Blestemul de a avea o superputere! Aici 10 oameni cu capacități neobișnuite care s-au dovedit a fi nefericiți

0
1538
Foto: Olga

Mutanți cu supraputeri pot fi găsiți nu doar în benzi desenate, dar și în viața de zi cu zi. În lume există oameni adevărați care sunt născuți cu niște talente ce sunt într-atât de neobișnuite, încât pot fi foarte ușor numite superputeri. Diferența este doar în faptul că oamenii adevărați cu puteri supranaturale nu salvează lumea și nu luptă cu criminalitatea precum o fac eroii filmelor de acțiune. Adesea acești oameni visează la o viață normală și acest fapt poate fi înțeles.

Supraputerile pe care copiii atât de mult și le doresc, de fapt nu mereu schimbă viața omului spre bine, iar uneori nici măcar nu aduc un beneficiu proprietarilor. Oamenii din această listă au avut de suferit mult și cine dacă nu ei ar putea ști cu adevărat ce înseamnă a avea o supraputere.

  1. Fetița care nu simte durere
Foto: Ross Parry Agency

Olivia Farnsworth nu știe ce înseamnă durerea. Încă de la naștere fetița suferă de o tulburare a cromozomilor și din această cauză ea nu simte nici măcar frică. Pe de-o parte, pare a fi o supraputere foarte atrăgătoare. Spre exemplu, odată datorită acestei mutații Farnsworth a supraviețuit un accident. Un automobil a lovit-o și a târât-o câțiva metri până a reușit să oprească. În timp ce părinții ei au panicat și au fost loviți de isterie, alergând îngroziți spre ea, fetița s-a sculat de parcă nu s-ar fi întâmplat nimic și și-a întrebat mama ce s-a întâmplat. Fetița a supraviețuit doar datorită faptului că nu a simțit nici frica și nici durerea care pentru majoritatea oamenilor ar fi aproape mortală.

Cu toate acestea, această superputere are și dezavantaje. Faptul că Olivia este deosebită de ceilalți copii îi creează o mulțime de inconveniențe. Fata nu simte niciodată foamea și oboseala, de aceea mama ei trebuie să aibă o mare grijă, de fiecare dată hrănind-o aproape forțat și dându-i pastile somnifere. De altfel Olivia va muri din cauza epuizării… Odată fetița și-a mușcat buzele și nici măcar nu a observat. De fapt durerea este un element important al vieții, deoarece acest simț ne anunță că ne-am rănit și este într-o strânsă legătură cu instinctul de autoconservare. Probabil nu este chiar atât de rău să simți frică și durere, căci aceste două elemente ale vieții noastre adesea ne salvează de pericole.

  1. Femeia cu o memorie perfectă
Foto: Bryce Duffy

Jill Price niciodată nu uită nimic. Într-un interviu femeia a fost întrebată despre cele mai diverse evenimente din viața ei și s-a aflat că Jill ține minte foarte bine toate datele, ora și cele mai mici detalii din tot ce a experimentat în trecut. Femeia este ca o cameră video cu memorie infinită care poate reda orice eveniment capturat în trecut.

Probabil sună grozav atâta timp cât nu trăiești această senzație de sine stătător. Însăși Price spune că această capacitate este istovitoare, necontrolabilă și infinită. Memoria acestei femei este atât de activă și vie, încât adesea ea nu mai este în stare să se concentreze pe ceea ce se întâmplă aici și acum. Jill mereu este distrasă de amintiri și din această cauză îi este foarte greu să perceapă o nouă informație. În plus, memoria ei stochează prea multă informație inutilă. Cel mai bine Price își ține minte propriile experiențe, iar când încearcă să-și reamintească ceva ce a învățat în școală îi este la fel de dificil precum unui simplu om.

  1. O familie cu oase ce nu pot fi fracturate

În anul 1944 un bărbat a suferit un accident grav. Teoretic după o asemenea ciocnire un om nu ar putea să supraviețuiască. Însă, ca printr-un miracol, John s-a dovedit a fi absolut nevătămat. Medicii nu au descoperit nici o fractură în coloana vertebrală și nici măcar un os rupt. Mai târziu ei au aflat că nimeni din rudele acestui om pe parcursul întregii vieți nu și-a fracturat nimic.

Această istorie, cel mai probabil, v-a reamintit de scenariul filmului Unbreakable, 2000. John este un exemplu viu al eroului din acest film, căci el la fel s-a născut cu niște oase care aproape că nu pot fi fracturate, deoarece acestea sunt de 8 ori mai dense decât oasele unui om normal. La fel ca în film, principala slăbiciune a lui John este apa. El este pur și simplu prea greu pentru a înota și nici măcar nu este ținut de apă.

Acest caz nu este unicul. Oamenii cu un asemenea dar mărturisesc că adesea simt disconfort. Din cauza oaselor prea dense, aceștia în mod constant suferă de dureri de cap și de picioare. Se pare că a fi invulnerabil nu este chiar atât de practic.

  1. Femeia care distinge 100 milioane de nuanțe

Majoritatea oamenilor au trei tipuri de celule cu conuri în ochi, fapt care le permite să deosebească 7 milioane de nuanțe ale culorilor. Celelalte culori care pot fi întâlnite în Univers pot fi văzute doar de câteva specii de animale și, probabil, de o singură femeie din lume, care este codificată sub numele cDa29.

cDa29 are 4 celule cu conuri  în ochi și datorită acestui fapt ea poate distinge circa 100 milioane de nuanțe ale culorilor. Este uimitor faptul că ea este unica femeie din lume care poate admira curcubeul în toată frumusețea lui, cu toate culorile care nu pot fi observate de un om obișnuit.

Pare a fi o poveste dacă să nu ne gândim la problemele de zi cu zi asociate cu acest dar deosebit. cDa29 distinge un număr imens de culori, însă nu își poate împărtăși cu nimeni impresiile, deoarece nimeni niciodată nu o va înțeleg. Toate aceste nuanțe îi fac viața mai dificilă, deoarece la rândul său femeia nu este capabilă să înțeleagă cum văd lumea oamenii ce o înconjoară. Înainte ca specialiștii să afle că cDa29 este tetracromatică, femeia era considerată o simplă daltonistă.

Există o teorie potrivit căreia doar 2-3% din femei pot distinge 100 milioane de nuanțe, însă adesea nici măcar nu-și dau seama. La fel ca și în cazul subiectului cDa29, asemenea femei sunt pe nedrept diagnosticate cu daltonism, iar fiii acestora într-adevăr se nasc cu daltonism. Ironic este faptul că una și aceeași genă înzestrează femeia cu o superputere, iar pe bărbat invers – îl face daltonist.

  1. Un bărbat a cărui piele este incredibil de elastică
Foto: The Daily Buzz

Garry Turner este un adevărat Mr. Fantastic din benzile desenate Marvel. El s-a născut cu sindromul Ehlers-Danlos, adică pielea acestui om este într-atât de elastică, încât poate fi întinsă asemenea cauciucului. De asemenea, bărbatul mereu suferă de niște dureri groaznice sub piele, din momentul când se trezește dimineața și până seara. Din această cauză bărbatul este nevoit în fiecare zi să poarte cu el plasturi de morfină. Această mutație este asociată cu hemofilia. Adică Turner și mulți alți pacienți sângerează foarte tare dacă sunt răniți și sângele este foarte greu de oprit.

Garry Turner întrebuințează într-atât de multe analgezice, încât uneori rămâne în stare de inconștiență timp de 40 de ore. Din această cauză el așa și nu a mai finisat școala și de-a lungul vieții a suportat greutăți. Singura cale de ieșire pentru acest om a devenit cariera în cadrul unui circ. Acum el participă în spectacolul celor ciudați, demonstrând o hiperelasticitate agonizată, amuzând publicul care nici măcar nu-și dă seama de durerea pe care o suportă bărbatul.

  1. Femeia mutantă de o frumusețe incredibilă
Foto: Olga

Elizabeth Taylor a fost un adevărat mutant. Ochii ei fermecători în nuanțe albastre și violete, precum și genele ei dese, i-au oferit un aspect fizic încântător, deși sunt rezultatul unei adevărate mutații a genei FOXC2. Anume această mutație înzestrează unele femei cu o culoare a ochilor neobișnuită și cu niște gene foarte dese.

Avantajele unei asemenea supraputeri sunt absolut evidente. În cazul acestei actrițe, această mutație a ajutat-o să cucerească milioane de inimi, însă asemenea cazuri nu sunt frecvente. Mutația genei FOXC2 cauzează creșterea părului în locuri nepotrivite. Uneori genele încep a crește în direcția globului ocular, fapt care adesea cauzează traume, nemaivorbind de disconfortul permanent. Dacă nu se ia nici o măsură, creșterea intensivă a sprâncenelor poate dăuna grav vederii.

Mutația, de asemenea, poate cauza boli cardiace. Femeile cu mutația genei FOXC2 adesea suferă de boli cardiace și acesta este motivul pentru care faimoasa actriță a decedat. În cazul lui Elisabeth, actrița s-a ales nu doar cu niște ochi frumoși, dar și cu o mutație care i-a făcut rău.

  1. Bărbatul care a avut imunitate la SIDA

Steve Crohn a avut și el o superputere– din cauza unei mutații genetice foarte rare, el nu putea fi infectat cu SIDA. Steve era un homosexual care locuia în America în timpul epidemiei cu HIV. Cu alte cuvinte, mutația i-a oferit un mare avantaj. În timp ce în jurul bărbatului mureau oameni, însăși Steve era într-o stare fizică perfectă. O asemenea abilitate pare a fi de invidiat, până în momentul când nu se mai descoperă ceva. Din nefericire, Crohn mereu își pierdea prietenii și oamenii care îi erau dragi. Bărbatul și-a descris suferințele într-un așa mod: „Este foarte dificil să trăiești într-o stare de durere continuă. Îți pierzi prietenii în fiecare an – câte 6-7 oameni… Nu este deloc ușor să urmărești cum prietenii tăi pleacă din viață, mai ales când ești încă atât de tânăr, iar decesele tot continuă”.

Crohn s-a adresat la diferiți medici și îi implora să experimenteze asupra lui, căci el nu putea să înțeleagă de ce încă mai este în viață. Într-un final, specialiștii au descoperit că Steve avea o mutație genetică foarte rară, care l-a făcut imun față de SIDA, însă această informație nu i-a ajutat cu nimic. Oamenii de știință așa și nu au putut să utilizeze capacitatea lui Crohn pentru a mai salva pe cineva. Steve era complet ruinat din cauza deceselor permanente ale prietenilor și a decis să se alăture acestora. La vârsta de 66 de ani el s-a sinucis.

  1. Femeia cu un super-auz

Justine Mitchell avea 39 de ani când a primit această superputere.  La un moment dat femeia a dezvoltat o stare foarte dureroasă, din cauza căreia auzul ei a devenit extrem de fin. Era o adevărată superputere, însă viața cu un asemenea dar a devenit un chin insuportabil pentru Justine.

Conform spuselor femeii, viața cu un super-auz este chin și numai. Justine auzea chiar și mișcările propriilor globi oculari! Femeia a mărturisit că o simplă mișcare a ochilor îi reamintea sunetul pe care-l emite hârtia abrazivă când este roasă de lemn. Dacă un simplu clipit poate fi asurzitor și strident, ce să mai vorbim despre celelalte sunete?  Era un adevărat chin. Bătăile inimii i se păreau la fel de zgomotoase ca un tambur. Aparatul de cafea era într-atât de tare, încât femeia nu mai putea să reziste, iar propria voce îi provoca greață.

Totuși Mitchell a reușit să scape de această superputere datorită unei operații. Nu a fost deloc ușor. Medicii i-au propus două metode, ori să-i despice craniul și să-i opereze creierul, ori să-i adauge câteva bucăți de mușchi în canalul urechii. Justin era gata să accepte orice, căci asemenea sacrificii se meritau pentru a nu mai fi asurzită de zgomotele insuportabile care o făceau să leșine în mijlocul străzii.

  1. Omul super-deștept
Foto: Peti Info

Daniel Tammet are un creier perfect. El ține minte numărul pi până la 22514 de zecimale și poate învăța o limbă în întregime mai rapid decât un om învață doar câteva fraze. Spre exemplu, în doar o săptămână Daniel a învățat aproape prefect limba islandeză.

La prima vedere s-ar părea că această abilitate ar trebui să-l bucure pe proprietar. Însă pentru o viață fericită și de succes redarea numărului pi nu este deloc utilă. În plus, Daniel a fost diagnosticat cu sindromul Asperger, care explică capacitățile sale intelectuale incredibile. Cu toate acestea, gândirea logică devine un obstacol serios în comunicarea cu oamenii obișnuiți, care sunt plini de idei și comportamente contradictorii.

„Creierul meu descompune toate conceptele în concrete și reale. Îmi este foarte dificil să înțeleg sentimentele”, a mărturisit Tammet. De asemenea, îi este foarte greu și să pună un disc în DVD, să cheme un taxi sau să rezolve o ecuație algebrică. În plus, Daniel nu are voie să șofeze, deoarece poate fi distras foarte ușor. Probabil cel mai dificil lucru pe care Tammet tot nu reușește să-l înțeleagă este comportamentul și vorba oamenilor, care nu pot fi explicate din punct de vedere științific. Cel mai mult Daniel este zăpăcit de emoțiile celor ce-l înconjoară.

Datorită abilităților sale tânărul a câștigat o sumă mare de bani în unul din cazinourile din Las-Vegas, însă expresia feței și sentimentele Tammet a fost nevoit să le simuleze. Acesta a mărturisit că nu a simțit aproape nimic în acel moment, însă s-a prefăcut că este fericit, deoarece știa că un om obișnuit s-ar bucura foarte mult.

  1. Omul căruia nu îi este frică de nimic în lume
Foto: Jordy Cernik

Lui Jordy Cernik nu îi este frică de nimic! De fapt, aproape că nici nu are de ales, căci după 2 operații efectuate din cauza sindromului Cushing, bărbatul și-a pierdut glandele suprarenale care răspund de producerea adrenalinei. Acum acesta nu este capabil fizic să simtă frică. Pe de altă parte, această stare are și minusuri. Jordy poate să sară din avion fără nici o grijă sau regret. Și o face mereu… Darul neobișnuit al bărbatului l-a ajutat să devină un adevărat cascador, iar banii pe care îi câștigă, Jordy îi transferă pe conturile organizațiilor de caritate.

Salturile cu parașuta nu îi oferă lui Cernik aceleași senzații pe care le-ar avea un om obișnuit. Prin urmare, viața a devenit pentru bărbat nemaipomenit de plictisitoare. Acesta a mărturisit că chiar și excursiile familiale în parcurile de distracții nu îi oferă nici o emoție. Totuși există ceva ce Jordy simte foarte apăsat – durerea infinită. Bărbatul încă suferă de sindromul Cushing și din această cauză, oasele lui Jordy au devenit foarte fragile. De asemenea el a fost afectat de artrită. Din cauza că organismul bărbatului nu mai produce adrenalină, împreună cu frica el și-a pierdut și cel mai natural analgezic. Se pare că eroul neînfricoșat duce o viață mai dureroasă decât pare a fi la prima vedere…

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.