TOP-25: Curiozități despre Stephen Hawking

0
2080

Stephen Hawking a devenit un Albert Einstein modern. Studiind amănunțit spațiul cosmic, el a dezvăluit multe taine ale Universului, iar progresele civilizației umane au avut loc în mare parte datorită lui.

În ciuda infirmității, Hawking a devenit un bun fizician, cosmolog, scriitor, orator și un chip al culturii populare. El și-a pus scopul de a face știința accesibilă tuturor. Din nefericire, Stephen a decedat în ziua de 14 martie a anului 2018, la vârsta de 76 de ani.

Sunteți gata să aflați mai multe despre unul dintre cei mai mari genii ai timpurilor noastre? Aici 25 de curiozități inspiratoare despre Stephen Hawking.

25. În tinerețe Stephen Hawking era pasionat de matematică, însă tatăl său dorea ca el să studieze  medicina. În cele din urmă, Hawking a mers să studieze fizica la Universitatea din Oxford, deoarece acolo nu exista specialitatea „matematica”.

Foto: science.howstuffworks.com

24. Hawking a recunoscut că până la 8 ani nu a știut să citească, iar în timp ce-și făcea studiile la Universitatea din Oxford era un student leneș.

Foto: dailymail.co.uk

23. Stephen s-a născut în ziua când se împlineau 300 de ani de la moartea lui Galileo și a decedat în ziua când s-a născut Albert Enstein.

Foto: scoopwhoop.com

22. În anul 1963, lui Hawking i s-a diagnosticat scleroză laterală amiotrofică. Medicii considerau că el nu va trăi mai mult de 3 ani, însă Stephen a trăit încă 50 de ani.

Foto: cnn.com

21. Hawking avea visul de a scrie o carte despre fizică care ar fi accesibilă oricărui om și a reușit să-și atingă scopul datorită unui computer sofisticat și studenților săi. Prin urmare, în anul 1988 a fost lansată cartea „Scurta istorie a timpului” (A Brief History of Time).

Foto: biography.com

20. După traheotomie el și-a pierdut vocea și avea nevoie de grijă non-stop. Din fericire, în anul 1985 un programator din California a aflat despre starea fizicianului și a creat un calculator care îl ajuta să vorbească cu ajutorul mișcării ochilor și capului.

Foto: thefamouspeople.com

19. Hawking a fost căsătorit de două ori. Prima lui soție i-a născut 3 copii, însă în anul 1990 ei au divorțat. Stephen și-a lăsat prima soție pentru asistenta sa, Elaine Mason. Cu toate acestea, în anul 2006 ei au divorțat.

Foto: news.com.au

18. Pentru a dovedi că călătoriile în timp sunt imposibile, Stephen Hawking a organizat o petrecere pentru călătorii în timp, însă nimeni nu a venit la ea, deoarece el a trimis invitațiile a doua zi după petrecere.

Foto: mashable.com

17. Teza sa de doctorat a fost numită „Proprietățile unui Univers în expansiune”. Aici Hawking a folosit termeni matematici pentru a demonstra procesul de formare a Universului începând cu Big Bang. Când textul lucrării sale a devenit disponibil online, site-ul web pe care a fost publicat a ieșit din funcțiune.

Foto: theconversation.com

16. Hawking susținea că nu crede în existența unui dumnezeu, raiului, iadului sau a vieții de apoi. Cu toate acestea, el afirma că viața și universul au sens.

Foto: time.com

15. Hawking nu a fost doar un om de știință celebru, dar și a participat la câteva emisiuni, printre care „Star Trek”, „Familia Simpson” și „Teoria Big Bang”.

Foto: tvguide.com

14. Hawking foarte mult a vorbit despre cum va veni sfârșitul lumii. În teoriile sale fizicianul susținea că inteligența artificială, războiul nuclear, pandemiile, schimbările climatice sau suprapopularea ar putea pune capăt umanității. Din acest motiv el a susținut cercetările în scopul identificării unei planete pe care oamenii ar putea locui.

Foto: mirror.co.uk

13. La vârsta de 65 de ani, timp de 4 minute Hawking a experimentat imponderabilitatea pe o navetă spațială.

Foto: newscientist.com

12. Există o ecuație numită în cinstea lui Hawking. Aceasta reprezintă un element esențial pentru înțelegerea găurilor negre. În cadrul unei conferințe Hawking a declarat că își dorește această ecuație ca epitaf.

Foto: iflscience.com

11. În anul 1983, Hawking împreună cu Jim Hartle a dezvoltat teoria universului infinit. Teoria presupune că Universul nu are margini și că este o entitate.

Foto: science.howstuffworks.com

10. În anul 1997, Hawking a făcut un pariu cu John Preskill, afirmând că găurile negre nu radiază informație. Preskill nu era de acord, susținând că informația poate fi transferată. În anul 2004, Hawking a recunoscut că nu avea dreptate.

Foto: science.howstuffworks.com

9. În anul 1985, Hawking s-a îmbolnăvit de pneumonie și aproape că a murit. Medicii au propus familiei să-l deconecteze de la sistemul de susținere a vieții, însă soția savantului a refuzat. Din fericire, el a supraviețui și s-a recuperat suficient pentru a finisa cartea „Scurta istorie a timpului”.

Foto: theguardian.com

8. El a primit numeroase premii și diplome, inclusiv premiul Albert Einstein, medalia Hughes Medal de la Societatea Regală (Royal Society) și Medalia Prezidențială pentru Libertate (Presidential Medal of Freedom) decernată de Barack Obama.

Foto: science.howstuffworks.com

7. De asemenea, Hawking a scris cărți pentru copii. Împreună cu fiica sa Lucy, el a scris o serie de cărți pentru copii, prima fiind „George descoperă secretele Universului”. În aceeași serie au mai fost publicate patru cărți.

Foto: metro.co.uk

6. Hawking nu credea în existența unui dumnezeu, însă credea în existența locuitorilor altor planete. Cu toate acestea, fizicianul susține că dacă planeta noastră ar fi vizitată vreo dată de extratereștri, omenirea ar putea avea de suferit.  

Foto: abc.net.au

5. Într-un interviu, fizicianul englez a declarat că dacă într-o zi omenirea va înțelege cum să utilizeze puterea găurii negre, atunci alimentația întregului sistem energetic de pe Pământ va fi floare la ureche.

Foto: independent.co.uk

4. La fel ca mulți alți fizicieni, inclusiv Neil deGrasse Tyson, Hawking a susținut teoria „multiversului”, care presupune că universul în care ne aflăm este doar unul dintre multele universuri paralele. 

Foto: bigthink.com

3. Stephen a primit 3 milioane de dolari pentru munca sa în domeniul fizicii și premiul Fundamental Physics Prize.

Foto: theguardian.com

2. Potrivit ziarului London Evening Standard, capitalul lui Stephen Hawking era de 6,9 milioane de dolari, cea mai mare parte fiind obținută din vânzarea cărților.

Foto: newsweek.com

1. Deși Hawking a fost un geniu al lumii moderne, IQ-ul său rămâne a fi necunoscut. Într-un interviu pentru New York Times acesta a răspuns la întrebarea despre IQ în următorul fel: „Nu am nici o idee. Oamenii care se laudă cu IQ-ul lor sunt niște ratați”.

Foto: newsweek.com

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.