Topul celor mai iritante insecte cunoscute omului

0
4808

Insectele pot fi numite cu ușurință cele mai enervante creaturi de pe planetă și, în mare parte, pentru faptul că acestea sunt purtătoare de cele mai amenințătoare boli, precum malaria, boala Lyme și febra galbenă. La momentul de față, lumea se confruntă cu o boală pandemică care se răspândește foarte rapid în emisfera vestică.

Virusul Zika a fost pentru prima dată găsit la maimuțele din pădurile Africii și Asiei cu aproximativ 70 de ani în urmă, iar la începutul anilor 1950 a fost înregistrat primul caz de infecțiune la om, până în anii 60 bolnavi fiind doar 15 oameni. În anii 2013-2014, virusul s-a răspândit spre est, în Oceania și pe Insulele Pacificului. Până în anul 2015 virusul a ajuns deja și în Mexic, Caraibe, America Centrală și cea de Sud.

Mai mult de 1,5 de locuitori ai Braziliei sunt deja infectați, iar aproximativ 4 000 de nou-născuți sunt înregistrați cu microcefalie. De vină sunt purtătorii de boli, cele mai iritante insecte cunoscute omului.

Din fericire, doar o singură specie de insecte poate răspândi acest virus – țânțarul. Multe alte creaturi din acest articol nu provoacă daune mortale. În schimb, acestea distrug produse alimentare, provocând pierderi de milioane de dolari în fiecare an. Altele au niște mușcături incredibil de dureroase și lasă niște răni care nu se regenerează timp de câteva luni. Iar unele se adună în grupuri de milioane de insecte, capabile să distrugă întregi hectare de terenuri agricole în doar câteva zile.

Majoritatea oamenilor nu iubesc insectele anume din aceste motive și, de fiecare dată când le observă în casele lor, le gonesc imediat. Din acest articol veți afla care sunt cele mai iritante insecte pentru oamenii din diverse colțuri ale lumii.

  1. Lepisma saccharina

Aceasta este una dintre cele mai vechi creaturi de pe planeta Pământ: strămoșii acesteia au populat Terra cu 300 de milioane de ani în urmă.

Contrar opiniei majorității, Lepisma saccharina nu mușcă oamenii – acestea sunt mai degrabă neplăcute, decât periculoase. Ele se hrănesc cu amidon și zahăr, de aceea adesea sunt observate în casele oamenilor și în depozitele alimentare. Aceste mici creaturi știu cum să supraviețuiască și sunt capabile să trăiască fără hrană timp de un an.

  1. Diaphorina citri

Majoritatea oamenilor nu au auzit niciodată despre această insectă, însă acest fapt nu o face mai puțin dăunătoare. Fiind originară din Asia de Sud, această insectă este principala cauza a bolilor plantelor citrice, distrugând întregi plantații din Florida și California.

În ultimii ani, Diaphorina citri  a distrus copaci de portocale în valoare de 4 miliarde de dolari.

  1. Puricele

Fiind o adevărată groază pentru câini, pisici și pentru oameni, puricele este una dintre cele mai iritante insecte de pe Terra. Aceștia sunt capabili să sară la distanțe uriașe și pot să poarte o mulțime de boli, precum febra Rocky Mountain și chiar viermi lați Dipilidium caninum.

Există diverse metode de a distruge purecii, printre care să-i scufundăm în apă pentru 24 de ore. Dacă aceștia sunt ținuți în apă mai puțin, pot părea morți, însă în curând își vor reveni.

  1. Albina

Oamenii de știință  nu pot înțelege de ce aceste mici creaturi sunt pe cale de dispariție. Deși înțepătura lor provoacă oamenilor frică, albinele polenizează cel puțin 30% din culturile agricole. Nici măcar viespile nu le apreciază, adesea atacându-le stupii.

Interesant este că în trecut, civilizațiile Mării Egee credeau că albinele țin legătura dintre lumea celor vii și viața de apoi.

  1. Furnica

Una dintre cele mai impresionante creaturi de pe planetă este furnica. Se presupune că în lume există peste 22 000 de specii de furnici, care împreună reprezintă 15-25% din toate animalele de pe planetă.

Adică, dacă toate furnicile ar fi strânse într-un singur loc, atunci acea adunătură ar reprezenta un sfert din întreaga masă a animalelor care populează planeta. Datorită capacității de a exploata resursele într-un mod inteligent, furnicile au devenit o sursă de probleme în multe case.

  1. Ceratopogonide

Atât de mici încât pot să treacă ușor prin plasele contra insecte. Ceratopogonidele sunt niște musculițe de 1-4 milimetri care se alimentează cu sângele animalelor, dar și al omului. În același timp, aceste insecte diptere ajută la polenizarea culturilor tropicale, cum ar fi arborele de cacao.

  1. Cărăbușul

Probabil cărăbușul este cea mai puțin cunoscută insectă, însă nu și cea mai puțin dăunătoare. Cărăbușul distruge culturile încă din perioada Evului Mediu și se numără printre primii dăunători de fructe și plantații forestiere.

  1. Coleopterul

Coleopterul nu este un pericol pentru om, spre deosebire de majoritatea insectelor enumerate în această listă, însă această specie reprezintă aproape un sfert din toate formele de viață cunoscute de om și arată destul de neplăcut.

Totuși, chiar dacă unele coleoptere mănâncă dăunători, altele, cum ar fi gândacul de bumbac, pot distruge întregi recolte.

  1. Molia

Dacă această imagine nu vă sperie prea mult, atunci majoritatea moliilor ar putea să o facă cu ușurință. Ce ați spune dacă ați afla că există molii care se hrănesc cu grăsime de om?

Suntem siguri că v-ar speria o molie din specia Coscinocera hercules, mărimea aripilor căreia este de 27 centimetri, mai mari decât orice insectă.

  1. Lipopténa cérvi

Deși această insectă în principal se hrănește cu sânge de cerb, Lipopténa cérvi poate ataca și un câine, cauzându-i dermatită; un cal, cauzându-i o colică severă (cauza principală a morții premature a multor cai); dar și un om, lăsându-i o cicatrice care nu se vindecă timp de un an.

  1. Călugărița

Călugărița este doar un termen care cuprinde mai mult de 2 400 de insecte. Deși, masculii călugărițe au mai multe motive de a-și urî reprezentații familiei (mai concret – femelele), oamenilor aceste insecte nu le provoacă admirație.

  1. Termite

Deși termitele devorează plantele în putrefacție, adesea acestea pot deveni foarte iritante, pătrunzând în casele oamenilor și în alte încăperi făcute din lemn.

  1. Gândacul puturos marmorat maron

Îl cunoaștem datorită mirosului neplăcut. În cazul în care este amenințat, acest gândac elimină din porii de pe spate o substanță chimică, mirosul căreia reamintește coriandrul. Unele specii chiar pot fi distrugătoare din cauza substanțelor care conțin cianură și reamintesc mirosul migdalelor putrede.

  1. Urechelnița comună

Cu toate că par înspăimântătoare din cauza cleștelor din spate, urechelnițele comune nu reprezintă o amenințare pentru oameni. Iar miturile despre faptul că acestea pot pătrunde în ureche și să-și lase ouăle acolo le fac încă mai înfiorătoare, deși cu toții știm că este o minciună.

  1. Greierul

Deși greierii sunt erbivori, corpul și picioarele lor lungi, precum și abilitatea de a sări rapid și pe neașteptate, îi fac înspăimântători.

Greierii se aseamănă foarte mult cu lăcustele (și majoritatea oamenilor consideră aceste două insecte una și aceeași). Lăcustele formează grupuri din sute de milioane de indivizi, capabile să distrugă vegetația unui vast teritoriu. Cea mai mare invazie a lăcustelor a fost înregistrată în anul 1875, când acestea au format o mulțime care acoperea un spațiu de 2 900 de kilometri în lungime și 180 kilometri în lățime.

  1. Bibionidele

Aceste insecte trăiesc foarte puțin, însă sunt extrem de iubitoare: toate cele 80 de ore ale vieții sale, masculul nu-și lasă femela să plece. Datorită acestui fapt, această insectă a primit denumirea de „lovebug” în varianta engleză.

Cei care au călătorit cel puțin o dată cu automobilul prin partea de sud-est a Statelor Unite au motive serioase pentru a urî aceste insecte. Milioane de bibionide (într-o stare cuplată) rămân pe fereastra frontală a mașinii.

  1. Omida Nettle Caterpillar

Deși par a fi drăguțe și pufoase, omizile au o trăsătură destul de neplăcută: prin perișorii săi acestea eliberează o substanță care poate provoca omului o senzație de arsură intensă și foarte dureroasă. Durerea slăbește doar peste câteva ore.

  1. Ploșniță de pat

Omul are destule motive pentru a nu iubi ploșnițele de pat, deoarece acestea se hrănesc cu sânge de om, dar și de animale. Adesea acestea pătrund în casele oamenilor și se ascund în mobilă, sub tapete și în alte colțuri întunecate, în perioada de noapte atacând omul. Infecția masivă cu ploșnițe de pat se spune că reamintește mirosul de zmeură în putrefacție.

  1. Păduchele

În fiecare an, păduchele infectează aproximativ 6-12 milioane de locuitori ai Statelor Unite. Cu toate acestea, nu se cunoaște nici un caz când această insectă ar putea să transmită vreo boală unui om. Adică, cu excepția disconfortului, păduchele este inofensiv pentru oameni.

  1. Tăunul

Mușcătura tăunului poate fi foarte dureroasă pentru om, uneori cauzând amețeli și dispnee. Oamenii urăsc aceste creaturi, deoarece tăunii sunt purtători de antrax, infectând vite și oi.

  1. Blatodeele

Fiind unul din puținele creaturi capabile să supraviețuiască o catastrofă nucleară, blatodeele sunt niște insecte foarte vechi, care populează Pământul deja de mai mult de 320 milioane de ani.

Blatodeele sunt niște insecte surprinzător de rezistente și sunt capabile să trăiască fără aer timp de 45 de minute, iar fără hrană – o lună.

  1. Viespea

De regulă, viespile înțeapă în vară târzie, când matca încetează să mai creeze descendenți, și masculii-lucrători merg în căutarea hranei.

Pentru a nu deveni o victimă a unei viespi, încercați să o evitați. Dacă începeți să fluturați din mâini pentru a o alunga, efectul va fi invers.

  1. Gândacul de făină

Dacă vă e frică de blatodee, atunci de aceste creaturi ar trebui să vă temeți și mai tare. Aceste mici insecte dăunătoare sunt capabile să reziste unui nivel de radiație mai înalt decât blatodeele și sunt tot mai puțin afectate de insecticide.

  1. Reduviidae

Reduviidaele își injectează prada cu o salivă mortală, care îi lichefiază organele, pentru ca mai apoi prădătorul să le soarbă. Ceea ce rămâne de la insecta devorată, reduviidaele folosesc pentru a vâna următoarea victimă.

Dacă această insectă mușcă un om (de regulă lângă buze), reacția poate fi foarte dureroasă și chiar poate necesita ajutor medical.

  1. Țânțarul

Ocupând primul loc în topul celor mai iritante insecte, țânțarii omoară mai mulți oameni decât oricare alt animal de pe Terra.

Aceștia sunt niște purtători de malarii și febră galbenă, devenind și cauza epidemiei virusului Zika, care s-a răspândit în America de Sud.

Țânțarii sunt atrași mai mult de femeile însărcinate,  de oamenii cu respirație dificilă, de purtătorii grupei sanguine numărul I, de oamenii cu transpirație sporită și de oamenii cu temperatura ridicată a corpului. Din nefericire pentru unele familii, factorul genetic, de asemenea, atrage țânțarii.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.