TOP-15: Evenimente istorice care nici până în prezent nu pot fi explicate

0
1989

De-a lungul istoriei au avut loc multe evenimente care astăzi nu pot fi explicate, iar noi, oamenii, din niște motive necunoscute, suntem mult mai interesați de fenomenele misterioase, decât de cele incontestabile.

Dacă vă plac tot felul de istorii misterioase pe care nici măcar oamenii de știință contemporani nu le pot explica, aici le aveți. De la un cadavru de 2000 de ani, părul și genele căruia nu s-au descompus, până la un text pe care nimeni din lume nu-l poate citi.

1. Gorila care susține că animalele ce mor ajung în „gaura confortabilă”

Foto: theatlantic.com

Gorila Koko a fost învățată să comunice prin intermediul limbajului semnelor, astfel fiind capabilă să interacționeze cu oamenii. Într-un interviu, Francine Patterson, antrenorul și cel mai apropiat om al gorilei, a fost întrebată cât de profunde sunt discuțiile cu Koko. „Totul a început de la o discuție pe tema morții dintre Koko și una dintre antrenorii ei. Femeia i-a arătat gorilei un schelet și a întrebat-o: „Este viu sau mort?”. Koko a arătat prin semne: „Este mort, drapat”. „Drapat” presupune „acoperit”. Apoi antrenoarea a întrebat: „Unde ajung animalele după ce mor?”. „Într-o gaură confortabilă” a răspuns Koko. Mai apoi, ea m-a sărutat pentru a-și lua rămas bun”. Răspunsul gorilei a uimit majoritatea oamenilor de știință și a creat o temă de dezbateri filosofice. De-ar fi Koko capabilă să-și dezvolte gândurile… .

2. Trupul neînsuflețit de 2000 de ani al unei femei în care încă există sânge în vene, iar părul și genele nu s-au descompus

Foto: en.wikipedia.org

Xin Zhui cunoscută și ca Lady Day, a fost marchiza lui Day în perioada când în China Occidentală a domnit dinastia Han. După 2000 de ani de la deces, mormântul femeii a fost descoperit în China, pe un deal numit Mawangdui. Lângă trupul marchizei se aflau și o mulțime de artefacte și documente valoroase.

Oamenii de știință au rămas surprinși de faptul că după mii de ani trupul femeii s-a păstrat atât de bine. Organele și vasele sanguine ale marchizei Xin Zhui au fost găsite aproape întregi, iar în vene a fost găsită și o mică cantitate de sânge din grupa A. Pe lângă toate, s-au păstrat genele și părul. De asemenea, în stomac au fost găsite semințe de pepene galben, fapt care sugerează că femeia a decedat în timpul verii când se strângeau roadele, la doar câteva ore după ce consuma-se un pepene galben. Cel mai mult, oamenii de știință au fost impresionați când au descoperit un lichid misterios cu care îi era îmbibat corpul. Lichidul era ușor acid, conținea puțin magneziu și, cel mai probabil, corpul a reușit să se păstreze atât de bine doar datorită acestei substanțe. Indiferent de eforturile depuse de cercetători, modul de preparare și componentele acestei substanțe așa și nu au mai fost identificate.

3. Un bărbat care devenit un geniu muzical în urma unei leziuni cerebrale  

Foto: medicaldaily.com

Imaginați-vă că într-o zi vă treziți și descoperiți că sunteți un geniu muzical, indiferent de faptul că niciodată în viață nu ați practicat muzica. Ar fi grozav, oare nu? Ei bine, un lucru similar s-a întâmplat cu Derek Amato. Cu toate acestea, bărbatul a trebuit să plătească un preț considerabil pentru a obține acest talent. În luna octombrie a anului 2006, Derek a suferit o contuzie cerebrală severă, lovindu-se de marginea bazinului în timp ce se scufunda. După acest caz, Derek și-a pierdut parțial memoria și i-a căzut aproximativ 35% din păr, însă în schimb a primit o abilitate pe care mulți oameni o dezvoltă toată viața: Derek a devenit un compozitor genial. „Când închideam ochii, vedeam construcții de culoare alb-negru ce se mișcau neîntrerupt  de la stânga la dreaptă, și care de fapt în mintea mea reprezentau simboluri muzicale”, a explicat Derek Amato. Se consideră că Derek este singurul om din lume care a obținut talentul unui geniu în urma unei traume. Cu toate că sindromul muzical dobândit în urma unor leziuni la cap este un fenomen deja cunoscut printre medici, nimeni nu a obținut abilități la fel de bine dezvoltate precum cele pe care le-a dobândit Amato.

4. Norul de furtună care în fiecare zi după-amiază se arată deasupra unei insule australiene

Foto: commons.wikimedia.org

În fiecare an, din luna septembrie până în luna martie, pe insulele Tiwi din Australia aproape zilnic se formează un nor de furtună care a primit numele de Hector. Hector sau Hector convectorul (Hector the Convector) este una dintre cele mai rezistente furtuni. Numele i-a fost dat de către un pilot în timpul celui de-al doilea Război Mondial și, de atunci, acest nor de furtună rămâne a fi un subiect  pentru multe studii meteorologice. Deși mulți meteorologi au studiat amănunțit fenomenul Hector, nimeni nu a reușit să găsească vreo teorie convingătoare care ar explica motivul apariție acestui nor de furtună.

5. Singura motocicletă Traub de o sută de ani care timp de 40 de ani a fost zidită în perete, însă încă mai funcționează

Foto: motorcycleclassics.com

Nici până în prezent nimeni nu poate explica de ce și cum o motocicletă de o sută de ani de marcă Traub a ajuns a fi zidită și cum s-a întâmplat că motocicleta încă funcționează. Motocicleta Traub este uimitoare nu doar pentru faptul că a rămas zidită într-un perete timp de 40 de ani, dar și pentru faptul că are un design unic, pe care nu-l are niciuna dintre celelalte motociclete Traub. Acest fapt a nedumerit mulți colecționari: cum s-a întâmplat că cineva a „ascuns” o asemenea motocicletă excepțională în perete? Acest obiect mult dorit de colecționari a pus mai multe întrebări, însă nu a putut să dea un răspuns la toate.

6. Manuscriptul pe care nimeni nu-l poate citi

Foto: en.wikipedia.org

Acest document are aproximativ 500 de ani și este scris într-o limbă necunoscută în sistemul scrierilor și de către un autor necunoscut. Manuscriptul a fost numit în onoarea lui Wilfrid Voynich, un bibliograf lituanian din regiunea Samogitia care a cumpărat manuscriptul din Italia în anul 1912. Se crede că textul ar fi putut fi scris în nordul Italiei, însă această teorie nu este exactă, deși este singurul lucru cunoscut despre acest text. Manuscriptul a fost cercetat de mulți criptologi și spărgători de coduri din perioada primului și celui de-al doilea Război Mondial, însă nimeni nu a fost în stare să înțeleagă ce este de fapt scris în manuscript. Ați putea crede că documentul este doar o glumă făcută de cineva, însă luând în considerație faptul că manuscriptul are 272 de pagini, cineva ar fi trebui să muncească mult pentru această glumă. Recent a apărut o teorie că manuscriptul este o carte medicinală dedicată sănătății femeilor, însă în curând aceasta a fost respinsă.

7. Ciuma misterioasă care-i forțează pe oameni să danseze până se istovesc și mor

Foto: en.wikipedia.org

În anul 1518, „ciuma dansului” a lovit Strasbourg, Alsacia. Cunoscută și sub denumirea de „epidemie de dans”, această boală ciudată a pătruns în corpul a 400 de oameni și i-a forțat să danseze fără odihnă. Unii dintre oamenii infectați au decedat din cauza unui atac de cord, epuizării sau unui accident vascular cerebral. Totul a început din luna iulie a anului 1518, când o femeie pe nume Troffea a început să danseze în centrul Strasbourgului. Mai târziu, ea a fost urmată de 34 de oameni și în curând după acest caz, ciuma a afectat aproximativ 400 de persoane. La un moment dat, boala omora câte 15 oameni pe zi. Medicii și autoritățile au presupus că boala nu a fost cauzată de puteri supranaturale și susțineau că epidemia a apărut din cauza „sângelui fierbinte”. În loc de a trata boala, medicii sfătuiau pacienților să „danseze” până când ciuma nu se va trata, pentru acest scop instalând chiar și o scenă din lemn. Se presupune că nici un participant la maratonul contemporan nu ar fi putut să supraviețuiască în urma unui asemenea efort fizic. Nici până în prezent, oamenii de știință nu cunosc ce a provocat această epidemie, însă se presupune că aceasta ar putea fi cauzată de intoxicații cu produse infectate de ciuperci parazite sau ar putea fi un caz de boală psihică în masă.

8. Mormântul Cleopatrei și al iubitului ei Antoniu așa și nu au mai fost găsite

Foto: commons.wikimedia.org

În ciuda afirmațiilor false despre faptul că locul unde a fost îngropată Cleopatra, una dintre cele mai iconice femei din istoria omenirii, „aproape că a fost găsit”, nici până în prezent nimeni nu știe unde se află mormântul ei. Se consideră că ea a fost îngropată alături de iubitul ei Antoniu, deoarece Octavian a ordonat ca trupul ei „să fie îngropat împreună cu trupul lui Antoniu în splendoarea și măreția regală”. De fapt, mormântul Cleopatrei nu este singurul care rămâne a fi o taină pentru arheologi. Asemenea figuri istorice remarcabile precum Mozart și Genghis Khan, de asemenea, se odihnesc în locuri necunoscute.

9. Un semnal lung care probabil aparține extratereștrilor

Foto: en.wikipedia.org

Încă în anul 1977, telescopul Big Ear de la Universitatea de stat din Ohio (Ohio State University), folosit pentru căutarea inteligenței extraterestre, a primit un semnal, care astăzi este cunoscut sub numele de Semnalul „Wow!”. Anomalia a fost descoperită de către astronomul Jerry R. Eman, care a investigat datele. Semnalul l-a uimit atât de mult, încât Eman l-a încercuit și a scris alături „Wow!”. Durata semnalului a fost de 72 de secunde și, din nefericire, nu s-a mai repetat niciodată. Nici până în prezent oamenii de știință nu pot explica de unde vine semnalul, deși mulți sunt convinși că acesta provine de la creaturi extraterestre cu inteligență. De asemenea, oamenii de știință consideră că există o mare probabilitate că semnalul ar putea fi un „Salut!” de la extratereștri.

10. O comoară în valoare de 10 milioane de dolari, a cărui proprietar nu este cunoscut

Foto: en.wikipedia.org
Foto: en.wikipedia.org

Încă în anul 2013, o pereche a găsit lângă casa lor o comoară cu monede în valoare de 10 milioane de dolari. Perechea planifică să vândă comoara prin intermediul site-ului web Amazon, fapt care va deveni un eveniment istoric pentru site, căci până acum site-ul nu mai vându-se monede cu o asemenea valoare. De asemenea, perechea care a descoperit comoara a decis să nu dezvăluie locul unde au găsit-o, pentru ca alți oameni să nu le viziteze casa cu speranța de a mai găsi ceva valoros. Există o mulțime de presupuneri cu privire la cine ar putea fi proprietarul comorii ce a primit numele de Saddle Ridge Hoard, însă toate au fost respinse. Potrivit reprezentantului monetăriei americane, „nu există informații care ar putea ajuta la crearea unei legături dintre monede și un furt la vreo fabrică producătoare de monede din Statele Unite ale Americii”. De asemenea, reprezentantul a adăugat următoarele: „Avem o echipă de avocați excelentă și au fost făcute numeroase cercetări, însă după cum s-a dovedit, monedele nu sunt proprietatea guvernului american, căci dacă erau, credeți-mă, ne ocupam noi de acest caz”.

11. Nimeni nu este capabil să citească inscripția de pe acest disc din Phaistos

Foto: en.wikipedia.org

La fel ca manuscriptul lui Voynich pe care nimeni nu-l poate citit, discul din Phaistos este un disc inscripțiile căruia nu pot fi înțelese. Cel mai probabil discul a fost creat în Epoca bronzului. Potrivit multor oameni de știință, nu există nici o teorie care ar explica ce semnifică în realitate imaginile de pe disc. Au fost făcute multe încercări de a citi inscripțiile, însă nici una nu a finisat cu succes. Una dintre teoriile experților spune că discurile ar putea fi un joc de masă, însă în urma ultimelor cercetări oamenii de știință au rămas cu opinia că discul simbolizează o rugăciune către zeița fertilității.

12. În anul 1930, în Canada a dispărut populația unui întreg sat Inuit

Foto: en.wikipedia.org

Vânătorii de blănuri din când în când mai treceau printr-un mic sat al eschimoșilor din Canada, însă în anul 1930 s-a întâmplat ceva foarte ciudat: un vânător de blănuri pe nume Joe Labelle a venit pe insulă, însă nu a mai găsit pe nimeni acolo. După câteva cercetări, au fost găsiți doar 7 câini pieriți de foame și îngropați de către oameni. Oamenii dispăruți au fost căutați, însă așa și nu au mai fost găsiți.

13. În anul 1955 a dispărut un echipaj format din 25 de persoane, deși însăși nava nu s-a scufundat

Foto: en.wikipedia.org

Joyita a fost o navă comercială care în anul 1955 a dispărut în mod misterios în apele Pacificului de Sud. Deși este clar faptul că navele mai pot naufragia și se mai întâmplă și tragedii, în cazul navei Joyita totul s-a întâmplat într-un mod misterios. De menționat că nava a fost foarte bine proiectată și se considera că era aproape imposibil să sufere vreun naufragiu. Cu toate acestea, când nava a fost descoperită, cea mai mare parte a ei se afla deasupra apei, însă pe ea nu a mai fost găsit nici un om. Inițial, la bordul navei se afla un echipaj format din 25 de oameni, însă nimeni așa și nu a mai fost găsit. Această istorie a nedumerit multe minți: De ce echipajul a părăsit nava și de ce trupurile oamenilor așa și nu au mai fost găsite?

14. Bermeja, insula care a existat pe hărți până în anul 1846, însă astăzi nimeni nu o poate găsi

Foto: en.wikipedia.org

Bermeja este o insulă fantomă care putea fi găsită pe hărțile din anii 1800 în regiunea coastei de nord a Yucatanului. Este interesant că oamenii care au încercat să găsească insula nu au găsit în acea regiune nimic ce ar putea fi numit „o insulă”. Căutările au început din momentul când cineva a remarcat că această insulă nu are niște granițe reale și nici dreptul de a exploata petrolul din Golful Mexic. Când autoritățile au început să caute această bucată de pământ, nu au găsit decât apă. Până și în prezent nimeni nu poate explica dacă insula a existat în realitate sau nu.

15. Odată, în Kentucky a început o ploaie cu carne

Foto: en.wikipedia.org

În anul 1876, în Kentucky s-a întâmplat ceva inexplicabil, un fenomen care a primit denumirea: „spălare cu carne”. În timp ce fierbea săpun pe verandă, frumoasa doamna Crouch a observat că din cer s-a prăbușit ceva ciudat, după care și-a dat seama că acel „ceva” este carne. Ceea ce inițial a fost considerat a fi un semn de la Dumnezeu, a atras atenția oamenilor de știință.

Cei care au avut curajul de a gusta carnea, susțineau că este de miel sau de cerb, însă oamenii de știință erau siguri că bucățile căzute sunt mici părți din țesutul pulmonar al unui cal sau al unui copil, deoarece ambele sunt aproape identice. După o investigație ulterioară, s-a constatat că, cel mai probabil, carnea a fost aruncată de vulturii care, „ca de obicei, văzându-și un tovarăși cum elimină carnea din organism, i-au urmat imediat exemplul”. Această teorie a fost considerată a fi cea mai bună explicație.

+ Bonus

Un prim-ministru australian dispărut fără urmă

Foto: en.wikipedia.org

Din anul 1966 până la presupusul său deces în anul 1967, Harold Edward Holt a ocupat funcția de al 17-lea prim-ministru al Australiei. Vă pot uimi cuvintele „deces presupus”, însă dispariția lui Harold până și în prezent este un mister. Prim-ministrul era pasionat de ocean și de scufundări, de aceea într-un week-end, când își petrecea timpul liber în Portsea, Harold i-a convins cei patru tovarăși ai săi să se oprească pe plaja Cheviot, pentru a înota până la amiază, susținând că știe această plajă ca pe cele cinci degete ale sale. Din nefericire, în timp ce înota, corpul lui Holt a fost foarte rapid dus în mare, potrivit unui martor: „ca pe o frunză căzută în apele mării”. Ați putea considera că este vorba despre un accident, și asta e, însă ar trebui să remarcăm că moartea lui Holt a provocat una dintre cele mai serioase misiuni de căutare din istoria Australiei. În ciuda eforturilor depuse, corpul lui totuși nu a fost găsit. Este clar că această istorie a provocat numeroase teorii de conspirație. Oamenii credeau în faptul că Holt ar putea fi omorât de CIA sau ar putea să-și fi înscenat decesul. Cu toate acestea, existau și oameni care considerau că Holt ar fi putut să se sinucidă, însă oamenii apropiați al bărbatului imediat au respins această idee, considerând că Edward nu era în stare să procedeze astfel.

Insula misterioasă pe care au fost ascunse artefacte și comori pe care nimeni nu le poate găsi

Foto: commons.wikimedia.org

Teoria care spune că pe una dintre insulele Nova Scoției au fost ascunse comori nemaivăzute mai este numită „Misterul Insulei Oak”. Misterul a apărut după ce au fost răspândite niște istorii în care se spunea că pe insulă au fost găsite niște comori, deși nu exista nici o dovadă. Cu toate că pe insulă chiar au fost găsite câteva artefacte de sute de ani, printre ele nu s-a găsit nimic care ar putea fi numită o adevărată comoară. Cel mai probabil, acesta este doar un mit, însă o legendă locală spune că există un oarecare „blestem” care a apărut cu mai mult de un secol în urmă și pentru a găsi comoara trebuie să moară șapte persoane. Până în prezent, în timpul căutării comorii deja au murit 6 oameni.

Doi bărbați care susțin că au fost răpiți de extratereștri

Foto: en.wikipedia.org

În anul 1973, cu doi bărbați din Pascagoula, statul Mississippi, s-a întâmplat ceva foarte ciudat. Charles Hickson și Calvin Parker susțin că, în timp ce pescuiau, au fost răpiți de extratereștri. Bărbații au spus că au auzit un fluierat, după care au observat două lumini albastre intermitente și un obiect oval de circa 12 metri în lungime și 3 metri în înălțime. Parker și Hickson susțin că acele creaturi din obiectul oval i-au răpit și, deși bărbații erau conștienți, ei nu se puteau mișca, de parcă erau paralizați. Extratereștrii i-au cercetat după care i-au eliberat. Este evident că mulți oameni nu au crezut că această istorie poate fi adevărată, cerând ambilor bărbați să treacă un test de detectare a minciunilor. După câteva cercetări, s-a descoperit că unul dintre bărbați, și anume Charles Hickson, suferea de somnambulism.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.