Arborele Hitachi din Grădinile Moanalua (2 foto + video)

0
1455
Foto: Phillip B. Espinasse / Shutterstock.com

La aproximativ 8 kilometri de centrul orașului Honolulu, există un parc privat numit Moanalua Gardens care are peste 90 000 de metri pătrați. În mare parte acesta este cunoscut datorită festivalului Prince Lot Hula Festival, unde localnicii și vizitatorii participă la diverse seminare și spectacole destinate culturii, cumpără suvenire sau gustări din chioșcuri, studiază meșteșugul și se bucură de principala atracție – dansul Hula.

Festivalul își are denumirea și originea într-o poveste. Prințul Lot Kapuaiwa, care mai târziu a domnit ca regele Kamehameha V, își distra vizitatorii cu ajutorul dansatorilor care jucau Hula, în timp ce misionarii activ suprimau acest dans, considerându-l prea volnic și neplăcut. Grădinile Moanalua reprezentau casa unde a copilărit regele. Astăzi grădina găzduiește structuri istorice, precum cabana regelui, un templu, un lac cu pești decorativi și o mulțime de plante și copaci rari.

Grădina este publică și pentru a o vizita este nevoie de achitat o mică taxă. Veniturile provenite de la vânzarea biletelor sunt îndreptate spre întreținerea și reînnoirea parcului, însă cea mai mare parte a cheltuielilor este plătită de compania japoneză Hitachi care produce electronice. De ce? Motivul este un copac.

Foto:  MW-Photos/Shutterstock.com

Albizia saman este un arbore cu o coroană extinsă ce reamintește o umbrelă. El crește în centrul parcului într-o zonă acoperită de iarbă. Conform unor estimări, arborele are circa 130 de ani, iar coroana sa largă are un diametru de 40 metri. Orașul Honolulu i-a acordat acestui arbore o semnificație istorică și l-au pus sub protecție. În plus, arborele a devenit un simbol corporativ pentru populația Japoniei.

Din anul 1973 Hitachi Corporation utilizează imaginea acestui copac, care acum este recunoscut sub denumirea „Arborele Hitachi” și este un simbol al corporației. Așa cum se menționează pe pagina web a companiei, arborele simbolizează „drive-ul cuprinzător” și „gama largă de afaceri” a Grupului Hitachi.

„Astăzi acest copac continuă să fie utilizat ca o imagine a Grupului Hitachi care simbolizează tendința companiei de a lucra pentru comunitate, utilizând capacități colective și tehnologii, precum și fiind devotată unor individualități care fac parte din organizație”, evidențiază o declarație de pe site-ul Hitachi. În continuare declarația anunță următoarele: „Arborele este recunoscut pe scară largă, îndeosebi în Japonia, și a devenit un simbol important al fiabilității și bunăvoinței brandului Hitachi față de planeta Pământ. De asemenea, arborele este o reprezentare vizuală a sloganului corporației «Inspirăm generația următoare»”.

Compania Hitachi este una dintre cele mai mari din Japonia și a devenit un brand de încredere și foarte apreciat. Datorită faptului că producția companiei poate fi întâlnită peste tot, copacul Hitachi a devenit foarte popular în Japonia. Aproape zilnic în Grădinile Moanalua sosește un autobuz plin cu turiști japonezi dornici de a vedea copacul și de a face o fotografie pe fonul acestuia.

Inițial compania Hitachi plătea 20 000 de dolari americani în fiecare an fostului proprietar al grădinii, Samuel Damon, pentru dreptul de a folosi imaginea copacului în reclamele ei. În anul 2004, după decesul lui Samuel, compania locală Kaimana Ventures, a achiziționat grădinile Moanalua și a negociat cu Hitachi pentru a ridica rata anuală la 400 000 de dolari americani pe an. Conform companiei Kaiman Ventures veniturile provenite de la Hitachi acoperă parțial costurile anuale pentru întreținerea parcului, care sunt de 600 000 de dolari americani.

Foto: Phillip B. Espinasse / Shutterstock.com

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.