Arborii încovoiați din apropierea orașului Hafford (3 foto)

0
1562
Foto: Jen Kim/Flickr

La aproximativ 20 de kilometri nord-vest de orașul Hafford, în Saskatchewan, Canada, și la cinci kilometri sud-vest de Alticane există o pădurice de plopi cu tulpinile și crengile foarte curbate, de parcă cineva le-ar fi răsucit în noduri.

Arborii curbați au fost cândva o atracție turistică locală, cel puțin prin anii 1940. Potrivit lui Rick Simmonds, proprietarul terenului unde cresc arborii curbați, acest loc este vizitat anual de aproximativ 5 mii de oameni.

Foto: bwideen/Flickr

Există câteva teorii care explică fenomenul arborilor curbați. Unii oameni consideră că în solul din regiune există poluanți care au ajuns aici în urma căderii unui meteorit. Alții spun că fenomenul are loc din cauza unui fulger care a lovit cândva solul. „Proprietarul anterior spunea că bovinele sale niciodată nu se apropiau de acești copaci, poate că din cauza influenței extratereștrilor”, spune în glumă Simmonds.

Când puieții acestor copaci au fost transplantați în alte regiuni, aceștia au continuat să crească curbați, de aceea oamenii de știință au presupus că problema este în genetică, iar cauza poate fi o mutație ce nu lasă copacul să crească în sus, a explicat Rick Sawatzky, un tehnician ce activează în calitate de profesor la Departamentul de Horticultură de la Universitatea din Saskatchewan.

Foto: Jen Kim/Flickr

Dacă acești copaci ar trebui să lupte pentru lumina solară, ei nu ar supraviețui printre plopii cu genetică normală, deoarece aceștia le-ar bloca accesul la lumina solară. Sawatzky consideră că acești copaci au reușit să supraviețuiască atâta timp doar datorită faptului că nu s-au confruntat niciodată cu o asemenea concurență.

Cu câțiva ani în urmă, consiliul local de turism cu ajutorul unui grup de oameni interesați de fenomen au construit o potecă de lemn, astfel încât turiștii să nu calce cu picioarele puieții. „Sperăm că oamenii vor înțelege că acest loc trebuie protejat, deoarece în lume nu mai există asemenea arbori curbați”, a remarcat primarul orașului Hafford, Ron Kowalchuk.

Foto: daryl_mitchell/Flickr

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.