Omenirea mereu și-a dorit aur. Raritatea acestui metal îl face foarte prețios, iar strălucirea lui eternă simbolizează puterea și nemurirea Soarelui.
Arheologii găsesc foarte multe obiecte de aur, vârsta cărora se măsoară în secole și mii de ani. Luând în considerație valoarea aurului, aceste artefacte aproape mereu reprezintă ceva mai mult decât doar niște opere de artă. Ele reprezintă o declarație a autorității, credinței sau identității culturale. Multe dintre ele până și în prezent rămân a fi o taină pentru oamenii de știință.
- Table de aur scrise cu blesteme
Tablele de aur scrise cu blesteme sau „tabella defixionis”, au fost foarte răspândite în Roma Antica. Aceste inscripții încrustate pe metal au fost utilizate ca arme de răzbunare.
În luna august a anului 2016 arheologii au descoperit în estul Siberiei niște table. Deși unele dintre ele au fost scrise în limbă greacă, altele erau într-o limbă necunoscută cu niște simboluri de neînțeles. Unele table reprezentau niște rugăciuni demonului. Specialiștii consideră că simbolurile unice erau un cod secret dintre demon și utilizatorul tablei.
Datând din secolul al IV-lea î.Hr., aceste table reflectă schimbările ce au avut loc în Imperiul Roman. În ele sunt menționate zeități și păgâni, fapt care demonstrează trecerea lentă spre credință.
Table din plumb cu blesteme au fost descoperite și mai devreme, însă versiunile de aur sunt unice, deoarece în Roma Antică a existat o lege care nu permitea înmormântarea morților împreună cu diverse obiecte de aur.
- Marele clopot al lui Dhammazei
Locul unde se află marele clopot al lui Dhammazei până în prezent rămâne a fi o mare taină pentru Myanmar. Clopotul a fost turnat din aur, argint și cupru în secolul al XV-lea și cântărea 300 de tone.
Cândva acesta era plasat lângă pagoda Shwedagon. Însă în anul 1608, un mercenar portughez pe nume Felipe Brito a luat clopotul și l-a târât spre malul râului Bago. Încercarea de a-l trece pe celălalt mal a eșuat și clopotul s-a scufundat.
Locul unde acesta se află este o taină. Echipele internaționale, folosind cele mai recente tehnologii, nici până în prezent nu au reușit să identifice locul artefactului de aur. Apele tulbure ale râului îngreunează misiunea scafandrilor. În plus, râul Bago în ultimii 400 de ani și-a schimbat cursul, de aceea este puțin probabil ca cercetările să se efectueze în locul potrivit.
Alții nici măcar nu sunt încrezuți în faptul că clopotul ar putea exista, deoarece trei surse antice importante nu menționează nimic ce ar corespunde descrierilor marelui clopot al lui Dhammazei.
- Spiralele de aur ale celor ce venerează Soarele
În anul 2015 pe insula Zealand (Danemarca) arheologii au descoperit 2 000 de spirale. Datând din anii 900-700 î.Hr., aceste spirale au 3 centimetri în lungime și sunt făcute din aur pur.
Arheologii consideră că aceste spirale făceau parte din îmbrăcămintea de ceremonie purtată de veneratorii Soarelui în timpul epocii bronzului. Posibil că acestea erau țesute în haine, prinse în păr sau purtate pe acoperămintele pentru cap. Cultul Soarelui au fost una din principalele credințe din epoca bronzului. Luând în considerație veșnica strălucire a aurului, acesta a fost într-un mod magic asociat cu Soarele.
Locul unde au fost descoperite spiralele este una dintre cele mai mari concentrații de aur din Europa de Nord. În timpul acelorași săpături au fost găsite câteva broșe de aur. Până atunci au mai fost găsite 4 brățări de aur.
În secolul al XIX-lea niște fermieri au găsit 6 cești de auri pe un câmp din apropiere. Specialiștii presupun că o asemenea concentrație de metal prețios sugerează că aceste locuri aveau o importanță deosebită pentru locuitorii epocii de bronz.
- Rinocerul de aur din Mapungubwe
Rinocerul de aur din Mapungubwe este unul dintre cele mai importante artefacte găsite în Africa de Sud. El este compus din niște folii subțiri de aur, bătute pe o carcasă de lemn scrijelită delicat. Împreună cu rinocerul de aur au mai fost găsite 9 kilograme de bijuterii de aur, mărgele și alte figuri de animale.
Mapungubwe a fost cel mai mare regat al Africii din secolul al XII-lea și se află la sud de deșertul Sahara. El se întindea de-a lungul graniței Botswanei și Africa de Sud. Această țară organizată într-un mod complex avea o mulțime de rute comerciale, ce se întindea din Egipt până în Asia.
De-a lungul multor decenii rinocerul de aur i s-a atribuit o semnificație politică. În anul 1932, când statueta a fost excavată, albii sud-africani au refuzat să recunoască că acest rinocer a fost creat de negroizii africani. Abilitatea lor de a sculpta reprezenta o amenințare pentru ideologia apartheidului, care a pus baza statului. În prezent experții sunt de acord cu faptul că rinocerul de aur a fost creat în perioada pre-colonială.
- Inelele de aur ale Războinicului Grifon
În anul 2015 arheologii au descoperit mormântul unui războinic din Grecia de Sud-vest. Datând din anul 1500 î.Hr., mormântul a păstrat în sine rămășițele unui bărbat de 30 de ani, care a fost numit „Războinicul Grifon” (Griffin Warrior). Mormântul era plin de artefacte impecabile printre care se numără și 4 inele de aur.
Inelele au fost create din 4 folii de aur și au o imagine din mitologia minoică, sculptată într-un mod foarte dificil. Experții presupun că aceste inele au fost create în Creta și au fost folosite ca sigiliu pentru documente oficiale.
Civilizația minoică din Creta a dispărut într-un mod tainic în anul 1200 î.Hr. Principala teorie spune că grecii micenieni i-au cucerit pe cei minoici, înghițindu-le complet cultura. Însă, unii presupun că inelele reflectă interacțiunea culturală și schimbul de idei. Obiectele minoice puteau fi și un simbol al puterii politice, deoarece cultura minoică în acea perioada influența continentul. Stilurile lor estetice și de construcție au influențat și micenienii. Alții presupun că inelele nu sunt altceva decât obiecte furate.
- Adevăratul stil al sciților
În anul 1998 în regiunea orașului Kyzyl, capitala Republicii Tyva (Siberia de Sud), arheologii au descoperit un depozit secret cu aur. În mormântul unei femei și unui bărbat ai secolului al VI-lea î.Hr., ei au găsit 5 000 de obiecte de aur ce cântăreau împreună 20 de kilograme.
Printre acele obiecte decorative se găseau cercei, medalioane și mărgele. Multe dintre ele reprezintă niște figurine în formă de pantere, lei, cămile și cerbi – animale ce au populat cândva Siberia.
Aceste produse reprezintă stilul tradițional scit din Altai. Această tehnică s-a răspândit în cele din urmă pe coasta Mării Negre și s-a combinat cu stilurile grecești.
O mare parte din produsele de aur ale sciților datează din perioada când s-a descoperit legătura cu Marea Mediterană. Această descoperire este unică, deoarece reflectă adevăratul stil al sciților, pe care arheologii nu l-au mai văzut până atunci.
- Coroana de aur a Zeiței Iubirii
Un britanic bătrând a făcut o descoperire bombă sub patul său. Într-o cutie de carton, moștenită de la bunicul său, acesta a găsit o coroană grecească din aur pur, vârsta căreia este de 2 300 ani. Experții au stabilit că coroana este una adevărată, având forma unei plante de mirt și datând din anii 300 î.Hr.
Coroana cu un diametru de 20 centimetri cântărește aproximativ 100 grame. Elementele stilistice sugerează că decorațiunea a fost creată de un aurar din nordul Greciei. Murdăria de pe coroană dă motiv pentru a presupune că aceasta a fost cândva îngropată în pământ.
Grecii antici au folosit coroane în formă de flori în timpul sărbătorilor religioase și evenimentelor sportive. Asemenea coroane au fost într-un mod special asociate cu Afrodita. Mirtul era considerată o plantă sacră pentru zeiță, iar coroanele în forma acestor flori erau o amintire despre puterea iubirii.
Nimeni nu știe de unde a luat coroana bunicul britanicului. Însă se cunoaște că acesta a călătorit foarte mult în perioada anilor 1940-1950 și în special se interesa de plaiul natal al regelui Alexandru Macedon.
- Cea mai veche bucată de aur
Recent arheologii au descoperit în Bulgaria cea mai veche bucată de aur prelucrată. Datând din 4500 î.Hr., bucata de 3 milimetri a fost găsită în Tell Yunatsite. Această descoperire este cu 200 de ani mai veche decât aurul care a fost considerat cel mai vechi din lume și, de asemenea, a fost descoperit în Bulgaria, orașul Varna.
Specialiștii consideră că Tell Yunatsite poate fi una dintre cele mai vechi așezări din Europa. Zidul de 2,7 de metri din jurul așezării balcanice din epoca bronzului sugerează că acea civilizație avea resurse enorme pentru a se apăra. Arheologii presupun că locuitorii așezării Tell Yunatsite s-au mutat din Anatolia aici cu doar câteva secole mai devreme. Cum aceștia au reușit să dezvolte o metalurgie într-atât de avansată rămâne un mister.
În prezent, cercetătorii consideră că locuitorii au făcut parte dintr-o rețea comercială amplă și, probabil, au fost primii care s-au ocupat de prelucrarea metalului. Simbolurile tainice descoperite pe niște tăblițe de la Gradeșnița învecinată pot fi o dovadă că ei, de asemenea, au fost printre primii care au dezvoltat o formă de scris.
- O sabie cu mâner de aur
În timpul excavării unui teren de fotbal, lucrătorii scoțieni au găsit niște artefacte ale epocii bronzului. Printre ele era și o tainică sabie cu mâner de aur. Se presupune că acesta are mai mult de 4 000 de ani. Sabia era într-atât de fragilă încât arheologii nu au putut să o scoată din pământ. Din această cauză ei au scos întreaga bucată de pământ în care se afla sabia și au dus-o în laborator. Luând în considerație natura fragilă a artefactului, descoperirea poate fi un vârf de sabie sau o sabie spartă.
Scoția este plină cu așezări ale oamenilor din epoca bronzului. Recent cercetătorii au reușit să recreeze o analogie a unei femei scoțiene, „Ava”, care a murit cu 3 700 de ani în urmă. Se pare că locuitorii arhipelagului scoțian sunt identici fizic cu descendenții lor. Construcția terenului de fotbal a fost suspendată pentru un timp pentru ca arheologii să poată continua săpăturile.
- Plăcile de aur ale Zeilor Vântului
În anul 2016 lucrătorii provinciei Java Centrală au găsit o cutie du 22 de plăci din aur. Datând din secolul al VIII-lea î.Hr., plăcile sunt încrustate cu simboluri divine. În aceeași regiune lucrătorii au descoperit rămășițele unui templu.
Plăcile sunt create de aur de 18 carate și au fost descoperite sunb o grămadă de pietre din satul Ringilarik. Inscripțiile sunt gravate cu litere javaneze antice și prezintă principalele direcții ale zeilor vânturilor după versiunea hindusă javaneză. Până în prezent experții au reușit să descifreze numele a opt zei ai vântului de pe aceste plăci.
În anul 2016 în această regiune au fost făcute multe descoperiri. Arheologii au descoperit rămășițele unui alt templu și statui, care datează din secolul al IX-lea a perioadei hinduse javaneze. Agenția de Conservare a Patrimoniului din Java Centrală (Central Java Heritage Conservation Agency) a declarat locul unde au fost găsite plăcile un obiect al patrimoniului cultural – o realizare semnificativă într-o țară în care Islamul este religia de bază.