TOP-25: Animale minuscule, în existența cărora vă va fi greu să credeți

0
2281
Foto: commons.wikimedia.org

V-ați întrebat vreo dată care este cel mai mic animal din lume? Atunci ați accesat pagina care trebuie. Unele animale sunt într-atât de mici, încât nu vă va veni să credeți că sunt reale. Probabil am putea spune că topul acestor animale, de la broscuțe și păianjeni până la antilope și șoareci, au fost tratate de natură pe nedrept. Un adevăr încă mai interesant este că o mare parte dintre aceste animale au fost descoperite de către oamenii de știință recent. Oare pot aceste creaturi mici să se ascundă și prin apropierea noastră? Vă este interesant la cine ne referim? Atunci vedeți aici lista cu cele 25 de animale minuscule, în existența cărora vă va fi greu să credeți.

  1. Chihuahua
Foto: Pixabay.com

Toată lumea știe că Chihuahua este un câine de rasă mică, însă nici nu vă puteți imagina cât de mic acesta poate fi. Cartea Recordurilor a numit cățelușa Chihuahua pe nume Milly cel mai mic cățel din lume.  Ea are doar 9,6 centimetri în înălțime, adică cam la fel de înaltă precum un pantof pe toc.

  1. Iepurele pitic
Foto: WikipediaCommons.com

Iepurele pitic este cel mai mic și cel mai rar iepure din lume. În medie, mărimea acestora poate fi de la 22,8 până la 27,9 centimetri, iar cântăresc acești drăgălași mai puțin de 500 de grame.

  1. Maimuța pitică sau Marmoseta pigmeu
Foto: Pixabay.com

În timp ce iepurele pitic este cel mai mic iepure din lume, în lumea primatelor marmoseta pigmeu este cea mai mică maimuță. Acest animăluț locuiește în America de Sud și este într-atât de mic, încât încape într-o mână omenească. De regulă, marmoseta pigmeu cântărește circa 90-150 de grame, iar în înălțime are doar 15 centimetri.

  1. Hameleonul Brookesia Micra
Foto: commons.wikimedia.org

Descoperit pe insula Madagascar, cameleonul Brookesia Micra a devenit cel mai mic cameleon găsit vreo dată. Este într-atât de mic, încât poate fi ușor plasat pe un vârf de chibrit sau pe vârful unui degete omenesc.

  1. Calul miniatural
Foto: WikipediaCommons.com

Caii miniaturali pot ajunge la mărimea unui câine mediu. Cel mai mic cal din lume a fost numit Thumbelina (Degețica) – o iapă miniaturală de culoare cafenie care avea doar 44,5 centimetri în înălțime. Ea a fost oficial înscrisă în Cartea Recordurilor în anul 2006.

  1. Cea mai mică șopârlă
Foto: WikipediaCommons.com

Cea mai mică șopârlă din lume a fost descoperită în Republica Dominicană. Această specie este numită sphaerodactylus ariasae și o asemenea șopârlă se poate poziționa foarte ușor pe o monedă de 10 cenți americani. Lungimea acesteia poate ajunge la mai puțin de 16 milimetri.

  1. Cea mai mică pisică
Foto: Pixabay.com

Conform Cărții Recordurilor cea mai mică pisică din lume a fost descoperită în Taylorville, statul Illinois. Masculul de rasă Himalayană pe nume Tinker Toy, ajungând la maturitate a atins doar 7 cm în înălțime și 19 cm în lungime.

  1. Rechinul-lanternă
Foto: en.wikipedia.org

Rechinul-lanternă este întâlnit foarte rar, deoarece locuiește la o adâncime de aproximativ 439 de metri, în apropiere de țărmurile Americii de Sud. Despre această specie se știe foarte puțin. Totuși, putem spune cu fermitate că rechinul-lanternă este de mărimea unei palme omenești.

  1. Șoarecele etrusc
Foto: commons.wikimedia.org

Șoarecele etrusc nu este doar cel mai mic șoarece, dar și cel mai mic în greutate mamifer. De regulă, acesta cântărește mai puțin de două grame și are doar 4 centimetri în lungime. Cu toate acestea, în ciuda faptului că acesta este într-atât de mic, are un apetit excelent și de două ori pe zi consumă o cantitate de hrană comparabilă cu greutatea proprie.

  1. Antilopa Regală
Foto: commons.wikimedia.org

Aceasta locuiește în pădurile tropical din Ghana și Sierra Leone și este cea mai mică antilopă din lume, având o înălțime de aproximativ 25 centimetri și o greutate de aproximativ 2,5 kilograme. Această rasă poate fi întâlnită foarte rar din cauza că duce un mod de viață nocturn.

  1. Liliacul-bondar
Foto: commons.wikimedia.org

Liliacul-bondar este apreciat din două motive: nu este doar cel mai mic liliac din lume, dar și cel mai mic mamifer. De regulă, aceștia au doar 33mm în lungime și cântăresc doar 2 grame.

  1. Cel mai mic cal de mare
Foto: commons.wikimedia.org

În partea vestică a Oceanului Pacific biologii au descoperit o specie de căluți de mare minusculi. Inițial, ei au fost considerați niște pui de căluți de mare, deși mai târziu s-a aflat că ei sunt o specie aparte de și au fost numiți Hippocampus denise. De regulă, acești căluți ating doar 16 mm în lungime.

  1. Broasca țestoasă Homopus signatus
Foto: commons.wikimedia.org

Broasca țestoasă Homopus signatus este, după cum v-ați dat deja seama, cea mai mică broască țestoasă din lume. Mărimea masculilor este de doar 7 cm, pe când a femelelor 10 cm. Aceste mici creaturi pot fi văzute în Africa de Sud.

  1. Cea mai mică vacă
Foto: commons.wikimedia.org

Cea mai mică vacă din lume poartă numele Manikyam. Deși aceasta nu va putea fi pusă pe o palmă de om, ea este cea mai mică de printre vaci. Are înălțimea de doar 61,5 cm și se consideră un animal de companie în familia în care aceasta locuiește.

  1. Broscuța Paedophryne Amauensis
Foto: commons.wikimedia.org

Broscuța de mărimea unei muște, Paedophryne Amauensis, este cel mai mic vertebrat cunoscut. Lungimea acesteia este de aproximativ 7,7 milimetri și pare a fi o pată mică pe o monedă de 10 cenți americani.

  1. Lemurul-șoarece (Microcebus myoxinus)
Foto: WikipediaCommons.com

Această specie populează insula Madagascar și cântărește aproximativ 60 de grame. Lungimea corpului acestuia este de 5 centimetri, însă coada este de două ori mai lungă decât corpul.

  1. Cea mai mică salamandră
Foto: Pixino.com

Una dintre cele mai mici specii de salamandre este Thorius Arboreus care locuiește doar în Mexic. Lungimea acestei salamandre este de 17 milimetri. Din nefericire, ele se află pe cale de dispariție din cauza activităților agricole și a defrișării pădurilor.

  1. Păianjenul Spruce-fir moss (Microhexura montivaga)
Foto: Pxhere.com

Cu toții știm că păianjenii pot fi foarte mici, ce să mai vorbim despre cei îngrozitor de gigantici. În cazul dat, păianjenul Spruce-fir moss a fost înregistrat în Cartea Recordurilor ca fiind cel mai mic păianjen din lume. Are o mărime de doar 0,3mm.

  1. Vaquita
Foto: WikipediaCommons.com

Vaquita este cel mai mic mamifer marin din lume, însă, din nefericire, această specie este pe cale de dispariție din cauza pescuitului ilegal. Aceste mici cetacee ating în lungime doar un metru. S-a aflat că în ultima vreme în lumea sălbatică au rămas doar 30 de indivizi din această specie, adică cu 97% mai puțin decât cu un an în urmă.

  1. Cel mai mic șarpe
Foto: WikipediaCommons.com

Cel mai mic șarpe din lume a fost descoperit pe insula Barbados. Acesta are doar 10 centimetri în lungime și face parte din familia Leptotyphlopidae, fiind subțire ca un spaghete. Din nefericire, o mare parte din habitatul acestei specii a fost distrus de ferme și construcții.

  1. Peștele Paedocypris
Foto: commons.wikimedia.org

Peștele Paedocypris este cel mai mic vertebrat din lume. Are în lungime doar 7,9 mm și poate fi ușor plasat pe un vârf de degete omenesc. Totuși, acesta nu este unicul adevăr interesant despre acest pește. Paedocypris poate să înoate și să locuiască în ape foarte acide.

  1. Colibri-albină
Foto: commons.wikimedia.org

Pasărea colibri-albină populează insula Cuba. Aceasta este cea mai mică pasăre din lume și cântărește doar 2 grame. Ouăle ei sunt de mărimea unei boabe de cafea, iar cuibul are dimensiunea unui bănuț. Din cauza mărimii sale, pasărea colibri-albină concurează cu alte insecte, ci nu cu alte păsări.

  1. Crocodilul Musky Caiman
Foto: WikipediaCommons.com

Crocodilul Musky Caiman înoată dea lungul apelor din America de Sud în căutarea vertebratelor pentru a le trage sub apă și a le mânca. Deși lungimea acestui crocodil este de doar 1 metru și nu provoacă frică, el este destul de periculos.

  1. Planigale Ingrami
Foto: australianwildlife.org

Acest animăluț se aseamănă cu un șobolan, însă, de fapt, este cel mai mic marsupial din lume. Animăluțul atinge o lungime de 5,5 cm, iar lungimea cozii acestuia, de regulă, este de aceeași mărime ce și corpul sau un pic mai lungă. Cel mai des Planigale Ingrami poate fi întâlnit pe pajiștile Australiei de nord.

  1. Jerboa pitic de Baluchistan
Foto: shutterstock

Pare a fi o minge de vată cu doi ochi și picioare gigantice, însă, de fapt, este un jerboa pitic cu trei degete – cel mai mic rozător din lume. Cântărește mai puțin de un gram, iar lungimea corpului acestuia este de 4 cm. Fiți atenți, căci dacă-l priviți prea mult, probabil, vă veți îndrăgosti și veți vrea să-l luați acasă.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.