorpionii mici sunt purtați de mama lor pe spate până aceștia nu năpârlesc pentru prima dată.
- Oamenii au fost fascinați de scorpioni de-a lungul a sute de ani. Aceste arahnide au jucat un rol important în unele mituri ale vechilor civilizații și în onoarea lor a fost numit un semn al zodiacului.
- Scorpionii pot consuma alimente doar în formă lichidă, deoarece au digestie externă. Sucurile digestive din intestin sunt secretate pe alimente, acestea fiind mai apoi absorbite în formă lichidă.
- Femelele de scorpion sunt de obicei mai mari decât bărbații. Uneori femelele își pot ucide masculul după împerechere.
- Fiind animale nocturne, scorpionii nu ies la suprafață ziua. De fapt, unele specii petrec până la 97% din viața lor sub pământ.
- La fel ca gândacii, scorpionii sunt niște maeștri în arta de a reflecta radiația, de aceea șansa că ei vor supraviețui după o lovitură nucleară este mai mare decât șansa celorlalte animale.
- Scorpionii mereu încearcă să-și supună prada cu ajutorul ghearelor și evită înțepătura, deoarece pentru a-și restabili porția de venin vor avea nevoie de o săptămână sau chiar mai mult.
- Scorpionul galben palestinian este considerat cea mai periculoasă specie de scorpion. Mușcătura lui este extrem de dureroasa si poate ucide un adult.
- Scorpionii sunt utilizați în industria farmaceutică. Spre exemplu, în Pakistan, fermierii din districtul Thatta primesc aproximativ 100 de dolari pentru fiecare scorpion de 40 de grame. Iar scorpionii care au 60 de grame pot costa cel puțin 50.000 de dolari. Cu toate acestea, acest comerț este unul ilegal.
- În unele părți ale Chinei, scorpionii prăjiți sunt un fel de mâncare tradițională. În medicina chineză, vinul de scorpioni este folosit chiar și ca anestezic și antidot.
- Înainte ca scorpionul să ajungă la dimensiunea adultă, acesta năpârlește de până la 7 ori. În timpul primelor ore după năpârlire, scorpionul este deosebit de vulnerabil, deoarece are nevoie de ceva timp pentru a-și întări din nou coaja.
- În timp ce scorpionul imperial este considerat cea mai mare specie de scorpion, recordul după mărime l-a bătut o altă specie. Scorpionul Heterometrus Swammerdami a atins 23 centimetri în lungime. Această specie locuiește în Sri-Lanka și India.
- Unele veninuri de scorpion sunt de 100.000 de ori mai puternice decât cianura. Cu toate acestea, mortalitatea este relativ scăzută datorită faptului că doza de otrăvire injectată de un scorpion este de obicei foarte mică.