Antarctica continuă să uimească savanții! Vezi aici ce creaturi se mai ascund în „Veșnicele Înghețuri”

0
1901
Foto: pixabay.com

Toți oamenii asociază Antarctica cu ghețari întredeschiși, iceberguri masive și o cantitate mare de zăpadă. Apoi începem să ne reamintim și de pinguinii, focile și lupii de mare care viețuiesc în apele Oceanului de Sud. Cu toate acestea, în ultimele decenii în Antarctica s-au descoperit o mulțime de organisme noi despre care cu siguranță nu ați mai auzit. Oamenii de știință dezvăluiesc treptat noi mistere și înțeleg tot mai mult că „veșnicele înghețuri” sunt și ele pline de creaturi.

  1. Crinul de mare antarctic
Foto: oikonos.org

Crinul antarctic (lat. Promachocrinus kerguelensis) aparține clasei crinoidelor. Aceste animale locuiesc la fundul Oceanului de Sud, nu departe de coasta celui mai sudic continent de pe planeta noastră – Antarctica. Crinii de mare din Antarctica diferă de toate crinoidele nu doar datorită dragostei pentru apa rece. Promachocrinus kerguelensis arată fizic puțin mai dense și mai frumoase decât majoritatea organismelor din aceeași familie, deoarece corola lor are 20 de picioare (nu 5), care filtrează apa, obținând astfel hrană în formă de planctone. În plus acești crini înoată foarte bine, deplasându-se prin apă cu ajutorul picioarelor lungi. Aceste echinoderme se mișcă foarte grațios, pentru că toate picioarele lor sunt perfect coordonate.

  1. Ctenophora
Foto: ocean.si.edu

Ctenophorele sunt niște animale moi și transparente, care înoată prin apele din apropierea malurilor Antarcticii, mișcându-se cu ajutorul cililor. Acestea sunt cele mai mari creaturi din lume care se deplasează într-un așa mod. Ctenophorele pot avea forme foarte diferite, unele reamintesc niște clopote, iar altele niște bile imense.

Când razele de soare cad pe cili, aceste organisme ca un curcubeu emit o varietate de culori – o priveliște cu adevărat unică. Aproape toate ctenophorele sunt capabile la bioluminiscență – în întuneric ele strălucesc cu nuanțe verzi și albastre. Aceste creaturi uimitoare preferă să înoate mai aproape de suprafața apei, deoarece aici mediul conține mai mult dioxid de carbon, aceste condiții fiind necesare pentru o viață confortabilă.

La fel ca și meduzele, ctenopherele sunt niște prădători. Însă, spre deosebire de meduzele urzicătoare, aceste organisme își prind prada utilizând o substanță lipicioasă. Cu toate acestea, ar fi mai bine să nu dați ochii cu ele, căci sunt periculoase.

  1. Crabul Hoff (Kiwa tyleri)
Foto: BBC

Crabul Hoff este o creatură destul de ciudată care locuiește pe fundul Oceanului de Sud, iar denumirea și-a primit-o datorită asemănării cu pieptul păros al actorului David Hasselhoff. Probabil domnul Hoff s-a simțit onorat când a aflat că în cinstea lui a fost numită o specie de organisme. Mai târziu această creatură a primit și o denumire mai științifică Kiwa tyleri.

Pentru prima dată animalul a fost descoperit în East Scotia Ridge din Oceanul de Sud, unde temperatura apei este în medie de 0 grade. Destul de rece, de aceea crabul preferă să se țină mai aproape de găurile hidrotermale de la fundul oceanului. Datorită activității vulcanice, apa se încălzește destul pentru a oferi condițiile necesare faunei antarctice. Apropo, crabul Hoff arată de parcă ar avea păr nu din cauza că într-adevăr își are blana lui, dar din cauza bacteriilor care-l acoperă și pe care periodic crabul de roade și le mănâncă.

  1. Păianjenul de mare
Foto: cbc.ca

Dacă nu vă plac păianjenii, probabil veți avea dorința de a trece cât mai repede peste acest punct, căci o altă viețuitoare a apelor Antarcticii este păianjenul gigantic de mare. De fapt, acesta nu este chiar un păianjen. Contrar numelui și aspectului fizic, pe imagine vedeți un artropod marin dintr-o clasă separată de animale.

Aceste creaturi uneori ating diametrul de 35 de centimetri, însă oamenii de știință încă nu pot să înțeleagă de ce păianjenii marini antarctici ating asemenea dimensiuni. Fenomenul neobișnuit poartă denumirea de „gigantism polar”. Dintr-un motiv necunoscut multe specii de animale de la poli cresc mult mai mari decât rudele lor ce trăiesc într-un climat mai cald.

Conform unei teorii, acești păianjeni marini ajung la asemenea dimensiuni din cauza climei reci care le încetinește metabolismul, astfel ei au nevoie de mai puțin oxigen pentru a supraviețui în comparație cu organismele ce trăiesc în apele calde. Oamenii de știință consideră că păianjenii de mare din Antarctica eu evoluat și au devenit mai mari din cauza lipsei unei cantități necesare de oxigen. Aceste organisme există nu doar în Antarctica, dar și în Arctica.

  1. Antarcturus
Foto: arthropoda.wordpress.com

Antarcturus este o specie puțin cunoscută, care locuiește în cele mai adânci ape ale Antarcticii. Oceanul de Sud este plin de aceste organisme. Ele aparțin ordinului izopodelor și fac parte dintr-o familie relativ nouă numită Antarcturidae.

Membrele micii ale acestei crustacee sunt arma și protecția ei. Antarcturus locuiesc în bureții de mare și în ramurile coralilor, hrănindu-se cu plancton.

  1. Viermele polynoid gigantic
Foto: australiangeographic.com.au

În apele Antarcticii locuiesc o mulțime de animale și o mare parte din ele arată dezgustător. Acum în lista celor mai neplăcute specii de animale puteți adăuga și viermii antarctici care locuiesc în Oceanul de Sud.

Viermele inelat de mari adâncimi Eulagisca gigantea crește până la 20 de centimetri în lungime și până la 10 centimetri în lățime. Acești viermi fac parte din familia polynoidae.

Probabil deja v-ați gândit că partea rotundă din imagine este capul. Însă de fapt aceasta este o cavitate bucală pe care viermele o scoate și o ascunde periodic. Când creatura este înfometată, ea scoate această parte a corpului și își rupe prada în bucăți.

  1. Puricele antarctic de mare
Foto: popularmechanics.com

Puricele antarctic este un amfipod din grupul crustaceelor. Aceste creaturi locuiesc doar în apele foarte reci ale Antarcticii, deși adesea ies și la suprafață. La fel ca majoritatea organismelor din regiunile polare ale Pământului, puricii antarctici de mare sunt foarte mari în comparație cu rudele apropiate din regiunile mai calde. Puricele de mare și-a primit denumirea datorită faptului că în caz de pericol sare foarte sus. Pentru a sări crustaceea își folosește coada.

Probabil aceste creaturi nu sunt cele mai dezgustătoare din lista noastră. Dacă vă plac mesele ce includ creaturi marine, inclusiv homari, crabi și creveți, atunci puricii de mare probabil nu vă vor speria prea tare, deoarece nu prea diferă de rudele sale.

  1. Purcelul de mare
Foto: popularmechanics.com

Purcelul de mare crește până la 10-15 centimetri în lungime. În apele de coastă ale Antarcticii, aceste creaturi sunt destul de multe și, de obicei, preferă să se adune în grupuri mari. Cu toate acestea, dacă decideți să mergeți într-o lungă călătorie spre polul sudic, cel mai probabil nu îi veți vedea, căci purceii de mare populează cele mai adânci ape ale oceanului. Aceste organisme joacă un rol foarte important pentru ecosistemul în care trăiesc. La fel ca și viermii de pe pământ, aceste creaturi mănâncă tot felul de deșeuri, nămoluri și reciclează aproape orice reziduuri de plante de pe fundul oceanului. Este incredibil faptul că oamenii de știință încă nu și-au dat seama cum aceste organisme se reproduc și cât de mult trăiesc. Deși ei sunt numiți purcei de mare, nu înseamnă că sunt și gustoși. Chiar invers, căci aceste creaturi sunt și toxice.

  1. Colembola
Foto: canadiangeographic.ca

Colembola este o altă creatură uimitoare din Antarctica. Aceasta aparține încrengăturii arthropoda și fizic reamintește o insectă. În mediul științific colembola mai este numită ironic „elefant al Antarcticii”, deoarece este cel mai mare organism din această regiune care locuiește pe pământ, deși nu are în lungime mai mult de un milimetru. Bineînțeles, pinguinii sunt mai mari decât colembolele, însă ei se simt foarte bine și în apă, pe când colembolele viețuiesc doar pe uscat.

Spre deosebire de insecte, colembola are un aparat bucal interior, deși arată ca niște urechelnițe. Aceste organisme se hrănesc cu ciuperci și bacterii și trăiesc foarte puțin, în medie 1-2 ani. Cu toate acestea, oamenii de știință au descoperit că colembolele trăiesc mai mult ca rudele lor din regiunile mai calde. Cercetătorii au găsit colembole în doar două regiuni ale continentului, în zona peninsulei Antarctice și în zona Victoriei, căci doar în aceste două locuri pământul nu este acoperit de ghețari.

În aceste condiții dure colembolele supraviețuiesc doar datorită abilității de a încetini metabolismul și de a economisi energia. În plus, aceste organisme produc glicerină, care îi ajută să nu înghețe. Toate aceste abilități par a fi supranaturale, deși colembolele nu mereu reușesc să supraviețuiască înghețurile extreme din Antarctica.

  1. Spongierul Hexactinellid
Foto: National Geographic

Spongierul Hexactinellid nu prea reamintește un burete cu care spălăm vesela și nici măcar nu este din sticlă. Cu toate acestea, compoziția scheletului acestui organism include și siliciu, care se găsește în sticla obișnuită.

Aceste creaturi se hrănesc cu tot felul de materiale organice. Anterior se considera că spongierul hexactinellid aproape că nu crește pe tot parcursul vieții. Însă în anul 2013 oamenii de știință au aflat că aceste organisme totuși cresc, doar că foarte lent.

Apropo, din cauza topirii ghețarilor în Antarctica apar tot mai mulți spongieri. Oamenii de știință încearcă să explice acest fenomen în primul rând pentru a afla mai multe despre capacitățile spongierilor de a acumula carbon, dar și pentru a înțelege mai bine natura spongierilor.

Oamenii de știință consideră că dacă ar afla mai multe despre capacitățile spongierilor de a acumula carbon, ar putea înțelege cauzele schimbărilor climatice globale care afectează întreaga planetă.

 

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.