Una dintre cele mai uimitoare mistere din istoria omenirii este o realizare incredibila a ingineriei care a dus la apariția marilor piramide din Egipt.
Timp de sute de ani istoricii, arhitecții și oamenii de știință au încercat să înțeleagă cum au fost construite aceste structuri uriașe. Nici măcar până acum acest mister nu a fost complet rezolvat. Nimeni nu știe cu precizie cum au fost construite piramidele, însă există multe teorii destul de credibile. În acest articol vom analiza 10 dintre cele mai plauzibile teorii despre construcția marilor piramide.
10. Mașini / macarale antice
În primul rând, când ne gândim la cum au fost construite piramidele, ne imaginăm niște macarale care mutau blocurile de piatră dintr-un loc în altul. Primele piramide aveau suprafețe netede și largi pe care macaralele ar putea cu ușurință să fie plasate și utilizate.
Desigur, în antichitate se știa despre pârghie și despre sistemul de scripeți care, cel mai probabil, au fost utilizate la construcția piramidelor. Cu toate acestea, când este vorba despre piramidele din Egipt, teoria cu macaralele nu este credibilă, deoarece în Egipt nu existau suprafețe pe care acestea ar fi putut plasate și utilizate. Cel mai probabil, la construcția piramidelor din Giza au fost utilizate tehnologii mai avansate.
9. Inițial piramidele erau munți
O altă teorie interesantă, deși ciudată, care ar putea explica apariția piramidelor este că acestea ar fi putut fi inițial formațiuni muntoase. Pe acele formațiuni au fost puse pietre, începând cu partea de sus, și finisând cu cea de jos, ci nu invers. Pentru prima dată această ipoteză a fost exprimată într-un articol publicat în revista Fort Wayne Journal-Gazette în anul 1884.
Poate că la asta s-a referit Herodot atunci când a spus că piramidele au fost construite „de sus în jos”. Cel puțin această idee este una originală, deși pare a fi ridicolă și implauzibilă.
8. Blocurile au fost nivelate și netezite manual
Egiptenii au făcut o treabă bună când au tăiat pietrele cu o acuratețe atât de acută, așezându-le unul pe celălalt aproape fără spații între ele. Între două blocuri nu poate fi pusă nici măcar o foaie de hârtie. Cum au reușit oare egiptenii să creeze o asemenea perfecțiune? Nici măcar astăzi nu putem repeta ceea ce au făcut ei, deși avem niște tehnologii mult mai avansate. Este aproape incredibil că egiptenii ar fi putut tăia blocurile manual, folosindu-și ingeniozitatea și unelte antice. Ideea este că uneltele lor nu erau deloc mai bune ca ale noastre. Ei doar au știut mai bine decât noi cum să le folosească.
Netezimea blocurilor de piatră a fost obținută cu ajutorul a doi stâlpi de aceeași mărime, legați cu o frânghie. Sub acea frânghie a fost trecut fiecare bloc. Dacă nivelul uneia dintre laturile blocului nu corespundea înălțimii stâlpilor uniți printr-o frânghie, locul era marcat cu ocru roșu după care șlefuit și nivelat cu o racletă. Astfel era posibilă micșorarea unei pietre de granit, una dintre cele mai dure roci de pe Pământ.
7. Beton din calcar
Poate că o modalitate mai bună și mai plauzibilă de a obține o suprafață de piatră perfect netedă a fost aceea că blocurile au fost turnate din beton din calcar lichid, care apoi a fost imprimat pentru a forma cu ușurință o formă geometrică ideală. Există și câteva dovezi care susțin această teorie.
Egiptologul Jean-Philippe Lauer, uitând-se la pietre sub microscop, a găsit bule de aer pe suprafața lor, ceea ce ar putea însemna că blocul ar putea fi turnat. Potrivit revistei Societatea Ceramică Americană (American Ceramic Society), s-a constatat că elementele din interiorul pietrelor au fost formate în timpul unui proces rapid, ceea ce poate indica întărirea cimentului.
6. Rampă zigzag
Aici este prima dintre cele câteva teorii care include utilizarea unei rampe din acest articol. Teoria unei rampe drepte este exclusă, deoarece aceasta ar fi trebuit să fie mai mare decât piramida însăși. Rampa dreaptă ar trebui să aibă 1,6 kilometri de la piramidă, având în vedere înclinația așteptată de 7 grade. Înțelegând că existența unei rampe cu o asemenea lungime este aproape imposibilă, oamenii de știință au dezvoltat și alte teorii.
Dacă ar fi existat o rampă, atunci aceasta ar fi trebuit să fie construită pe parcursul întregului proces de creare a piramidei. Pentru o rampă în formă de zigzag ar fi nevoie de mai puține materiale decât pentru o rampă dreaptă. Însă rampa zigzag este la fel de neconvingătoare, deoarece aceasta ar fi trebuit să fie mărită treptat împreună cu piramida. Deși ideea existenței unei rampe este interesantă, această teorie este criticată de majoritatea oamenilor de știință.
5. Umezirea nisipului
Există și oameni de știință care consideră că blocurile de piatră au fost transportate de-a lungul nisipului umezit, deoarece într-un așa mod frecarea era redusă. Această teorie ar putea explica transportarea blocurilor din carierele situate la sute de kilometri de șantier, precum și modul în care muncitorii au mutat pietrele spre vârful piramidei, folosind o rampă.
Însă va fi oare o rampă acoperită cu nisip umed suficient de stabilă pentru a ridica blocurile de 20 de tone fiecare de-a lungul ei? Și cum rămâne cu oamenii care târau aceste pietre contra gravitației? Oare nu le era greu să se sprijine de o suprafață lunecoasă? Această teorie ar putea explica doar transportul blocurilor, nu și construcția piramidelor.
4. Teoria rampei în formă de spirală
Iată prima teorie din acest articol care pare a fi mai credibilă. Încercând să dezvolte o teorie care ar include prezența unei rampe, oamenii de știință și-au dat seama că o rampă în formă de spirală ar putea fi construită în același timp cu piramida. Aceasta ar putea trece de-a lungul părții exterioare a piramidei și să se ridice pe măsură ce va crește și piramida. Printre susținătorii acestei teorii se numără Mark Lehner, un arheolog de la Universitatea din Yale.
Singura problemă care ar putea fi întâmpinată este crearea colțurilor piramidei, deoarece ar fi dificil de ridicat blocurile pe rampă, ce să mai vorbim despre răsucirea lor. În acest moment, teoria existenței unei spirale este dubioasă și sunt necesare explicații mai plauzibile.
3. Teoria canalului de apă
Ce dacă pentru a transporta blocurile au fost folosite niște canale, apa din care provenea din niște surse locale, pietrele fiind transportate de-a lungul lor? Această teorie sugerează că pentru transportul pietrelor a fost folosit un canal de apă, iar pietrele au fost tăiate și modificate în apă. După ce piatra a fost adusă la dimensiunile exacte, niște bucăți de material erau din nou lipite pe blocuri pentru ca acestea să nu să se ciocnească și să se deterioreze.
Există dovezi că asemenea canale de apă au fost folosite pentru a construi structuri în alte părți ale lumii. Spre exemplu, se crede că canalele au fost folosite pentru construirea templului Angkor Wat din Cambodgia. Cu toate acestea, dacă un astfel de canal ar fi fost folosit pentru a construi Marea Piramidă din Giza, atunci unde acesta a dispărut? De ce a fost demolat? Probabil, construcția unui canal ar fi trebuit să dureze 10 ani, iar lungimea acestuia ar fi trebuit să fie de 10 kilometri, exact aceasta este distanța de la râul Nil până la platoul din Giza. În plus, chiar dacă această teorie este adevărată, ea încă nu explică alte detalii din interiorul piramidei, precum blocurile folosite pentru a construi Camera Regelui.
2. Intervenția extratereștrilor
Cu cât mai mult piramidele sunt studiate, cu atât mai mult se pare că răspunsul ar trebui căutat în altă parte. Deși oamenii de știință ortodocși tind să respingă această teorie, un număr mare de egiptologi și istorici consideră că piramidele ar putea fi construite de extratereștri. Unii ar putea râde în hohote, auzind această teorie, însă acest fapt nu ar trebui să o excludă, deoarece, având în vedere tot ceea ce știm despre piramide, am putea spune că uneltele și abilitățile egiptenilor nu ar fi suficiente pentru ridicarea unor asemenea structuri incredibile.
Chiar și utilizând tehnologiile avansate ale secolului al XXI-lea nu am putea construi asemenea piramide. Prin urmare, pare de neconceput că o civilizație primitivă antică ar fi avut mai multă ingeniozitate pentru a construi piramidele cu o asemenea precizie. Marea Piramidă din Giza este orientată aproape ideal spre nord, abaterea fiind de numai 3/60 grade. Adică direcția piramidei este chiar mai precisă decât Observatorul Regal din Greenwich, Londra, care indică spre nord cu o eroare de 9/60 grade.
O altă caracteristică matematică remarcabilă a Marii Piramide este că perimetrul ei împărțit la înălțime este de 2π, cu o mică eroare. Piramidele sunt înconjurate de o mulțime de alte figuri matematice precise, însă o mai mare atenție probabil ar merita intervalul de timp în care au fost ridicate.
Având în vedere că o piramidă are aproximativ 2,3 milioane de pietre, fiecare cântărind în medie 2,5 tone, se poate presupune că la fiecare două minute pe piramidă a fost pus câte un bloc. Cele două minute includ atât timpul pentru tăierea și netezirea perfectă a pietrelor, cât și transportarea lor prin deșert, ridicarea de-a lungul terasamentului și aranjarea lor. Este greu de crezut că oamenii antici ar fi putut crea singuri asemenea structuri.
1. Teoria unei rampe interioare a lui Jean-Pierre Houdin
Un arhitect francez pe nume Jean-Pierre Houdin, în anul 1990 a decis să-și dedice viața studierii Marii Piramide și de atunci a reușit să dezvolte o teorie excelentă. Potrivit lui Houdin, Marea Piramidă a fost construită cu ajutorul a două rampe separate în formă de spirală. Prima rampă era exterioară, ridicându-se la aproximativ 30% din toată înălțimea piramidei, iar cea de-a doua era o rampă interioară și pe ea blocurile erau transportate până în vârf.
Houdin a calculat că înclinația rampei interioare putea fi de 7 grade. Rampa în formă de spirală includea, de asemenea, secțiuni deschise la colțuri astfel încât lucrătorii să poată roti blocurilor de piatră. Pe lângă teoria rampelor în formă de spirală, Houdin a reușit să explice cum a fost construită Camera Regelui, precum și cea mai misterioasă secțiune din Marea Piramidă – Marea Galerie. Blocurile masive de granit situate deasupra Camerei Regelui au fost ridicate prin Marea Galerie, utilizând un sistem lung de scripeți.
Astfel, putem constata că Marea Galerie a fost creată în scopuri practice. În interiorul ei există urme care ar putea confirma această teorie, cum ar fi găurile lăsate în pietre. Se crede că acestea au fost folosite pentru a instala sistemul de scripeți, iar teoria lui Houdin confirmă acest lucru. Folosind tehnologii digitale, o echipă de oameni de știință a reușit să testeze această idee. Prin urmare s-a confirmat că desenele piramidei create de Houdin sunt matematic corecte și că existența unei rampe interne este plauzibilă.
Însă, cel mai uimitor este că, scanând piramida, oamenii de știință au găsit dovezi care ar putea confirma existența unei rampe în formă de spirală. Cel mai probabil, dovezile găsite sunt rămășițele rampei interioare. Această teorie oferă cea mai plauzibilă explicație a modului în care au fost construite piramidele.