Zebroid? Pizzly? Coilup? Aici cele mai impresionante animale hibride despre care nu ai auzit niciodată

0
3321

Ligrii, tigronii, pizzly… Mitologia antica a diferitor culturi este plină de creaturi hibride stranii cum ar fi centaurii, harpii și sirenele. Chiar și în zilele noastre designerii grafici și iubitorii de photoshop creează hibrizi moderni, combinând diferite specii de animale.

Cu toate acestea, hibrizii de animale despre care vă vom vorbi în acest articol sunt reali. Ei au putut să apară din întâmplare (când două specii asemănătoare sau cuplat), au fost obținute prin fertilizare în vitro sau prin hibridizare somatică. În acest articol veți putea urmări 25 de hibrizi extraordinari și suntem siguri că aceștia vă vor uimi cu adevărat.

Pe lângă însăși animalele hibride, de asemenea, le sunt interesante și denumirile care, de menționat că, depind de genul și specia părinților. Spre exemplu, masculii, de regulă, dau prima jumătate a cuvântului, iar femelele a doua. Într-un așa mod specia pizzly (urs polar + grizzly) a apărut ca rezultat al cuplării unui mascul de urs polar cu o femelă grizzly, în timp ce hibrizii sub denumirea grolar (grizzly + urs polar) invers, fiind cuplat un mascul grizzly cu o femelă de urs polar. Luând în considerație cele spuse mai sus acum puteți înțelege cum și-a primit denumirea ligrul (unul dintre cei mai populari hibrizi din lumea animală), ce a apărut datorită cuplării unui leu de sex masculin cu un tigru de sex feminin.

Sunteți gata să aflați despre cei mai tari hibrizi care există în lume? De la jagleu și coilup până la zobroid și wholphin – aici cei mai tari hibrizi despre existența cărora nu ai știut.

  1. Ligru

Probabil ar trebui să începem lista cu cel mai faimos animal hibrid. Ligrii au apărut datorită încrucișării un leu mascul cu o femelă de tigru. Această specie poate exista doar în captivitate, deoarece habitatele celor două specii încrucișate nu se întâlnește în natură. Ligrii, greutatea cărora poate ajunge până la 400 de kilograme, sunt cele mai mari pisici din familia felinelor.

  1. Tigleu (Tigon)

Un alt amestec a doi membri ai familiei felinelor este tigleul, hibridul unui tigru și al unei leoaice. Acesta nu este la fel de răspândit ca ligrul și, de regulă, nu depășește dimensiunea speciilor parentale, deoarece moștenesc genele care încetinesc creșterea de la leoaică. De obicei tigleii au aproximativ 180 de kilograme.

  1. Jagleu (Jaglion)

Jagleul este rezultatul cuplării unui jaguar mascul și a unui leu de sex feminin. Acest exemplar este expus la Muzeul Zoologic Walter Rothschild din Hertfordshire, Anglia. Jagleul are un corp mușchios și puternic ca la jaguar, iar culoarea blănii este un amestec al ambelor specii parentale.

  1. Savana (Savannah cat)

 

Unul dintre hibrizii care se formează în mod natural în sălbăticie, savana este o combinație dintre un serval (pisică sălbatică africană medie) și o pisică domestică. Savana este de obicei comparată cu câinii, deoarece este la fel de devotată. Aceasta se poate acomoda cu zgarda și poate fi învățată să aducă animalele împușcate la vânătoare.

  1. Bengaleza (Bengal cat)

Această rasă a apărut după încrucișarea unei pisici domestice cu o pisică leopard. Scopul era de a crea o pisică puternică, sănătoasă și prietenoasă, de o culoare strălucitoare și contrastantă. Aceste pisici, de regulă, au blană de un oranj strălucitor sau de culoare maro deschis.

  1. Coilup (Coywolf)

Coilupul este un hibrid al unui coiot și al unei femele a uneia dintre cele trei specii de câini din America de Nord: lupoaica cenușie, lupoaica nord-americană sau câinele sălbatic asiatic. Coioții sunt într-o strânsă legătură cu câinii sălbatici asiatici și cu lupii nord-americani, divergând cu ei doar cu 150-300 mii de ani în urmă și dezvoltându-se alături de ei în America de Nord.

  1. Catâr (Mule)

Catârii au fost obținuți prin încrucișarea unui măgar cu o iapă. Catârii sunt mai răbdători, stabili și rezistenți ca caii și, în plus, trăiesc mai mult ca ei. Ei sunt considerați mai puțin încăpățânați, mai rapizi și mai deștepți decât măgarii. De asemenea, catârii sunt mai apreciați pentru abilitatea de a târî greutăți și de regulă cântăresc 370-460 de kilograme.

  1. Bardou (Hinny)

Bardoul a apărut în urma încrucișării unui cal cu o femelă măgar. Bardoul se întâlnește mult mai rar decât catârii, deoarece sunt mai puțin rezistenți. În plus, masculii bardoului mereu sunt sterili, iar femelele – în majoritatea cazurilor.

  1. Beefalo

Uneori numit și cattalo sau hibrid american, beefalo este un hibrid al vitelor (adesea masculi) cu bizonii americani (adesea femele). Beefalo cât fizic atât și genetic reamintește un bou domestic, doar 3/8 fiind genele bizonilor americani.

  1. Zebroid

 

Cunoscut și sub numele zebonkey, zedonk, zenkey, zorse, zonkey și zebmule, zebroidul este un amestec de zebră cu un oarecare alt membru al familiei equidae (cal, măgar etc.). Acestea au fost crescute în secolul al XIX-lea și se aseamănă fizic cu celălalt părinte decât zebra. Deși au aceleași dungi ca zebra, de regulă acestea nu le acoperă tot corpul.

  1. Dzo

Cunoscut și sub denumirile zo, zho și dzho, acest animal a fost  creat prin cuplarea unui iac cu o vacă domestică. De fapt cuvântul „dzo” se referă la hibrizii masculi, în timp ce femelele sunt numite dzomo. În comparație cu dzomo care sunt fertile, dzo sunt sterili. Deoarece aceste animale sunt produsul unui fenomen genetic hibrid numit heterozis sau vigoarea hibridă (creșterea viabilității hibrizilor în generațiile următoare), aceste animale sunt mai mari și mai rezistente decât iacii și animalele care trăiesc în aceeași regiune.

  1. Grolar

Grolarul este un hibrid rar creat prin cuplarea unui grizzly cu o femelă de urs polar. Deși aceste două specii sunt similare din punct de vedere genetic și se întâlnesc adesea pe aceleași teritorii, de regulă ele se evită reciproc și au modalități diferite de a se reproduce. Urșii grizzly trăiesc și se reproduc pe pământ, pe când urșii polari preferă să o facă pe gheață. Grolarii pot exista atât în ​​captivitate, cât și în sălbăticie.

  1. Cama

Cama este un hibrid al unui mascul dromedar  (cămilă cu o cocoașă) și o femelă lamă și a fost crescut în vitro la Centrul de Reproducere Camel (Camel Reproduction Centre) din Dubai. Primul Cama s-a născut la 14 ianuarie 1998. Scopul era de a crea un animal care ar avea blana unei lame, dar în dimensiune, putere și caracter ar fi ca o cămilă.

  1. Lupul cehoslovac (Wolfdog)

Astăzi lupul cehoslovac este o nouă rasă de câine recunoscută oficial. Aceasta a fost creată ca urmare a unui experiment ce a avut loc în anul 1955 în Cehoslovacia. Lupul cehoslovac este un hibrid al unui ciobănesc german cuplat cu un lup carpatic. Scopul a fost de a crea o rasă cu temperamentul, sentimentul gregar și capacitatea de a învăța a câinelui ciobănesc german și puterea, structura fizică și rezistența lupului.

  1. Wholphin

Wholphin este un hibrid extrem de rar al unei balene ucigașe de sex masculin și al unui delfin de sex feminin din genul Afalina. Primul wholphin înregistrat s-a născut în parcul tematic Tokyo SeaWorld, însă a murit după 200 de zile. Primul wholphin din SUA care a supraviețuit a fost o femeie numită Kekaimalu, născută în anul 1985 în Parcul Sea Life din Hawai. Wholphinii există și în sălbăticie, însă sunt întâlniți extrem de rar.

  1. Narluga

Narluga este un alt hibrid foarte rar creat prin cuplarea unui narval (un mamifer de dimensiuni medii cu un dinte superior de doi metri) cu o beluga (un delfin arctic și subarctic din familia monodontidae). Narlugele sunt extrem de rare, deși în ultimii ani numărul cazurilor apariției acestui hibrid în Atlanticul de Nord s-a mărit.

  1. Zubron

Zubronul este un hibrid al unei vaci cuplată cu un zimbru. Zubronii sunt niște animale puternice și masive, masculii uneori având până la 1,2 tone. Denumirea de „zubron” a fost aleasă dintre sutele de exemple propuse și trimise pe adresa ziarului săptămânal polonez „Przekroj” în timpul concursului organizat în anul 1969. Masculii zubroni sunt sterili în prima generație, pe când femelele sunt fertile.

  1. Cichlidele papagal sau „papagalul rosu” (Blood parrot cichlid)

Papagalul roșu este un hibrid al unui mascul Amphilophus citrinellus care este endemic țărilor Costa Rica și Nicaragua și al unei ciclide cap-roșu (Redhead Cichlid). Deoarece hibridul are diferite deformări anatomice, inclusiv o gură mică curbată care aproape că nu se închide, ceea ce îngreunează procesul de alimentație, reproducerea acestor pești este considerată imorală.

  1. Rața Mulard

Rața mulard este un hibrid al unei rațe leșești cu o rață domestică de rasă pekin. Aceasta este crescută la ferme comerciale pentru carne și foie gras. Rațele mulard sunt hibride nu doar a diferitor specii, dar și a diferitor generații. Acestea pot fi create prin cuplarea rațelor leșești de sex masculin cu rațe femele de rasă pekin, deși în majoritatea cazurilor ele sunt crescute în vitro.

  1. Oaie-țap (Geep)

Hibridul unei oaie-țap se naște după împerecherea unui țap cu o oaie sau a unui berbec cu o capră. Deși aceste două specii pare a fi asemănătoare și se pot reproduce,  ele aparțin unor genuri diferite din familia bovidae. În ciuda faptului că ambele animale adesea pășunează împreună, hibrizi se întâlnesc foarte rar, iar puii de regulă se nasc morți.

  1. Hibridul rechinului cu înotătoare negre (Black-tip hybrid shark)

Primul hibrid a fost descoperit în apele australiene cu doar câțiva ani în urmă. Hibridul este rezultatul cuplării unui rechin cu înotătoare negre comun cu un rechin cu înotătoare negre australian. Acesta este mai agresiv și mai rezistent ca părinții săi. Oamenii de știință presupun că aceste două specii s-au cuplat într-un mod intenționat pentru a dezvolta abilitatea de anduranță și pentru a se adapta schimbărilor climatice.

  1. Hibridul rinocer (Rhino hybrid)

S-a constatat că se pot  hibridiza și rinocerii albi cu cei negri. Noile cercetări arată că acest fapt este posibil, deoarece aceste două specii sunt separate doar de granițele geografice, ci nu de diferența genetică. Rinocerii negrei care locuiesc în Africa se consideră o specie pe cale de dispariție, iar una dintre subspeciile acestuia, din nefericire, deja a dispărut.

  1. Cangurul roșu-sur (Red-grey kangaroo)

Hibridizarea cangurilor din aceste două specii a fost obținută prin plasarea cangurilor masculi de o specie cu femele din altă specie pentru a limita posibilitatea alegerii partenerului. Pentru a crea un hibrid cangur, puiul unei specii a fost plasat în marsupiul unei femele de altă specie. Hibridul a fost creat prin cuplarea unui cangur  roșu cu un cangur gigantic de est (Macropus giganteus).

  1. Albina africană sau albina ucigașă (Killer bee)

Albinele ucigașe au fost create în încercarea de a obține niște albine mai domestice și ușor controlabile. Astfel au fost încrucișate albinele europene cu cele africane, însă descendenții au devenit mai agresivi și mai viabili, iar în anul 1957 din greșeală au fost eliberate în natură. Din acel moment albinele ucigașe s-au răspândit pe întreg teritoriul sudic, central și nord-american.

  1. Iguana hibridă (Hybrid iguana)

Iguana hibridă este rezultatul cuplării naturale a unui mascul de iguană marină cu o femelă Conolophus. Iguana marină, care trăiește doar pe Insulele Galapagos are o capacitate unică printre șopârlele moderne de a se hrăni în apă și, în general, își petrece cea mai mare parte a timpului în apă, fapt datorită căruia a devenit singura reptilă care a supraviețuit până în prezent.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.