Lumea se află într-o permanentă schimbare. Ca urmare a dezvoltării tehnologiilor au dispărut unele profesii, precum operatorul de comutator sau vânzătorii în magazinele video.
Pe de altă parte, au apărut câteva profesii noi, majoritatea dintre ele făcând parte din industria tehnologică. Cu doar 10 ani în urmă nu au existat așa profesii ca șoferul Uber, iar developerii de aplicații se întâlneau foarte rar.
Profesiile tradiționale, spre exemplu juriștii sau medicii, de asemenea s-au „actualizat”, oferind mai multe posibilități specialiștilor în domeniu. Este evident că progresul nu va opri aici. Ești curios? Atunci continuă să citești și descoperă care sunt cele zece profesii care nu au existat acum câțiva ani.
10. Developer evanghelist
Developerul evanghelist — un profesionist responsabil pentru crearea conexiunii între companie, personalului tehnic și developerii terți. De regulă, acesta este un programator cu experiență care poate ”traduce” cu ușurință informația pentru specialiști din sfere diferite. Smartphone-urile au influențat mult creșterea popularității acestei profesii. Astfel, conform PayScale, developerul evanghelist câștigă anual mai mult de 100 000 de dolari.
Studiile tehnice sunt doar unul din lucrurile pe care trebuie să le posede un developer ecanghelist. De asemenea, aceștia trebuie să-și dezvolte abilitățile de comunicare, să asiste la expoziții comerciale și să mențină relația dintre diferite echipe de specialiști.
9. Designer interfață de utilizator
Ediția Career Explorer determină profesia dată fiind responsabilă de ”creșterea nivelului satisfacției utilizatorului față de produs, optimizarea comodității de utilizare, a accesibilității și a interdependenței. Profesia combină dezvoltarea tradițională a interacțiunii om-computer și propune îmbunătățirea experienței de utilizare a produsului sau a serviciului.”
Designerul interfeței de utilizator se ocupă de proiectare, testare și realizare. Un designer perfect trebuie să fie atent la detalii, dar și să privească larg întregul proiect. În SUA, salariul mediu al acestor specialiști este în jur de 75 000 dolari, dar poate să treacă și peste 100 000 dolari.
8. Youtuber
În anul 2005, când platforma Youtube abia apăru-se, aceasta era destinată publicării clipurilor video de doar câteva minute. Creatorii nici nu-și puteau imagina ca datorită lor va apărea o nouă profesie pentru milioane de oameni din întreaga lume. Profesia de youtuber este considerată a fi cea mai nouă profesie din această listă.
Datorită mai multor posibilități de monetizare a canalului Youtube, această platformă a contribuit la apariția multor milionari. Conform Money Inc., cel mai bogat dintre ei este Jeffree Star. Nu e destul însă să ai o camera video, o idee bună și abilități de redactare pentru a deveni un youtuber. Mereu trebuie să fii la curent cu regulamentul de monetizare, care este actualizat în permanent de Youtube.
7. Influencer
Rețelele de socializare au schimbat atitudinea față de lume. Probabil că și tu ai avut ocazia să cumperi ceva, să vizitezi un restaurant sau să rezervi o cameră în hotel doar pentru că ai văzut o recenzie pe unul dintre site-urile pe care le utilizezi. Oamenii care se ocupă de aceste recenzii de asemenea câștigă bani.
Potrivit datelor CNBC, Ariana Grande câștigă 1 000 000 dolar pentru o postare pe profilul ei de pe rețelele de socializare. Această sumă va fi mai mică dacă nu ești o celebritate la nivel mondial, dar totuși acceptabilă pentru miile de oameni pentru care această ocupație a devenit singura sursă de venit.
6. Manager rețele de socializare
Nu doar influencerii se gândesc la modul în care arată pe rețele. Companiile și brandurile vor să fie observate pe rețelele de socializare, de aceea deseori recurg la un specialist. Majoritatea oamenilor greșesc crezând că tot ce se cere de la acesta e să posteze poze zile în șir. Acest profesionist trebuie să înțeleagă diferența dintre fiecare platformă ca să poată alege conținutul potrivit: imagini, texte, video, taguri, podcasturi, și de asemenea modalitatea de interacțiune cu utilizatorii.
Conform PayScale, salariul mediu anual al unui manager în rețele de socializare este de aproape 50 000 dolari pe an.
5. Specialist în drept digital
Chiar și profesiile tradiționale sunt influențate de tehnologii și inovații. Începând cu deceniul trecut, numărul companiilor care se specializează pe dreptul digital continuă să crească. Sarcinile acestei profesii se dezvoltă împreună cu tehnologiile. Potrivit Equities, cele mai des întâlnite infracțiuni digitale sunt ”piratarea software-ului, partajarea fișierelor prin intermediul site-urilor ilegale, încălcarea dreptului de autor, lansarea virușilor, furtul identității unei persoane și spargerea rețelelor sau a sistemelor”.
Conform Econsultancy, anumite tendințe, precum firmele virtuale, vor putea fi întâlnite și pe piața de drept. Se pare că în sfera de drept digital se așteaptă mai multe schimbări importante.
4. Developer de aplicații
Primul iPhone a apărut în anul 2007, provocând o revoluție în sfera comunicării. În 2008 Apple propunea utilizatorilor aproximativ 500 de aplicații, incomparabil cu numărul de 246 milioane din ziua de azi. Conform Think Mobile, crearea unei aplicații nu costă mai puțin de 10 000 dolari, însă prețul poate ajunge chiar la 500 000 dolari.
Acest fapt explică de ce profesia de developer este atât de populară în sfera tehnologiilor. Conform PayScale, salariul anual al unui developer ajunge până la 70 000 dolari.
3. Șofer Uber
Odată cu apariția companiei Uber în anul 2014, interacțiunea oamenilor cu transportul s-a schimbat pentru totdeauna. Potrivit datelor Forbes, prețul companiei este de 91,5 miliarde de dolari. Aceasta a devenit sursa de venit pentru milioane de oameni din diferite țări. De asemenea, Uber a contribuit la apariția altor câteva aplicații asemănătoare, nici una dintre ele însă nu au avut nici pe aproape același succes. Totuși nu toți sunt mulțumiți de Uber. Adesea se întâmplă că șoferii, fiind nemulțumiți de condițiile de muncă, organizează proteste. În luna septembrie a anului 2019, Uber înregistra în aplicația sa un număr de 3,9 milioane de șoferi, aceștia fiind însă numiți contractanți independenți, ci nu angajați.
2. Medic al telemedicinii
Tehnologiile au înlăturat distanța dintre medici și pacienți. Telemedicina oferă posibilitatea de a beneficia de servicii medicale de la distanță. Conform Asociației Americane de Telemedicină (American Telemedicine Association), la moment pe tot teritoriul Statelor Unite ale Americii, activează „200 de rețele de telemedicină, cu 3 500 de site-uri de serviciu”.
Au existat mai multe discuții referitor la regulile telemedicinii. Potrivit Comisiei Medicale din Texas (Texas Medical Board) aceste reguli „interzic prescrierea de către medic a medicamentelor fără vizita personală a pacientului, acesta fiind obligat să stabilească diagnostica folosind metode medicale acceptabile”.
1. Analist baze de date
Specialiștii răspunzători de colectarea, filtrarea și interpretarea masivelor mari de date au apărut pe la sfârșitul anilor 60. Abia în ultimul deceniu aceasta a devenit una dintre cele mai cerute profesii tehnologice. Conform PayScale, analistul baze de date primește mai mult de 91 000 dolari pe an, însă suma poate crește până la 161 000 dolari, în dependență de specializare.
Profesioniști în acest domeniu sunt ceruți aproape în orice sfera de activitate, spre exemplu în comunicație, în asistență medicală, in industria agrară, în serviciul alimentației publice etc.