Indiferent de fanteziile noastre copilărești, renii nu zboară și basta! Cât de mult nu ne-am dori ca ei să zboare, acest lucru nu se va întâmpla niciodată din cauza legilor fizicii și gravitației.
Însă nu vă descurajați, aceste animale sunt uimitoare și din acest articol urmează să aflați de ce.
Aceste creaturi binevoitoare, ce locuiesc la nord, au existat pe planeta Pământ o perioadă lungă de timp, supraviețuind înghețurile din epoca de gheață și invazia speciei homo sapiens, care le vâna. Renii migrează la distanțe lungi și pot alerga la fel de rapid ca un automobil. Deci, să mergem mai departe pentru afla câteva curiozități despre aceste animale maiestuoase. Aici 25 de adevăruri pe care nu le-ai știut despre reni.
25. Renii au supraviețuit epoca de gheață și acest lucru poate fi citit în ADN-ul lor.
24. Renii trăiesc pe teritoriul întregii emisfere nordice, de la Canada până la țările Scandinaviei și Rusia.
23. În America de Nord renii mai sunt numiți caribu.
22. Caribu este un cuvânt franțuzesc care înseamnă „freză de zăpadă”.
21. Renii nord-americani uneori migrează la distanțe de 4 830 de kilometri pe an.
20. În poemul „Vizita Sfântului Nicolae”, renii sunt descriși mici în dimensiuni. Ceea ce ar putea însemna că renii Moșului fac parte din specia norvegiană R.t. platyrhynchus.
19. În timpul iernii, copitele renilor devin mai tari pentru a ajuta animalul să se țină pe zăpadă și gheață, iar vara copitele devin moi și spongioase, oferind mai multă tracțiune.
18. Masculii renilor cresc până la 70-135 centimetri în înălțime și 1,8-2,1 metri în lungime.
17. Atât masculii, cât și femelele au coarne.
16. Renii își lasă coarnele în fiecare an. De regulă acestea sunt mâncate de rozătoare, deoarece coarnele renilor conțin mult calciu și minerale.
15. Este dificil de stabilit la prima vedere care ren este mascul și care este femelă. Dimensiunea este singurul lucru care ar putea da un indiciu, însă această metodă de identificare a genului nu este mereu sigură.
14. Renii sunt niște înotători excelenți. Fiind în grabă viteza lor de a înota poate ajunge până la 10 kilometri pe oră.
13. Pe lângă faptul că renii sunt niște înotători excelenți, ei mai sunt și niște alergători de invidiat. Renii sunt capabili să atingă viteza de până la 80 kilometri pe oră.
12. Renii sunt ierbivori și urmează o dietă sănătoasă care constă din legume și frunze.
11. În regiunile reci ale nordului, precum Norvegia, renii erau o sursă valoroasă de carne pentru triburile din perioada mezolitică și neolitică.
10. Renii sunt considerați a fi ultimele animale domesticite. Cu toate acestea, unii oameni de știință susțin că aceste animale încă nu au fost domesticite în întregime.
9. Rușii au fost primii oameni care au domesticit renii cu aproximativ 3 000- 1 000 de ani în urmă.
8. Renii sunt sociabili după natură și se deplasează în grupuri. Numărul de animale într-un grup poate varia de la 10 la 500 000.
7. În primăverile târzii și în toamnă, caribu sunt în mod regulat vânați de acvilele de munte (o specie de păsări prădătoare).
6. În Groenlanda, în interiorul unui rechin a fost găsit un corp întreg de ren.
5. În momentul de față, renii fac parte din lista speciilor pe cale de dispariție conform Uniunii Internaționale pentru Conservare a Naturii. În ultimele două decenii populația renilor s-a micșorat cu 41%.
4. Denumirea engleză a renilor „reindeer” provine de la cuvântul norvegian „hreinn” care înseamnă cerb.
3. Culoarea ochilor renilor se schimbă de la auriu în perioada de vară, la albastru închis în perioada de iarnă. Oamenii de știință au ajuns la concluzia că acest fapt este cauzat de un strat reflectorizant ce se numește „tapetum lucidum”.
2. Puii renilor se nasc capabili de a alerga. În termen de 90 de minute de la naștere, puii deja pot alerga, iar peste câteva ore sunt capabili să alerge câțiva kilometri.
1. Rasa de reni Rangifer tarandus are nasul roșu, însă spre deosebire de renul de Crăciun Rudolph, acesta nu luminează.