Fenomene și iluzii optice care pot fi văzute în natură (15 foto)

0
4723

Cu toții am văzut iluzii optice create prin Photoshop, însă ați știut că Mama Natură poate crea iluzii optice fără a utiliza ustensilele omenești?

Spre exemplu, ați fi putut observa în natură ceva ce pare a fi în neregulă. Poate ceva ce se mișcă, însă de fapt nu ar trebui să se miște, sau poate fenomenul natural pare a fi absolut incompatibil cu natura și așa mai departe. De la nori și halouri la aurore și miraje, aici câteva iluzii optice pe care le puteți întâlni în natură.

1. Câinii soarelui

Foto: wikipedia

Acest fenomen mai este cunoscut sub denumirea de „fantomă solară” și apare atunci când lumina intră prin cristalele de gheață creând în atmosferă un efect de parcă ar exista doi sori suplimentari prin ambele părți ale adevăratului soare.

2. Fata Morgana

Foto: wikipedia

Mirajul complex numit Fata Morgana apare atunci când aerul de temperaturi diferite este distorsionat de undele solare.

3. Spectrul Brocken

Foto: wikipedia

Spectrul Brocken numit și „Fantoma montană” apare atunci când umbra alungită a unui obiect este aruncată în nori sau în ceața de deasupra.

4. Drumul Atlantic

Foto: wikipedia

Deși acest drum din Norvegia nu pare a fi ceva mai mult decât o rampă ce duce spre nicăieri, uitându-vă dintr-un alt unghi veți vedea că de fapt podul are continuare.

5. Attacus atlas

Foto: wikipedia

La prima vedere s-ar putea părea că această molie are doi șerpi pe ambele aripi. Această iluzie o ajută să se protejeze de prădători.

6. Rouă pe pânza de păianjeni

Foto: wikipedia

Dis de dimineață ați putea observa o iluzie uimitoare pe pânza pe păianjeni, de parcă apa ar pluti în aer.

7. Blițul verde

Foto: wikipedia

Uneori înainte sau după apusul soarelui pentru câteva secunde apar niște pete verzi la marginea soarelui. Deși apariția acestui bliț se datorează mai multor factori, explicația generală este refracțiunea luminii din atmosferă.

8. Curcubeul răsturnat

Foto: wikipedia

La fel ca curcubeul, acest fenomen include culori mult mai pure care se formează nu din cauza picăturilor de ploaie, ci din cauza cristalelor de gheață.

9. Halo

Foto: wikipedia

Acest fenomen adesea este observat în jurul lunii sau în jurul soarelui. De cele mai multe ori, este vorba despre un „halo de 22 grade” în jurul soarelui. Uneori, când un asemenea halo înconjoară luna, fenomenul este numit „inelul dispoziției”.

10. Aurora

Foto: wikipedia

În emisfera nordică acest fenomen se numește Luminile de Nord, iar în emisfera sudică Aurora Australis. Acest fenomen este cauzat de radiațiile magnetice și vântul solar care interacționează cu straturile superioare ale atmosferei.

11. Gonepteryx rhamni

Foto: wikipedia

Acest fluture are un camuflaj incredibil de realist.

12. Câmpiile de sare

Foto: wikipedia

Câmpiile de sare se întâlnesc în toată lumea și pot provoca o iluzie foarte interesantă a prezenței adâncimii din cauza lipsei vreunui punct de referință în câmpie.

13. Valul

Foto: Greg Mote via Flickr.com

Situat la granița dintre Arizona și Utah, această gresie este o destinație turistică foarte populară printre turiști.

14. Gardianul tărâmurilor pustii

Foto: wikipedia

Această formațiune de rocă a fost descoperită în Alberta, Canada, cu ajutorul aplicației Google Earth. Formațiunea reamintește un cap de om ce poartă o pălărie a aborigenilor americani. Din cauza construcțiilor stabilite de om se pare că gardianul are niște căști în urechi.

15. Norii lenticulari

Foto: wikipedia

În trecut acești nori lenticulari adesea erau considerați a fi corăbii ale extratereștrilor.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.