TOP-25: Ce se întâmplă cu organismul nostru în timp ce dormim

0
1530

Există o mulțime de motive pentru care somnul este un proces pe care oamenii îl adoră. Această parte liniștită a zilei noastre este o necesitate pentru sănătatea fizică și psihică a fiecăruia. Acest proces ne relaxează, ne restabilește energia și ne uimește cu câte un vis plin de simbolism.

De obicei, oamenii consideră că somnul este un proces destul de inactiv și odihnitor, însă după ce citiți acest articol vă veți da seama că nu este deloc așa. Veți rămâne surprinși de câte procese au loc în organism în timpul somnului. Cu toate acestea, nu ar trebui să vă îngrijorați. Toate procesele care au loc sunt absolut normale. Ele ajută organismul nostru să funcționeze în mod normal după ce se trezește.

Întrucât lipsa îndelungată a somnului afectează grav starea omului, este important de înțeles și de apreciat rolul acestuia. La urma urmei, o treime din toată viața noastră o petrecem în somn șu de aceea în articolul de astăzi am decis să vă vorbim despre ce anume se întâmplă cu corpul nostru în timp ce dormim. Probabil asta ar fi și o metodă bună de a înțelege mai bine cum funcționează un organism.

De la bruxism și lunatism, până la sindromul capului care explodează și apnee – aici 25 de lucruri interesante despre ce se întâmplă cu organismul nostru în timp ce dormim.

  1. Temperatura corpului scade

Deoarece majoritatea mușchilor sunt inactivi în timpul somnului, organismul arde mai puține calorii decât în timpul stării de veghe, de aceea temperatura corpului scade. Oamenii de știință au aflat că cea mai mică temperatură a corpului omul o are în jurul orei 02:30.

  1. Ochii se mișcă

Deși cu pleoapele închise, dar ochii omului în timpul somnului se mișcă. Mișcările lor diferă în funcție de stadiile somnului. Dintâi ei se rostogolesc foarte ușor, iar când omul trece în faza de somn mai adâncă, ei încep să se miște mai rapid. Însă, despre toate cele întâmplate omul, de regulă, nu-și amintește.

  1. Corpul tresare convulsiv

Tresăriturile spontane sunt de obicei asociate cu primele stadii ale somnului. De regulă, ele sunt inofensive, însă în unele cazuri pot fi într-atât de puternice, încât să trezească omul din somn.

  1. Mușchii sunt paralizați

Există o cauza care explică perfect necesitatea paralizării mușchilor în somn. Dacă ei ar fi activi, atunci omul ar putea să activeze în timpul somnului și acest fapt cu siguranță ar fi destul de periculos.

  1. Pielea se regenerează

Stratul superior al pielii este format din celule moarte care se înlătură în timpul zilei. În timpul somnului, viteza metabolismului pielii crește și multe dintre celulele organismului se produc mai rapid iar defalcarea proteinelor este mai lentă. Din cauza că proteinele sunt necesare pentru creșterea celulelor și regenerarea pielii deteriorate de factorii precum razele ultraviolete, somnul profund într-adevăr poate fi numit un „somn de frumusețe”.

  1. Creierul uită toată informația inutilă

„În timpul zilei primim foarte multă informație și cea mai mare parte din această informație nu este necesară.  Din fericire, ea se uită” spune specialistul în somn Christopher Colwell de la Colegiul de Medicină UCLA (UCLA School of Medicine). Dacă o persoană a memorat tot ce s-a întâmplat pe parcursul zilei, creierul, pentru a nu se polua cu informație inutilă, va sorta cele memorate în timpul somnului.

  1. Gâtul se îngustează

Spre deosebire de ceilalți mușchi, mușchii gâtului nu sunt paralizați în timpul somnului, deoarece ei sunt necesari pentru a respira. Cu toate acestea, ei devin un pic mai relaxați și, prin urmare, gâtul se îngustează. Este foarte posibil ca acest proces să fie motivul pentru care unii oameni sforăie.

  1. Organismul produce hormoni

În timpul fazei de somn lent, organismul uman produce hormoni care stimulează creșterea, reproducerea și regenerarea celulelor. Somnul, chiar dacă este diurn, influențează eliberarea prolactinei, un regulator important al sistemului imunitar.

  1. Sistemul imunitar este foarte activ

S-a dovedit că lipsa somnului influențează sistemul imunitar. Una dintre cercetări a arătat că organismul uman care a fost vaccinat cu un produs anti gripă, însă nu a primit o doză de somn în noaptea următoare, nu a fost capabil să producă anticorpii necesari pentru lupta împotriva gripei. De aceea, de îndată ce omul simte primele semne de infecție, ar trebui să meargă să doarmă pentru atâta timp de cât are nevoie sistemul imunitar pentru a învinge boala.

  1. Omul pierde din greutate

În timpul somnului omul pierde lichide, transpirând și expirând aer umed. Acest fapt se întâmplă în timpul întregii zile, însă hrana pe care o consumăm și apa pe care o bem exclude pierderea din greutate. De aceea, un somn bun este una dintre necesitățile unei diete de succes.

  1. Gura devine uscată

Din cauza că saliva este în mare parte necesară pentru procesul de nutriție, iar în somn omul nu mănâncă, fluxul salivar noaptea este redus. Prin urmare, omul poate să simtă uscăciune în gură și sete când se trezește dimineața.

  1. Omul își poate zdrobi dinții

Se estimează că aproximativ 5% din oameni suferă de o stare foarte ciudată, cunoscută sub denumirea de bruxism. Această activitate parafuncțională se manifestă prin scârțâirea excesivă a dinților în timpul somnului, care prin urmare poate provoca deteriorarea lor. Oamenii de știință nu sunt siguri de ce această stare este provocată, însă se consideră că aceasta ar putea fi una dintre metodele de relaxare.

  1. Corpul devine mai lung

 

S-a constatat că oamenii sunt cu câțiva centimetri mai înalți dimineața, decât seara. În timpul somnului într-o poziție orizontală, coloana vertebrală se întinde, deoarece greutatea corpului nu o apasă.

  1. Tensiunea arterială scade

În timpul somnului omul experimentează ceea ce se numește „scufundarea nocturnă” a tensiunii arteriale.

  1. Omul poate să meargă în vis

Din punct de vedere științific, fenomenele ca parasomnia, somnambulismul etc. din timpul somnului includ în sine comportamente, emoții, sentimente și vise care, de obicei, apar în timpul tranziției dintre anumite faze ale somnului. Parasomnia în mare parte este inofensivă, însă au existat cazuri când oamenii au primit traume în timpul lunatismului.

  1. Omul se poate excita sexual

Atât bărbații cât și femeile se pot excita sexual în timpul somnului. Din cauza că creierul este mai activ în somn, el are nevoie de mai mult oxigen. Prin urmare, fluxul de sânge din organism crește, provocând tulburarea organelor genitale.

  1. Vedem visuri

Scopul viselor nu este înțeles până la urmă, însă s-a aflat că un om vede de la 3 până la 5 vise pe noapte. De obicei, visele le vedem în primele faze ale somnului, când creierul nostru este puțin mai activ. Cu toate acestea, majoritatea viselor le uităm imediat.

  1. Creierul ia decizii

Un studiu recent a arătat că creierul poate procesa informații și se poate pregăti de activități în timpul somnului, luând inconștient niște decizii efective. De fapt, creierul nostru este capabil să facă și niște concluzii și descoperiri foarte importante în timp ce doarme.

  1. La naiba această flatulență

Probabil nu veți fi fericiți să aflați că în perioada de somn, mușchii sfincterului anal un pic se relaxează, eliberând gazele acumulate în intestin. Vestea bună e că în timpul somnului omul nu prea simte mirosurile, de aceea acest fenomen adesea rămâne neobservat.

  1. Corpul se curăță complet de toxine

Curățarea de toxine permite corpului și organismului nostru să se regenereze. La oamenii care dorm mai rău filtrația nu este chiar efectivă, de aceea specialiștii consideră că acesta este motivul pentru care oamenii care sunt lipsiți de somn devin un pic mai nebuni.

  1. Ne trezim fără ca să ne dăm seama

Cercetările științifice au arătat că oamenii se trezesc de foarte multe ori în somn – știm că sună straniu, însă este adevărat. Aceste treziri sunt într-atât de scurte, încât nu le ținem minte. De obicei, ele au loc în timpul tranziției dintre fazele somnului.

  1. În timpul somnului, respirația se poate opri

Milioane de oameni din întreaga lume suferă de tulburarea cunoscută sub numele de apnee. Tulburarea se caracterizează prin pauzele din timpul respirației și cazurilor de respirație superficială în timpul somnului. Fiecare pauză poate dura de la câteva secunde până la câteva minute.

  1. Omul poate să audă explozii

Sindromul capului care explodează este un fenomen rar și inofensiv, în timpul căruia omul aude zgomote imaginare foarte puternice cum ar fi explozia unei bombe, pocnetul pe care-l produce pușca etc. sau are o senzație asemănătoare cu cea din timpul exploziei când adoarme sau se trezește. Este un fenomen care nu provoacă durere, însă este înfiorător pentru cei care suferă de acest sindrom.

  1. Omul poate vorbi în somn

Vorba în vis este o parasomnie care se referă la vorba cu voce tare din timpul somnului. Acest fenomen poate fi destul de zgomotos, de la murmur până la țipete și sunete neclare, și se poate întâmpla de mai multe ori pe noapte.

  1. Durerea devine mai slabă

Când corpul se relaxează complet până la starea de paralizare, nervii nu pot primi impulsurile durerii și nu pot transmite informația către creier. Acest fapt, de asemenea, explică motivul pentru care nu auzim, nu vedem și nu simțim mirosuri în timpul somnului.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.