Ce boli ascunde sughițul persistent și cât a durat cea mai lungă criză de sughiț. Curiozități despre acest tic enervant

0
1577

Uneori sughițul poate fi o problemă neplăcută care apare de nicăieri. Cu toate că acest fenomen este unul neobișnuit, oamenii de știință încă nu sunt siguri care este motivul apariției sughițului și care sunt metodele de a-l trata.

Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că sughițul apare atunci când omul încearcă să inhaleze aer, însă un spasm involuntar al diafragmei provoacă corzile vocale să se închidă. De la motive ciudate care provoacă sughițul până la denumirea științifică a acestui fenomen, aici topul celor mai interesante curiozități despre sughiț.

Denumirea științifică a sughițului este singultus

Foto: pixabay.com

Denumirea științifică a sughițului, singultus,provine de la cuvântul latin singult care înseamnă „a trage răsuflarea”.

Sughițul poate fi provocat de orice, inclusiv de stres și schimbarea temperaturii

Foto: Artotem/Flickr

Deși la prima vedere s-ar putea părea că sughițul apare fără vreun motiv, de fapt cauza există. Conform blogului Harvard Health Blog, sughițul poate fi provocat de emoții precum îngrijorarea sau stresul, de fumat sau chiar de schimbarea bruscă a temperaturii corpului uman sau a temperaturii exterioare.

De asemenea, sughițul poate apărea din cauza alimentației excesive sau abuzului de alcool, deoarece ambele extind stomacul și irită diafragma. Chiar și înghițirea unei cantități prea mare de aer poate cauza sughițul.

Sughițul cronic poate fi un semn al unei boli

Foto: pixabay.com

La majoritatea oamenilor sughițul nu durează mai mult de câteva minute și provoacă doar un disconfort minor. Cu toate acestea, au existat cazuri când sughițul a durat câteva zile sau chiar ani. Un astfel de sughiț este numit cronic și reprezintă o problemă de sănătate gravă.

Spre exemplu, sughițul cronic poate indica pancreatita, sarcina, iritația vezicii urinare, cancerul la ficat sau hepatita. De asemenea, sughițul poate fi un simptom al pneumoniei, bolii intestinale sau alcoolismului. Având în vedere că lista bolilor care pot fi indicate de sughiț este lungă, în cazul în care sughițați prea mult ar fi mai bine să vă adresați medicului.

Medicamentele pot reduce sughițul

Foto: Jamie/Flickr

Cel mai probabil ați auzit de „metodele bunicii” de a scăpa de sughiț, precum a ține respirația, a bea multă apă etc. De asemenea, există și medicamente special concepute pentru oamenii care suferă de sughiț.  

Potrivit unui studiu realizat de asociația The College of Family Physicians of Canada, pentru a trata sughițul adesea sunt prescrise medicamente antipsihotice. Acestea includ clorpromazina (singurul medicament aprobat de Departamentul de Sănătate și Agenția pentru Servicii Umane) și haloperidolul, deoarece ambele medicamente împiedică excesul de dopamină.

Cea mai lungă criză de sughiț a durat din anul 1922 până în luna februarie a anului 1990

Foto: pixabay.com

Potrivit BBC, Charles Osbourne, născut în Iowa, a sughițat timp de 68 de ani. Se spune că bărbatul a sughițat pentru prima dată în timp ce cântărea un purcel. S-a raportat că au existat cazuri când Charles sughița de 40 de ori pe minut, după care ritmul încetinea până la 20 de sughițuri pe minut.

Bebelușii pot sughița aflându-se în uter

Foto: pixabay.com

Potrivit Healthline, în al doilea sau al treilea trimestru de sarcină, copilul poate să sughițe chiar în uterul mamei. Deși medicii nu sunt siguri de ce se întâmplă astfel și, în general, de ce oamenii sughiță, se consideră că sughițul bebelușului în uter ar putea juca un rol important în procesul de maturizare a plămânilor copilului.

Chiar și animalele sughiță

Foto: pixabay.com

La fel ca oamenii, animalele pot sughița și, cel mai probabil, din aceleași motive. La fel cum iritarea diafragmei provoacă sughițul la om, animalele cu un sistem respirator asemănător pot suferi aceleași senzații. Sunetul provocat de sughiț sună diferit în funcție de animal. Spre exemplu, pisicile sughiță foarte încet, pe când caii foarte tare.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.