Ciudățeniile naturii: bolovanii Moeraki din Noua Zeelandă (21 foto)

0
2144
Foto: Flickr / Nick in Exsillio

Dacă mergeți pe plaja Koekohe din Noua Zeelandă vă așteaptă o frumoasă surpriză. Aici veți găsi sute de bolovani de formă sferică.

S-ar părea că niște uriași din mitologie s-au jucat pe plajă, după care și-au lăsat jucăriile de forma unor bile gigantice împrăștiate pe tot țărmul. Sau poate că aceste pietre sferice sunt de fapt coaja ouălor dragonilor de mare… Bolovanii Moeraki sunt un mister. Nimeni nu știe cum aceștia au ajuns aici și de unde.

Foto: Flickr / Geofftheref

Unii dintre bolovani sunt izolați, însă pe alocuri mai apar și adunături de roci. Bolovanii au apărut aici datorită a trei factori: eroziunea, sedimentele și timpul. De-a lungul mai multor milenii, valurile oceanice s-au izbit cu putere de rocile locale, distrugând lent argila de pe plajă. Sub argilă să aflau bolovanii, care de fapt reprezintă niște depozite de rocă. Cu toate acestea, bolovanii nu se aflau acolo de la început, ei sau format de-a lungul timpului.

Foto: Flickr / Dave_apple

Mulți dintre bolovanii Moeraki sunt aproape perfect rotunzi. Ei sunt formați din depozite de rocă sedentară și sedimentară, iar spațiul dintre granule este umplut cu minerale care joacă rolul de ciment. Depozitele s-au format în interiorul straturilor de noroi și argilă, ci nu au fost îngropate sub pământ de-a lungul timpului așa cum consideră unii oameni.

Foto: Flickr /Anita363
Foto: Flickr / Nick in Exsillio

De regulă aceste depozite se formează în fazele timpurii ale sedimentelor. Se consideră că bolovanii apar înainte ca restul mineralelor să se întărească și să se transforme în piatră. Prin urmare, sedimentele devin tot mai rezistente față de efectele atmosferice externe. Într-un așa mod, când restul straturilor sedimentare sunt spălate de valuri, se formează bolovanii.  

Foto: Flickr / celebdu
Foto: Flickr / Nick in Exsillio

Dimensiunile bolovanilor sunt impresionante, câțiva dintre ei având un metru în diametru. Majoritatea bolovanilor au câte 1-5 – 2,2 metri în diametru și sunt aproape perfect rotunzi. Cu toate acestea, fenomenul nu este unul excepțional, deoarece pe planetă Pământ mai există locuri unde s-au format asemenea bile uriașe de piatră.

Foto: Flickr / celebdu
Foto: Flickr / ksyuin
Foto: Flickr / BrendonPG

Însă, în ciuda celor spuse, timpul nu-și face milă nici măcar de natură, treptat despicând și sfărâmițând bolovanii.

Foto: Flickr / Astronomy Blog
Foto: Flickr / Ed Clayton
Foto: Flickr / fremat
Foto: Flickr / Breizh33

Bolovanii s-au format în mare parte datorită unui mineral carbonat numit calcit. În interior pietrele sunt destul de moi, însă învelișul extern al acestora reprezintă cea mai dură parte, uneori aceasta fiind formată din 20% de calcit. Calcitul nu doar protejează argila din interiorul bolovanului, dar și a înlocuit o mare parte din ea, formând o coajă trainică.

Foto: Flickr / Ed37
Foto: Flickr / Jimmy.kl

Bolovanii au și niște crăpături destul de mari numite septarian. Centrul fiecăruia dintre bolovani este gol, septarianul scurgându-se prin crăpături. De fapt nu se știe cum se formează roca septarian, însă se consideră că aceasta ar putea fi compusă din mai multe straturi de calcit și, uneori, dintr-un strat extrem de subțire de cuarț.

Foto: Flickr / ibthx768
Foto: Flickr / Nezzen

Bolovanii Moeraki datează din epoca Paleocenilor, care se traduce ca „trecutul recent”. Din punct de vedere geologic aceștia au cel puțin 56 de milioane  de ani. În acea perioadă strămoșii mamiferelor erau foarte mici și reaminteau mai mult niște rozătoare.

Foto: Flickr / RossHuggett
Foto: Flickr / solidether

După cum vă puteți imagina, există o mulțime de legende ale maorilor care se referă la originea și rolul acestor bolovani. Una dintre ele spune că bolovanii sunt de fapt niște coșuri cu țipari care au ajuns pe țărm după ce o canoe s-a scufundat în apropierea țărmului. Cu toate acestea, realitatea pare a fi chiar mai interesantă decât legenda.

Foto: Flickr / tjrehmann

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.