Vă plac insectele? Cel mai probabil nu. Însă există și oameni care consideră insectele niște creaturi demne de a fi iubite, și acest lucru poate fi înțeles.
Există o mulțime de insecte mai puțin atrăgătoare, inclusiv paraziții, gândacii, țânțarii, termitele care mai degrabă înspăimântă, decât bucură. Și toate acestea, apropo, sunt enumerate în articolul Topul celor mai iritante insecte cunoscute omului.
Din fericirea, nu toate speciile de insecte sunt iritante și neplăcute după aspectul fizic. Printre milioanele de insecte există o mulțime de creaturi frumoase, interesante și chiar drăgălașe.
De la niște greieri, molii și fluturi multicolori până la călugărițe orhidee și fluturi tropicali Troides aeacus – aici topul celor mai frumoase insecte de pe Terra.
- Molia Sunset (Chrysiridia rhipheus)
Fiind endemică insulei Madagascar, Molia Chrysiridia rhipheus este un fluture de zi uriaș, faimos datorită culorilor sale impresionante. Fiind foarte populară printre colecționari, ea este considerată una dintre cele mai atractive și uimitoare insecte de pe planetă.
- Taeniopoda eques
Taeniopoda eques este o lăcustă americană de dimensiuni mari, care populează regiunile sud-vestice ale Statelor Unite și teritoriul nordic al Mexicului. Această specie este unică datorită faptului că își folosește culoarea neagră pentru termoreglare. Culoarea aprinsă reamintește prădătorilor despre toxicitatea insectei.
- Libelula Pachydiplax longipennis
Este răspândită în mare parte pe teritoriul SUA și al Canadei. Libelula Pachydiplax longipennis este o insectă multicoloră din familia dragonfly. Aceste creaturi atrăgătoare locuiesc în lacuri și mlaștini și, de fapt, sunt niște prădători feroce, care se hrănesc cu alte insecte zburătoare.
- Călugărița florală indiană (Creobroter pictipennis)
Creobroter pictipennis este o specie din călugărițele asiatice. Masculii maturi ajung până la 38 de milimetri, pe când femelele sunt un pic mai mari. Această specie de călugărițe este cea mai acceptabilă pentru a fi ținută ca animal de companie.
- Fluturele lui Ulise (Papilio ulysses)
Papilio ulysses este o specie de fluturi mari de o culoare formidabilă, aripile cărora au mărimea de 105 milimetri. Fiind numită în cinstea eroului Odiseu (lat. Ulise), acest fluture este răspândit în Australia, unde a devenit un simbol al turismului.
- Fluturele Greta Oto
Fluturele Greta Oto locuiește în special în America Centrală și cea de Sud. Această frumusețe de insectă este cunoscută datorită aripilor transparente, anvergura aripilor cărora poate atinge 61 milimetri. Țesutul dintre venele de pe aripi ale fluturelui sunt transparente din cauza solzilor incolori, care la fluturii obișnuiți sunt colorați.
- Fluturele coadă de porumbel (Macroglossum stellatarum)
Cunoscut datorită culorilor sale remarcabile, fluturele coadă de porumbel sau molia colibri este un fluture din familia Sphingidae, care seamănă care reamintește o adevărată pasăre colibri. Proboscida acestei specii chiar imită ciocul unei păsări. Fluturele coadă de porumbel este răspândit de-a lungul teritoriului nordic al Lumii Vechi, de la Portugalia până la Japonia, însă locuiește doar în zonele climatice calde.
- Omida fluturelui monarh (Danaus plexippus)
Fluturele monarh este unul dintre cele mai cunoscute și frumoase specii de fluturi din lume, însă acesta este încă mai frumos în primele faze evolutive. Omida viu colorată trece prin cinci etape de creștere, și după fiecare dintre ele năpârlește.
- Coleopterul Buprestidae (Chrysochroa fulgidissima)
Cunoscut în japoneză ca „tamamushi”, ceea ce înseamnă „insecta cu aripi curcubeu”, Coleopterul Buprestidae este un gândac mare și multicolor, endemic Japoniei. Acesta locuiește pe teritoriul Japoniei, Taiwanului, Vietnamului și Chinei și poate fi găsit în păduri în perioada de vară. Fiind adulți, coleopterele buprestidae pot avea până la 30-41 milimetri în lungime.
Însă, dacă credeți că acesta este cel mai frumos gândac, așteptați să vedeți numărul 12!
- Fluture de mătase (Bombyx mori)
Fluturele de mătase este un fluture domestic din familia Bombycidae. Omizile de această specie joacă un rol economic important în producția de mătase. Reproducerea viermilor de mătase depinde de om deja de câteva mii de ani.
- Cetoniinae
Cetoniinae face parte din familia Scarabaeidae, niște gândaci care polenizează florile, colectând nectar și alimentându-se cu el. Există aproximativ 4 000 de specii de gândaci, mulți dintre care nu sunt descriși nici până în prezent. Insecta Cetoniinae ilustrată în imagine este originară din Australia.
- Fluturele Papilio chikae
Endemic insulelor Filipine, fluturele Papilio Chikae este un fluture mare și viu colorat, care a fost descoperit în anul 1965. Din nefericire, din cauza frumuseții rare care a trezit un mare interes printre colecționari, această specie este pe cale de dispariție.
- Gândacul Picasso (Sphaerocoris annulus)
Un gândac Picasso adult poate avea în lungime 8 milimetri. Această insectă este în mare parte de culoare verde, deși pe aripi pot fi observate și 11 pete inelare. Culoarea și desenul gândacului Picasso este o amenințare pentru prădători: dacă insecta este deranjată, ea elimină un miros otrăvitor.
- Gândacul țestoasă aurie (Charidotella sexpunctata)
Această insectă poate fi găsită în America de Nord și de Sud și face parte din speciile familiei Crisomelide. Gândacul țestoasă aurie se hrănește cu volbură și frunze de cartofi dulci. Acești gândaci sunt de culoare neagră cu dungi și cercuri aurii, adesea metalice.
- Omida fluturelui Carthaea saturnioides
Numită și Molia de Dryandra, această insectă populează teritoriile Australiei de vest, și este o specie de molie care este considerată unică din familia Carthaeidae. Omida acestui fluture este de culoare galbenă pe abdomen și surie-albastră pe spate, având și niște desene care reamintesc niște ochi.
- Molia Luna (Actias luna)
Unul dintre cei mai mari fluturi din SUA este molia Luna, anvergura aripilor căreia este de 114 milimetri. Această molie verzuie poate fi găsite pe teritoriile nordice și estice ale Statelor Unite, precum și în Mexic, Guatemala și Nova Scoția.
- Călugărița de orhidee (Hymenopus coronatus)
Călugărița orhidee locuiește în pădurile tropicale ale Asiei de sud-est și îi este caracteristică o culoare strălucitoare și o structură ideală pentru a se masca, imitând florile de orhidee. Călugărița, de asemenea, își poate schimba culoarea între nuanțele de roz și maro, în funcție de ce o înconjoară.
- Cosași ai frunzelor (Cicadellidae)
Cosașii frunzelor se hrănesc cu plante, absorbind sucul din ierburi, tufișuri și copaci. Cosașii pot fi găsiți aproape pe toate continentele și fac parte din a doua după număr familie de hemiptere, numărând cel puțin 20 000 de specii descrise. Insecta multicoloră din imagine face parte din specia Eupteryx Aurata.
- Fluturele Parthenos sylvia
Parthenos sylvia este o specie de fluture care populează zonele sud-estice ale Asiei. Cunoscuți datorită culorilor sale incredibile, acești fluturi pot fi observați în țările precum Birmania, Sri Lanka, Filipine, Noua Guinee, Malaiezia și pe Insulele Solomon.
- Albina Euglossini
Albinele Euglossini sunt singurele albine cu un coș pe piciorul din spate în care ele colectează și stochează diverși compuși volatili (de regulă esteri). Acestea pot fi găsite doar pe teritoriul Americii de Nord și de Sud și au o culoare caracteristică verzuie metalică cu mici stropi de albastru.
- Buburuza (Coccinellidae)
Buburuzele sunt răspândite aproape în toată lumea. Această insectă poate fi ușor recunoscută după micile pete negre de pe aripi. Majoritatea buburuzelor sunt de culoare roșie, deși pot avea și o culoare galbenă sau oranj. Oamenii de știință au descoperit și au descris mai mult de 6 000 de tipuri de buburuze.
- Fluturele Troides aeacus
Acest fluture mare și multicolor aparține familiei Papilionidae. Fluturele Troides aeacus populează majoritatea țărilor din Asia de sud-est și este unul dintre cei mai mari fluturi din lume, având o anvergură a aripilor de 16 centimetri.
- Planthopper
Aceste insecte sunt cunoscute datorită asemănării nemaipomenite cu frunzele, crenguțele și alte obiecte caracteristice habitatului lor. În lume există aproximativ 12 500 de insecte planthopper, începând cu cele mai obișnuite și finisând cu cele mai colorate. În imagine vedeți o insectă planthopper din specia Laternaria candelaria.
- Molia Brahmaea Hearseyi
Aceste molii fac parte din familia Brahmaeidae și populează unele regiuni din Myanmar, China și Filipine. Având o anvergură a aripilor de 200 milimetri, aceste insecte se numără printre cele mai mari specii de molii din lume.
- Molia Hyalophora cecropia
Molia Hyalophora cecropia este cea mai mare molie din America de Nord. Aripile femelelor au o anvergură de 160 milimetri, deși au fost înregistrate lungimi și mai mari. Omizile acestor molii adesea sunt observate pe arbori de arțar, deși se pot alimenta și cu frunze de cireș și mesteacăn. Aceste insecte se deosebesc prin mici tuberculi cu perișori care le acoperă tot corpul.