Drvengrad: un orășel sârb tradițional care este de fapt un platou de filmare

0
2780
Foto: mjovanovic/Shutterstock.com

La două sute de kilometri sud-vest de la capitala Serbiei, Belgrad, pe muntele Mokra Gora, la doar câțiva kilometri de granița cu Bosnia și Herțegovina, se află un mic oraș montan numit Drvengrad.

Denumirea înseamnă „un oraș din lemn”, căci întregul orășel este construit din lemnul obținut din numeroșii copaci de conifere din zonă. Chiar și străzile împreună cu piața principală sunt pavate cu gresie din lemn.

Drvengrad are o biserică, o bibliotecă, câteva restaurante și magazine, însă nu este un adevărat oraș. Drvengrad a fost construit în anul 2014 de un regizor pe nume Emir Kusturica pentru filmul pe care urma să-l filmeze „Viața este un miracol” (Life is a Miracle).

Orașul Drvengrad din Serbia. Foto: Aleksandar Todorovic / Shutterstock.com

„Orașul meu [Sarajevo] a fost distrus în timpul războiului. De aceea am dorit să-mi construiesc propriul orășel”, a enunțat Kusturica. „Aici voi organiza seminare pentru oamenii care doresc să studieze arta cinematografică, precum și pentru doritorii de a învăța cum să organizeze concerte, să lipească din ceramică și să picteze. Acesta este locul unde voi trăi și unde periodic vor putea veni și alți oameni. Cu siguranță, eu nu voi fi singurul locuitor al orășelului. Aici vor mai trăi oameni care vor munci. Visul meu este să creez un loc cu o diversitate culturală și care nu va fi afectat de globalizare”.

Drvengrad, de asemenea numit Küstendorf în cinstea creatorului, este un parc tematic. Vizitatorii pot admira aici opere de ară sau să vizioneze filme în cinematograful subteran, situat sub clădirea Stanley Kubrick. Această clădire mai are și o sală de sport, o piscină, o saună și camere private unde Kusturica locuiește împreună cu familia sa.

Străzile din Drvengrad sunt numite în cinstea unor oameni faimoși precum Nikola Tesla, revoluționarul cubanez Ernesto „Che” Guevara, fotbalistul argentinian Diego Maradona, actorul sârb Miodrag Petrović Čkalja și faimoșii regizori Federico Fellini și Ingmar Bergman.

Drvengrad devine foarte aglomerat în timpul Festivalului Internațional de Film și Muzică Küstendorf (Küstendorf International Film and Music Festival) unde tinerii regizori și studenți se pot întâlni cu actori și regizori celebri. În timpul festivalului sunt prezentate numeroase filme din toată lumea. Un punct culminant al festivalului este “înmormântarea filmelor rele” în cimitirele destinate filmelor prost filmate. Festivalul a fost deschis oficial în anul 2008 cu înmormântarea filmului „Live Free or Die Hard”.

Festivalul se bazează pe o creare a filmelor independentă, fără bugetele mari ale Hollywoodului. Oaspeții aici nu sunt întâlniți pe un covor roșu, însă, indiferent de acest fapt, mulți actori faimoși și regizori talentați din toată lumea, inclusiv din Hollywood, au vizitat orășelul. Printre oaspeți se numără Johnny Depp, Gael Garcia Bernal și Abbas Kiarostami.

Foto: Aleksandar Todorovic/Shutterstock.com
Foto: Fotokon / Shutterstock.com
Foto: Fotokon / Shutterstock.com
Foto: ljubar/Flickr
Foto: Nenad Basic/Shutterstock.com
Foto: Vitaly Titov / Shutterstock.com
Foto: Tatiana Popova / Shutterstock.com
Foto: mjovanovic/Shutterstock.com
Foto: mjovanovic/Shutterstock.com

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.