TOP-10: Cazuri când animalele sălbatice au salvat oameni

0
2308

Cu toții am auzit despre cazuri când animalele de companie și-au salvat stăpânii de la moarte, însă nimeni, cel mai probabil, niciodată nu s-a gândit că animalele sălbatice pot ajuta și ele niște oameni străini care s-au întâlnit cu dificultăți.

Ați putea crede vreo dată că vreun leu, urs sau balenă ar putea să vă salveze viața? Cu toate acestea, nu toate animalele din această listă au salvat oameni intenționat. Unele dintre ele au devenit eroi fără să vrea, în timp ce motivele altor sunt dubioase. Există opinii că în unele cazuri animalele, de fapt, plănuiau să mănânce omul pe care l-au salvat.

10. Leii au salvat o fetiță de răpitori

Într-o zi din luna iunie a anului 2005, o fetiță de 12 ani din Etiopia mergea acasă de la școală, când niște bărbați au răpit-o. (În zonele rurale din Etiopia, au existat numeroase cazuri de răpire a femeilor de către bărbații care doreau să le forțeze să se căsătorească cu ei). Fetița a fost ținută de bărbați timp de o săptămână, iar în tot acest timp poliția o căuta. Poliția a descoperit răpitorii în momentul când acei au lăsat fata în ghearele unor trei lei care s-au apropiat de ei.

Leii nu au mâncat fetița, așa cum mulți se așteptau. Ei au rămas lângă ea până când nu s-a apropiat poliția, după care au plecat liniștit. Un expert în mediul sălbatic a presupus că leii nu au omorât fata din cauza că aceasta plângea, iar sunetul plânsului ei se asemăna cu sunetele scoase de puii de lei. Cu toate acestea, nu toți consideră că leii sunt niște eroi. Un vânător a presupus că leii erau pe cale să mănânce fata, însă au fost împiedicați de poliție.

9. Un leu de mare nu a lăsat un om să se înece

Într-o zi din anul 2000 un bărbat pe nume Kevin Hines a decis să se sinucidă. El suferea de tulburare bipolară și depresie, de aceea s-a îndreptat spre faimosul Pod de Aur din San Francisco pentru a se arunca în apă. Cu toate acestea, bărbatul nu s-a înecat după cum se aștepta, deoarece un leu de mare l-a ținut deasupra apei.

Inițial Hines s-a gândit că animalul care-l ține deasupra apei este un rechin și s-a speriat, chiar dacă bărbatul oricum plănuia să se sinucidă. Însă, în curând el a înțeles că salvatorul său este un leu de mare. Animalul a continuat să-l țină deasupra apei până când nu a sosit barca de salvare.

Pe lângă faptul că leul de mare l-a ținut pe Hines l-a suprafață, de asemenea, el a ajutat salvatorii să-l găsească. Dacă animalul nu-l ținea la suprafață, poliția ar fi avut nevoie de mai mult timp pentru a-i găsi trupul sub apă.

8. Delfinii au salvat niște salvatori de un rechin

În ziua de 20 octombrie a anului 2004, salvatorul Rob Howes și alți trei salvatori adolescenți, inclusiv fiica sa, înotau în apele plajei Ocean Beach, nu departe de Whangarei, Noua Zeelandă, când aceștia au fost brusc înconjurați de 7 delfini. Aceștia au început să înoate în jurul lor, ținându-i împreună. Howes și încă unul din înotători s-au îndepărtat de ceilalți, însă un delfin s-a îndreptat spre ei și s-a scufundat. Howes s-a scufundat și el pentru a afla ce vrea să facă delfinul și a văzut un rechin alb, înotând alături. În acel moment bărbatul și-a dat seama ce se întâmplă: delfinii îi protejează de rechin.

Cu toate acestea, Howes nu le-a spus și adolescenților ce se întâmplă pentru ca aceștia să nu să se sperie. Un alt salvator pe nume Matt Fleet urmărea de pe mal comportamentul delfinilor și a urcat în barcă pentru a înțelege ce se întâmplă. Acesta a văzut și el rechinul. Delfinii au înotat în jurul salvatorilor timp de 40 de minute, până rechinul nu a plecat. Doctorul Rochelle Constantine de la facultatea de Științe Biologice a Universității din Auckland a spus că acest incident nu este unic în felul său, deși este rar. Oamenii au mai văzut cum delfinii protejează de rechini și alte animale. În apele Noii Zeelande rechinii, de regulă, nu reprezintă un pericol pentru delfinii cu bot gros, deoarece aceștia sunt capabili să îi atace dacă se simt în pericol.

7. O căprioară a salvat o femeie de un bărbat necunoscut

Aceasta este o istorie a unei căprioare care a salvat neintenționat o femeie. Acest incident a avut loc în luna februarie a anului 2012, în Oxford, statul Ohio. În acea noapte, o femeie se îndrepta spre casă de la o petrecere aproximativ pe la ora 1 noaptea. În timp ce trecea pe lângă o câmpie, ea a fost atacată de un bărbat. Acesta a lovit-o și a încercat să-i smulgă geanta înainte de a o trage în câmp.

În acea noapte pe câmpie dormea o căprioară care s-a speriat când a auzit cum cei doi se luptă. Căprioara imediat a sărit și a fugit. Bărbatul, de asemenea, s-a speriat când a auzit mișcările bruște în apropiere și a fugit. Femeia s-a reîntors imediat la petrecere și a sunat la 911. Din păcate ea nu a putut să descrie poliției cum arăta bărbatul care a atacat-o.

6. Delfinii au salvat un surfer de un rechin

În ziua de 28 august Todd Endris făcea surfing  în Marina State Park din California când a fost atacat de un rechin alb. Rechinul l-a atacat de 3 ori. Primul atac al rechinului a eșuat, prădătorul reușind doar să lovească bărbatul care se afla pe planșa de surfing. Cu toate acestea, lovitura a fost suficientă pentru ca bărbatul să-i observe prezența. Al doilea atac a avut deja mai mult succes, rechinul a reușit să rupă o bucată de piele de pe spinarea lui Todd și a mușcat o bucată din planșă. Cel mai probabil, rechinul ar fi ajuns la organele interne ale bărbatului dacă acesta nu s-ar fi lipit strâns de planșă.

Rechinul s-a reîntors pentru un al treilea atac. De această dată el s-a îndreptat spre piciorul drept al lui Todd. Rechinul a înhățat piciorul bărbatului și a încercat să-l smulgă, însă Todd a lovit prădătorul în cap cu piciorul stâng până când nu s-a eliberat. În acel moment niște delfinii au înotat spre Todd. Ei l-au înconjurat, protejându-l de rechin până când acesta nu a ajuns la mal. Un prieten de-a bărbatului i-a oferit primul ajutor înainte de  a-l duce la spital.

În timpul atacului Todd a pierdut jumătate din sânge, iar din piciorul drept se vedea ieșit un os. Salvatorii și câțiva prieteni de-a lui Todd au văzut cele întâmplate de pe țărm și credeau că bărbatul nu va supraviețui. Însă acesta a suferit o intervenție chirurgicală și s-a reîntors la surfing după 6 săptămâni.

5. O balenă a salvat o femeie de un rechin

În luna octombrie a anului 2017, Nan Hauser înota nu departe de insula Cook, când o balenă cu cocoașă brusc a apărut lângă ea. Balena o împingea cu capul și pântecele și încerca s-o țină deasupra capului, pântecelui și spatelui ei. De asemenea, balena a încercat de câteva ori s-o plaseze sub aripile ei pectorale. Hauser a considerat comportamentul animalului ciudat. Ea era un biolog marin și nu mai văzu-se niciodată o balenă care s-ar comporta similar. Mai târziu, când femeia a ieșit din apă, urcând la bordul vasului de cercetare, ea a înțeles ce se întâmplă. În apropiere de balenă înota un rechin-tigru  de 4,6 metri. Este evident că balena o proteja de rechin.

Balenele cu cocoașă au fost observate de mai multe ori, protejând alte animale de prădători. În anul 2009 o balenă cu cocoașă a fost fotografiată în timp ce încerca să protejeze o focă de balene ucigașe. În anul 2017 în largul coastei din California câteva balene cu cocoașă au împiedicat balenele ucigătoare să atace niște balene cenușii. Se presupune că balenele cu cocoașă apără alte animale de prădători din cauza instinctului care-i determină să-și protejeze puii de prădători.

4. Un urs a salvat un om de un leu de munte

În ziua de 16 martie a anului 2012, Robert Biggs era într-o excursie în pădurea Whiskey Flats din California, când a fost atacat de un leu de munte. Înainte de a fi atacat de leu, bărbatul urmărea o ursoaică și puiul ei. Cei doi deja erau pe cale să plece, când leul l-a atacat. Felina a sărit peste bărbat din spate și l-a dat jos la pământ. Bărbatul a încercat fără succes să se lupte cu leul, însă la un moment dat a apărut ursoaica.

Leul și ursoaica s-au luptat până când leul nu a fugit. Ursoaica s-a reîntors la puiul ei, iar Biggs a mers acasă. El s-a ales cu o traumă la mână. Biggs presupune că inițial leul plănuia să atace puiul, însă în schimb l-a atacat pe bărbat. Cu toate acestea, nimic nu s-a schimbat, căci ursoaica s-a implicat în luptă și în al doilea caz.

3. Delfinii au salvat un pescar

În anul 2002, Grant Dickson pescuia pe un trauler în largul coastei Queensland din Australia, când nava a naufragiat. Dickson a reușit să rămână pe o barcă de salvare întoarsă. Cu toate acestea, el încă se afla în apă, sângera și era înconjurat de rechinii înfometați care așteptau momentul potrivit pentru a-l ataca.

Unul dintre rechini era foarte agresiv și se apropia tot mai mult. Însă niște delfini s-au apropiat și au alungat rechinii. Însă, dificultățile lui Dickson nu s-au terminat aici. Acesta a rămas în apă timp de 40 de ore, până când nu a fost salvat de o navă care trecea prin apropiere.

Dickson a fost singurul din cei 3 pescari de pe trauler care a supraviețuit. Unul dintre membrii echipajului se ținea de barca de salvare împreună cu el, însă apoi a încercat să înoate spre țărm și nu a reușit. La căutarea celor 3 membri ai echipajului au participat 18 avioane care au zburat peste 3 000 de kilometri.

2. Delfinii au salvat o femeie care a supraviețuit unui naufragiu

La începutul anilor 1970 Yvonne Vladislavich se afla într-o barcă cu motor în largul coastei Mozambicului, când brusc motorul s-a defectat. (Unii spun că acesta a explodat). Barca plutea până când nu a fost lovită de un val. Yvonne era un înotător bun și a decis să încerce să înoate până la țărm.

Cu toate acestea, câțiva rechini i-au stricat planurile. 6 prădători s-au apropiat și au înconjurat-o, însă niște delfini i-au venit în ajutor femeii. Delfinii au ținut rechinii la distanță și au urmat-o pe Yvonne în timp ce aceasta parcurgea cei 40 de kilometri până la o geamandură.

Dacă nu erau delfinii, Yvonne s-ar fi înecat. În timp ce parcurgea această distanță, femeia a obosit și adesea se scufunda, însă delfinii o țineau deasupra apei. Ea a fost singura dintre cele 4 persoane din barcă care a supraviețuit.

1. Marsuinii au salvat un actor faimos

Foto: Ecomare/Sytske Dijksen

În anul 2010 în timpul emisiunii The Late Late Show cu Craig Ferguson, actorul Dick Van Dyke a recunoscut că a fost odată salvat de niște marsuini. Dyke locuiește într-o vilă de pe malul Californiei, iar când Ferguson l-a întrebat dacă face surfing, Dyke a mărturisit că a avut un asemenea hobby, însă a renunțat la el după o întâmplare care putea finisa rău.

Dyke susținea că într-o zi când făcea surfing a adormit pe planșă și a fost dus de valuri departe de țărm. În plus, acesta s-a trezit cu niște musafiri nepoftiți. Dyke nu îi putea vedea, în schimb el le putea vedea înotătoarele care înotau în jurul lui. Inițial actorul a crezut că este înconjurat de niște rechini, însă mai apoi și-a dat seama să sunt niște marsuini. Delfinii l-au ajutat să ajungă până la țărm, împingându-l.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.