TOP-10: Cele mai uimitoare pasaje de trecere pentru animale

0
3063

În multe țări se practică construcția unor tuneluri, poduri și pasaje pe care animalele sălbatice le-ar putea utiliza pentru o trecere sigură în timpul migrațiilor. În acest articol urmează să vă spunem despre cele mai interesante și creative dintre ele.

  1. Pod pentru crabi

Anual, zeci de milioane de crabi roșii (gecarcoidea natalis) migrează prin Insula Crăciunului care este situată în partea sudică a Oceanului Pacific. Neprivind la faptul că ei locuiesc în pădurile insulei, în fiecare an ei sunt nevoiți să meargă spre mare pentru a se cupla. Pentru a-i ajuta să traverseze în siguranță drumurile, locuitorii insulei iau diferite măsuri de precauție. Uneori ei blochează drumurile, iar în ultimii ani ei chiar au construit tunele și poduri, pentru a le asigura crabilor o trecere sigură.

Au fost instalate mai mult de 20 de kilometri de bariere de plastic, pentru a îndrepta crabii mai departe de drumurile principale ale insulei, înspre cele 31 de tunele sau înspre podul care are o înălțime de 5 metri. Aceste treceri permit oamenilor să urmărească migrația crabilor, devenind astfel o atracție turistică populară.

  1. Tunele pentru broaștele țestoase

Imaginile de pe căile ferate ale Japoniei au devenit o senzație după ce compania feroviară a instalat tuneluri pentru broaște țestoase, astfel încât animalele să nu sufere din cauza evoluției tehnice japoneze. West Japan Railway Company a găsit această soluție de a salva broaștele țestoase datorită colaborării cu Suma Aqualife Park din Kobe, după o serie de decese a broaștelor țestoase cauzate de liniile de cale ferată.

  1. Un pasaj pentru elefanți, construit pe sub o șosea aglomerată

  1. Pod pentru urși

Prin Parcul Național Banff trece o autostradă trans-canadiană foarte populară. Acest fapt înseamnă că animalele precum urșii, renii și zeci de alte specii de mamifere sunt în pericol. În perioada dintre anii 1996 și 2013, administrația parcului a construit 6 poduri și 38 de treceri pe sub pod, pe sub care, conform observațiilor, animalele au trecut de mai mult de 140 000 de ori.

  1. Autostrada albinelor

Orașul Oslo din Norvegia a creat o autostradă pentru albine care cuprinde întreg orașul, de la cimitirele înfrumusețate cu flori, până la ghiveciurile de la balcoanele oamenilor, pentru a proteja micile polenizatoare care și așa se află pe cale de dispariție în această zonă. Scopul proiectului este de a oferi albinelor o circulație liberă în jurul orașului. Pe întreaga autostradă există mici structuri care oferă albinelor hrană și adăpost. Organizatorii proiectului spun că această sistemă este prima din lume.

Distrugerea în masă a populațiilor de albine din întreaga lume deja a forțat fermierii din provincia chineză Sichuan să polenizeze plantele manual. În SUA unii fermieri sunt nevoiți să închirieze stupi, care sunt transportați în întreaga țară cu camionul pentru a poleniza culturile.

  1. Cel mai lung pod din lume

Olanda a fost prima țară din lume care a creat o rețea de treceri pe sub drumuri pentru animalele sălbatice pe întregul său teritoriu. În total au fost construite mai mult de 600 de treceri, inclusiv cea mai mare trecere din lume pentru animalele sălbatice, în rezervația naturală «Natuurbrug Zanderij Crailo». Lățimea acestei construcții este de 50 metri, iar lungimea de mai mult de 800 de metri. Podul cuprinde parcul, râul, șoseaua, calea ferată și complexul sportiv al rezervației.

  1. Tuneluri pentru salamandre

Henry Street este o șosea cu două benzi din North Amherst, statul Massachusetts, care la prima vedere nu se deosebește cu nimic de celelalte, însă este doar o aparență. În fiecare primăvară, în una din zilele ploioase, când temperatura se ridica la mai mult de 4 grade iar zăpada începe să se topească, sute de salamandre cu pete galbene ies din găurile lor și se îndreaptă spre partea de est a străzii pentru a traversa drumul.

Salamandrele au ca scop să ajungă spre apele vernale, care se află pe partea de vest a drumului, pentru a se cupla. Însă, călătoria lor era foarte periculoasă din cauza automobilelor care neintenționat le omorau în fiecare primăvară.

La începutul anului 1980, locuitorii orașului Amherst erau într-atât de îngrijorați de soarta micilor reptile, încât au format o „trupă cu găleți”. La sfârșitul lunii marte și începutul lui aprilie, ei stăteau de-a lungul șoselei Henry Street și strângeau salamandrele în găleți, după care le duceau spre ape pentru a le lăsa să se cupleze.

În anul 1987, societatea britanică pentru protecţia florei şi faunei (British Fauna and Floral Preservation Society) și compania «ACO Polymer» au aflat despre soarta tragică a salamandrelor cu pete galbene și a oferit o sumă de bani pentru construcția unor tuneluri experimentale sub șosea. Acum, acestea oferă o trecere sigură nu doar salamandrelor, dar și broaștelor și altor amfibii.

Aceste construcții sunt foarte mici, doar 25,4 centimetri în lungime și 15,2 în lățime. În bolta fiecărui tunel există crăpături care asigură o umiditate suficientă pentru ca pielea amfibiilor să fie mereu umedă. Creaturile găsesc intrarea în tunel datorită împrejmuirilor care înconjoară șoseaua și duc spre tuneluri.

  1. «Ecoduct De Woeste Hoeve»

«Ecoduct De Woeste Hoeve» traversează autostrada A50 din Olanda. În această țară există mai mult de 600 de treceri pentru animale sălbatice (inclusiv tunelurile de sub poduri și eco-ductele), care sunt utilizate pentru a proteja populațiile de mistreți, cerbi și bursuci care se află în pericol de dispariție.  Conform datelor din anul 2012, Veluwe, o regiune de 1 000 kilometri pătrați care este acoperită de păduri și pietriș, este una dintre cele mai mari regiuni neatinse de mâna omenească din nord-vestul Europei. Aici sunt situate 9 ecoducte, a căror lățime medie este de 50 metri. Ele au fost instalate pentru ca animalele sălbatice să poată traversa cu ușurință șoseaua care întretaie această regiune. Primele două ecoducte au fost construite în anul 1985 pe șoseaua A50, când aceasta era încă în proces de construcție.  Încă 5 au fost instalate pe șoselele care deja erau exploatate. Două dintre ecoducte care intersectează șoselele au fost utilizate de aproximativ 5 mii de căprioare și mistreți într-un singur an.

  1. Pod pentru veverițe

 

Podul «Nutty Narrows», situat în Longview, Washington, este deținătorul titlului de „cel mai îngust pod din lume”, de asemenea și „cea mai îngustă trecere pentru animale”. Înainte de a fi construit acest pod, veverițele erau nevoite să treacă strada cu frică din cauza automobilelor care se deplasau cu viteză.

La 19 martie a anului 1963, văzând câte veverițe mor anual din cauza automobilelor, un locuitor al orașului, Amos Peters, a decis să protejeze veverițele și să le ofere șansa de a traversa magistrala fără pericolul permanent de a fi lovite de automobilele care trec prin apropiere. Această punte originală a fost construită  deasupra șoselei Olympia, în apropiere de centrul administrativ al orașului Longview. Podul «Nutty Narrows», are 18 metri lungime și este construit din țevi de aluminiu, acoperite cu cauciuc de la niște furtunuri pentru incendiu vechi, pentru a face trecerea mai confortabilă. În total podul a costat 1 000 de dolari.

  1. Un tunel pentru broaște în orașul Davis

În anul 1995 a fost construită o trecere pentru animale sălbatice care a costat 14 000 de dolari. Ea reprezintă un tunel cu un diametru de 15 centimetri, care permite broaștelor să traverseze o autostradă recent construită, numită «Pole Line Road». Un poștaș a decorat intrarea în tunel (acesta fiind situat nu departe de poșta locală) într-un stil care reamintește orașul «Toad Hollow», aici fiind un bar, o toaletă în curte și un hotel.

Se spune că inițial broaștele nu doreau să utilizeze tunelul, de aceea în ele au fost instalate luminițe care le-ar atrage. Broaștele mureau din cauza faptului cu luminițele se înfierbântau și le ardeau pielea. În unele cazuri, când broaștele totuși reușeau să ajungă pe cealaltă parte a tunelului, ele erau imediat atacate de păsările prădătoare, care la fel ca și broaștele erau atrase de luminițe. Proiectul a atras atenția întregii țări și chiar a fost discutat în programul «The Daily Show» în anul 1998. În luna ianuarie a anului 2000 a fost publicată o carte pentru copii, numită „Broaștele lui Davis” (The Toads of Davis), care a fost scrisă și ilustrată de către Ted Puntillo. Cartea povestește despre viața broscuțelor și trecerea prin tunel, iar naratorii sunt însăși amfibiile.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.