Oceanul planetar ascunde o mulțime de taine. Până și azi mai există regiuni neexplorate și specii necunoscute științei. Cu toate acestea, lumea a cunoscut o mulțime de creaturi neobișnuite, o parte dintre care nu au fost descoperite în expediții științifice, ci capturate de niște pescari sau amatori chiar în timpul pescuitului. Unele dintre creaturile marine care au căzut în plasă pot încânta, iar altele provoacă fiori.
- Cel mai mare rechin-vulpe (Alopias Vulpinus)
Un rechin-vulpe mediu cântărește aproximativ 300 de kilograme, însă pescarul britanic Cornwall a reușit să prindă un gigant de 9 metri ce cântărea 567 de kilograme. Acesta este cel mai mare rechin-vulpe prins vreo dată de marinari.
- Mola comună sau peștele-soare (Mola mola)
Acest pește se consideră o delicatesă în toată lumea. Mola comună de regulă trăiește în ape tropicale sau temperate. Cu ceva timp în urmă se credea că acest pește poate avea aproximativ 900 de kilograme. Însă, s-a aflat că această creatură poate fi cu mult mai mare. Spre exemplu, în anul 1910 un pescar pe nume W. N. McMillan a prins cel mai mare pește-soare care cântărea 1580 de kilograme.
- Uriașul crevete-călugăriță
Aceste creaturi arată de parcă ar fi de pe o altă planetă. De regulă, ele cresc până la 8 centimetri, însă Steve Bargeron a fost cel care a prins un crevete din această specie care avea 45 de centimetre. O asemenea mărime pare a fi incredibilă pentru un crevete.
- Un ton de 308 kilograme
N-am obișnuit să-i vedem conservați în niște cutii micuțe sau pe mici rafturi din magazine. Însă cine s-ar fi putut gândi că un ton poate crește atât de mare? În anul 1913 în regiunea Nova Scoției, un pescar pe nume JKL Ross a prins un ton de 308 kilograme cu o simplă undiță și un fir.
- Gigantul diavol de mare (Manta birostris)
În luna aprilie a anului 2015 un pescar sud-american accidental a prins un diavol de mare neobișnuit de masiv. Peștele a fost capturat în apropierea malurilor Caleta la Cruz din Peru și cântărea 997 de kilograme.
- Cel mai mare căluț de mare
De regulă căluții de mare sunt niște creaturi minuscule, și pot atinge în medie 15 milimetri. Încercați să vă imaginați cât de uimiți au fost pescarii britanici când în apele portului Poole din orășelul Harbour, Dorset, ei au descoperit un căluț de mare de 35 de centimetri.
- Soldații americani au prins un pește-panglică de 700 centimetri
Peștele-panglică este o creatură marină foarte rară și, indiferent de aspectul său fizic, această specie nu este deloc periculoasă. Gigantul a fost capturat în SUA nu departe de mulurile orașului San-Diego, California. Greutatea creaturii este de 136 de kilograme, iar lungimea de 700 de centimetri.
- Peștele de gheață Chionodraco rastrospinosus
Acești pești locuiesc la o adâncime de aproape o mie de metri în apele Oceanului Antarctic. Una dintre principalele caracteristici ale acestui pește este sângele transparent. Însă chiar și asemenea creaturi izolate uneori pot ajunge în mâinile oamenilor.
- Peștele albastru Spikey
Acest pește albastru a fost capturat de Roman Fedorstov când acesta lucra pe un vas de pescuit. Creatura incredibilă pare a fi un dinozaur, chiar dacă este ținută de mâinile un pescar din nord-vestul Rusiei.
- În Singapore din apă a fost scoasă o Ophiuroidea vie
Ophiuroidea este o creatură marină care pare a fi luată dintr-un film cu extratereștri. Acestea adesea sunt comparate cu stelele de mare, însă deși aceste două sunt rude, ele aparțin unor clase diferite. Pescarul din Singapore a descoperit acest echinoderm chiar pe barca sa. Creatura se zbătea și își mișca toate membrele, însă într-un final bărbatul totuși a reușit să o captureze.
- Gigantul Pește Goliath din Congo
Această piranha cu niște dinți mai ascuțiți ca lama este capabilă să omoare aproape orice prădător din habitatul ei. Sunt cunoscute cazuri când acest pește a devorat chiar oameni și iepuri, însă de această dată el singur a devenit jertfă. Pescarul Jeremy Wade și-a vânat prada timp de 8 zile, până când nu a reușit să captureze a astfel de specie de pește în Congo. Prada cântărea 45 de kilograme și avea lungime de 1,5 metri.
- Izopodul gigant
Acești locuitori ai adâncurilor Oceanului Atlantic, Pacific și Indian cresc până la 35 de centimetri. Izopodele gigantice se hrănesc cu aproape orice ce cade pe fundul mării și au fost observate să consume și carne, în caz că le reușește să prindă o altă creatură marină mai lentă.
- Peștele aligator de 148 de kilograme
În anul 2011 în orășelul port american Vicksburg un pescar a prins un pește aligator de o mărime record. Peștele cântărea 148 de kilograme și avea 2,5 metri în lungime. Potrivit martorilor creatura părea a fi mai degrabă un dinozaur, decât un pește sau aligator (în SUA această specie adesea este comparată cu crocodilii).
- Himera cu nas lung
Într-o zi un pescar din Nova Scoția a capturat o creatură incredibilă! Văzând-o pescarul nici măcar nu și-a dat seama ce a reușit să prindă. S-a aflat că prada era o himera cu nas lung – o creatură din Oceanul Atlantic puțin cunoscută, care a fost pentru prima dată descoperită în anul 1909.
- În Japonia un pescar a prins un pește-lup uriaș
În apele insulei Hokkaido un pescar local a prins un pește-lup incredibil de mare. De regulă acești pești cresc până la un metru în lungime, însă japonezul a reușit să captureze o creatură de 1,77 metri. La un moment dat publicul a început să se îngrijoreze că dimensiunile acestui pește au fost cauzate de radiația de la Fukushima, însă oamenii de știință au negat acest fapt, spunând că dimensiunile acestui pește-lup nu au nici o legătură cu scurgerile de la centrala nucleară.
- Calmarul atlantic de dimensiuni uriașe
Acești pescari au găsit o adevărată comoară, deși spre deosebire de intriga din cartea celebră „Douăzeci de mii de leghe sub mări”, nu este vorba despre aur, ci despre un calmar de 9 metri. În natură calmarii de asemenea mărimi sunt o mare raritate. De regulă, cercetătorii sau pescarii se întâlnesc cu asemenea cefalopode doar despicând balene mari, însă acest reprezentant nu era devorat de prădători când pescarii au pus mâna pe el.
- Un pește-lună uriaș
Acest pește de culoare oranj a fost prins de către un biolog pe nume Nick Wegner. Peștii-lună sunt niște reprezentanți ai actinopterigienilor și locuiesc aproape în toate oceanele de la latitudini polare până la latitudini tropicale. În ziua de azi această specie de pește este unica care are capacitatea de a se termoregla, asemenea mamiferelor și păsărilor cu sânge cald. Temperatura corpului peștelui-lună este în medie cu 5 grade mai înaltă decât temperatura mediului ambiant.
- Minoga marină (Petromyzon marinus)
Această specie de pește este foarte veche. Cândva minogele chiar înotau împreună cu dinozaurii. Un pic reamintind anghilele, acest locuitor al mărilor așa și nu a mai dezvoltat un maxilar în procesul evoluției și într-un final a devenit un parazit ce se hrănește cu sângele jertfei sale.
- Remora
Peștii remora fac parte din familia actinopterigienilor. Relieful acestui pește este un fel de ventuză pe care acesta îl folosește pentru a se lipi de rechini sau alți reprezentanți masivi ai oceanelor. Într-un așa mod remora se deplasează prin ocean la distanțe foarte mari.
- Malacosteus niger
Această creatură incredibilă a fost capturată de Roman Fedorstov. Malacosteus niger este un pește cleios, ce pare a fi mai degrabă un extraterestru decât un pește. Acesta populează latitudinile tropicale și sub-arctice.
- O adevărată urâciune
Această creatură la fel a fost capturată de pescarul de adâncimi mari Roman Fedorstov. Însă nimeni nu știe din ce specie face parte creatura. Cu siguranță știm doar una, Fedorstov are o mulțime de poze cu creaturi marine neobișnuite pe care le puteți foarte ușor găsi dacă îi introduceți numele și prenumele în Google. Pe contul său Twitter și Instagram acesta a postat o mulțime de „creaturi nemaivăzute”.
- În centrul nebuniei
Această este o altă creatură teribilă capturată de Roman Fedorstov și din nou nu se știe ce fel de specie este. Este clar dor faptul că ar fi mai bine să nu-i puneți mâna în gură.
3. Chauliodus macouni
Acest pește cu niște dinți mari pe care-i folosește pentru a-și devora jertfele, este foarte rapid. Din fericire pescarii au șanse mici să o întâlnească, deoarece Chauliodus macouni preferă apele foarte adânci unde nici undițele și nici plasele nu pot ajunge.
- Chimaeriformes
Cel mai probabil vedeți în poză un reprezentant al speciei Chimaeriformes. Această creatură marină, de regulă, este recunoscută după înotătoarele pectorale neobișnuite. Ele sunt foarte rar întâlnite în sălbăticie, deoarece preferă să înoate la adâncimi de 500 de metri.
- Rechinul gulerat (Chlamydoselachus anguineus)
Rechinul gulerat adesea este comparat cu anghilele sau șerpii de mare, însă de fapt acesta este un reprezentant peștilor cu schelet cartilaginos, ce locuiesc în Oceanul Pacific și Atlantic, de-a lungul platoului continental la o adâncime de aproximativ 1500 de metri. Rechinul gulerat își vânează jertfele aproape ca șarpele. Este aproape imposibil să întâlnești o asemenea creatură, deoarece ele preferă să înoate la adâncimi foarte mari.