TOP-25: Curiozități despre ochi și structura lor complexă

0
2566

Probabil niciodată nu va-ți dat seama cât de dificilă este structura ochiului. Extrem de dificilă! Pare a fi un mic miracol tehnic, deși pare atât de simplu, nu? Cât de dificil construită poate fi această bilă mică? Probabil ar trebui să meditați asupra acestei întrebări.

O mare parte din informația despre lumea înconjurătoare pe care omul o primește este percepută datorită ochilor. Aceste două bile sunt responsabile pentru procesarea și transmiterea unei cantități imense de informație spre creier.  Iată de ce în acest articol am decis să vă vorbim câteva lucruri interesante despre ochi.

În primul rând, ați știut că morcovul de fapt nu îmbunătățite vederea? În orice caz, nu contribuie mai mult decât celelalte legume. Legenda că morcovul îmbunătățește vederea a fost extinsă de britanici în timpul celui de-al doilea Război Mondial pentru ca nemții să nu afle că piloții Marii Britanii folosesc radarul pentru a respinge atacurile aeriene ale Germaniei (această tehnologie trebuia să fie ținută în secret).

Pentru a ascunde avantajul tehnic, britanicii au inventat legenda precum că piloții englezi au o vedere extrem de bună din cauza că consumă foarte mult morcov. De atunci oamenii cred în această abilitate a acestei legume.

Aici 25 de curiozități despre ochi și structura lor complexă.

  1. Ochii omului pot distinge mai mult de 10 milioane de culori.

  1. Oamenii ce au ochi albaștri sunt mai rezistenți la alcool decât proprietarii altor culori.

  1. Aproape 10% din timpul în care sunt treji, îl petrecem cu ochii închiși. Cum este posibil? Clipim.

  1. Ochii struțului sunt mai mari decât creierul pe care-l are.

  1. Ochii lui Einstein sunt depozitați într-un safeu din New York.

  1. Se consideră că lemurii negri sunt unicii din primați, cu excepția omului, care pot avea ochii de culoare albastră.

  1. Albinele au 5 ochi: 2 complecși și 3 simpli. Se presupune că datorită ochilor complecși, care sunt situați în părțile laterale și sunt formați din o multitudine de celule (fațade), albina vede imaginea obiectului (deși numai sub formă de mozaic).

Cei 3 ochi simpli sunt situați pe coroană, sunt în formă de mici puncte și pot fi conectați vizual într-un triunghi. Oamenii de știință consideră că acești ochi au un rol de sprijin. Cu ajutorul lor albina percepe intensitatea luminii, înțelege când vin zorile și când amurgul.

  1. Spațiul dintre sprâncene se numește „glabela”.

  1. Ochiul calmarului gigantic poate ajunge la dimensiunea unei mingi de baschet.

  1. Delfinii dorm cu un ochi deschis.

În timpul somnului delfinii deconectează doar o singură emisferă a creierului, închizând doar un ochi. Cealaltă emisferă a creierului între timp urmărește ce se întâmplă împrejur și controlează respirația animalului.

  1. Pisicile au trei pleoape.

  1. Frica de ochi se numește „ommatofobie”. Omul care suferă de această fobie se teme să privească în ochii altor oameni, simțind o groază. Acești oameni, de obicei, își pun glugă sau poartă ochelari negri.

  1. Culoare verde a ochilor este foarte rar întâlnită. Doar 2% din oamenii care locuiesc pe pământ au o astfel de culoare.

  1. Dacă ochiul uman ar fi un aparat de fotografiat, atunci el ar avea 576 de megapixeli.

  1. Fiecare om cu ochi albaștri are un strămoș foarte îndepărtat care a locuit în apropiere de Marea Neagră cu 10 000 de ani în urmă.

  1. Pentru a trata ambliopia („ochiul leneș”), oamenii de știință folosesc Tetrisul (da-da, un joc video).

  1. Ochiul uman poate primi arsuri de la razele solare.

  1. De regulă, ochii albaștri sunt mai sensibili la lumină.

  1. Unele șopârle „scuipă” cu sânge din ochi pentru a se proteja de prădători.

Șopârla de deșert cu coarne și șopârla Phrynosoma are un mecanism de apărare neobișnuit care funcționează de fiecare dată când animalul simte un pericol. Șopârla crește presiunea din vasele sanguine din jurul ochilor până acestea eliberează un jet de sânge din colțurile ochilor. O astfel de „scuipătură” poate ajunge până la distanța de 5 metri.

Sursă: Pixabay.com
  1. Eigengrau — este culoarea pe care omul o vede când închide ochii sau când se află în întuneric. Uneori această culoare mai este numită „lumina proprie”, „culoarea creierului” sau „lumină întunecată”.
Sursă: Wikipedia.com
  1. Ochelarii de vedere nocturnă sunt verzi deoarece ochiul uman este capabil să distingă mai multe nuanțe verzi, decât oricare altele.

  1. După cum am mai spus, faptul că morcovul îmbunătățește vederea este o minciună.

În timpul celui de-al doilea Război Mondial, britanicii au răspândit această minciună pentru ca nemții să nu afle că piloții englezi folosesc radare pentru a respinge atacurile inamicului. Reprezentanții Forțelor Aeriene Regale spuneau în discursurile publice că motivul pentru care piloții lor văd atât de bine prin întuneric este morcovul pe care ei îl consumă în cantități mari. Nu a fost un motiv destul de credibil, însă majoritatea cred în această legendă până și azi.

  1. Bono (solistul trupei irlandeze U2) poartă ochelari nu pentru stil, ci pentru că are glaucom.

  1. Sprâncenele omului se reînnoiesc complet la fiecare 2 luni.

  1. Unele femei au o mutație genetică care le permit distingă milioane de nuanțe și culori (până la 100 de milioane).

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.