TOP-15: Cele mai interesante curiozități din toate domeniile

0
3383

În internet puteți găsi orice tip de informație, o mulțime de articole și videoclipuri, cu alte cuvinte prin intermediul unui singur telefon mobil conectat la internet puteți afla o mulțime de lucruri despre Terra și Univers.

Însă, indiferent de toate tehnologiile pe care le avem la îndemână, ne mai scapă ceva informații destul de interesante. Planeta Pământ încă ne mai poate uimi, iar acest articol vă va demonstra acest fapt, căci aici am colectat câteva fenomene, evenimente și locuri absolut uimitoare despre care, cel mai probabil, nu ați auzit niciodată.

1. Există o specie de găini care poartă denumirea de „Silkie”

Foto: depositphotos

Această pasăre arată destul de ciudat, de parcă ar fi o jucărie de pluș, ci nu o pasăre adevărată. Penajul mătăsos al acestei păsări, strălucirea și lungimea penelor a inspirat oamenii să o numească „Silkie” (din engleză: mătăsos) Cu toate acestea, specia de păsări Silkie mai are câteva caracteristici neobișnuite, și anume: pielea și oasele de culoare neagră, lobul urechii de culoare albastră și câte 5 degete la fiecare labă (alte rase de regulă au 4). O asemenea găină costă în medie 25 de dolari.

2. În poză vedeți o adevărată inimă de balenă albastră

Foto: imgur / @technobytelabs

Se spune că această inimă de balenă albastră este singura din lumea pe care oamenii de știință au reușit s-o transforme într-un exponat, deoarece de regulă trupurile balenelor moarte se scufundă în adâncurile oceanelor. În anul 2014, o balenă moartă a fost adusă de valuri pe țărm, iar cercetătorii au făcut tot posibilul pentru a extrage inima balenei fără a o vătăma și pentru a o păstra.

Inima balenei cântărește aproximativ 200 de kilograme, pentru o comparație imaginați-vă un organ intern care pompează sânge de dimensiunea unui automobil mediu. Fiecare bătaie a inimii balenei pompează aproape 220 de litri de sânge. În ciuda posibilităților fascinante, bătăile inimii balenelor sunt considerate a fi cele mai lente dintre toate animalele din lumea, având viteza de 4-8 bătăi pe minut.

3. Dacă un fluture ar avea șansa de a bea sânge, ar face-o cu mare poftă

Foto: Wikimedia

Probabil ați auzit de faptul că fluturii beau lacrimi de țestoase. Însă, aceste insecte fascinante mai ascund un secret: toate speciile de fluturi sunt predispuse de a bea sânge, dacă au posibilitatea. Adevărul este că sângele conține foarte multe minerale și substanțe nutritive, inclusiv glucoză și sodiu. Fluturii au nevoie de toate aceste substanțe, deoarece în natură acestea nu pot fi ușor obținute. Din acest motiv, sângele este o adevărată delicatesă pentru fluturi.

4. În anul 1952, Wernher von Braun a scris o carte cu denumirea „Proiectul Marte” (The Mars Project), iar unul dintre personajele cărții este Elon, un bărbat care a devenit liderul coloniștilor

Foto: NASA/Marshall Space Flight Center

Teoretic, cartea „Proiectul Marte” poate fi numită un ghid pentru popularea planetei roșii și, prin urmare, colonizarea ei. În unul dintre capitolele cărții, autorul a scris că guvernul așezării îndepărtate trebuie să fie format din 10 persoane, iar liderul ar trebui să fie un om care va purta titlul „Elon”. O coincidență sau ceva mai mult?

5. Ciocanul Zeului Thor există în realitate și doar cei mai vrednici îl pot ridica (cu ajutorul unui truc)

Foto: Allen Pan – Sufficiently Advanced, depositphotos

Inventatorul britanic Arthur Charles Clark a spus odată: „Orice tehnologie suficient de avansată este o magie” și acesta este un adevăr. Spre exemplu, Allen Pan a creat un adevărat mjölnir și i-a demonstrat posibilitățile pe YouTube. Datorită unor magneți foarte puternici, ciocanul nu poate fi ridicat de la pământ. Adevărul este că în mânerul ciocanului a fost introdus un dispozitiv de scanare a amprentelor digitale, de aceea mjölnir-ul poate fi ridicat doar de persoanele amprentele cărora au fost introduse în baza de date a lui Allen Pan.

6. Fremdschämen – este un cuvânt german de care uneori avem nevoie, însă nu îl avem în vocabular

Foto: Wikimedia

Fremdschämen este format din două rădăcini: fremd (străin) și schämen (a fi rușine). Acest cuvânt descrie starea de dezgust față de comportamentul nerușinat al unei persoane. Cu ajutorul acestui cuvânt, germanii spun că le este rușine din cauza unei alte persoane.

7. Dovedit științific: pisicile sunt lichide

Foto: imgur / @ ZOMGOB, imgur / @ BeardedWonder82

În fizică, un lichid este o substanță care ia forma unui vas, dar își păstrează volumul aproape constant, indiferent de presiune. Pisicile pot fi descrise de acest concept, căci aceste animale uneori se comportă ca un adevărat lichid, fiind capabile să preia aproape orice formă.

Pentru a înțelege cum pot fi clasificate pisicile, a fost efectuat un experiment și au fost convocate mai multe conferințe. Oamenii de știință și-au dat întrebarea dacă pisicile ar trebui să fie considerate obiecte lichide sau solide. Răspunsul așa și nu a mai fost găsit, însă pentru inițiativă cercetătorii totuși au reușit să primească Premiul Ig Nobel în fizică.

8. Taina rețelei KFC a fost dezvăluită!

Foto: Twitter / @edgette22

Cu toții cunoaștem că rețeta delicioasă a puiul prăjit de la KFC include un amestec din 11 ierburi și condimente și că componentele acestui amestec sunt o mare taină. Recent, un utilizator al rețelei de socializare Twitter pe nume Mike Edgette a descoperit că pagina oficială a rețelei KFC este urmărită de 5 fete pe nume Spice (din engl. condiment) și 6 bărbați pe nume Herb (din engl. plante). Mike și-a împărtășit imediat descoperirea pe rețelele de socializare, care în curând s-a răspândit pe tot internetul.

Un purtător de cuvânt al companiei KFC l-a mulțumit pe Mike pentru munca sa de detectiv și, în curând, compania i-a trimis un tablou foarte ciudat, în care tipul stătea pe spatele unui colonel undeva într-o pădure pitorească, iar pe fundal se arătau munții.

9. S-a descoperit că un om ar putea supraviețui dacă ar consuma toată viața doar cartofi cu unt

Foto: The Martian / @20th Century Fox, depositphotos

Dacă vă pregătiți pentru sfârșitul lumii, probabil ar trebui să adăugați în lista de bunuri stocate niște cartofi și unt. Cartofii conțin un raport echilibrat de carbohidrați, proteine, fibre și o mulțime de vitamine. Cu toate acestea, cartofii conțin prea puține grăsimi, de aceea untul ar fi nu doar un supliment delicios, ci și un produs necesar în cazul în care plănuiți să vă adăpostiți pentru mai mult timp într-un buncăr.

Dana Hunnes, un nutriționist profesionist de la Centrul Medical UCLA al lui Ronald Reagan, susține că cartofii preparați cu unt pot fi consumați ca o porție completă chiar și de persoanele care încearcă să slăbească.

10. În Marea Britanie există „sate recunoscătoare”

Foto: Ian S (CC)

În Marea Britanie există 52 de „sate recunoscătoare” unde după sfârșitul primului Război Mondial toți locuitorii s-au întors de pe front în viață. De asemenea, există și 13 „sate dublu recunoscătoare”, în care locuitorii au avut norocul de a se întoarce acasă în viață după primul și cel de-al doilea Război Mondial. Alături de fiecare sat există un semn rutier care cere șoferilor să fie atenți la maxim și să conducă cu grijă.

11. Primele rap battle-uri au apărut încă în secolul al V-lea

Foto: 8 Mile / @Universal Pictures

Rap battle este numită o luptă în care oamenii se umilesc reciproc cu ajutorul unor texte rimate. Pare a fi incredibil, însă în secolul al V-lea deja exista ceva similar și în acele timpuri oamenii numeau aceste bătălii „flyting”. În timpul acestor bătălii, doi poeți se insultau reciproc prin intermediul poeziilor clasice. Învingător era cel care o făcea mai elocvent.

12. Cel mai mic om de zăpadă din lume este de numai 2,7 microni înălțime

Foto: Nanofab / Western University

Pentru a înțelege cât de mult este 2,7 microni, aflați că un păr omenesc are grosimea medie de aproximativ 75 microni. Pentru a crea un om de zăpadă de asemenea dimensiuni, oamenii de știință au construit un turn minuscul din 3 particule sferice de siliciu, fiecare având 0,9 microni în diametru. Ochii și gura omului de zăpadă au fost făcuți cu ajutorul unui fascicul de ioni concentrat, iar mâinile și nasul au fost făcute din platină. Se pare că știința poate fi cu adevărat distractivă!

13. Crocodilii și aligatorii nu mor din cauza bătrâneții și, teoretic, ar putea fi nemuritori

Foto: miniformat65 / Pixabay

Unele animale sunt caracterizate de o așa numită „îmbătrânire neglijabilă”, fapt care înseamnă că, din punct de vedere teoretic, acestea ar putea trăi veșnic. Spre exemplu, crocodilii nu sunt capabili să moară din cauza bătrâneții. Aceștia cresc și se dezvoltă pe tot parcursul vieții, la fel li se mărește și apetitul. Cu toate acestea, este puțin probabil că veți putea întâlni vreo dată un crocodil de 1000 de ani. Majoritatea reptilelor din această specie mor din cauza foamei, bolilor sau sunt uciși de alți prădători mai puternici.

14. Cel mai greu om din istorie cântărea 635 de kilograme

Foto: Wikipedia, magazinescience

Cel mai greu om din istorie s-a numit Jon Brower. Este uimitor faptul că la vârsta de 12 ani acesta deja cântărea 133 de kilograme, însă greutatea maximă a bărbatului, pentru care și-a primit și faima, a fost de 635 de kilograme. Este evident faptul că obezitatea de acest tip conduce la un număr mare de boli și probleme de altă natură. Spre exemplu, când Jon a fost internat într-un spital, de fiecare dată era nevoie de 13 angajați mai puternici pentru a-l muta din loc și a-i schimba albiturile.

15. Cuvântul „boicot” provine de la numele de familie al unui domn care a luptat împotriva protestelor muncitorilor

Cuvântul „boicot” are rădăcini britanice. S-a aflat că conceptul a provenit de la numele de familie a căpitanului Charles Boycott care, în anii 1880, a fost un proprietar de pământuri foarte bogat ce nu a dorit să susțină campania de protecție a drepturilor muncitorilor, inclusiv dreptul la o chirie echitabilă, dreptul de a rămâne pe teren și dreptul de a achiziționa într-un mod liber pământuri. Pe lângă toate, irlandezul a luptat împotriva protestelor muncitorilor. Ca formă de răspuns, locuitorii au încetat să comunice cu el, magazinele au refuzat să-l deservească, iar în biserică oamenii se țineau cât mai departe de el. Atunci și a apărut termenul „boicot” care semnifică un protest pașnic și o refuzare totală sau parțială de a interacționa cu o anumită persoană sau organizație.

Ați auzit vreo dată de cel puțin o curiozitate din această listă? Care vi s-a părut cea mai interesantă?

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.