În unul dintre râurile din Maine s-a format un disc de gheață de dimensiuni record (foto + video)

0
1106
Foto: Westbrook Maine/Vimeo

Bucata de gheață are o formă sferică și foarte încet se rotește în jurul axei sale, deplasându-se de-a lungul râului Presumpscot din statul American Maine.

Discul neobișnuit a fost observat de niște cetățeni obișnuiți ai statului. Ei l-au fotografiat și au publicat știrea pe rețelele de socializare. Prin urmare, structura de gheață a devenit faimoasă.

Cetățenii i-au dat discului mai multe denumiri, precum „Cercul înghețat de pe terenuri” și „Luna înghețată”, iar uneori chiar îl numesc „o navă a extratereștrilor”, deși din punct de vedere științific acest fenomen, chiar dacă este rar, este ceva absolut normal, ci nu farsele OZN-urilor. În SUA asemenea cercuri de gheață au mai fost observate, însă de cele mai multe ori dimensiunile discurilor nu aveau un diametru mai mare de 6-9 metri, pe când acest disc are o lățime de 100 de metri! Discul se rotește în mod constant în direcția inversă a ceasornicului, iar dimensiunile acestuia depind foarte mult de temperatura aerului și de perioada zilei. Dimineața discul este mai mare, însă când răsare soarele și temperatura aerului se ridică, discul se topește încet și se scufundă ușor.

Oamenii de știință încă nu au înțeles bine procesul de formare a cercurilor de gheață, însă unii cercetători consideră că fenomenul are loc din cauza schimbării temperaturii apei. Cel mai probabil, scăderea temperaturii provoacă apariția unor pâlnii care înghit bucățile de gheață rupte de pe mal. Pe măsură ce pâlnia se rotește, bucățile de gheață care cad în ea se freacă de apă, zăpadă și alte mici gunoaie. Prin urmare se formează o placă de gheață care este literalmente șlefuită într-un disc în timp ce plutește de-a lungul râului.

Foto: Westbrook Maine/Vimeo

Mark Battle, un profesor de fizică de la Universitatea Bowdoin din statul Maine, a spus jurnaliștilor că nu a mai văzut așa ceva în viața lui. În opinia profesorului, discul de gheață din Westbrook este un fenomen unic (Westbrook: un oraș, în apropierea căruia a fost observat discul).

„Acest disc cu siguranță nu a fost format de forța Coriolis. Fenomenul fascinează, este uimitor”, a relatat fizicianul. Reamintim că forța Coriolis este una dintre forțele de inerție, cel mai important caz de manifestare a căruia este asociat cu influența rotației Pământului asupra tuturor obiectelor de pe planeta noastră.

„Probabil dimensiunile acestui disc sunt un record, în cazul în care există cineva care urmărește aceste fenomene”, a enunțat dr. Kenneth G. Libbrecht, un profesor de fizică de la Institutul de Tehnologie din California, Pasadena (Institutul de Tehnologie din California, Pasadena) .

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.