TOP-10: Curiozități despre crocodili

0
6361

Caimanii, aligatorii și crocodilii sunt unele dintre cele mai periculoase reptile din lume. În ciuda faptului că aceștia sunt foarte activ cercetați, crocodilii reușesc să păstreze câteva secrete.

Dintr-un motiv necunoscut, insectelor le este pe plac lacrimile lor, iar în peșteri evoluează crocodilii de culoare oranj. De asemenea, aceste reptile se cațără în copaci, folosesc buretele pentru înot și se transformă în niște mumii neobișnuite.

Deși aceștia continuă să devoreze oameni cu o viteză nemaipomenită, crocodilii pot ajuta umanitatea într-un mod foarte neobișnuit. Aceștia au un viitor în calitate de paznici de închisori, iar sângele lor pot ajuta la combaterea virusului HIV.

10. Botezul sângeros

Foto: fabiani255.blogspot.com

Al doilea lac după mărime din Etiopia se numește Abaya. În apele tulbure ale acestuia se ascunde o populație impunătoare de crocodili. Aceste reptile au devenit iritante, deoarece peștele din lac a început să dispară. Crocodilii înfometați, care sunt aproape neobservați în apele tulbure ale lacului, împiedică oamenii să se scufunde în lac. Însă reprezentanții comunității de protestanți din orașul vecin Arba Minch au considerat că aceasta nu este o mare problemă.

În anul 2018, 80 de oameni au venit pe malul lacului pentru a se boteza în masă. Însă, în cele din urmă, a fost botezat doar un singur om, căci totul s-a dovedit a fi groaznic. Când un păstor pe nume Docho Eshete a vrut să boteze al doilea om, din apă a sărit un crocodil. În timpul atacului, omul care urma să fie botezat a fost aruncat la o parte, însă reptila a reușit să-l înhațe pe Eshete. Pescarii au încercat să prindă crocodilul cu o plasă, înainte ca acesta să se scufunde și, în cele din urmă, membrii bisericii au reușit să scoată păstorul din apă. Din nefericire, acesta era deja mort.

9. Fluturii beau lacrimile crocodililor

Foto: Live Science

În anul 2013, cercetătorii pluteau într-o barcă de-a lungul râului Puerto Viejo din Costa Rica. În timpul navigării, membrii echipajului fotografiau natura sălbatică și au observat ceva foarte straniu. În jurul ochilor crocodililor zburau fluturi și albine. De asemenea, insectele au fost observate cum beau lacrimile unui crocodil caiman. Echipa nu înțelegea ce se întâmplă. Mai târziu s-a aflat că asemenea cazuri au mai avut loc și au fost observate.

Încă în anul 2012, oamenii de știință au fixat momentul când câteva albine beau lacrimile unei broaște țestoase. Fotografiile făcute de turiști și fotografi atestă comportamentul straniu al insectelor. Este evident că insectele beau lacrimile reptilelor pentru a supraviețui. Cea mai credibilă explicație este necesitatea insectelor de a consuma săruri. Sodiul este un element crucial pentru metabolismul și procesul de reproducere al insectelor. De asemenea, din săruri insectele pot obține și alți micronutrienți, precum proteinele și enzimele. Rămâne neclar dacă reptilele au un beneficiu din comportamentul insectelor.

8. Crocodilii se cațără prin copaci

Foto: Live Science

Acest fenomen are loc puțin mai des decât s-ar putea presupune. Pe trei continente au fost descoperite patru specii de crocodili care au obiceiul de a se cățăra uneori în copaci. În Mississippi un aligator american (Alligator mississippiensis) a fost fotografiat pe o ramură care se afla la 2 metri deasupra deltei râului Pearl River. În Africa Centrală un crocodil de o altă specie a urcat pe un mal de 4 metri pentru a se cățăra pe o creangă. Majoritatea crocodililor erau încă tineri, însă cel mai mare dintre ei avea o lungime de 2 metri.

Cercetătorii consideră că acest comportament ciudat este cauzat de doi factori. În primul rând, majoritatea crocodililor ce s-au cățărat pe copaci au fost descoperiți în regiunile unde nu există mult spațiu pentru a sta la soare. Aceste creaturi sângeroase au nevoie de soare. În cazul în care nu există destul spațiu pe pământ, crengile devin o alternativă. În plus, dacă cineva îndrăznea să se apropie de crocodili, aceștia imediat săreau în apă și dispăreau. Acest fapt ne face să presupunem că aceste reptile, pe lângă toate, folosesc înălțimea crengilor pentru a urmări situația din jur, iar în cazul în care apare vreun pericol, să existe o modalitate de evadare.

7. Gărzi fatale

Foto: bfmtv.com

În anul 2015, gărzile penitenciarelor din Indonezia au observat că unii oameni din securitate adesea sunt „cumpărați” de deținuții care intenționează să evadeze. În plus, în ciuda legilor Indoneziei în legătură cu drogurile, comercializarea cărora poate fi pedepsită cu executare, oamenii din garda penitenciarelor periodic sunt arestați pentru faptul că au primit mită. Budi Waseso, directorul serviciului antidroguri, a înaintat o nouă idee. Acesta intenționează să rezolve problema „angajând” niște paznici groaznici, care nu sunt interesați de luarea de mită sau consumul de cocaină. Deci, oare nu sunt crocodilii o alternativă bună?

S-a decis că pe o insulă se va construi o închisoare, singurii locuitori ai căreia vor fi cei condamnați pentru comercializarea drogurilor. În loc de gărzi obișnuite, insula va fi populată de reptile. Potrivit lui Waseso, planul încă nu s-a realizat în întregime, însă acum acesta este în căutarea celor mai agresivi crocodili care vor fi transportați pe insulă.

6. Un crocodil pe jumătate albino

Foto: sciencealert.com

În Australia, de-a lungul râului Adelaide din regiunea de nord înota un crocodil foarte neobișnuit. Acest mascul masiv era pe jumătate albinos. O mare parte a corpului acestuia era de o culoare întunecată tipică pentru aceste reptile. În același timp, culoarea capului era alta. Aceasta era de o culoare galbenă care a rezultat din nivelul neobișnuit de scăzut de pigment. Această creatură era un mascul neobișnuit de agresiv. În anul 2014, crocodilul a atacat și a omorât un pescar care s-a îndepărtat prea mult de țărm. Peste câteva ore crocodilul a fost împușcat. După examinarea corpului, s-a constat că reptila a supraviețuit într-un mod extraordinar copilăria.

Puțini crocodili albinoși reușesc să rămână în viață până la vârsta de adult, deoarece din cauza culorii nu se pot masca și ataca prin surprindere. Acest mascul nu doar a supraviețuit, dar și s-a implicat în lupte groaznice. Corpul acestuia era acoperit cu cicatrici, unele membre lipseau, iar un adversar violent i-a smuls și o bucată din flanc.

5. Un posibil caz criminal nesoluționat

Foto: The Guardian

La ferma de crocodili Koorana care se află nu departe de Rockhampton de pe coasta Queensland, Australia, a locuit un crocodil pe nume MJ. Acesta era o reptilă masivă de mărimea de 4,7 metri. În anul 2019, animalul a murit în luptă cu un alt crocodil masiv de la fermă. Pentru a determina cauza decesului, crocodilul a fost autopsiat. Este uimitor, însă în stomacul reptilei a fost găsit un dispozitiv artificial.

Este vorba despre o placă ortopedică din oțel inoxidabil cu șase șuruburi. Vârsta plăcii (era un model mai vechi) a sugerat faptul că crocodilul o înghiți-se cu 50 de ani în urmă împreună cu omul sau animalul de companie căruia plăcuța îi aparținea. Din nefericire, cele câteva decenii în stomacul cu acid al animalului au dus la deteriorarea numărului de serie care ar fi putut să identifice cine a fost pacientul care a purtat-o. Singurul indiciu a fost faptul că placa a fost făcută în Elveția. MJ a trăit la fermă timp de șase ani. Cu toate acestea, această reptilă s-a născut în sălbăticie. Se pare că reptila a mâncat un om până a fi capturată, iar placa ortopedică ar putea soluționa un caz în care a fost implicată o persoană dispărută.

4. Cazul cu un burete pentru înot

Foto: sciencealert.com

Casa lui Victor Perez se află în Key Largo, statul Florida. În anul 2018, Perez se afla la balconul său când a observat ceva ce plutea prin apele canalului. Era un burete pentru înot de culoare galbenă. De regulă, acesta este folosit de către oameni la înot, însă anume acest obiect nu era utilizat de un om.

Spre uimirea lui Perez, pe  burete plutea un crocodil. Datorită proprietăților acestui obiect de înot, reptila nu se scufunda. De fapt, crocodilii nu sunt o raritate în acest canal, însă un crocodil pe un burete pentru înot este ceva neobișnuit. A rămas neclar cum obiectul pentru înot a ajuns în canal, ce s-a întâmplat cu proprietarul acesteia și de ce reptila se comporta de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Perez a publicat fotografia pe pagina sa de Instagram.

3. „Umplutură” din pui de crocodil

Foto: sciencealert.com

Din anul 1828, unul din crocodilii Muzeului Național de Antichitate din Olanda (National Museum of Antiquities) tot continua să atragă atenția vizitatorilor. Acest uriaș de 3 metri a fost mumificat cu aproximativ 2500 de ani în urmă. În anul 1990, roentgenul a arătat că pentru a „transforma” reptila în un crocodil uriaș, au fost folosiți doi crocodili maturi. De asemenea, în imaginea roentgen puteau fi observate niște anomalii de culoare albastră. Însă, oamenii de știință nu au reușit să identifice originea anomaliei.

În anul 2016, angajații muzeului au decis să mai scaneze o dată mumia. Însă în acel moment nimeni nu se gândea la anomalia de culoare albastră. Artefactul a fost scanat pentru a crea un program ce va permite vizitatorilor să efectueze o autopsie virtuală a mumiei. Cu toate acestea, când imaginile moderne au fost finisate, oamenii de știință au rămas surprinși. Anomaliile de culoare albastră s-au dovedit a fi 47 de pui de crocodil, care de asemenea au fost mumificați și plasați în interiorul crocodilului matur. Această colecție de crocodili, cel mai probabil, a fost creată în cinstea zeului egiptean cu corp de om și cap de crocodil pe care egiptenii îl numeau Sobek.

2. Crocodilul de culoare viu roșcat

Foto: sciencealert.com

În anul 2008, în Africa Centrală s-a descoperit o specie unică de crocodil. Crocodilii pitici găsiți în peșterile întunecate ale Republicii Gaboneze, se hrănesc cu greieri și lilieci. În plus, aceștia au pielea de culoare roșcată. În urma unor testări, s-a descoperit că ADN-ul lor nu este asemănător cu ADN-ul oricărui alt crocodil. Cel mai interesant este că toți acești crocodili erau la o etapă nouă de evoluție ca specie, iar cercetătorii erau capabili să urmărească fiecare etapă. Ritmul în care mutația evolua era foarte neobișnuit, însă cel mai probabil acest fapt se datorează habitatului întunecat și izolat al acestor crocodili.

În același timp, culoarea roșiatică a crocodililor a fost afectată de excrementele  liliecilor. Acestea aruncă în apă guano, care la rândul său eliberează o cantitate mare de uree, un produs chimic care schimbă pilea crocodililor. Acest fapt explică și de ce crocodilii devin de culoare roșcată mai aprinsă pe măsură ce se maturizează. Cât de straniu nu ar suna, doar crocodilii tineri ies dincolo de peșteră pentru a se reproduce. Pentru a depune ouă, aceștia au nevoie de vegetație putredă, care nu poate fi găsită în peșteră. Nimeni nu cunoaște dacă crocodilii maturi mai continuă să se reproducă, iar dacă aceștia totuși o fac cel mai probabil folosesc o metodă de incubare necunoscută.

1. Sângele crocodililor suprimă virusul HIV

Foto: sciencetimes.com

Potrivit opiniei cercetătorilor, sângele crocodililor poate fi cheia pentru vindecarea virusului HIV și rezistenței la antibiotice. În anul 2019, în timpul unei cercetări oamenii de știință au descoperit ceva interesant. Luptându-se, crocodilii își lasă răni foarte serioase, însă în ciuda faptului că aceștia viețuiesc în ape infectate cu bacterii, ei supraviețuiesc. Fiind interesați de această super-rezistență la bacterii, oamenii de știință au colectat probe de sânge de la crocodili și au creat două seruri. Sera creată dintr-un amestec de sânge de om și crocodil a fost expusă la 23 de tipuri de infecții și a reușit să ucidă opt infecții.

În același timp, sera din sânge de crocodil a ucis toate bacteriile, inclusiv stafilococul auriu meticilino-rezistent. De asemenea, sera a redus semnificativ virusul HIV din sângele uman. Când celulele umane erau infectate cu HIV, sângele reptilei suprima infecția. Această descoperire poate ajuta la identificare modului în care virusul HIV manipulează sistemul imunitar al organismului uman și modul în care acesta poate fi învins.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.