Nave de transport maritim care uimesc cu mărimile și capacitățile sale (11 fotografii)

0
3912

În industria grea și cea de fabricație, aproape permanent, au loc niște progrese tehnologice absolut uimitoare, însă noi, de obicei, suntem dispuși să le ignorăm. Este mai ușor să observăm dispozitivele compacte pe care le utilizăm în viața de zi cu zi, o mare parte din care, de fapt, sunt inutile. Din fericire, ignoranța și orientațiile noastre nestatornice nu influențează cu nimic dezvoltarea industrială, fără de care civilizația contemporană nu ar rezista nici măcar o zi. Niște mecanisme extraordinar de masive, nave maritime și platforme noi, în fiecare zi, efectuează sarcini uimitoare pentru ca viața noastră să fie mai confortabilă, deci, de ce nu ne-am informa mai mult despre ele?

Docul plutitor

Privind poza, s-ar părea că această navă imensă este pe cale să se scufunde, însă, de fapt, aceasta este o stare normală, lucrătoare a navei. Docul plutitor este capabil să transporte încărcături foarte masive și de dimensiuni foarte mari, sarcină care nu poate fi realizată de navele maritime simple. Docul plutitor apare deasupra apei și se scufundă intenționat pentru a prelua și transporta platforme petroliere maritime, fabrici cu baza pe apă, poduri și centrale electrice.

Nava olandeză de transport maritim, semi-submersibilă, MV Blue Marlin

Acest doc plutitor și de dimensiuni imense poate ridica și transporta o altă navă. Blue Marlin este capabil să ridice la bordul său până la 56 mii de tone de aproape orice încărcătură, inclusiv instalații de foraj. Pentru a ridica la bord cele mai mari încărcături nava își scufundă puntea în apă, astfel încât corpul să se afle deasupra punții și să fie transportat în continuare.

Nava militară USS Cole (DDG-67) pe puntea navei MV Blue Marlin

Blue Marlin este o navă într-atât de solidă încât este capabilă să transporte chiar și nave militare rigide. Spre exemplu, pe această poză nava transportă arhicunoscuta navă militară USS Cole (DDG-67), victima unui atac terorist realizat de organizația Al Qaeda în anul 2000.

Lungimea navei militare este de aproximativ 153 metri și deplasamentul este de 6900-9000 tone. Este uimitor cât de mari încărcături poate ridica la bordul său nava olandeză. Inginerii și constructorii acesteia au creat un adevărat miracol!

Și ăsta este doar începutul…

Pe lângă navele militare uluitoare, MV Blue Marlin poate transporta mai multe platforme militare bine stivuite. L-am putea oare compara cu un tetris gigantic? Cum oare este posibil că ”olandezul” reușește să rămână deasupra apei cu o asemenea incredibilă masă la bordul său? Este greu de crezut în faptul că pe poze nu sunt corăbii de jucării, ci mecanisme reale!

Platforme petroliere maritime

Platformele petroliere maritime nu apar ca prin magie în locurile unde se găsesc prețioasele zăcăminte naturale. De obicei, misiunea de a le transporta revine docurilor plutitoare, și MV Blue Marlin este un exemplu perfect.

Creat pentru a transporta

Turnurile petroliere pot fi și de mărimi modeste, cedând chiar și unor nave simple de pasageri însă, transportarea acestora spre locul de muncă este o altă provocare. Lungimea totală a cargoului Blue Marlin este de aproximativ 217 metri, iar lungimea zonei de încărcare este de la 157 metri până la 178, fapt care permite transportarea unor încărcături de mărimi grozave.

Instalațiile de radiolocație

Dacă considerați că transportarea navelor militare, a unor flote de dimensiuni medii sau chiar a platformelor petroliere nu este ceva uimitor, următorul punct vă va uimi cu siguranță. În poză puteți urmări cargoul Blue Marlin, transportând radarul american SBX-1. Radarul cu diapazon X și bază marină este o radiolocație marină remorcabilă, destinată de a fi plasată în ocean. După cum puteți observa, transportarea unui asemeni monstru este o rutină obișnuită pentru Blue Marlin.

Instalația de radiolocație SBX-1 aparține Ministerului Apărării al Statelor Unite, și a fost creată cu scopul de a fi plasată în cele mai neliniștite ape oceanice, și pentru a fi capabilă să se opună celor mai puternice vânturi. Aspectul exterior al instalației de radiolocație pare să aibă ceva comun cu Epcot, parcul de distracții Disneyland, însă dispozitivul nu merită o astfel de depreciere, și anume, să fie comparat cu distracțiile.

Și instalațiile de foraj

Este evident faptul că Blue Marlin are încă o mulțime de talente. Spre exemplu, acesta este capabil să sprijine chiar și întregi instalații de foraj, este uimitor faptul că le poate cuprinde fizic aproape în întregime, cu toată baza lor metalică. Aceste baze, care par a fi niște picioare gigantice, de obicei, preiau asupra lor toată greutatea instalației de foraj și permite complexului să se mențină deasupra apei în ocean, așa că ar trebui să fie neobișnuit de masive.

Un adevărat exemplu al geniului uman

Este incredibil, însă docul plutitor MV Blue Marlin este construit astfel, încât să poată transporta chiar și câteva instalații de foraj o dată! Nu ar fi greșit să spunem că această navă maritimă este un exemplu strălucit al realizării tehnologice a omenirii.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.