Mările și oceanele sunt pline de anomalii bizare care pur și simplu nu pot fi explicate. Există și un motiv. Nu doar oceanele încă rămân neexplorate, dar și multe lacuri și alte corpuri de apă. De la sunete ciudate care se aud de pe fundul oceanului, până la creaturi misterioase care încă trezesc întrebări în mințile oamenilor de știință. Lumea subacvatică este tainică și bizară! Deci, pregătiți-vă pentru niște curiozități tulburătoare – aici 25 de anomalii bizare din adâncurile oceanelor care încă nu pot fi explicate de oamenii de știință.
- Patru submarine dispărute în anul 1968
În anul 1986 într-un mod misterios au dispărut patru submarine ce aparțineau diferitor țări. Este vorba despre Scorpion al SUA, Dakar al Israelului, Minerve a Franței și K-129 a Uniunii Sovietice. Motivele dispariției încă sunt înconjurate de mister, deși există teorii precum că acestea au fost atacate de URSS sau au întâlnit defecte de proiectare.
- Rechinul canibal din Australia
Oamenii de știință australieni au raportat o anomalie stranie care s-a întâmplat cu un rechin alb numerotat de 2,5 metri. Un jeton cu denumirea „Alpha-rechin” a ajuns la mal cu patru luni mai târziu după ce rechinul a fost numerotat. Datele sugerează că o creatură necunoscută a devorat rechinul. Oamenii de știință presupun că este vorba despre un rechin alb-canibal, însă ei nu sunt complet siguri.
- Sycamore Knoll
Această anomalie a primit denumirea Sycamore Knoll și a fost descoperită cu ajutorul aplicației Google Earth. Anomalia se află la 600 metri sub nivelul apei și arată ca o structură grecească formată din câțiva stâlpi. În timp ce ufologii au considerat descoperirea un adevărat potir sfânt, geologii consideră că această anomalie este ceva mai deosebit. Coordonatele fenomenului sunt: 34° 1’23.31″N 118° 59’45.64″V.
- Atlantida japoneză
În Japonia, când scafandrii căutau rechini-ciocani, din întâmplare s-a descoperit alt ceva – un monument vechi cu o lățime de 150 metri și o înălțime de 30 metri. Din acel moment au început disputele. Unii consideră că structura a apărut într-un mod natural, pe când alții consideră că aceasta a fost făcută de om. Cei ce spun că structura este făcut de om spun că aceasta poate avea mai mult de 9 000 de ani și a ajuns sub apă în urma unui cutremur.
- Lacul Baikal
Situat în nordul Siberiei, în Rusia, acest lac este unul dintre cele mai vechi lacuri din lume și se crede că are aproximativ 25 de milioane de ani. Lacul este înconjurat de o mulțime de mistere, printre care se numără creatura pe care localnicii au numit-o Lusud-Khan, adică „Proprietarul dragonului de apă”. Exploratorii chinezi timpurii și chiar pescuitorii din prezent spun că au văzut în lac această creatură. În plus, pe o bucată de piatră ce datează din secolele III-IX î.Hr. este ilustrată o creatură necunoscută.
- Fenomenul „Marea de lapte”
Timp de mai mulți ani marinarii au menționat de un fenomen numit „Marea de lapte”, descriind apa ca fiind palidă, de un alb al laptelui care se întinde până la orizont. Până în anul 1995 când S. S. Lima a fotografiat acest fenomen, oamenii de știință considerau că spusele marinarilor sunt niște fantezii. Deși savanții au aflat că fenomenul este cauzat de o acumulare de bacterii luminiscente, ei nu pot înțelege care este motivul că aceste bacterii se adună.
- Sunetul neidentificat
Oamenii de știință au descoperit pentru prima dată acest sunet în anul 1991, și acesta nu era emis de balene. Sunetul a tulburat mințile savanților timp de zeci de ani. Ei l-au descoperit la ambele capete ale Pacificului. Deși oamenii de știință presupun că acesta poate fi sunetul emis de apa oceanică care intră în contact cu lava vulcanică, ei nu sunt siguri în acest fapt.
- Oceanul X
Descoperit de cercetătorul suedez Peter Lindberg și echipa sa, Oceanul X este o anomalie a Mării Baltice care reprezintă o structură ce reamintește un vulture și poate avea până la 140 000 de ani. Ea pare a fi făcută din metal și se presupune că este locul unde a naufragiat o navă a extratereștrilor.
- Legendarul oraș pierdut Heraklion
Pe malurile Alexandriei oamenii de știință au descoperit un oraș antic dispărut numit Heraklion. Au fost găsite câteva ruine și artefacte, inclusiv monede de aur și Templul Zeului Amun-Gereb. Istoria orașului nu este clară și nimeni nu știe cum acesta a ajuns sub apă.
- Movila din Marea Galiei
La aproximativ 9 metri sub apele Mării Galiei există o structură rotundă și tainică, originea căreia oamenii de știință nu o pot explica. Ea este formată din roci bazaltice și are forma unui con. Unii consideră că în vremurile antice nivelul apei putea fi mai mic și conul putea fi un monument important.
- Lacul Vostok
Existența acestui lac, care a fost îngropat la o adâncime de 4.000 de metri sub gheața Antarcticii, a fost confirmată în anul 1993 datorită radarului prin satelit. Din cauza că lacul a fost izolat o perioadă lungă de timp, oamenii de știință presupun că aici ar putea exista forme de viață preistorice, fosile sau alte obiecte preistorice. Există opinii că în acest lac pot exista pești, însă nimeni nu este sigur.
- Construcția din lacul Macdonald, Ontario
La aproximativ 12 metri sub apele lacului Macdonald din Ontario, Canada, deasupra unor pietre de dimensiunea unei mingi de baseball există un bolovan gigantic. Cel mai mare bolovan are greutatea de aproximativ 453 de kilograme. Inițial geologii considerau că structura este naturală, însă după niște cercetări s-a aflat că, cel mai probabil, aceasta a fost făcută de mâna omului. Cine a făcut-o și pentru ce rămâne a fi mister.
- Orașul cubanez subacvatic
Pe malurile Cubei în apele Cabo de San Antonio oamenii de știință au descoperit niște formațiuni neobișnuite de blocuri netede, crestături și forme geometrice. Structura se află sub apă la o adâncime de aproximativ 750 de metri. Oamenii de știință spun că aceste formațiuni sunt greu de explicat din punct de vedere geologic.
- Stonehenge în lacul Michigan
În anul 2007 profesorul de arheologie subacvatică de la Northwestern Michigan University College a descoperit o formațiune de piatră stranie în apele lacului Michigan. O mare parte a fundului lacului este absolut goală, cu excepția acestor pietre, aranjate într-o ordine aproape perfectă. După ce una dintre pietre a fost scoasă, oamenii de știință au ajuns la concluzia că pe aceasta a fost sculptată o petroglifă de un mastodont.
- Fluieratul
În anul 1997 oamenii de știință a Administrației Națională Oceanică și Atmosferică au auzit un sunet care reamintește un fluierat de frecvență joasă. Locul și sursa acestuia sunt necunoscute.
- Drumul din Bimini
Pe coasta Bimini din arhipelagul Bahamas se află o structură din piatră care arată ca un drum. Oamenii de știință au vizitat acest loc și l-au studiat. În timp ce unii spun că „drumul” s-a format într-un mod natural, alții nu sunt convinși. Mulți consideră că această construcție poate fi o parte dintr-un oraș pierdut sau chiar o parte din Atlantida.
- Descoperirea din Golful Khambhat
În anul 2002 nu departe de țărmurile Indiei au fost descoperite niște rămășițe, care după spusele arheologilor, ar putea face parte dintr-o civilizație dispărută, vârsta căreia este de mai mult de 9 000 de ani. Dacă este așa, atunci rămășițele sunt cu 5 000 de ani mai vechi decât toate obiectele descoperite vreo dată, fapt care poate rescrie complet istoria.
- Locomotivele pierdute
În anul 1985, când căpitanul Paul Hepler pe nava sa Venture III a scanat fundul oceanului din New Jersey, el a descoperit niște obiecte necunoscute. Se pare că este vorba despre unul dintre cele mai vechi trenuri din istoria americană. Despre originea lui și cum a ajuns acesta sub apă se cunoaște foarte puține.
- Insula Wilkes Island
Utilizând aplicația Google Earth, cercetătorii au descoperit ceva ce pare a fi o scară imensă pe insula antarctică Wilkes. Din momentul descoperirii au apărut o mulțime de speculații vizavi de originea acestui obiect și însemnătatea lui. Cele mai credibile teorii presupun că acesta este un crater rămas după ce un meteorit a lovit pământul. Există și opinii care sugerează că aceasta este o bază veche nazistă sau o stație a extratereștrilor.
- Anomalia circulatorie
În largul coastelor Floridei, Carolinei de Nord și Belize, cu ajutorul aplicației Google Earth, cercetătorii au descoperit niște obiecte în formă de cercuri. Unii presupun că acestea pot fi niște structuri de piatră foarte vechi, similare cu cele care au fost găsite în Arabia Saudită. Dacă este așa, atunci structurile subacvatice vor fi mai bine păstrate decât cele de pe sol.
- Sunetul „Julia”
Înregistrat în anul 1999, sunetul sub numele „Julia” s-a auzit timp de 15 secunde. Acesta a fost prins de gama hidrofonică a Pacificului Ecuatorial (Equatorial Pacific Ocean hydrophone array), iar unii presupun că a fost cauzat de un aisberg ce se despica.
- Sunetul „Slow Down”
Înregistrat la 19 mai a anului 1997, acest sunet a durat circa 7 minute, până când frecvența acestuia a scăzut. Unii presupun că acesta a fost emis de un calmar, pe când alții cred că cauza a fost un aisberg. Sunetul a fost auzit de câteva ori.
- Sfere violete
Cercetătorii de la Ocean Exploration Trust au descoperit niște sfere violete foarte stranii pe fundul Oceanului Pacific, nu departe de California. În timp ce oamenii de știință glumeau că este vorba despre ouăle unor păianjeni sau despre caracatițe mici, cercetările au arătat că acestea pot fi niște velutinide – o specie de melci.
- Insula dispărută Bermeja
De-a lungul a sute de ani Bermeia putea fi găsită cu ușurință în Golful Mexic, nu departe de peninsula Yucatan. Însă acum în acel loc poate fi găsită doar apă. Se presupune că peninsula a dispărut, însă nu se știe unde. Când agenții mexicani au cercetat locația peninsulei, ei nu au găsit nici o dovadă că aceasta în genere a existat vreo dată, fapt care pune la îndoială vechile cărți care spun despre existența ei. Există o mulțime de teorii vizavi de locația actuală a peninsulei, inclusiv opinia că aceasta a fost ascunsă de CIA, sau nu a existat niciodată.
- Balenele care cântă în frecvențe joase
Balenele albastre de regulă cântă pentru a-și ademeni partenerul și în ultimii 40 de ani au fost înregistrate mai mult de 7 populații diferite ale balenelor albastre, ce cântă în frecvențe mai joase decât înainte. Oamenii de știință nu înțeleg de ce acest fenomen are loc. Unii presupun că acest lucru se datorează densității balenelor și concurenței dintre ele.