Cea mai mare linie de cale ferată în miniatură din lume (6 foto + video)

0
1432

În anul 2017 niște oameni pasionați de căile ferate britanice s-au unit într-o echipă pentru a proiecta cea mai lungă cale ferată în miniatură din lume.

Traseele se întindeau la 114 kilometri prin Scottish Highlands din orașul Fort William până în orașul Inverness. Efortul echipei precum și prima călătorie a trenului în miniatură a fost difuzată la televizor într-un mic serial din 5 părți pe canalul Channel 4.

Șinele trec prin Great Glen, o dolină dreaptă și îngustă care este situată pe o falie cunoscută ca Great Glen Fault, despărțind munții scoțieni în Munții Grampian la sud-est și în munții Northwest Highlands la nord-vest. Din vremurile preistorice dolina Great Glen a servit ca traseu natural pentru ce cei plecau în munți.

Calea ferată traversează dolina, câteva secțiuni ale Canalului Caledonian cu lacuri naturale și își continuă traseul de-a lungul șoselei A82, care conectează orașul Inverness cu Fort William. La începutul secolului al XX-lea a fost făcută o încercare de a lansa calea ferată prin Glen însă aceasta a finisat cu insucces din motive comerciale, de aceea a fost închisă în anul 1947. În ultimii câțiva ani traseul Great Glen Way a devenit foarte popular printre bicicliști și turiști datorită aventurilor care pot fi întâlnite în cale.

Este adevărat că peisajul dolinei Great Glen poate deveni o provocare pentru construcții de orice fel, mai ales pentru o cale ferată cu un tren ce are lungimea de peste 30 centimetri și greutatea de 3 kilograme. Pentru ca trenul să poată traversa apele, pădurile și dealurile, echipa formată din 50 de voluntari a fost nevoită să construiască zeci de poduri miniaturale și viaducte.

Mărimea locomotivei este într-atât de mică, încât călătoria de la Fort William până la Inverness este echivalentă cu jumătate din lungimea căii ferate transsiberiene.

„Unul dintre dealurile pe care l-a urcat trenul este de unu și jumătate mai mare decât Everest”, a declarat Dick Strawbridge, un inginer și difuzor britanic care a condus proiectul.

Sky Vision, compania care a gestionat producția și distribuția programului, a scris următoarele:

„Problemele logisticii legate de construcția unei căi feroviare în miniatură care ar bate un record sunt foarte semnificative. Ploaia, pantele abrupte, puterea insuficientă a motorului, precum și însăși crearea căii ferate sunt doar câteva dificultăți. Însă specialiștii noștri sunt convinși că abilitățile unui colectiv format din 100 mii de persoane pasionate de locomotive ne-a ajutat să depășim problema acestei sarcini micro-herculeene. În timp ce echipa de amatori punea șinele și trenul miniatural a început să-și urmeze calea, noi am creat istoria construcției acestei căi ferate. Tote dificultățile pe care le-au întâlnit echipa au un echivalent în istoria construcției căilor ferate de dimensiuni mari. Crearea unei căi ferate în miniatură cu o lungime de 114 kilometri este o încercare foarte serioasă”.

Echipa a utilizat șinele de două ori, demontându-le pe cele pe care trenul deja trecu-se și mutându-le mai departe, pentru a construi șinele pe care trenul urma să meargă. Acest fapt a redus costurile și a lungit călătoria locomotivei. Pentru a pune șinele a fost nevoie de 12 zile, iar trenul și-a început călătoria în a 4-a zi, pe data de 23 iunie a anului 2017. Deplasându-se cu 5 kilometri pe oră, trenul a ajuns la Castelul Inverness pe 1 iulie 2017, evenimentul fiind sărbătorit de peste 150 de oameni. La sfârșitul traseului a fost creat un castel miniatural și o stație asemănătoare cu cea a gării feroviare Inverness din anii 1950.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.