TOP-10: Oameni care au falimentat cu succes loteriile

0
1875

De-a lungul deceniilor, oamenii au jucat în diverse loterii cu speranța de a câștiga milioane de dolari. Unii o făceau legal, unii cu siguranță au încălcat legea, iar alții se găseau într-o zonă „gri”.

O tactică legală de a participa cu succes la loterie este de a achiziționa mai multe bilete dintr-o singură dată. Cu toate acestea, acest lucru nu este mereu posibil, deoarece totul depinde de legile țării în care locuiți.

Din acest motiv, unii matematicieni, statiști și economiști au examinat cu atenție loteria și au determinat cele mai bune cote. În alte cazuri, bandele criminale au mituit angajații loteriei pentru ca aceștia să-i ajute să trișeze și să câștige. Asemenea farse au avut loc chiar și în timpul loteriilor difuzate direct la televizor. Au existat și cazuri când angajații loteriei au introdus coduri în calculatoarele de loterie sau au găsit modalități mai creative de a trișa.

10. Stefan Mandel

În anii 1960, economistul român Stefan Mandel a elaborat un algoritm cu ajutorul căruia a prezis cu exactitate cinci dintre cele șase numere câștigătoare ale biletului de loterie din loteria românească. Mandel și-a numit metoda „comprimare combinatorică”. Toată familia și câțiva prieteni de-ai lui au cumpărat mii de bilete ce conțineau aceste cinci cifre și o cifră aleatorie suplimentară. În cele din urmă, Stefan a câștigat 78 783 de lei românești (19 300 de dolari). Apoi, Mandel și-a luat o parte din câștig, 4 000 de dolari, și a plecat în Australia pentru a trișa din nou jucând în loterie. Deoarece în loteria australiană pot fi ghicite doar șase cifre de la 1 până la 40, Mandel a calculat că va putea câștiga dacă achiziționează toate biletele disponibile. Conform calculelor, Mandel ar fi câștigat cu siguranță dacă cumpăra fiecare dintre cele 3 838 380 de combinații cu câte un dolar pentru un bilet. Economistul român a colaborat cu niște investitori și a reușit să câștige de câteva ori, înainte ca regulile loteriei australiene să fie corectate, astfel încât asemenea machinații să fie excluse.

Atunci Mandel și-a îndreptat atenția spre Virginia Lottery din SUA, în care erau utilizate combinații din cifre de la 1 până la 44. Acest fapt însemna că există 7 059 052 de combinații, mult mai puține decât în celelalte loterii americane. Mandel a creat Fondul Internațional de Loto (International Lotto Fund) care era condus de compania sa Pacific Financial Resources și a vândut 2 524 de acțiuni unor investitori. Fiecare participant a investit cel puțin 3 000 de dolari. Mandel a achiziționat mai multe calculatoare și imprimante, după care a angajat 16 oameni pentru a tipări aproximativ șapte milioane de bilete. Cu toate acestea, înainte ca loteria să fie închisă bărbatul a reușit să depună doar 5,5 milioane de bilete. Acest fapt a redus șansa de a câștiga de la 100% la 78%.

Totuși norocul i-a zâmbit economistului român, căci Mandel a câștigat un jack pot de 27 036 142 de dolari, precum și premii secundare în valoare de 900 000 de dolari. Virginia Lottery a refuzat să plătească suma câștigătorului și a inițiat o investigație care a implicat 14 agenții diferite, inclusiv CIA, FBI și Comisia Australiană a Valorilor Mobiliare care, în cele din urmă, au constatat că românul nu a făcut nimic rău. Mandel și-a plătit o taxă de consultație în sumă de 1,7 milioane de dolari și a plătit investitorilor câte o sumă de 1 400 de dolari fiecăruia. Astăzi, în câteva state ale SUA există o lege care interzice oamenilor să copieze tactica câștigătoare a lui Mandel.

9. Nick Perry

Foto: Lottery-Guy.com

În anul 1980, Nick Perry a fost implicat în unul dintre cele mai grave scandaluri de loterie care au existat vreo dată. La acel moment, Perry lucra ca moderator la un studio de televiziune unde se selectau numerele câștigătoare ale loteriei Pennsylvania Daily Number (astăzi Pick 3). Bilele numerotate erau plasate într-un dispozitiv ce le învârtea, după care câteva bile erau pe rând scoase, iar cele trei bile câștigătoare se deplasau în sus pentru a fi arătate publicului. Numerele de pe bile erau considerate câștigătoare, toate cele întâmplate fiind difuzate în direct la televiziune. Perry era prezentatorul acestei emisiuni, deținând acest post de muncă încă din anul 1977. Perry împreună cu câțiva angajați ai televiziunii și ai biroului loteriei au decis să se alăture fraților Maragos pentru a face niște machinații. În taină, aceștia au pictat cu vopsea de latex mingile sub numărul 4 și 6, astfel încât acestea au devenit mai grele decât celelalte mingi. Acest fapt însemna că combinația câștigătoare trebuia să fie formată din numerele 4 și 6.

În ziua de 24 aprilie a anului 1980, după ce dispozitivul a scos combinația 666, participanții la machinație au câștigat 3,5 milioane de dolari. Cu toate acestea, ei așa și nu au primit câștigul, deoarece oficialii loteriei au devenit suspicioși după ce au descoperit că în întreaga SUA au fost cumpărate foarte multe bilete ce conțineau numărul 4 și 6. În curând, o investigație a dezvăluit legătura dintre Perry și frații Maragos. Frații au evitat închisoarea, învinuindu-l pe Perry și câțiva alți oficiali ai loteriei. Perry a fost condamnat la șapte ani de închisoare, iar ceilalți angajați au primit doar doi ani sau chiar mai puțin. Până la moartea sa în anul 2013, Perry a negat învinuirea.

8. O bandă criminală și câțiva copii cu ochii legați

În luna decembrie a anului 1998, loteria italiană a fost implicată într-un mare scandal, după ce s-a descoperit că rezultatele loteriei au fost falsificate de o bandă criminală. În acei ani, numerele câștigătoare ale loteriei erau selectate de niște copii cu ochii legați, care extrăgeau bilele dintr-un coș de metal. Criminalii au mituit copiii și i-au învățat să selecteze din coș niște bile speciale care erau mai mari și mai netede decât celelalte. Este curios faptul că majoritatea copiilor aveau o legătură cu angajații Ministerului Finanțelor care supravegheau loteria. Una dintre cele mai scandaloase loterii a avut loc în Brescia, Italia, unde banda a reușit să câștige până la 3 milioane de lire sterline.

Banda a început să sufere dificultăți atunci când angajatul Departamentului Trezoreriei care participa la fraudă a fost transferat la un alt birou. El a informat grupul de infractori că nu mai poate participa la machinații. Cu toate acestea, banda nu a dorit să înceteze fraudele și l-a forțat să încurajeze un alt coleg să preia controlul. Angajatul ministerului a refuzat să participe și a insistat ca machinațiile să fie încetate. Ca răspuns la insistență, banda a început să hărțuiască angajatul precum și familia acestuia. Criminalii i-au atacat automobilul, trăgând cu pistolul în ea, precum și au desfășurat câteva atacuri asupra rudelor victimei. În cele din urmă, soția angajatului a informat poliția despre cele întâmplate și machinațiile au fost încetate. 

7. Jerry și Marge Selbee

În anul 2003, Jerry Selbee a descoperit un greș în regulile loteriei Michigan WinFall. Spre deosebire de loteria Mega Millions, unde suma jack potului continuă să crească până când cineva nu reușește să ghicească toate cele șase numere, jack potul loteriei WinFall înceta să crească dacă suma a atins 5 milioane de dolari. Dacă în acel moment nimeni nu ghicea toate cele șase cifre, banii erau împărțiți între oamenii care au ghicit cinci cifre, după care între cei care au ghicit patru cifre, și apoi între cei care au ghicit trei. Acest fenomen este numit roll-down. Jerry, un absolvent al facultății de matematică, a constatat că are mai multe șanse de a câștiga într-un roll-down, de aceea el a început să cumpere bilete în timpul roll-down-urilor pentru a câștiga o sumă de două ori mai mare decât a investit.  

În curând, s-a implicat și soția lui Jerry, Marge. Perechea a investit sute de mii de dolari în proiect. Dorind să câștige cât mai mult, ei au fondat G.S. Investment Strategies, astfel încât membrii familiei lor precum și prietenii lor să poată cumpăra bilete. În anul 2005, cuplul a renunțat la loteria Michigan WinFall și a optat pentru loteria Massachusetts Cash WinFall. Marge și Jerry risipeau câte 14 ore pentru a ajunge până în Massachusetts și a cumpăra sute de mii de bilete în roll-down. Perechea a încetat să mai joace în anul 2011, când ziarul Boston Globe a început o investigație a cazurilor de vânzare în masă a biletelor de loterie în unele magazine de unde Marge și Jerry le cumpărau.

Ziarul Boston Globe a dezvăluit cazul dat, precum și o schemă analogică realizată de câțiva studenți-matematicieni de la Universitatea Tehnică din Massachusetts. Până în acel moment, Jerry și Marge deja au câștigat 26 milioane de dolari. Anchetatorii au ajuns la concluzia că nici cuplul și nici studenții nu au încălcat vreo lege. Cu toate acestea, lacunele în reguli au motivat statul să închidă loteria.

6. Joan Ginther

Joan Ginther a câștigat în loteria din Texas de mai multe ori datorită cunoștințelor în matematică și statistică. Patru dintre câștigurile ei au fost confirmate, însă se presupune că au fost mai multe. În aceeași loterie au câștigat câțiva prieteni de-ai ei pe care Joan i-a putut folosi pentru a rămâne neobservată.

Cu toate acestea, nu putem confirma acest lucru, deoarece Ginther nu a dat nici un interviu și nu a vorbit niciodată despre tactica pe care a folosit-o pentru a câștiga. Prima dată, Joan a câștigat în loterie în anul 1933, primind o sumă de 5,4 milioane de dolari. Unii consideră că această victorie a fost un mare noroc care a motivat-o să găsească o modalitate de a mai câștiga în loterie. Alții sunt de părerea că Joan a monitorizat cantitatea biletelor vândute în timpul loteriilor pentru a determina probabilitatea unui câștig.

5. James Harvey

În anul 2005, James Harvey, un student-matematician de la Universitatea Tehnică din Massachusetts, a găsit o modalitate de a juca în loteria Massachusetts Cash WinFall. James a descoperit că loteria a fost organizată într-un așa mod, încât să plătească 1,20 dolari pentru fiecare bilet vândut în valoare de 2 dolari. În timpul unui roll-down, această sumă se ridica la 2,30 dolari pentru fiecare 2 dolari din biletele vândute. Harvey a creat un grup format din 50 de studenți ai universității pentru a cumpăra cât mi multe bilete în timpul roll-down-urilor. Studenții au cumpărat bilete în sumă de 1000 de dolari și au câștigat 3000. Harvey și-a extins afacerea în anul 2010, formând împreună cu un partener Random Strategies Investments pentru a atrage mai mulți investitori, a cumpăra mult mai multe bilete și a câștiga mai mulți bani.

În același timp, familia Selbee juca în loteria Massachusetts Cash WinFall. Cu aceeași se ocupa și un grup de la universitatea din Boston. Cu toate acestea, Harvey i-a întrecut pe toți, deoarece acesta cunoștea cum lucrează loteria și chiar a primit îndrumări juridice din partea autorităților loteriei. La fel ca și în cazul familiei Selbee, tactica a devenit nevalabilă după ce ziarul Boston Globe și-a făcut investigația și a dezvăluit machinațiile.

4. Eddie Tipton

Foto: Rodney White, The Des Moines Register/AP

În ziua de 23 decembrie a anului 2010, un bărbat îmbrăcat într-un pulover, cu gluga pe cap, a intrat în magazinul QuikTrip din Des Moines, statul Iowa, și a cumpărat un bilet la loteria Iowa Hot Lotto. Cu șase zile mai târziu, bărbatul a câștigat un jack pot în sumă de 16,5 milioane de dolari. Jack potul nu a fost revindecat până în luna noiembrie a anului 2011, când un avocat pe nume Philip Johnston a sunat la oficiul loteriei și a cerut să fie eliberat câștigul. Avocatul a reținut corect numărul de serie al biletului, însă a greșit descriind hainele pe care le purta în momentul cumpărării biletului. Mai târziu avocatul a recunoscut că banii câștigați aparțin clientului său care ar dori să rămână anonim.

Angajații oficiului au refuzat să elibereze câștigul, deoarece regulile loteriei din Iowa cer ca fața câștigătorului să fie arătată. O a doua încercare de a obține banii a avut loc prin intermediul unei firme de avocați cu baza în Belize, însă și aceasta a eșuat după ce s-a descoperit că președintele trustului era același Philip Johnston. Cei de la birou au devenit suspicioși și au început o investigație.

Autoritățile au obținut permisul de a cerceta înregistrarea de pe camerele de supraveghere, unde putea fi observat bărbatul ce a cumpărat biletul. Cu toate acestea, ei nu l-au putut identifica, de aceea imaginile au fost arătate în public. S-a dovedit că bărbatul din video este Eddie Tipton. El a lucrat în oficiul loteriei și a scris un program care selecta numărul câștigător. Mai târziu, s-a descoperit că Tipton a instalat programul în unul dintre cele două calculatoare care selectau numărul câștigător. Când Tipton era judecat, un apelant anonim a informat autoritățile că acum 10 ani, fratele lui Eddie, Tommy Tipton, de asemenea a câștigat în loterie. În anul 2007, unul dintre prietenii lui Tipton, Robert Rhodes, la fel a câștigat 783 257 de dolari în loteria din Wisconsin. Tipton a fost judecat pentru două cazuri și, în cele din urmă, a fost condamnat la 25 de ani de închisoare.

3. Zhao Liqun

În anul 2005, chinezul Zhao Liqun care conducea trei magazine de loterie pentru loteria chineză de caritate a descoperit un greș care îi permitea să achiziționeze bilete cu numere câștigătoare timp de cinci minute după anunțarea numărului câștigător. Liquin a folosit acest greș timp de doi ani, reușind să câștige 28 de milioane de yuani (3,76 milioane de dolari).

Liqun adesea își folosea prietenii și vecinii pentru a avea banii câștigați eliberați și pentru a nu deveni suspect. Cu toate acestea, în luna ianuarie a anului 2007, Zhao a fost arestat după ce oficialii loteriei au constatat că oamenii care ridicau câștigul nu erau cei care au cumpărat biletele. Liqun a fost condamnat la închisoare pe viață, iar toate bunurile sale i-au revenit guvernului.

2. Remmele Mazyck

Foto: AP/Arkansas Business, Mike Pirnique

În anul 2009, Remmele Mazyck, directorul adjunct al Securității loteriei din Arkansas a inventat o metodă de a câștiga în aceeași loteria în care lucra și la înființarea căreia a participat. Organizatorii loteriei adesea ofereau gratuit bilete de loterie în scop publicitar. Mazyck colecta asemenea bilete, însă nu le dădea niciodată în magazine. În schimb, bărbatul le răzuia pentru a vedea dacă sunt sau nu câștigătoare. Mazyck încasa doar biletele cu câștiguri sub 500 de dolari, de altfel ar fi trebuit să se arate la oficiu. Frauda a fost dezvăluită doar în luna octombrie a anului 2012, când bărbatul a încercat să extragă banii unui bilet de loterie care se presupunea că a fost vândut unui magazin care nu exista în realitate.

Anchetatorii au descoperit că în perioada dintre anii 2009-2012, Mazyck a solicitat mai mult de 22 000 de bilete câștigătoare în valoare de 478 000 de dolari. Cu toate acestea, avocatul bărbatului a susținut că această sumă este egală cu valoare tuturor biletelor pe care le-a obținut în mod fraudulos, multe dintre care nu au fost câștigătoare. Mazyck a fost condamnat la 37 de luni de închisoare și a fost obligat să ramburseze 482 000 de dolari pentru incomoditatea pe care i-a creat-o oficiului loteriei.

1. Edward Putman

Foto: INS News

În anul 2009, Edward Putman a câștigat 2,5 milioane de lire sterline în loteria Națională a Regatului Unit. Câștigul acestuia a creat un scandal, deoarece cu ceva timp în urmă acesta fuse-se învinuit de viol. În anul 1991, bărbatul  a fost condamnat la șapte ani de închisoare pentru faptul că a violat o fată însărcinată cu vârsta de 17 ani.

În anul 2012, Putman a fost motivul unui scandal și mai mare, după ce a fost învinuit pentru faptul că a obținut beneficii de stat în valoare de 13 000 de lire sterline, în ciuda faptului că acesta deja câștiga-se un jack pot. Putman a primit beneficiile după ce a afirmat că este „prea bolnav pentru a munci”, „prea sărac pentru a mânca” și, pe lângă toate, mai este și pe cale de a fi dat afară din casa în care locuiește. Toate acestea bărbatul le-a afirmat în ciuda faptului că avea două case și câteva automobile sportive în valoare de câteva milioane de lire sterline.

Putman a reapărut la știri în anul 2016, după ce un anonim a informat organizația Camelot Group care conduce loteria că Putman nu a câștigat nimic niciodată. Mai târziu, anchetatorii au descoperit că Putman a încasat jack potul cu ajutorul unor bilete falsificate pe care le-a deteriorat intenționat pentru a ascunde câteva numere importante. Cu toate acestea, poliția a declarat că Putman nu poate fi acuzat pentru fraudă, deoarece Giles Knibbs, angajatului organizației Camelot Group pe care Putman l-a folosit pentru a săvârși infracțiunea-, s-a sinucis. Cercetătorii consideră că Knibbs l-a informat pe Putman despre numărul câștigător.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.