Top-25: Lucruri uimitoare despre pisici

0
2357
Foto: Pixabay.com (Public Domain)

Pisicile, fără îndoială sunt niște animăluțe adorabile, dar și forte stranii după felul lor de a fi. Asemeni tuturor animalelor din clasa felinelor, pisicile știu să uimească și să inspire omul. Pisicile cuceresc dar și surprind prin comportamentul lor, prin modul în care le funcționează organismul. Dacă iubiți pisicile, această selecție cu siguranță vă va fi interesantă.

  1. Pisicile manipulează omul, și nicidecum invers
Foto: Pixabay.com (Public Domain)

Un studiu a arătat că, prin intermediul mieunatului și torsului, pisicile își manipulează stăpânii. Ba chiar mai mult, unul din sunetele pe care acestea le produc se află pe aceeași undă pe care plâng bebelușii. Astfel, pisicile manipulează cu natura estetică a reacțiilor umane.

  1. În Egiptul Antic pisicile erau considerate animale sacre
Foto: Anonymous

Cu siguranță, încă din școală, cunoașteți că pisicile în Egiptul Antic erau considerate semi-zei. Oamenii li se închinau, le înzestrau cu cele mai scumpe bijuterii și le hrăneau cu cea mai bună mâncare. Dacă o pisică murea, ea era mumificată și onorabil înmormântată. Egiptenii chiar condamnau la moarte pe cei care răneau vreo dată o pisică. Adesea, vinovatul era jertfit zeiței Bastet, ocrotitoarea casei și fecundității, care de obicei era ilustrată într-o formă hieratică de femeie cu cap de pisică. Nu este surprinzător faptul că anume ei i se jertfeau vinovații.

  1. Torsul probabil este o metodă folosită de pisici pentru a se auto-vindeca
Foto: Learicorn

Pisicile torc din multe motive și probabil acest sunet are și un rol important pentru sănătatea acestora. S-a constatat că diapazonul torsului unei pisici este de 25-150 hertz. Anume acest diapazon produce un efect terapeutic asupra oaselor și mușchilor. Se presupune că torsul pisicilor nu este doar un mod de exprimare a plăcerii și mulțumirii, dar și o metodă de auto-vindecare. Probabil, din acest motiv și se crede că pisicile îi pot vindeca pe cei care-i înconjoară.

  1. Pisicile se pot hidrata chiar și cu apă sărată
Foto: Public Domain Pictures

Rinichii pisicilor sunt capabili să filtreze apa sărată și să folosească apa purificată pentru a se hidrata. Oare nu este uimitor acest fapt?

  1. Mustățile pisicilor sunt de fapt un organ de simț
Foto: Pixabay.com (Public Domain)

Ne-am deprins să le numim mustăți, însă oamenii de știință le-au dat o altă denumire – vibrise. Aceste firișoare se deosebesc de blănița pisicii, și nu au nimic în comun cu mustățile omenești. Vibrisele sunt foarte strâns legate de sistemul nervos și mușchii pisicii. Cu ajutorul lor, pisicile află mai bine lumea înconjurătoare. Dacă a-ți trage o pisică de mustăți, fiți siguri, reacția nu vă va plăcea. Vibrisele sunt foarte sensibile și îndeplinesc rolul unor organe tactile.

  1. În parcul Disneyland din New York locuiesc aproape 100 de pisici
Foto: Jean / flickr

Autoritățile parcului Disneyland au găsit o soluție creativă de a lupta cu rozătoarele. Aproximativ o sută de pisici sălbatice au fost vaccinate, castrate, marcate și aduse în parcul de distracții. Acum ele au cu mult mai multe privilegii decât pisicile sălbatice din afara parcului Disneyland. Animăluțele sunt mereu hrănite și îngrijite de lucrătorii parcului.

  1. Pisica care a căzut de la etajul 32 și a supraviețuit
Foto: Aniruddhdvs

Probabil vă este perfect cunoscut faptul că pisicile au un echilibru foarte bun. Totuși, să supraviețuiești după căderea de la etajul 32 – este ceva excepțional. Pisica s-a ales cu un dinte rupt și un plămân traumat, însă veterinarii au reușit să o vindece complet.

  1. Pisicile iubesc somnul
Foto: Pixabay.com (Public Domain)

Nu este secret nici faptul că pisicile dorm foarte mult, de obicei 13-16 ore pe zi, adică 70% din toată viața lor, ele o petrec dormind. De ce? Simplu. În trecut, pisicile aveau nevoie de foarte multă energie pentru a-și vâna hrana. E clar faptul că pisicile contemporane nu mai au această necesitate, însă obiceiul strămoșilor le-a rămas în ADN, și acesta a devenit deja un instinct.

  1. Pisicile au fost domesticite pentru prima dată în Orientul Mijlociu
Foto: Lviatour

Savanții au descoperit că pentru prima dată, pisicile au fost domesticite acum 100 mii de ani în Orientul Mijlociu. Probabil acele pisici, ale Israelului, Arabiei Saudite și a altor localități vecine și sunt strămoșii animalelor noastre de companie.

  1. În Mexico, președinte era cât pe ce să devină un motan
Foto: Luis Miguel Bugallo S?nchez

În orășelul Xalapa din Mexico, un motan pe nume Morris, era cât pe ce să devină primar. Motanul chiar avea și o pagină de facebook, pe care a reușit să acumuleze 100 mii de aprecieri. Fanii lui Morris spun că îl doreau pe postul de președinte nu doar din cauza botișorului drăgălaș dar și din cauza că nu mai pot suporta politicienii corupți.

  1. Pisicile sunt considerate animale invazive
Foto: Pixabay.com (Public Domain)

Pisicile sunt niște animale prădătoare, deci și foarte buni vânători. Lasă-i frâu liber și vezi că devin o mare primejdie pentru amfibieni, reptile și păsări, datorită iscusinței în vânat. În comunitatea științifică, pisicile chiar sunt incluse în lista celor 100 de specii invazive din întreaga lume și  reprezintă o ameninţare majoră la adresa biodiversităţii.

  1. Cea mai mare pisică domestică (123 cm lungime)
Foto: Alexandra Thiry

Stewie, așa a fost numit, este o pisică domestică de rasă Main Coon. El are 123 cm lungime (de la nas până la vârful coadei), și este considerat cel mai mare motan din lume. În anul 2010, Stewie a fost înregistrat în Cartea Recordurilor Guinness.

  1.  Părțile creierului care răspund de emoții, la oamenii și pisici, sunt aproape identice.
Foto: Pixabay.com (Public Domain)

Chiar dacă suntem diferiți la înfățișare, există și niște puncte comune între noi și pisici. Și anume: gândim după un șablon, avem memorie de lungă durată și scurtă durată, dar și părțile creierului care răspund de emoții la noi sunt aproape identice.

  1. Pisicile bătrâne uneori suferă de demență
Foto: Dimitri Torterat

S-a aflat că nu doar bătrânii pot avea afecțiuni degenerativ progresive ale creierului ca demența, boala Alzheimer sau senilitate. Unele pisici bătrâne, de asemenea, suferă de aceste boli. Dacă pisica vă este bătrână, miaună foarte straniu, încetează să mai folosească toaleta pentru pisici sau nu mai are grijă de blana sa, probabil este vorba despre demență.

  1. Pisicile își ling blănița pentru a îndepărta mirosul omenesc
Foto: Hisashi

Pisicile își ling blănița din mai multe motive, dar, probabil a-ți observat că adesea o fac după ce voi îi atingeți. S-a dovedit că pisicile se spală nu doar pentru a-și îndepărta mirosul propriu, dar și cel al oamenilor.

  1. Pisicile transpiră cu lăbuțele
Foto: Pixabay.com (Public Domain)

A-ți observat vreo dată vreo pisică lăsând urme umede? Ei bine, lăbuțele s-au dovedit a fi locul prin care transpiră. În așa mod pisicile reușesc să-și răcorească corpul. De asemenea, să se răcorească le ajută și spălatul blăniței, menționat recent.

  1. Cea mai bogată pisică avea în contul său mai mult de 13 milioane de dolari.
Foto: Pixabay.com (Public Domain)

Cel mai bogat motan din lume se chema Blackie și a fost înregistrat în cartea Recordurilor Guinness. El a moștenit de la fostul său proprietar, Ben Rea, care a decedat în anul 1988, o sumă colosală de bani. Domnul Rea a fost un anticar britanic care nu era în cea mai bună relație cu familia sa. Cea mai mare parte din averea sa el a lăsat-o organizațiilor de caritate care ajută pisicile, de și, câte ceva i-a revenit grădinarului, instalatorului și unui prieten.

  1. Amprentele nasului pisicilor sunt la fel de unice ca și cele ale degetelor omenești
Foto: Andrew

Fiecare pisică din lume este unică, deoarece amprentele nasului acestora sunt la fel de unice ca și amprentele digitale. Din păcate, această informație este inutilă, deoarece este dificil să folosești cerneala pe năsucul lor minuscul, dar nici pisicile nu sunt cele care jefuiesc bănci…

  1. Pisicile vă aduc prada pentru a vă spune că sunteți un vânător neîndemânatic
Foto: Wikipedia Commons.com

Dacă aveți o pisică și locuiți la o casă pe pământ, probabil vi s-a întâmplat ca pisica să vă aducă un șoarece în botișor. Se spune că această faptă a pisicii demonstrează dragostea ei pentru stăpân, însă savanții explică acest fenomen cu totul altfel. Pisicile își aduc prada stăpânilor pentru a le spune că ei sunt niște vânători neîndemânatici. Din cauza că majoritatea pisicilor domestice nu au pui, pe care iar învăța să vâneze, ele sunt nevoite să-și folosească instinctele în adresa omului.

  1. Pisicile au un bun simț al orientației în aer
Foto: Wikipedia Commons.com

Pisicile posedă un desăvârșit simț al balansului și mereu le reușește să aterizeze în picioare. Cum? Simplu. S-a demonstrat că ele au un organ care le ajută să se orienteze unde este pământul. Când o pisică se află în liberă cădere, ea își modifică poziția corpului astfel, încât capul să fie mereu sus, iar lăbuțele spre pământ. De asemenea, pisicile sunt foarte elastice, și în timpul căderii ele formează o poziție asemănătoare unei umbrele, care le ajută să micșoreze viteza căderii și să reușească să se orienteze în spațiu.

  1. Pisicile negre – ghinion în SUA și noroc în Marea Britanie
Foto: Pixabay.com (Public Domain)

Superstițiile nu au putut ocoli aceste ființe enigmatice. Pisicile mereu vor fi tratate specific culturii țării în care vă aflați, și în această întrebare chiar și nuanța blăniței poate juca un rol important. În SUA se consideră că pisicile negre aduc ghinion, pe când în Marea Britanie – noroc. Cam aceeași situație e și cu pisicile albe. În SUA acestea sunt un semn bun, și în Marea Britanie – nenorocire.

  1. Pisicile nu prea miaună la alte pisici.
Foto: Pixabay.com (Public Domain)

De obicei, pisicile miaună în adresa oamenilor, de parcă ar avea vreo rugăminte, însă foarte rar folosesc acest limbaj pentru o conversație între ele. De obicei, acestea preferă să comunice cu ajutorul limbajului corpului și mirosului.

  1. Motanii sunt stângaci și mâțele-dreptace
Foto: Laveol

Cercetătorii au observat că motanii și mâțele au preferințe diferite în ceea ce ține de îndeplinirea unor sarcini cu lăbuțele. Motanii folosesc mai des lăbuțele stângi, iar mâțele – lăbuțele drepte. Unii presupun că în acest fenomen un rol important îl joacă nivelul de testosteron.

  1. Pisicile văd foarte bine în întuneric
Foto: Wikipedia Commons.com

Pe când oamenii diferențiază foarte bine culorile și văd excelent de la îndepărtare, pisicile văd extrem de bine în întuneric. Și știți de ce? S-a aflat că în retina pisicilor se găsesc de 6-8 ori mai mulți fotoreceptori, fapt care le permite să vadă perfect în întuneric. De asemenea un rol important are forma ochiului și corneea, care la pisici este mai mare.

  1. Pisicile nu simt gustul dulce
Foto: Stagirnaires

Probabil și voi iubiți să vă îndulciți din când în când, însă pisicile, din păcate, nu vor înțelege această pasiune niciodată. Abilitatea de a percepe gustul dulce depinde de gena Tas1r2, pe care pisicile, și încă câteva rase de animale, au pierdut-o în timpul evoluției.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.